Lunchlezing met première: Thuishuisprojecten tegen eenzaamheid

Thuishuis

Tot 2030 zijn 80.000 nieuwe geclusterde woningen voor ouderen nodig. Ook het voorkomen en verminderen van eenzaamheid onder ouderen is een belangrijke opgave. Maak daarom kennis met de Thuishuisprojecten. Deze bestrijden eenzaamheid bij ouderen door het realiseren van een Thuishuis: een gewoon huis in de wijk als kleinschalige woonvorm voor alleenstaande ouderen (ook wel ‘studentenhuis voor ouderen’ genoemd), met daaromheen een vrijwilligersorganisatie die proactief andere kwetsbare ouderen opspoort en hen verleidt om weer mee te doen; dit onder de noemer van Thuisbezoek.

Tijdens deze lunchlezing kijken we samen naar de première van de documentaire 'Samen onder één dak'. Deze korte film laat zien hoe een Thuishuisproject succesvol bijdraagt aan het voorkomen en tegengaan van eenzaamheid bij bewoners die samen in één huis wonen. We gaan het gesprek aan met journalist en documentairemaker Sofia Bellil, vrijwilligerscoördinator van het Thuishuisproject Woerden, Lotte Ruyten en kwartiermaker Thuishuisprojecten voor Stichting Thuis in Welzijn, tevens expert bij ZorgSaamWonen, Hugo van den Beld.

Programma

12.00 uur | Welkom door Yvonne Witter, ZorgSaamWonen
12.05 uur | Toelichting door Sofia Bellil, journalist en documentairemaker
12.10 uur | Première van de documentaire 'Samen onder één dak'
12.30 uur | In gesprek met: Hugo van den Beld, kwartiermaker Stichting Thuis in Welzijn en expert bij ZorgSaamWonen, Lotte Ruyten, vrijwilligerscoordinator & projectleider bij Stichting Thuishuis Woerden over de documentaire en vragen van de deelnemers.
12.50 uur | De toekomst van geclusterde woonvormen: welke kansen en mogelijkheden zijn er, en hoe kunnen we samen barrières overwinnen?
13.00 uur | Afronding en napraten voor wie wil