Radicaal anders op een vijfsterrenniveau?

Radicaal anders op een vijfsterrenniveau? 

Woonlandschap de Leyhoeve
Dokter Bloemenlaan 9-01
5022 KX Tilburg
Tel.: 013-2070080 (kies 1 voor Leyhoeve Tilburg)
info@leyhoeve-tilburg.nl
www.leyhoeve-tilburg.nl 

4,5 THe kopje 

‘Bourgondisch’. ‘Van alle gemakken voorzien’. 'Een vijfsterrenniveau met zorg’. Verkozen als beste nieuwe woonvorm voor 55-plussers van 2018. Het zijn nogal wat kwalificaties die men zichzelf aanmeet, dan wel door anderen aangemeten krijgt. De Leyhoeve stond eigenlijk al lang op ons lijstje van ‘ooit te bezoeken’… Enerzijds omdat Tilburg een witte vlek is op onze Zorgvisitekaart. Anderzijds omdat De Leyhoeve een prominente voortrekker is van de - ons zeer sympathieke - Beweging Radicale Vernieuwing van het LOC. En toen ook nog de immer blijmoedige en constructieve ouderenpsycholoog Margje Mahler begin 2018 bestuurder werd van De Leyhoeve, werd onze drang om dit walhalla van de nieuwe seniorenzorg te gaan zien alleen maar groter. Margje was daarvoor als portefeuillehouder Kwaliteit Verpleeghuiszorg voor Zorginstituut Nederland een drijvende kracht achter de  enorme verbeterprogramma’s van de verpleeghuiszorg zoals die nog steeds gaande zijn.   

Het is werkelijk indrukwekkend 

Wauw. Onze mond valt open als we De Leyhoeve als een soort Versailles voor ons op zien rijzen.

Van het heerlijke terras buiten en de riante balkons bij de appartementen aan de voorgevel worden we direct vrolijk. Aan de voorzijde kijk je uit op een druk verkeersknooppunt met een Van der Valk-hotel, aan de achterzijde op het landschapspark dat met het huis verbonden is.

Parkeren kan aan de voorzijde van het gebouw, maar ook in de half verdiepte parkeergarage voor een huur van 110,- euro per maand. De parkeergarage komt met een lift op de diverse etages in het huis uit.  

Parkeren buiten is gratis als je wat hebt geconsumeerd bij De Leyhoeve. Dat moet je dan wel weten en het zou fijn zijn als dit je direct duidelijk wordt gemaakt. TIP van ZORGVISITE.  

Een wellness resort 

De oh’s en ah’s rollen uit onze mond als we binnen zijn. Het lijkt hier wel een uitstekend wellnessresort. Werkelijk alles is tot in de puntjes verzorgd en van alle gemakken voorzien. Dat geldt ook voor de woongedeelten. Alles is keurig en net. Helaas wel binnengangen, overigens gedecoreerd met prachtig behang.

Het is een ‘way of living’ die tot in de perfectie is doorgevoerd en bij je moet passen. Voor ons Dames THe zou een beetje meer speelsheid, imperfectie of een grapje welkom zijn. 

Alles bij de hand in een community van gelijkgestemde

Als je het gebouw binnenkomt heb je meteen overzicht. Er is een fijne receptie en je loopt tegen een keur aan café-/restaurantvoorzieningen aan. Het gezellige bruine café met het terras aan de voorkant is lekker bezet. Wij lopen door het luxe restaurant/de brasserie annex grand café en zetten ons aan een tafel voor een heerlijke kop koffie met een Bossche bol.

Het restaurant staat garant voor culinair eten dat in een open keuken wordt bereid. TIP van het HUIS. Je kunt er ook in de pizzeria terecht. Aan de achterzijde komt de brasserie/het restaurant uit op grote terrassen, waar je zowel de zon- als de schaduwzijde kunt opzoeken.

Vanaf de terrassen kijk je uit op het landschapspark, waar toen wij daar zaten een groep ouderen aan het jeu-de-boulen was. Voor kinderen is dit park ook een fijne plek, om met opa en oma te vertoeven en lekker te spelen. Annex aan de brasserie (aan de voorkant) kun je neerstrijken in een van de heerlijke leren fauteuils in de bibliotheek, met iets te drinken binnen handbereik.

Vrijwilligers onder de bewoners dragen zorg voor het boekenbestand. We lezen op de website dat er floormanagers zijn als hoeders voor de ‘look and feel’ (onze woorden).  

Het is natuurlijk heerlijk dat je hier de deur niet uit hoeft om een baantje in het zwembad te trekken of zoals wij er zagen een balletje over te gooien met je oude vader. Je kunt er relaxen in de wellness, je hebt de kapper bij de hand, de pedicure en voetreflexpraktijk, de fysiotherapie en dan is er ook nog een kinderdagverblijf. Het Zwitserlevengevoel is werkelijk overal. Het voelt als een gemeenschap van gelijkgestemden.  

Een droom van en waargemaakt door twee bevlogen ondernemers 

13 jaar lang hebben de initiatiefnemers, een bouwer/ontwikkelaar en een hotelier de zorgbureaucratie getrotseerd en hun droom nagejaagd. Het hele idee is geboren uit de frustratie van een van de initiatiefnemers dat zijn ouders gescheiden werden nadat een van de twee op zorg aangewezen raakte. 

Sinds 2017 staat De Leyhoeve in Tilburg open voor 55-plussers die er in een ‘healing environment kunnen blijven wonen, ook als zij intensieve zorg nodig hebben of krijgen.'  

Mooie huurappartementen 

De 200 huurappartementen variëren in grootte van 67m² tot 150 m² of eventueel groter op aanvraag. Alle appartementen hebben kamerhoge ramen en beschikken over een riante badkamer en een ruim balkon van tenminste 14 m². De bewoners wonen er zelfstandig en hebben een huurcontract met de Leyhoeve. De huurprijzen van de appartementen troffen we niet aan op de website. 

Nooit meer weg hoeven 

Mocht je te zijner tijd intensieve zorg (vanwege lichamelijke- dan wel dementieproblemen) nodig hebben, dan kun je als alleenstaande of als echtpaar binnenshuis verhuizen naar een van de 85 zorgsuites die voor een echtpaar al dan niet ‘double doors’ met elkaar verbonden zijn. Geen scheiding dus van stellen! TIP van het HUIS. Met een CIZ-indicatie VV4 tot en met VV7 van een van de partners kan men in de zorgsuites terecht. De huur van een zorgsuite begint vanaf 1550 euro per maand.  

Bewoners van de zorgsuites kunnen gebruik maken van een van de 12 huiskamers die elk een eigen sfeer hebben. De huiskamers kennen een huisvader of -moeder die dagelijks zorgen voor het welzijn van de bewoners en die inspelen op hun particuliere wensen. Daarnaast zijn er 24-uur verzorgenden en verpleegkundigen aanwezig alsook ‘housekeeping’. 

De zorg wordt betaald net als in een thuissituatie en je betaalt voor de faciliteiten alleen datgene wat je afneemt. Je hoeft dus nooit meer uit De Leyhoeve weg als je dement wordt of een grote lichamelijke zorgvraag krijgt. TIP van het HUIS. De zorginfrastructuur wordt als onzichtbaar getypeerd. Vanuit de Leyhoeve Zorg BV wordt in de zorgsuites en in de huur-appartementen de zorg verleend.  

Aantrekkelijke voor bezoek en familie 

De Leyhoeve stimuleert een hechte relatie met familie en vrienden van de ouderen die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Dat wordt vergemakkelijkt door de vele faciliteiten, die ook voor bezoekers een aantrekkelijk zijn. Ergens gezellig koffiedrinken, lekker eten, gezellig buiten wandelen, veel te kijken, je in het zwembad vermaken, relaxen in de wellness, het zijn allemaal dingen die het bezoek aan je ouders en opa’s en oma’s aanzienlijk kunnen vergemakkelijken. 

Wie is wie? 

We zijn verbaasd als we De Leyhoeve googelen en meteen lezen dat er in 2,5 jaar tijd al vijf bestuurders bij De Leyhoeve zijn weggegaan, waaronder ‘onze’ Margje. Behoudens het vertrek uit het bestuur van een van de initiatiefnemers wordt niet duidelijk wat daarvan de oorzaak is. De initiatiefnemer-bestuurder maakte plaats voor een professionele zorgmanager, maar waarom vertrokken de anderen?  De website is mooi, maar ook best wel ondoorgrondelijk. Je vindt er niet op terug wie wie is qua bestuur, qua raad van toezicht en andere functies of hoe de organisatie in elkaar zit. Dat hadden wij beter en persoonlijker verwacht. Tip van ZORGVISITE. Tips te over in onze THe-blik Wie ben ik? En voor wie ben ik er?

De website kan echt beter 

Wij missen plattegronden van zowel de appartementen als de zorgsuites als van het hele gebouw per etage. TIP van ZORGVISITE.  

Ook de prijzen zijn niet heel specifiek en makkelijk te vinden. Het ontbreekt aan wachttijden en over wachtlijsten vinden we alleen dat Vip-pers voorrang krijgen. De zoekfunctie bovenaan de website kan duidelijker in beeld worden gebracht. En wij vinden het niet wervend dat de eerste pagina waar je op terecht komt direct een aantal vacatures onder je aandacht schuift. TIP van ZORGVISITE.

Het openhartige interview met een bewoonster die met haar man op een woonsuite heeft gewoond en die haar ervaringen deelt over haar relatie met de verzorgenden van haar man biedt interessante leerstof voor eenieder die in de zorg werkt. TIP van het HUIS. 

Een aanvulling op het wonen en zorg pallet 

Je moet een beetje geld in de pocket hebben. Maar voor ouderen die bv inmiddels hun koophuis hebben afbetaald, naast hun AOW over een pensioen beschikken en hun leven meer naar hun leeftijd willen gaan inrichten en onder gelijkgezinden willen vertoeven wordt hier een mooi alternatief geboden. 

Naast Tilburg is inmiddels de stad Groningen met een De Leyhoeve verblijd. Het zou de Dames THe niet verbazen dat er meerdere Leyhoeves zullen volgen.  

Zorgvisite afgelegd in september 2019  

Copyright: Dames THe, zorgvisite, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg, Publicare

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.