Lunchlezing

nog een poging

Het platform ZorgSaamWonen organiseert op 29 april de tweede lunchlezing van dit jaar. Onze expert Kees Penninx (ActivAge) verzorgt de tweede lunchlezing. Hij gaat het met ons hebben over community building in wooncomplexen voor ouderen. 1

Lees het verslag van de lunchlezing van Kees Penninx >>


Community building in wooncomplexen voor ouderen; hoe Studio BRUIS- Samen Buurten de leefbaarheid vergroot

Kees Penninx van ActivAge is één van de experts aangesloten bij het platform ZorgSaamWonen. Hij werkt met bewoners van 55+ wooncomplexen aan meer gemeenschapszin en een beter leefklimaat. Soms is de ‘bruis’ uit een bestaand wooncomplex verdwenen of wil men bij een nieuw appartementencomplex vanaf de start werken aan een gebouw waar bewoners omzien naar elkaar.

In de lunchlezing gaat Kees in op de methode en de ervaringen met Studio Bruis- Samen Buurten. Deze beproefde en wetenschappelijk erkende methode voor community building stelt bewoners van 55+ in staat om van hun appartementengebouw een bruisende woongemeenschap te maken. Met als resultaat minder gevoelens van eenzaamheid en anonimiteit en meer veerkracht, zowel voor de individuele bewoner als voor de sociale gemeenschap als geheel. Kees Penninx, ontwikkelaar van de methode, zet de aanpak uiteen. Hoe werkt het? Wie kan dit oppakken, in bestaande bouw én in nieuwbouw? Wat levert het op? Wat zijn de valkuilen? En hoe zorg je voor duurzaam resultaat?

In ons land woont om en nabij een miljoen senioren in een 55+ wooncomplex. Hier levert Studio Bruis – Samen Buurten een bijdrage aan  het langer zelfstandig en gelukkig thuis wonen voor ouderen. In het tussengebied tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis worden kleinschalige woonvormen gebouwd, zoals woongemeenschappen, hofjes en thuishuizen. Dat is mooi, maar er is niet altijd dure nieuwbouw nodig om te komen tot woongeluk en ‘noaberschap’ op hoge leeftijd. Dat bewijst de methode Studio BRUIS – Samen buurten in de bestaande wooncomplexen.

Kees Penninx praat ons bij en put uit zijn rijke ervaringen in Rotterdam en Vlaardingen waar de methode in verschillende wooncomplexen is ingezet. Na zijn lezing is er gelegenheid voor vragen en discussie. Ook staat het laatste half uur de netwerkmogelijkheid weer open voor de deelnemers. Al zitten we nog even thuis, we kunnen elkaar gelukkig wel digitaal ontmoeten.

https://www.activage.nl/product/studio-bruis-samen-buurten/

Word nu lid en krijg gratis toegang tot de lezing. Deze lunchlezing is exclusief voor leden en partners.

We organiseren de lunchlezing in onze digitale netwerktool. In deze tool is het mogelijk om te netwerken met andere bezoekers die op dat moment aanwezig zijn. De tool maakt een willekeurige koppeling in tweetallen voor een korte kennismaking. Smaakt de ontmoeting naar meer dan wissel je met één druk op de knop contactgegevens uit. Dit werkt superleuk en biedt in coronatijden een prachtige gelegenheid om de community van ZorgSaamWonen beter te leren kennen.

Lees het verslag van de lunchlezing van Kees Penninx >>


Lees ook: Met community building werken aan fijn leven in wooncomplexen