Tofu Cowboy: voorstelling met een hart

Foto: Hans Boddeke

Een voorstelling met een hart. Dat zei een bezoeker na afloop van het theaterstuk ‘Tofu cowboy’ van Steyn de Leeuwe. Deze indrukwekkende voorstelling draait momenteel in Theater Bellevue te Amsterdam. Steyn is in coronatijd in de zorg gaan werken toen zijn werk als acteur en theatermaker stil viel. Hij verwerkte deze ervaringen in een one man show vol muziek, poëzie en toneel. Steyn, die echt een multitalent is, geeft met een lach en een traan een inkijkje in het leven van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Neem de angstige Annie, die telkens vervelende gedachten heeft. Of Johan, adhd-er, zeer boos op de samenleving die regelmatig ontploft, of de paranoïde Harm die bang is dat de duivel in hem schuilt.

Steyn wisselt in zijn dialogen moeiteloos tussen de personages en zichzelf, de hulpverlener. Het wordt des te interessanter als zijn persoonlijke leven ook in de war begint te lopen, met een glansrol voor zijn eigen vader die hij speelt. Zijn al die types eigenlijk gewoon één en dezelfde persoon? Zijn we niet allemaal bang, boos, in de war? Hebben we niet allemaal af en toe negatieve gedachten? Je herkent de typetjes die hij neerzet, deels in jezelf, deels in je omgeving. 

Ik dacht tijdens de voorstelling vaak aan één van mijn beste vriendinnen die ik al 35 jaar ken. Die onlangs is opgenomen op een gesloten afdeling in verband met zeer negatieve gedachten. Nooit gedacht dat dit deze slimme, ondernemende, wereldwijze, sociale vrouw zou overkomen. Ook dacht ik aan een oud-klasgenoot die net zo boos is als Johan. De buren klagen over hem maar als je zijn verhaal kent kun je er begrip voor opbrengen, hoe lastig het ook is voor de buurt. Het doet me denken dat zoiets ons allemaal kan overkomen. Je moet maar net een beetje geluk of pech hebben.

Gaandeweg de voorstelling krijg je meer zicht op het leven van Annie, Harm en Johan. En zie je dat ze niet de zorg en begrip krijgen die ze nodig hebben Steyn laat je lachen, maar ook ontroeren. Zeker op momenten als Steyn zijn eigen innerlijke criticus hoort. ‘Hektor’, zoals deze criticus heet zegt hem dat hij niets kan en dat hij niets voorstelt. Je ziet zijn worsteling daarmee. Hier zingt hij een prachtig lied over waarmee hij de zaal wist te raken. Tegen het einde maakt de cowboy zijn entree. Ik zal er niet te veel over verklappen, maar met zijn Amerikaanse accent is het een soort positiviteits goeroe die in paardenmetaforen praat. Hilarisch en poëtisch. 
Aan het einde van de show realiseer je je dat ieder mens een kwetsbaarheid heeft en ga je ontroerd, enigszins verward maar verrijkt de zaal uit.
 
Deze voorstelling is een aanrader voor mensen die in de zorg werkzaam zijn, voor mantelzorgers, maar ook voor mensen die van taalkunstenaars houden of gewoon van bijzonder goed theater. Er is een kortingscode voor zorgmedewerkers: tofu20.

Tofu Cowoby is nog te zien t/m 19 november. 6 x in de week. Bellevue Lunch Theater, 6x in de week. Kijk voor meer informatie en tickets op theaterbellevue.nl.


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.