Praktijklabs Samen Buurten

Praktijklabronde 1 en 2

ZorgSaamWonen is mede-initiatiefnemer van de netwerkbeweging Samen Buurten:

De netwerkbeweging Samen Buurten is voor iedereen die meer te weten wil komen over- of een bijdrage wil leveren aan het creëren én behouden van fijne buurten om in te wonen, werken en leven.

Na lang (door)ontwikkelen, lanceert Samen Buurten dan eindelijk haar praktijklabs & de overkoepelende leergemeenschap!

Jouw kennis & theorie over samenlevingsopbouw verbreden in 5 labdagen, om het vervolgens - onder begeleiding van coaches en experts - in jouw praktijk te brengen bij je eigen project, initiatief of uitdaging in Flevoland. Dat kan nu bij Samen Buurten! Zowel de praktijklabs als de leergemeenschap organiseert Samen Buurten vanuit de VGN Visie 2030: Een samenleving waarin iedereen een betekenisvol leven kan leiden, ongeacht de zwaarte van een beperking. 

Wat is een praktijklab en een leergemeenschap?

Praktijklab
Praktijklabs worden gebruikt om geleerde theorie op labdagen, in de praktijk te brengen met praktische experimenten, samenwerking tussen belanghebbenden te faciliteren en sociale cohesie te bevorderen. Deze labs stimuleren en ondersteunen activiteiten zoals buurtbijeenkomsten, gemeenschapsprojecten en vaardigheidstrainingen. Ze fungeren als platforms voor samenwerking en empowerment binnen de gemeenschap.

Leergemeenschap
Een regionaal lerend netwerk dat wordt opgezet om kennisdeling en samenwerking, inclusief het verrijken met actieonderzoek, tussen verschillende partijen te bevorderen. Het project benadrukt de capaciteitsopbouw van burgers, gemeenschappen en professionals.

Format van de praktijklabs & leergemeenschap:

Eén praktijklabronde van Samen Buurten zal bestaan uit vijf labdagen, verdeeld over ongeveer één jaar.

 • Tijdens deze labdagen leer je alles over Asset Based Community Development (ABCD). ABCD is het proces dat mensen samenbrengt om in hun buurt, wijk of dorp zelf en samen verandering teweeg te brengen. Werken vanuit ABCD is duurzaam werken aan sterke en verbonden buurtgemeenschappen.

Tussen deze labdagen is er de mogelijkheid om 'aan de slag' te gaan in de praktijk:

 • Het geleerde tijdens de labdagen in de praktijk te brengen, daadwerkelijk met je project, opdracht of uitdaging aan de slag te gaan
 • Gesprekken te voeren met een toegewezen coach: zij begeleiden jou en sturen aan waar nodig
 • Gesprekken te voeren met de Eigenwijze Buren (experts op een specifiek gebied): iedere Eigenwijze Buur heeft een specifieke expertise, die jij kan raadplegen om met jouw uitdagingen aan de slag te gaan.
 • Deel te nemen aan leergemeenschappen met mede-deelnemers van de andere praktijklabrondes: leren van elkaar, samen uitdagingen bespreken en je netwerk te verbreden
 • Deel te nemen aan de community feesten waarop best practices, unieke projecten en interessante theorieën worden gepresenteerd.

Wat kan je leren en krijg je?

 • Je wordt een volwaardig buurtverbinder: door de theorie op de labdagen, maar ook door daadwerkelijk aan de slag te gaan met je eigen project, praktijk of uitdaging: ben je een volwaardig buurtverbinder.
 • Je krijgt accreditatie: door mee te doen aan de praktijklabs ontvang je accreditatie bij het Registerplein voor jouw inzet. De praktijklabs van Samen Buurten zijn daar in geschreven.
 • Je breidt jouw theorie en kennis uit: in vijf labdagen krijg je een diepgaand begrip van het ABCD-principe, een waardevol framework voor gemeenschapsontwikkeling. Wat je leert, kun je vervolgens direct in de praktijk brengen en verder uitbouwen.
 • Je bouwt samen aan positieve veranderingen: jij wordt een actieve schakel van positieve veranderingen in jouw praktijk. Door gezamenlijk te experimenteren en oplossingen te ontwikkelen voor lokale uitdagingen, draag jij direct bij aan het welzijn en de levenskwaliteit van jouw eigen project, initiatief of gemeenschap.
 • Je creëert een verdieping van lokale betrokkenheid: jouw aanmelding voor de praktijklabs vergroot jouw lokale praktijk, project en/of initiatief. Het biedt een platform om jouw eigen buurt beter te begrijpen, de sterke punten te ontdekken en te werken aan het oplossen van specifieke behoeften en wensen van de gemeenschap.
 • Je wordt onderdeel van de leergemeenschap: jij krijgt toegang tot de leergemeenschap van Samen Buurten met gelijkgestemden, professionals en experts. Dit netwerk biedt niet alleen ondersteuning tijdens de praktijklabs, maar blijft ook een waardevolle bron van kennis en samenwerking in de toekomst.
 • Je ontwikkelt je als persoon: de praktijklabs bieden jou een unieke gelegenheid voor persoonlijke groei. Door actief deel te nemen aan het proces van gemeenschapsopbouw, ontwikkel jij jouw leiderschapsvaardigheden, zelfbewustzijn en het vermogen om positieve invloed uit te oefenen.

Ronde een is al begonnen én zit vol. Voor ronde twee zijn nog enkele plekken beschikbaar.

Meer informatie of aanmelden?

Kijk op samenbuurten.nu