Cornelia: een naam vol liefde 

Cornelia: een naam vol liefde

Verpleeghuis Cornelia
Emil Sandströmweg 2, 
4301 NW Zierikzee
Tel.: 088 110 2800
cornelia@allevo.nl
www.allevo.nl 

3,5 THe kopje 

Bij onze keuzes voor Zorgvisitelocaties bekijken we altijd vooraf de website van de zorgorganisatie en de locatie. Zo ook bij Allévo en verpleeghuis Cornelia. We vonden er geen woord over een ophanden zijnde nieuwbouw voor Cornelia. Als we tijdens het schrijven van deze Zorgvisite en voor de nodige ‘check and balances’ verder het internet afspeuren vinden we wel mediaberichten over de toekomstige nieuwbouw voor Cornelia. We geven maar meteen de TIP van ZORGVISITE: communiceer dat op je website. Nu kom je er pas achteraf achter als je al op de locatie bent of er door een verwijzer heen bent gestuurd.  

Cornelia maakt deel uit van Allévo, naast SVRZ  de tweede zorginstelling in Zeeland, met een ruim pakket aan zorg, waaronder 4 verpleeghuizen. Cornelia biedt plaats aan zo’n 145 bewoners voor zowel somatische, geheugen-, als gedragsproblemen die het gevolg zijn van een chronische ziekte of aangeboren hersenletsel. Er zijn ook revalidatiemogelijkheden en je kunt er tijdelijk logeren, als de mantelzorger rust nodig heeft of op vakantie gaat. TIP van het HUIS.  

Begonnen in een patriciërswoning  

Waar we nu voor de deur staan is niet het eerste onderkomen van verpleeghuis Cornelia, zo zullen we later tijdens onze wandeling door de historische kern van Zierikzee ontdekken. Het verpleeghuis vond in 1968 z’n onderkomen in een in de 16e eeuw gebouwde patriciërswoning “de mossele”, woonstee van o.a. Karel V, Prins Willem van Oranje en de Spaanse Veldheer Christoffel de Mondragon. Nadat het pand als woning had afgedaan werd hier in 1877 het Sint Cornelia Liefdehuis gevestigd als ziekenzaal, verpleeghuis voor oude lieden en bewaarschool.

 

Met weinig woorden krijgen we een inkijkje in de geschiedenis van de zorg zoals wij die eerder voor Amsterdam beschreven in ‘Cordaan rond. Sinds 1683 zorggeschiedenis schrijven’. Je verleden is bepalend voor het heden die weer de toekomst kleurt. Wij raden Allévo en Cornelia aan in oud- en nieuwbouw veel meer de eigen wortels in woord en beeld voor het voetlicht te brengen. TIP van ZORGVISITE.   

Een typisch Zeeuws combimenu: bamisoep en boerenkool 

De buitenruimte opzij van de hoofdvestiging van Cornelia, tussen parkeren en voorzijde, oogt gezellig. Het doet denken aan een strandtent, maar zal de rokersplek zijn.

De twee vieze asbakken die je bij de ingang aantreft detoneren volledig en zijn een zorglocatie onwaardig.
Weg ermee! TIP van ZORGVISITE. 

De sfeer binnen bij Cornelia bevalt ons. We komen in een gezellige brasserie terecht met een aangename counter.

De Brasserie kent ruime openingstijden van ‘s morgens 8.00 uur tot ’s avonds 20.00 uur. Bewoners, bezoekers en omwonenden kunnen hier terecht voor koffie of thee met iets lekkers en voor een lunch. De brasserie is tevens de ontmoetingsruimte voor speciale activiteiten en de ruimte waar verenigingen samen komen. We worden verrast, zoals bij latere Zeeuwse Zorgvisites zal blijken, tot wel drie keer toe door een menu dat de aparte combi van basissoep en vervolgens boerenkool kent. Blijkbaar hebben meerdere Zeeuwse zorgorganisaties dezelfde cateraar en zo eten alle Zeeuwse ouderen massaal hetzelfde aangeleverde eten. Brr. Laat je inspireren Allévo door onze THe-blik De liefde gaat door de maag. TIP van ZORGVISITE.

De nieuwbouw een plaatje 

We worden door een medewerkster van het restaurant gewezen op de informatie borden van het nieuw te bouwen Cornelia, dat een stukje verderop zal verrijzen.

In de nieuwbouw zullen 30 minder plaatsen beschikbaar zijn.  

Net als in de oudbouw zal er in de nieuwbouw grondgebonden worden gewoond. Voor tijdelijke revalidanten en loges worden er studio’s gebouwd op de eerste verdieping. Op de begane grond komen 11 ontmoetingsruimten met elk een eigen thema. Zo komt er onder andere een muziekruimte, een hobby-/knutselruimte, een tuinkamer en een havenkamer. Rondom de ontmoetingsruimtes ligt een brede rondgang die naar 93 appartementen leidt. Met elk een binnendeur, een eigen voordeur, grenzend aan de tuin. De bouwtekeningen geven een aardig beeld van het nieuwe onderkomen. Aan duurzaamheid wordt aandacht besteed, getuige de groene daken. En wat ons aanspreekt is dat het slaapgedeelte op zo’n manier is afgescheiden dat het overzicht biedt voor de medewerkers en privacy voor de bewoners. Ook de ramen tot aan de grond vergroten het prettige van licht, lucht en ruimte.
 

Maak optimaal gebruik van de omgeving 

Het nieuwe gebouw is gesitueerd naast een atletiekbaan. Wij hopen dat degenen die belast zijn met de inrichting van de omgeving straks een goede wandel- en uitzicht verbinding maken naar het sportveld, zodat bewoners kunnen meegenieten van de reuring die daar te beleven valt. En integreer sport en spel in je eigen ontwerp: een hinkelbaan in de tegels buiten of in de binnen gangen, een basketbalnetje, tafeltennistafels, of gewoon een mand bij de deur met sport en spel spullen (inclusief fleecedekentjes die je om kunt slaan voor toeschouwers) om jong en oud op ideeën te brengen. TIP van ZORGVISITE. 

Daarnaast wensen we de bewoners en de medewerkers toe dat de sfeer die het oude Cornelia uitstraalt in de nieuwe setting gehandhaafd blijft.  

Het huidige babyverschoonruimte  die wij nu aantroffen bij de toiletten mag ook gekopieerd worden in te plaatsen.

En verder zouden we tegen Allévo willen zeggen, grijp je kans. Neem een paar Zorgvisites uit onze eregalerij door en laat je inspireren om de Cornelia-nieuwbouw nog beter te laten worden.  

De medewerkster die ons in het restaurant te woord stond, tipt ons een kijkje te gaan nemen in het aan de andere kant van Zierikzee gelegen Borrendamme. Borrendamme is nog niet zo lang geleden opgeleverd en geeft volgens haar een goed beeld van wat Allévo voor ogen staat met vernieuwing van de zorg in eigentijdse woongroepen. In de opkomende Zorgvisite Borrendamme zullen we tevens aandacht besteden aan de website van Allévo.  

Zorgvisite afgelegd februari 2019 

Copyright: Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Zorgvisite, Publicarea  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.