Vrolijke gezichten

Woon- en Zorgcentrum Humanitas Deventer
Radboudlaan 1
7415 VA Deventer
Tel: 0570-628633
www.humanitasdeventer.nl
E-mail via contactformulier op de website 

Dit is de 200ste Zorgvisite! 

4,5 THe kopjes 

In maart 2015 publiceerden wij onze 100ste Zorgvisite. Het betrof een recensie van Humanitas Deventer. We gaven het de titel mee: ‘Van het gewone leven en het continue vakantiegevoel.’ Sindsdien prijkt Humanitas Deventer bij ons op de erelijst met vierenhalf THe kopje, terwijl het van de buitenkant bezien een dertien in het dozijn Nederlands woon- en zorgcentrum is. Vanuit het Jo Visser fonds en de Leyden Academie is voor onze vijfde Zorgvisite Plus contact gelegd met de bestuurder van Humanitas Deventer en het toeval wil dat dit nu precies onze 200ste Zorgvisite zal gaan worden.  

Hoe is het Humanitas Deventer de afgelopen jaren vergaan? Aan publiciteit heeft het Humanitas Deventer niet ontbroken. In mei van dit jaar verscheen er nog een prachtige reportage van schrijfster Christine Otten over Humanitas Deventer in Vrij Nederland met als titel: ‘Pionieren in het woonzorgcentrum Deventer. Beter dan hier krijg je het niet’. Ze schreef het  naar aanleiding van haar ervaringen met dit huis, waar haar moeder woont. En daarbij stelde zij de vraag: ‘Waarom zijn niet veel meer huizen zo?’ 

Deze vraag stellen wij ons ook al jaren, omdat we bij meer zorgorganisaties hebben gezien dat thuis voelen, waardigheid en zorg dienstverlenend aan het gewone leven gewoon kan in welk woonzorgcentrum in Nederland dan ook. Onze erelijst van woonzorgcentra en verpleeghuizen met 4,5 en 5 THekopjes bewijst het. Helaas geldt dit maar voor tussen de 10 en 20 % van alle woonzorg/verpleeglocaties in Nederland. De 200 door ons bezochte locaties vormen een steekproef van 10 % van alle Nederlandse zorglocaties. Het vraagt ons inziens om veel krachtiger beleid om dit percentage op te krikken. Wij ervaren het als onrechtvaardig dat de verschillen zo groot blijken te zijn.  

Mogelijkmaker en Gelukbrenger 

Na aankomst zit de sfeer er meteen goed in. Rond de tafel zitten bewoners, leden van de cliëntenraad, een vrijwilliger, een woonstudent, medewerkers, een geïnteresseerde dame uit Japan, hond Bertji en de bestuurder. Onze koektrommel valt in het niet bij de appeltaart met slagroom en heerlijke petit fourtjes die geserveerd worden. De vrolijke flessen water met een smaakje en de goede koffie en thee zetten verder de toon. De sedert 13 jaar bij Humanitas Deventer werkzame manager Kwaliteit en Innovatie heet nu Mogelijkmaker en de medewerker van het gewone leven die we in 2015 al ontmoetten wordt nu Chief Happiness Officer (credo: ‘We hoeven niks maar mogen alles’) genoemd. Hij voelt zichzelf een beetje ongemakkelijk bij de benaming van zijn functie wat ons tot de TIP  brengt: verander het in Gelukbrenger. 

Kracht van de vertraging en een oogje in het zeil houden 

De bestuurder vertelt dat Humanitas Deventer de keus heeft gemaakt voor het leven. Zorg is een intiem proces, dat doe je met liefde en ten bate van een zo prettig mogelijk leven. Wet- en regelgeving staat dat niet in de weg. Humanitas Deventer zoekt ook steeds naar wederkerigheid. Zo kregen in 2012 studenten bij Humanitas Deventer de gelegenheid er te komen wonen. Op elke etage woont nu een woonstudent die zich tegen gratis wonen verbindt met en bekommert om de ouderen, ontmoetingen aangaat en open staat voor veranderingen in de persoonlijkheid die ouderen als gevolg van bijvoorbeeld dementie ondergaan.

Ook stimuleert Humanitas Deventer nieuwe verbindingen met verstandelijk gehandicapten, mensen met een psychiatrische achtergrond of daklozen. Het betekenisvol zijn voor anderen, een positieve benadering en gezien worden als persoon werkt goed. De positieve kracht van het ouder worden, zoals het aspect van vertraging dat hoort bij deze levensfase biedt tegenwicht  aan onze hectische en complexe wereld en dat pakt voor voornoemde groepen ook heel positief uit. Daarop inspelen, je erin verplaatsen en ernaar handelen. Jong leert zo van oud. Mensen met dementie horen ook bij het gewone leven. Daarom is men nu voornemens de nu nog gesloten afdeling voor mensen met dementie vanaf het nieuwe jaar open te stellen en blijven mensen met dementie in de toekomst gewoon wonen waar ze begonnen bij Humanitas Deventer. Mensen worden bij Humanitas Deventer ook niet opgenomen maar verhuizen naar een andere woonplek. Humanitas Deventer wil een gemeenschap zijn. Daarbij is het een vanzelfsprekend iets, dat alle bewoners, oud en jong en alle medewerkers een oogje in het zeil houden.  

Het klinkt ons als muziek in de oren. Een derde Dame THe staat klaar. Je zou bijna denken, waarom is een Zorgvisite Plus nog nodig? Maar dat is juist vaak zo opmerkelijk. Degenen die de kneepjes van het vak al in de vingers hebben, willen juist nog feedback, en tips krijgen en - stiekempjes ook - bevestiging en complimentjes, omdat je in eigen huis ook ziende blind kunt zijn. 

Presenteer op beleving wat je in huis hebt 

We beperken ons in deze Zorgvisite Plus tot de nieuwe observaties ten opzichte van de gewone Zorgvisite uit 2015. Al bij binnenkomst trof ons gewoonweg weer de aangename lounge met boekenkast, ontvangst etc.

En ook binnen tref je overal vensterbanken met planten in potten, bosjes bloemen, dienbladen met koffiekopjes, banken, lekkere fauteuils, gezellige tafels en zitjes met tafelkleden en vloerkleden, mooie foto’s en schilderijen en gedichten en prettige gangen.

Daar waar we bij andere locaties vaak te horen krijgen, dat een bloempot of vaas niet kan. omdat mensen het kapot of kwijt maken, zien wij dat wat we er in 2015 zagen staan, er gewoon nog staat. En dat geldt ook voor de nu nog gesloten pg-afdeling! En zelfs de systeemplafonds weet men hier door de lampen en belichting prettig te maken. Voor het gezellig ingerichte restaurant annex de theaterzaal zien we al een klein stukje groen dak. Er zijn nog veel meer en grotere zwarte platte daken die vergroend kunnen worden. We geven daarom de TIP van ZORGVISITE er contact over op te nemen met het Programma Duurzame Zorg van het Ministerie van VWS. 

Binnen rechts van de entree is de stalling van rolstoelen en rollators van de bewoners.

Als wij de suggestie doen die aan het oog te onttrekken is de vraag van de deelnemers aan de Zorgvisite Plus, ‘waarom? Het is immers onderdeel van het gewone leven van de bewoners.’

Wel is men het erover eens dat de sluis nog een oppepper kan gebruiken door er een fraaie overzichtsplattegrond met routes naar alles wat Humanitas Deventer in huis heeft in op te nemen. Want dat is wat we nu ook weer zien.

Er is zoveel in huis, maar je moet het wel weten. En het gevaar van een plakbandjescultuur ligt ook op de loer.

Dus ook hier geven we de TIP van ZORGVISITE: bekijk je bewegwijzering binnen en buiten op wat er allemaal in huis is en creëer prettige routes met afstanden en de attracties erbij. Eigenlijk zou je de hele oude bewegwijzering moeten vervangen ook omdat hier nog van kamers en afdelingen wordt gesproken en in tegenstelling tot de ervaren werkelijkheid geen geïnstitutionaliseerde benamingen meer worden gehanteerd.

Een ander dingetje zijn de karren. Prettiger ogende alternatieven zijn wenselijk.  

Je werkt waar een ander woont en je werkt voor hen 

De eigenzinnige houding van Humanitas Deventer in wat goed doordacht is en ernaar te handelen houdt ons ook een spiegel voor. Daar waar wij aangeven het wonen te scheiden van functionele en algemene diensten als fysiotherapie, kantoorruimten voor staf- en administratieve medewerkers is het bij Humanitas Deventer juist bewust beleid medewerkers en bewoners te mixen.

De visie is namelijk dat alle medewerkers in de nabijheid van bewoners aanwezig zijn en hen ten dienste staan. Ja, dan is het oké! De uitspraak die wij hoorden van een voorzitter van een cliëntenraad: 'medewerkers moeten zich realiseren dat zij werken waar een ander woont' is blijkbaar bij Humanitas Deventer goed al in de oren geknoopt.  

Open naar buiten 

In 2015 viel ons al op hoe een groot gebouw open kan zijn naar buiten. Een nauwlettender blik via een rondje om het huis geeft nog meer mogelijkheden om er zowel in bewegwijzering als in gebruik nog meer van te maken. Gelukkig is er al goed contact met de gemeente en dat zou ook kunnen worden geëntameerd met Woonzorg Nederland als eigenaar van de woningen en van het grote grasveld dat er onbenut voor ligt.

Daar kan veel meer mee gebeuren dat van toegevoegde waarde is voor de beleving van de mensen en de ontmoeting tussen jong en oud. Humanitas Deventer heeft verschillende entrees naar buiten. Ook dat zou duidelijker aangegeven kunnen zijn.

Neem daarbij een prettige plek voor de rokers mee. Bij de hoofdentree val je nu meteen met je neus in de grote asbak. En geef ook aan welke prettige wandelingetjes zowel op het terrein met de prachtige beleeftuin als er net buiten, bijvoorbeeld naar het winkelcentrum te maken zijn. TIP van ZORGVISITE. Of je het fietsparkeerpunt weet te tackelen? Het begint met -denken wij - gewoon veel fietsnietjes neer te zetten. 

Pipowagen en eigen personenauto 

De menselijkheid van Humanitas Deventer komt wellicht het mooist tot uiting door de pipowagen die we in de binnentuin zien staan.

Ernaar gevraagd waartoe deze dient wordt ons verteld dat een van de bewoners altijd in een soort caravan gewoond heeft en niet gewend is aan een huis. Hij heeft nu de mogelijkheid in het huis te verblijven, maar kan ook van de pipowagen gebruik maken. Dat is nog eens meedenken. TIP van het HUIS. 

Of neem het verhaal van een bewoonster die deelneemt aan de Zorgvisite Plus. In overleg met haar kinderen heeft ze haar eigen auto aangehouden en stelt die ter beschikking aan medewerkers en vrijwilligers/woonstudenten om er met haar en andere bewoners mee op uit te trekken. Briljant, daarmee ook hele discussies voorkomend wie aansprakelijk is, omdat het de eigen auto van de bewoner is. TIP van het HUIS. 

Nieuwe liften en verbouwing 

Er is een flinke verbouwing gaande. Er worden in het gebouw nieuwe liften gebouwd.

Kijk dat is weer iets dat Humanitas Deventer voor je inneemt: in de buitenlift die tijdelijk is aangelegd hangen dekentjes tegen de kou!

Goed voorbeeld doet volgen, leg ook fleecedekentjes bij de ingangen. En we kunnen ons voorstellen dat je binnen in de sluis nu wat informatie geeft over de verbouwing die plaatsvindt en die mogelijk wat overlast geeft. Wat we wel zagen was dat het wat rommeliger was dan in 2015, maar dat kan het gevolg zijn van de verbouwing die gaande is.    

Veel jonge medewerkers en iedereen zegt elkaar vrolijk gedag. 

In 2015 viel het ons ook al op en nu weer. Iedereen kijkt hier vrolijk en zegt elkaar gedag. De woonstudenten wonen er blijkbaar graag en ook voor langere tijd. Als we na de Zorgvisite weer bij elkaar zijn, serveren twee goedlachse jonge servicemedewerkers weer leuke en lekkere hapjes. 

Het was voor ons, door al het enthousiasme soms zelfs even moeilijk om ook kritisch te kunnen kijken. We hebben ervaren dat tussen bewoners onderling en met de medewerkers, vrijwilligers en woonstudenten er een innige en vertrouwde en optimistische band bestaat. Erg bijzonder om mee te maken. Men vond het leuk om zo ontspannen met elkaar op stap te gaan om het gebouw van binnen en er rond omheen te bekijken. Om deels bevestiging van keuzes te verkrijgen en deels nieuwe inzichten op te doen. Het sterkt Humanitas Deventer in hun drive om trendsettend te blijven, vooruit te blijven kijken, open te zijn, jong en oud te verbinden en het vertraagde leven als een gezamenlijke kracht te zien. 

En de dames THe zagen weer dat het goed was… 

Zorgvisite afgelegd 19 november 2019 

Copyright Zorgvisite, Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Publicare

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.