Voor nu én voor de toekomst 

Woonzorgcentrum Wijndaelercentrum
Catharina van Rennesstraat 8
2551 GM Den Haag
Tel.: 070-7542333
info@florence.nl
www.florence.nl/wijndaelercentrum 

3,5 THe kopjes 

We worden ontzettend hartelijk en persoonlijk ontvangen door een zeer gemotiveerd en gevarieerd gezelschap. We verklappen het maar alvast. Als we het over de ‘personal touch’ en de warme ontvangst hebben scoort het Wijndaelercentrum wat ons betreft direct vier THe kopjes.  

Voor de derde maal een Zorgvisite Plus, deze keer weer mede mogelijk gemaakt door het Jo Visser Fonds, met een gevarieerd gezelschap van binnen en buiten het Wijndaelercentrum. We hebben in de Zorgvisites aan De Flesseman in Amsterdam, het Wooncomplex Doctor Engelsoord in Maasbracht (samen met Woonzorg Nederland) en Het Zonnehuis in Zwolle beschreven hoe zo’n Zorgvisite Plus verloopt. We kijken met de ogen van: hoe je thuis voelen; hoe voorzie je in de gewone dingen van het leven die ook als voor je blijven gelden als je intensieve zorg nodig hebt; hoe zou je het voor je eigen vader of moeder willen. Daarbij is de insteek dat de benodigde goede zorg daaraan dienstverlenend is. Immers een dag heeft 24 uren en na slapen en de benodigde zorg blijven er heel wat uren over die - en dat is ook weer persoonlijk en niet voor iedereen hetzelfde - de aangename oude dag kenmerken. En zorg heb je nodig omdat het je overkomt. Niemand is toch voor zijn plezier zorgafhankelijk?  


De Zorgvisite Thuis Voelen blik samengevat: 

Zorg dienstverlenend aan het gewone leven, zoals: Frisse neus halen en makkelijk naar buiten; Beweging(-svrijheid); Lekker eten en drinken; Ontspanning, hobby’s, een prettige dag, welbevinden; Informatie, communicatie en bejegening. En: Het zijn de kleine dingen die ertoe doen.


Een toekomst op de korte en de lange termijn 

We waren in november 2013 op een gewone onverwachte Zorgvisite bij het Wijndaelercentrum. Het Wijndaelercentrum kreeg toen van de dames THe 3 1/2 THe kopje.

Gelet op de onzekerheden door veranderingen in wetgeving, financiering en de transitie van de verzorgingshuizen enerzijds en gelet op de bouwkundige situatie anderzijds, trof ons destijds de sfeer, de sensitiviteit en de toewijding. Maar we riepen wel de toenmalige zorgorganisatie Humanitas Plus en de eigenaar van het gebouw Woonzorg Nederland op om snel klaarheid te scheppen over de toekomst van het Wijndaelercentrum, want vooral de kleine privévertrekken - ook al hebben zij de geweldige kwaliteit van of een balkon of een terrasje - zij zullen de tand des tijds niet doorstaan, gelet op de wensen van de nieuwe ouderen. Oei, oei, zes jaar later is de toekomst nog steeds onduidelijk en is Humanitas Plus inclusief het Wijndaelercentrum, onderdeel van een andere zorgaanbieder in de Haagse regio geworden, namelijk Florence. Als wij vertellen dat Woonzorg Nederland ook Zorgvisites Plus faciliteert om kennis en inzichten op te doen voor toekomstbestendige, vernieuwende vormen van ouderenhuisvesting, al dan niet met een zorgvraag, veert men op. Dat biedt kansen voor het goede gesprek over en met het Wijndaelercentrum. De inzichten uit deze Zorgvisite Plus kunnen daar alleen maar positief aan bijdragen en de Dames THe geven aan daar in hun contacten met Woonzorg Nederland aandacht voor te vragen. TIP van ZORGVISITE. 

Tegelijkertijd weet je dat verbouwingen, renovaties en/of nieuwbouwzaken van lange adem zijn. Terwijl voor de bewoners en de medewerkers het leven van alledag doorga. De voorbereiding van bouwprocessen neemt zomaar zo’n vijf/zes jaar in beslag.  Gelet op de gemiddelde leeftijd waarop mensen bij je komen wonen is vijf/zes jaar een lange periode. Dan wil je wel dat de mensen zich in die periode thuis voelen en dat het goed is. Bovendien ook een gewoon huis kan oud zijn, maar toch gezellig en van gemakken voorzien. Met die ‘spirit’ doen we de Zorgvisite Plus. En met de ambitie: “van de 3,5 THe kopjes van destijds, daar willen we er vier van maken.” We sussen dat het daar niet om gaat, maar goed een competitiegeest om beter te worden is nooit weg. 

Een eerste opsteker 

Al direct bij aankomst valt ons op dat het vreselijke plantsoen met gemeentebosjes voor de deur vervangen is door een fris en fleurig plantsoentje met bankjes.

Daarover is - met resultaat - het contact met de gemeente gezocht. Dat is een opsteker en iets om vast te houden en verder uit te werken voor de rest van de buitenruimte die in gemeente-eigendom is. Nu is de rest van de buitenruimte nog wat grijs en passief met als extra punt van zorg dat het wandelpad rond het Wijndaelercentrum echt ongeschikt is om er met rollator of in een rolstoel overheen te bewegen. Op het gebied van beweging en ontmoeting/eenzaamheidsbestrijding en verbinding van binnen en buiten (Wijndaelercentrum en wijk) is er het een en ander aan te vullen met wat beleving voor jong en oud  zoals een hinkelbaantje in de tegels, een schommel, een visstek, doetuintjes of plantenbakken, vogelhuisjes en insectenhotels, buitenschaakspel, buitendambordtafeltje, een kwiekroute met als beloning onderweg een verleidelijke kop koffie binnen bij het Wijndaelercentrum zoals we in Haaften bij De Wittenberg zagen. TIP van ZORGVISITE. Denk ook aan de plek van de brievenbus. Is deze niet beter naar het nu mooie plantsoentje te verplaatsen? Een brief posten kan zo ook een sociale ontmoeting opleveren of je net doen denken, laat ik hier even gaan zitten en genieten. Ook leuke bewegwijzering die stimuleert en uitdaagt tot rondjes al dan niet met rollator of rolstoel, waarbij duidelijk is wat de afstand is en dat er voldoende zitplekjes onderweg zijn. (Denk daarbij ook aan bankjes met in het midden een uitsparing voor rolstoel, rollator of kinderwagen, waardoor deze niet altijd tot de zijkant veroordeeld zijn). TIP van ZORGVISITE. 

We schreven een THe-blik voor Waardigheid en Trots met de titel De psychologische afstand, die voor binnen en buiten inzichten en tips geeft op de waarde van loop-en zichtlijnen. Het naburige winkelcentrum is toch wel even gaans. Bij een van de Dames THe is een heen-en-weer service in de buurt: voor 1 euro met een kleine elektrische auto naar je buurtvoorzieningen gebracht ook al is dit maar een paar honderd meter verderop. Kortom, continueer het gesprek met de gemeente voor de rest van de buitenruimte en voor een leeftijds- en rolstoelvriendelijke invulling ervan. TIP van ZORGVISITE. 

Wijndaelercentrum en de wijk 

Wijndaelercentrum doet al veel voor de omringende wijk. De Dames THe fronsen even hun voorhoofd. Krijgt men ervoor betaald door de gemeente? Gelukkig wel wat. En erdoor heb je meteen ook een verdere ingang tot gesprek met de gemeente om nog meer medewerking en financiering te krijgen voor een gericht ‘Wijndaeler en een leeftijdsvriendelijk wijkprogramma’. Daarbij is belangrijk de insteek van wederkerigheid kiest en geïnteresseerd bent in behoeften en hobby’s van buurtbewoners van jong tot oud. Je kunt bijvoorbeeld ruimte aanbieden om de hobby’s van buurtbewoners een plek te geven als er een wederkerigheid voor de bewoners van het Wijndaelercentrum aan te verbinden valt, zoals ervan genieten, of naar kijken, of meedoen. Wij kennen voorbeelden van een buurt-schaakverenigingen die wekelijks hun wedstrijden in een woonzorgcentrum spelen, piano’s met een bordje ‘Bespeel mij’ als je er vaardige vingers voor hebt, een miniatuurtreinverenging die elk seizoen een nieuw treinlandschap creëert, waarbij de opbouw als het resultaat voor leuke afleiding zorgt en een aanleiding is voor klein- en achterkleinkinderen om vooral naar Opa of Oma te gaan. TIP van ZORGVISITE. Tijdens het rondje om het huis werd ontdekt dat een wijkbuurman achter het Wijndaelercentrum eieren verkoopt. Zoek connectie. Misschien wil hij wel een kippenhok runnen in de tuin van het Wijndaelercentrum. TIP van ZORGVISITE.  

Zet ook buiten jezelf zichtbaar in de etalage 

Kijken we dan naar de buitenentree van het Wijndaelercentrum, dan is het boekenruilkastje natuurlijk heel leuk.

 

Een goed voorbeeld om de rest van de eerste aanblik te vervolmaken. Dat van de brandweer bepaalde deuren naar buiten ‘vrij’ moeten blijven sluit een fleurige entree met wat prettige zitjes niet uit.

 Liet zes jaar geleden een bordkartonnen kok voor de voordeur ons het water uit de mond lopen met de wildgerechten die werden geserveerd, nu is deze naar binnen in de sluis verplaatst.

Het weer kan een reden zijn, evenwel voor de willekeurige wijkbewoner maak je daarmee de drempel om van het restaurant gebruik te maken voor een kop koffie of maaltijd wel hoger. Wij pleiten er altijd voor: zet zowel binnen als buiten in de etalage wat er in huis aanwezig is. Maak het voor wie buiten staat al aantrekkelijk te weten dat erbinnen ook voor jou als wijkbewoner of als bezoeker van een bewoner van alles beschikbaar is. TIP van ZORGVISITE.  

Mondriaankleuren 

De sluis zelf is het uithangbord voor alle certificaten en dus nu ook voor de kartonnen kok die een verrukkelijk Prinsjesdagdiner in de aanbieding heeft, maar verder kan het een sluis van elke willekeurige zorgorganisatie zijn. Bedenk, net als de entree, de sluis bepaalt de eerste indruk. Eenmaal binnen zien we primaire kleuren op de vloer.

Het doet aan Mondriaan denken. Met zijn collectie Mondriaans is Den Haag een Mondriaanstad. En al reflecterend op wat je ziet kun je je voorstellen dat de schilder en zijn kleuren als een soort leitmotief en rode draad in de aankleding van de gemeenschappelijke ruimten wordt genomen. De sluis leent zich om te beginnen daar goed voor. Links heb je vanuit de sluis meteen een doorzicht naar een zitgedeelte, rechts zit een vreemd raam met een gesloten gordijn waarachter een personeelsruimte. Wij zouden dat raam openmaken en de ruimte erachter laten zien en er bijvoorbeeld een werkplaatsachtige of hobbyruimte van maken. TIP van ZORGVISITE. Ook zouden we hetzij in de sluis, hetzij in de eerste ontvangstruimte erachter een mooie geïllustreerde overzichtsplattegrond van het Wijndaelercentrum en wat waar allemaal staat, ophangen, zoals je ook wel bij natuurgebieden ziet TIP van ZORGVISITE. Want heus wat we later zien, er is zoveel dat her en der staat van piano tot biljart tot prachtige huiskamers met een geologische stenenverzameling. Om trots op te zijn, maar tot nu toe te bescheiden en te passief aanwezig.  

Een fijne balie en heel veel op tijd staande klokken 

De balie is de eyecatcher evenals de vriendelijke en persoonlijke ontvangst.

Rechts is keurig geëtaleerd foldermateriaal van al wat des Florence en des zorgs (tot aan de dood) is. Wij bevelen daarnaast een mix van folders en posters aan met gewoon leuke dingen. Wat draait er in de bioscoop, welke tentoonstellingen zijn er etc., etc. Stimuleer ook naasten van bewoners op het idee te komen ‘Oh ja ook leuk om met vader of moeder te gaan doen’. TIP van ZORGVISITE. De standaard aan- en afwezigheidsborden in het zicht, daar houden we dan weer niet zo van. Meestal, zeker als dit het bedrijfshulpverleningsbord betreft, zie je vooral de afwezigen.  

Dat van de leuke dingen etaleren, geldt ook voor de hoek met de comfortabele fauteuils en de grote tv.

Ga je er zitten, dan val je meteen met je neus in de boter van de reclamefolders van de uitvaartondernemingen… TIP van ZORGVISITE.  We zien wel eens tijdens Zorgvisites dat er standaard een pot koffie en thee en een blik koekjes of schaal met pepermuntjes of fruit staat, wat tijdschriften, een spelletje of een puzzelblaadje. Het is net iets uitnodigender. TIP van ZORGVISITE. 

Neem een kijkje bij het gelijkgestemde Humanitas Deventer 

Het is best een eindje naar het restaurant rechts. Daar valt niks aan te doen.

De gang is opgefleurd met kunst. Er zitten aan de linkerkant woningen tussen, waaronder de modelwoning die tijdens de rondleidingen wordt getoond. Zoals al gezegd, klein maar toch wel fijn met een keukenblokje, een badkamer, grote lage ramen en het grote voordeel van eigen buitenruimte.

De heerlijke schuifdeuren ernaar toe zitten ook in de woningen op de hogere verdiepingen. Een geweldige kwaliteit. Een welkomstpakket staat klaar. Top.

De rechterkant van deze gang, die dus aan de voorkant en de straat uitkomt bevat allerlei functionele ruimten waarbij je je in gemoede kunt afvragen waarom die allemaal achter gesloten deuren zitten.

For the time being zou je best ervoor kunnen kiezen die ruimtes te herdefiniëren en open en transparant te maken ten gunste van de gewone dingen van de mensen. Collega humanistisch huis Humanitas Deventer weet heel goed hoe dat kan, ook in een oudbouw situatie met kleine appartementen vanwege de oud verzorgingshuis-status. Toch spraken wij daar een bewoonster die zo in haar sas was met kamer en alles zoals het in en om het gebouw was dat zij sprak van een ‘continu vakantiegevoel’. U kent dat wel van een klein huisje of stacaravan tijdens een vakantie… Omdat de toekomstinvestering mogelijk kort is kun je eraan denken via een decorbouwer de sfeer en aankleding te laten verzorgen. Ook dat zagen we eerder tijdens onze Zorgvisites. TIP van ZORGVISITE. 

Fijne tuin die met een paar kleine zaken nog fijner kan worden 

In het restaurant is het rond het middaguur erg druk. Er is een dementheek gerealiseerd. Prachtig. Het is een overzichtelijke mooie ruimte waar ook een biljart staat en nog een kinderhoek gaat komen.

Het winkeltje is ook in deze ruimte gevestigd. Dat vinden we dan weer wat weggestopt. Zouden we liever zien in de gang rechts naar het restaurant toe en meteen ook een deur naar buiten toe zodat buurtbewoners er ook een boodschapje kunnen doen. De deur naar de eigen tuin van Wijndaeler zit links in de hoek. De weg ernaar toe en de voorhal voordat je naar buiten stapt kan wat aantrekkelijker door er wat manden met buitenspeelgoed te zetten, fleecedekentjes in het oog etc.

Als er nog wat meer bloeiende planten komen en wat doebakken, de wallenkant van het aanliggende water wat open wordt gemaakt, er bijvoorbeeld een schommel en zandbak voor kinderen is en er wat kleine buiten beeldjes worden neergezet wordt het nog een heerlijker tuin. TIP van ZORGVISITE.

Per etage mooie algemene ruimtes 

We bezoeken ook een aantal etages. Ook hier weer de primaire Mondriaankleuren.

En wat ook zo aanspreekt is de wijze waarop de verdiepingen waar je bent bij de lift worden aangeduid.

Doorzetten adviseren wij in heel je gebouw om routes en belevingszaken te etaleren. Fijn de kleine nisjes die de woningen van de mensen net een personal touch geven.

We zien wel dat er soms op de woonetages dingen door elkaar lopen bijvoorbeeld een kapsalon op de eerste etage, de humanistisch raadsman heeft een werkplek tussen de woningen. Er zijn op de etages ruime zusterposten.
Wij zien steeds vaker dat zusterposten er niet meer zijn en de ruimte aan het wonen en leven wordt gegeven. En eigenlijk kan ook iedereen zo naar de etages lopen. Natuurlijk is er een toeziend ook vanuit de balie beneden, maar die zal maar net even afgeleid zijn en ongewenste gasten zijn zo binnen. Bekend is ook dat ouderen vaak hun deur open laten staan.

Zeker in geval van renovatie of nieuwbouw geven wij de TIP van ZORGVISITE: scheidt en bescherm het wonen van de algemene en professionele functies. Nog steeds staat het ons voor ogen, hoe goed het Haagse Leo Kannerhuis dit heeft gedaan.  

En wat heb je veel te zien in de ruimtes voordat je links en rechts op de woonvleugels komt.

Ook deze schatten mogen meer op een voetstuk en in the picture worden gezet. TIP van ZORGVISITE. De bewegwijzering daarop nalopen kan helpen, maar nog meer denken wij dat helpt is om wat je in huis hebt van passief naar actief te maken bijvoorbeeld door een kunstroute, een natuurroute, een terug in de tijdroute, een muziekroute. TIP van ZORGVISITE. 

We bekijken ook altijd de website 

Een blik op de website van Florence laat een prettige indruk achter. Overzichtelijk en voorrang aan informatie voor de cliënten. Het is wel zoeken naar informatie over de wachttijd en de wachtlijst die we uiteindelijke wel vinden als we terecht komen bij de casemanager, die over de wachtlijst gaat. Geweldig vinden wij dat je online als cliënt je factuur kunt inzien. Het is wel verstopt op de website maar een driewerf hoera dat dit via een cliëntapplicatie kan. Wij hebben ervoor gepleit in ons boek ‘En ze leefden nog goed en tevreden. Hoe de bureaucratie bijdraagt aan betere ouderenzorg’. Dat Florence hier niet mee te koop loopt is weer zo een puntje van bescheidenheid... Heel goed ook dat de Raad van Bestuur, ondernemingsraad en cliëntenraad zich persoonlijk en in beeld voorstellen. Nu de Raad van Toezicht nog. 

Wij wensen het Wijndaelercentrum een moderne toekomst toe 

Het Wijndaelercentrum is nu onderdeel van Florence. De schaal van Florence als zeer grote zorgaanbieder in de regio Den Haag geeft steun en biedt toekomst. Wij zien een toekomst voor het Wijdaelercentrum op deze plek midden in een Loosduinse wijk. Een toekomst waarbij het Wijndaelercentrum een mix aan wonen, gezondheid en zorg biedt én inspeelt op de thuis-voelen-dimensies die passen bij een mix van (toekomstige) bewoners. Een vertrouwde, niet ou(d)bollige ontmoetings- en doeplaats die zich manifesteert als eigentijds centrum waar je op zijn Haags prettig op jezelf en met elkaar oud kunt worden. Zet niet in op één mal waarbij je als organisatie vorm en inhoud bepaalt. Het is nu, ook vanwege de nog lopende termijn van het huurcontract, om samen met huiseigenaar Woonzorg Nederland op zoek naar de toekomst te gaan. Wij adviseren daarbij uit te gaan van de kracht, belangstellingen, wederkerigheden en eigen wil van de mensen in huis en uit de wijk, van de aanwezige andere voorzieningen als scholen, wijkcentrum, verenigingen, sport, zoek verbindingen met de winkeliers en ondernemingen in de wijk  en biedt aan de wijkbewoners vertrouwen en veiligheid dat als het nodig is er ook voor hen een vertrouwde en veilige zorgwoonplek is. Doe het dus van meet af aan ook met hen samen. Thuis voelen in de wijk Loosduinen is een gezamenlijk belang.  

Aan de inzet en betrokkenheid van de mensen die deelnamen aan deze bijzondere Zorgvisite zal het niet liggen. Aan hen zouden we zo minstens vier THe kopjes meegeven. Even wel voor het totaal en in vergelijking met de vele eerdere afgelegde Zorgvisites houden we het voor nu op een dikke 3,5 THe kopjes. 

Zorgvisite afgelegd op 18 september 2019 

Copyright de Dames THe, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Zorgvisite, Publicare

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.