Positieve Gezondheid krijgt boost in woonwijk De Tuunen op Texel

Bolkmodel C. Louis Bolk Instituut

Bron: C. Louis Bolk Instituut

Rust, ruimte en natuur hebben een positieve invloed op de gezondheid en het welzijn van bewoners, zo blijkt uit een vierjarig onderzoek van het Louis Bolk Instituut in de Texelse woonwijk De Tuunen. De studie, die liep van 2018 tot 2022, richtte zich op het concept van Positieve Gezondheid en de rol van de leefomgeving. Onlangs verscheen het artikel ‘Positieve Gezondheid krijgt boost in Texelse woonwijk De Tuunen’ bij Institute For Positive Health (iPH) met daarin de uitkomsten van de studie. De resultaten tonen aan dat de bijzondere woonomgeving in De Tuunen een gunstige impact heeft op zowel de fysieke als mentale gezondheid van de bewoners, en tevens de sociale samenhang in de wijk versterkt.

De woonwijk De Tuunen op Texel staat voor duurzaam wonen in een groene omgeving waar bewoners zich gezamenlijk inzetten voor een fijne leefomgeving. De verschillende woningtypes en prijsklassen, waaronder zorgwoningen voor mensen met dementie, dragen bij aan het gemeenschapsgevoel in de wijk. Met behulp van het ‘Bolkmodel’ voor Positieve Gezondheid en Leefomgeving werden workshops gehouden om bewonerswensen en -kwaliteiten naar boven te halen en zijn keuzes gemaakt die bijdragen aan de fysieke en mentale gezondheid van bewoners.

Het Louis Bolk Instituut heeft vanaf de start in 2018 gekeken naar de invloed van de leefomgeving op de gezondheid en vitaliteit van de bewoners. Ook keken de onderzoekers naar wat wonen in een gemeenschap doet voor de sociale cohesie in de wijk. Het onderzoek bevestigt dat rust, natuur en ruimte in de omgeving een positieve invloed heeft op de mentale gezondheid van bewoners. De bewoners waarderen niet alleen de natuurlijke omgeving, maar ook het veilige karakter en de actieve gemeenschap. De gedeelde moestuin bijvoorbeeld, fungeert als ontmoetingsplek én bevordert beweging en gezonde voeding. Ook laat het onderzoek zien dat er sprake is van verminderd medicijngebruik bij bewoners met dementie. Benieuwd naar meer? Lees dan het hele artikel van iPH.

Direct naar het onderzoek? Lees dan hier verder

Eerder verscheen bij ZorgSaamWonen het artikel ‘Woon- en leefomgeving anders inrichten met toolkit 'Positieve gezondheid'

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.