Excursie naar Jonas

Jonas

Op 9 september organiseert ZorgSaamWonen een excursie naar een bijzonder woonlandschap: Jonas in Amsterdam-IJburg.

“Als architect word je opgeleid om gebouwen te ontwerpen met het doel om goede woonomgevingen te creëren. Helaas zien we dat in het ontwikkel- en ontwerpproces vaak het gebouw het doel wordt en daarmee de woonomgeving niet de beoogde kwaliteit krijgt die het verdient. Wij denken dat je, om dat te voorkomen, vaker en beter moet uitzoomen naar je ideaal, je eigenlijke doel. Met Jonas, in IJburg-Amsterdam, hebben we ook nadrukkelijk deze methodiek gehanteerd vanuit de vraagstelling ‘hoe willen we wonen in steden die dichter en dichter worden?’ Want, laten we realistisch zijn, we kunnen in deze tijd helaas niet meer iedereen een grondgebonden woning op een ruime kavel bieden”.

Aan het woord is Patrick Meijers, architect-partner en medeoprichter van het Rotterdamse bureau Orange Architects. Hun project Jonas werd in 2023 bekroond met de titel BNA Beste Gebouw van het Jaar. “Wij vinden dat we als architect ook de verantwoordelijkheid hebben om mensen in die hoge stedelijke dichtheden toch goed te kunnen laten wonen en leven. Dat betekent maatwerk, waarbij we ook zoveel mogelijk ruimte willen geven aan de natuur. Dat betekent aandacht schenken aan de balans tussen individu en collectief, omdat we als mens tenslotte sociale wezens zijn”.

Jonas is een ontwikkeling van Amvest en ontworpen door Orange Architects. Jonas is er voor bewoners, ondernemers en omwonenden. Het is een plek om te ontmoeten, te ondernemen of om gewoon fijn thuis te zijn. Jonas kent 273 appartementen en een scala aan collectieve voorzieningen.

Meer weten over Jonas? Kijk op Jonasijburg.nl en lees het interview met Patrick Meijers.

Let op: er is plek voor 15 deelnemers. Wil jij erbij zijn? Schrijf je in via onderstaand formulier.