Communityfeest Samen Buurten

Header Samen Buurten

ZorgSaamWonen is mede-initiatiefnemer van Samen Buurten: 

Wil jij alles weten en leren over samenlevingsopbouw? 

In één dagdeel worden bijgepraat over de nieuwste trends in samenlevingsopbouw, unieke projecten, diepgaande inzichten, innovatieve methoden en waardevolle netwerken: dat kan bij het Communityfeest van Samen Buurten! 

 • Wanneer? Dinsdag 25 juni 2024
 • Waar? AGORA Theather Lelystad
 • Hoe laat? 13.00 uur tot 17.00 uur
 • Prijs: gratis

Nadat we in 2022 al een fantastisch Verbindingsfestival hebben gehad (klik hier voor de beelden), organiseren we dit jaar gewoon weer zo'n gezellig communityfeest met als hoofdthema: samenlevingsopbouw. Deze keer richten we ons nog een stukje meer op de specifieke trends, unieke projecten en interessante inzichten die de buurt mogelijk kunnen verrijken. Verwacht een dag vol energie, waarin je snel op de hoogte wordt gebracht van wat er speelt, nieuwe dingen leert en je netwerk kan uitbreiden.

 

Het programma:

Nog even geduld, want in de komende weken zal het programma steeds concreter worden. We onthullen stap voor stap welke inspirerende sprekers over welke boeiende onderwerpen zullen spreken. Maar ook al zijn de details nog niet helemaal vrijgegeven, het overkoepelende programma staat al vast en het belooft een inspirerende dag te worden:

 • 13.00 uur - 13.30 uur: Welkom: inloop met koffie, thee & wat lekkers
 • 13.45 uur - 13.45 uur: Samen Buurten, Interview met Marijne Liese- Happel

Theatergroep De Zaak in beweging interviewt projectleider Marijne Liese- Happel over het project Samen Buurten. Waarom is Samen Buurten nodig en wat vraagt het van eenieder als individu? Gespreksleider Alice, bevraagt Marijne Liese- Happel, actrice Kim en muzikant Rob, spelen een muzikale theaterscene over Samen Buurten.

 • 13.45 uur - 14.00 uur: Het grotere verhaal van Samen Buurten

Bij Samen Buurten zetten we ons in om onze bijdrage te leveren aan samenlevingsopbouw in Flevoland. Dit doen we dit jaar middels het creëren van een bloeiende leergemeenschap en het organiseren van volle praktijklabdagen waarin we samen leren, groeien en innoveren. Leer het (achtergrond)verhaal, de ambities en maatschappelijke doelen van Samen Buurten kennen.

 • 14.05 uur - 14.50 uur: Parallelronde 1

Workshop: Asset mapping - Irma Vroegop (max. 35 deelnemers)
Alles is er al, je hoeft het alleen maar met elkaar te verbinden.

In gemeenschappen is van alles aan krachten, talenten, passies en lokale bronnen en middelen aanwezig. De kunst is dit alles samen te ontdekken en te verbinden. Dit gaat door de focus te leggen op what’s strong in plaats van what’s wrong. In de sessie leer je op een frisse manier te kijken naar de buurt waarin jij je bevindt. Je stelt jezelf de vragen:

 • Welke talenten en passies zijn er?
 • Waar zijn al onderlinge verbindingen en verbanden?
 • Waar ontmoeten mensen elkaar?
 • Welke verhalen vertellen zij?
 • Waar ruilen mensen diensten met elkaar?

Door deze krachtenanalyse maak je het onzichtbare, zichtbaar en je brengt de verschillende assets (hulpbronnen) in beeld. Er is altijd meer dan je denkt, maar we zijn ons daar niet altijd bewust van. Dit kun je zichtbaar maken en daarmee verandert het verhaal van een buurt. Vaak zeggen mensen ‘er gebeurt hier niet veel, mensen zijn onbekenden voor elkaar’, maar als je dieper kijkt, merk je dat er vaak veel meer verbinding is (buren die pakjes voor elkaar aannemen, op elkaars huisdieren passen, koken als iemand ziek is). Je leert tijdens sessie door een “nieuwe bril” te kijken en het onzichtbare zichtbaar te maken. Hierdoor kan een gemeenschap of de buurt bewuster worden van haar eigen vermogens en onderlinge relaties en contacten versterken.

Zorgzame gemeenschappen: aanjager van de toekomst?  - Peter Sieben en Marieke Timmermann van Weyond
In deze sessie bespreken we de veranderingen in de samenleving vanuit verschillende perspectieven: formele zorg en ondersteuning, burgerinitiatieven en zorgzame gemeenschappen, en het systeem van overheid en zorgverzekeraars. We staan stil bij een aantal belangrijke vragen en ontwikkelingen: Hoe kunnen formele zorg en ondersteuningsorganisaties aansluiten op gemeenschapskracht? Wat kunnen we leren van best practices en hoe kunnen de systeemwereld en de samenleving elkaar versterken om de nodige transitie in het ondersteunings- en zorglandschap te versnellen?

Van zorg naar leven - Peter Hoekstra is Veroorzaker bij De Samentafel en aanjager van lerende netwerken en bewegingen die zich richten op Van Zorg naar Leven en Vrijheid en Veiligheid
Tijdens deze workshop staan we stil bij de beweging Van Zorg naar Leven. Wat is het? En hoe kan in een community of samenwerkingsverband vanuit het leven naar de ondersteuning worden gekeken. Hoe vind je een gezonde balans tussen de leef- en systeemwereld? Denk en doe hierover mee tijdens deze workshop!

 • 14.50 uur tot 15.10 uur: Pauze
 • 15.15 uur - 16.00 uur: Parallelronde 2

Workshop: Asset mapping - Irma Vroegop van Stichting Philadelphia Zorg (max. 35 deelnemers)
Zie parallelronde één, voor de inhoud van deze sessie. Deze sessie wordt namelijk twee keer gegeven, in verband met het beperkt aantal plekken. 

Sessie 2: Meer informatie over deze sessie volgt in de komende dagen

Jouw ingebrachte mentor - Marit Agterhof van JIM
Meer informatie over deze sessie volgt in de komende dagen

16.05 uur - 16.45 uur - Theatergroep de Zaak in Beweging sluit de dag af met een terugspeeltheater voorstelling

De spelers en muzikant hebben gedurende de middag, meegelopen met de workshoprondes. De impressies die zij opgedaan hebben in de workshops, presenteren zij in een scene, lied of column. Daarna gaan zij met het publiek in gesprek over hun ervaringen en de betekenis van burgerparticipatie en het project Samen Buurten. Met Alice Faber, Kim Sliggers en Rob Stoop.

16.45 uur - 17.15 uur - Activiteiten op het ontmoetingsplein 

 

Aanmelden?

Voor het communityfeest van Samen Buurten is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus meld je gauw aan om zeker te zijn van jouw plek: Klik hier voor meer informatie of (gratis) aanmelden.