Peppelrode: best een lichtend voorbeeld

Peppelrode

Een mooie maar nog geen alledaagse combinatie; design en ouder worden 

Er zijn drie goede redenen voor ons om naar Eindhoven te gaan. De eerste is dat wij eigenlijk al sinds we Zorgvisite lanceerden vanuit Vitalis zorggroep worden overladen -in de goede zin van het woord- met geweldig leuke, vooral culturele en recreatieve initiatieven. Aan veel van deze initiatieven hebben we in onze tweewekelijkse nieuwsberichten een podium gegeven, zoals aan een schrijversresidentie in een woonzorgcentrum, aan livestream uitzendingen van opera’s, balletten, toneel naar alle locaties om samen theater te beleven, aan gedichten projecten, aan een grijze koppen orkest dat met basisschoolleerlingen speelt, om er enkele te noemen. Ingrid Jacobs van Vitalis zorggroep communicatie is bij ons een stijlfiguur voor creativiteit in de ouderenzorg terwijl we haar persoonlijk niet eens kennen. Vanachter onze computer hebben wij echt het beeld van ‘Vitalis als een swingende en bijdetijdse organisatie om prettig ouder te kunnen worden’. 

De tweede reden is dat de regio Eindhoven nog een witte vlek is als je op onze googlemaps kaart kijkt. En dat voor een gemeente die zich manifesteert als licht, innovatie en high tech stad met bedrijven als Philips en chipfabrikant ASML. Kunnen we Vitalis eerdaags in dat rijtje toevoegen vanwege hun innovatieve zorg en dienstverlening? 

De derde reden is dat we zijn uitgenodigd door Het nieuwe instituut (fusie van onder meer Het Nederlands Architectuurinstituut en het Nederlands Instituut voor Design en Mode) om op ‘zorgvisite’ te gaan bij de Dutch Design Week 2014 in Eindhoven. Wat leveren ontwerpers af in relatie tot wat wij als gewenst observeren om je thuis te kunnen blijven voelen en een waardig en goed leven te kunnen blijven leiden. We zijn gevraagd daar ons licht op te laten schijnen tijdens het Nieuw Oud debat in de Raadszaal van de gemeente Eindhoven, Hoe wil jij oud worden?

P1030577

En laat nou onze immer energieke Ingrid Jacobs ons ook nog mailen dat Vitalis van alles initieert en combineert met de Dutch Design Week? Een mooiere combinatie kunnen we niet hebben.

Keuze maken een klus

Het is nog een hele klus om uit het palet van 19 woonzorglocaties die Vitalis in Eindhoven bestiert een keuze te maken. Uiteindelijk hakken we de knoop door. We gaan naar Peppelrode, een woonzorgcentrum met de verschillende vormen van wonen en zorg, van revalidatie tot kleinschalig wonen voor mensen met dementie en op het zelfde terrein aanleunwoningen en koopwoningen voor senioren. In Peppelrode is -lezen we op de website- een tentoonstelling over de toekomst van het ouder worden en Dutch Design. 

Eerst zien dan geloven

Op de website staat dat Peppelrode centraal gelegen is in Eindhoven. Nou nou, dat is wel wat bezijden de waarheid. Het is nog een hele tocht met de automobiel en uiteindelijk komen we in een gebied dat wij met geen mogelijkheid als centraal kunnen noemen. De gedachte flitst daardoor even door ons hoofd: ‘er worden toch niet louter praatjes voor de vaak verkocht?’ Onderweg misten wij ook bewegwijzering naar Peppelrode en zeker als je in de buurt komt zou dat een goede zaak zijn erin te voorzien. ZORGVISITE TIP De forse rechthoekige, 7 tot 8 verdiepingen hoge bouwvolumes, zonder uitstekende balkons waaruit woonzorgcentrum Peppelrode cs (aanleunwoningenblok en koopwoningen wolkenkrabber) is opgetrokken, draagt er tenslotte toe bij dat je denkt: ‘eerst zien dan geloven’.

Barrières om te parkeren

Peppelrode wordt omzoomd door behoorlijk brede in- en uitvalswegen en staat op hetzelfde terrein als het Maxima Medisch Centrum. Functioneel heeft dat natuurlijk voordelen; wij als argeloze bezoekers ervaren meer het probleem, waar en hoe de auto te parkeren. Want terecht heeft Peppelrode allemaal barrières op getrokken om het gratis parkeren door ziekenhuis bezoekers op haar terrein tegen te werken. Maar het zou prettig zijn, als men duidelijk was over het parkeerbeleid richting bezoekers. Ons werd door de bordjes de schrik aangejaagd: ’Ojee, als we de auto daar zetten, komen we er dan wel weer uit.’
Woorden tekort om de schitterende landgoed tuin te beschrijven…

We worden op keurig onderhouden wandelpaden, met hekjes om ongenood fietsgebruik te voorkomen (hoe zit het dan met ‘wandel’ mogelijkheid voor scootmobielers?) naar de Peppelrode ingang geleid. We zijn al snel afgeleid omdat we een prachtige tuin ontwaren. Nou ja tuin, het is eerder een landgoed.

P1030595 P1030594 P1030599

Daar worden we ondanks het grijze weer blij van. Heerlijke slinger paden, van alles te kijken en te doen, aangename hoog-laag verschillen, een theehuis erin, watervalletje, fontein, een vijvertje, prachtige beelden, een tafelsmet dam en schaakbord en een geweldige moestuin en een rijke schakering aan planten, struiken en bomen. 

P1030591 P1030589 P1030588

P1030585 P1030586 P1030587

Maar ook nog veel meer van te maken 

Bij zoveel moois fantaseer je verder, als juist weer net het jeu de boules baantje opduikt dat er als altijd belabberd bij ligt. Er kan veel meer nog op sport en spel gebied voor jong en oud worden toegevoegd: een vissteigertje, een buitentafeltennistafel, een buitenschaakspel, kinderspeeltuintje, beweegtoestellen etc. ZORGVISITE TIP

IMG_4305 IMG_4306

En we vinden het jammer dat er helemaal geen woonruimtes direct op de tuin uitkomen. Later zien we dat juist de begane grond aan de tuinzijde door kantoorruimten wordt ingenomen. Dat moet ons inziens anders. Dat geldt ook voor de etages van Pepppelrode. Geen van de appartementen in het enorme gebouw heeft zelf een balkon, jammer. Ons inziens zou het heerlijke zijn op je balkon te zitten en te genieten van het uitzicht op de tuin en wat daarin beweegt.

P1030584

Niet impliciet van iets uitgaan maar expliciet maken

De buitenentree is functioneel verzorgd.

P1030574 P1030576

Van ons mag er wat meer gepresenteerd worden dat je welkom bent en waar Peppelrode voor staat. Je kunt ook meteen wat buitenwegwijzers ZORGVISITE TIP. Erbij zetten om mensen te enthousiasmeren naar buiten te gaan en welke aangename rondjes er te maken zijn met een theetuin relaxmomentje er tussenin. Nu is dat anoniem of je wordt geacht het te weten. Maar wij weten uit ervaring dat dat allemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ons devies is toch altijd; ga niet impliciet van iets uit, maak het juist expliciet! ZORGVISITE TIP

Dat geldt ook voor de sluis. Die is bij Peppelrode meer dan gemiddeld aangekleed, maar kan beter gebruikt om jezelf te presenteren en al wat je in je hebt kenbaar te maken We zien graag een plattegrond met wat waar is in Peppelrode. Juist in een groot complex als dit wil je graag weten wat er binnen en buiten waar te vinden is! ZORGVISITE TIP

Een aangename binnenkomst

De binnen entree is erg aangenaam en aansprekend. Meteen als je binnen komt voel je een goede, verzorgde sfeer met een aangename personal touch. Ook het kleurgebruik doet prettig aan en er zijn op een fijne, transparante en toch overzichtelijke schaal veel hoekjes en ruimtes waar van alles te doen is. Binnen is er wel bewegwijzering maar die vinden we nu net weer te weinig zichtbaar en herkenbaar.

P1030579 P1030580 P1030609

Bij een aantal van onze zorgvisites hebben we daar betere voorbeelden van gezien. De bordjes bij de ruimtes zijn mooi en steeds goed ingevuld. De balie van de receptioniste is ook erg prettig laag en rond. Je hebt meteen persoonlijk contact. We kunnen ons voorstellen dat het vervolmaakt wordt door op de balie ook aan te geven wie vandaag de gastvrouw achter de balie is. ZORGVISITE TIP Er heerst bij binnenkomst meteen een gezellige sfeer, ook door het levendige en transparante supermarktje met koffiecorner. Een geslaagde combinatie en als we er zo over door filosoferen ook handig in relatie tot de receptie functie.

P1030581 P1030583 

Goed geëtaleerd foldermateriaal dat door een ringetje is te halen

De hoek met al het foldermateriaal vinden we uitermate geslaagd. Echt veel beter zo dan altijd die rommelige en vaak lege folderrekken.

P1030578

Niet alleen is het prettig geëtaleerd maar wat erin ligt deugt ook. Er zijn functionele en praktische folders over het wel en wee op allerlei gebied binnen Peppelrode, maar ook folders waarin je duidelijk wordt vanuit welke visie en invoelendheid er in Peppelrode wordt gewerkt, zoals de Fantasy Care folder over zorg met fantasie en humor voor mensen met dementie. Maar ook heel veel folders over gewoon leuke dingen die je kunt doen in het bv het Muziekgebouw van Eindhoven of yoga voor ouderen. En verder natuurlijk de eigen glossy voor ‘Goed leven in Peppelrode’ en die van de Vitalis Zorggroep zelf met de titel ‘Mensen die zelf hun wereld creëren’. Het kan niet op, maar eerlijk is eerlijk het lijkt er wel op dat het in de praktijk wordt waargemaakt. 

Kunst en cultuur zit in de Vitalis genen en door het Peppelrode gebouw

Dat ervaren we namelijk als we het enorme gebouw exploreren. Het ziet er allemaal gewoon goed en verzorgd uit met weer steeds net voldoende persoonlijke accenten, niet in de laatste plaats doordat er een mooie hoeveelheid kunstwerkjes zijn te bewonderen. En ook de befaamde carrousel die wij van buiten als een grote rode paddenstoel ontwaarden is binnen gewoon knap als ontmoetingsruimte, restaurant, grand café annex Belgisch café, lounge en open haard ruimte, mooi cirkelvormig gezoneerd ingericht.

P1030603 P1030604 P1030605

Het gekozen meubilair en de speelse tafeltjes helpt de sfeer ervan te verhogen. Er is aansluitend aan de carrousel buitenterras, dat eveneens voorzien is van mooi meubilair. Vandaar heb je mooi uitzicht over de tuin. Aan de andere kant kijkt het restaurant uit op een drukke brede verkeersweg. 

Binnengangen en naar binnen gesitueerde balkons 

We zijn minder gecharmeerd van de binnen gangen waar de verzorgingsappartementen aan liggen. Het zorgt daar dan net weer voor een instituutskarakter. De huiskamers voor gemeenschappelijk gebruik zijn daar dan wel weer gewoon prettig ingericht,
We begrijpen dat het kleinschalig wonen voor mensen met dementie zich op de verdiepingen 1 tot en met 3 of 4 bevindt. We zien aan de voorkant de huiskamers en de grote terrassen die binnen de gevellijn zijn gebouwd.

P1030570

Jammer dat deze balkons zo naar binnen zijn gericht. Valt er wel wat te zien en te zwaaien voor deze bewoners? Juist op de simpele elementaire dingen komt vanuit hen nog vaak een reactie.

Tafelkleed geborduurd door bewoners met dementie op kleinschalig wonen 

We hebben onze Zorgvisite volbracht. Van de weeromstuit vergeten we bijna waarom we voor een visite aan Peppelrode gekozen hebben. Er zou een tentoonstelling zijn in het kader van de Dutch Design Week! Een goede reden om contact te zoeken met de receptioniste en en passant nog wat informatie los te peuteren voor ons verhaal. In de entreesluis hadden we wel al de posters van de Dutch Design Week gezien, maar de tentoonstelling? Die blijkt al weg te zijn. Hij stond in Peppelrode als een soort voorpremière en is net voor de start van de Dutch Design Week naar het stadhuis gegaan. Het was dus G/Oud die laat zien hoe ontwerpers en ouderen samen nieuwe productlijnen ontwerpen waaronder Granny’s Finest Knitwear (www.grannysfinest.com), de weckpotten vol herinneringen, de Kwiek beweegroute die het beweeg en het sociale aspect combineert en het tafelkleed dat met ouderen met dementie woonachtig in Peppelrode is geborduurd. Niks niet bang zijn voor prikken met de naalden. Lekker borduren en dat kunnen ze gewoon ook nog! ZORGVISITE TIPS. Natuurlijk, dat hebben we allemaal bewonderd toen we voor het debat in de raadzaal zelf waren.

Tot slot kopen we in het Maxima Medisch Centrum nog ons parkeerkaartje en nemen in the slipstream nog de vleugel mee die pontificaal uitnodigend er staat om vooral bespeeld te worden. ‘Play me I’m Yours Kunt u pianospelen, gaat u gerust uw gang’. En dat doen drie kleine talentjes ook met veel genoegen. We hebben deze ZORGVISITE TIP al eerder gegeven en bevelen hem alle woonzorgcentra aan om echt na te volgen.

IMG_4308

Dagelijkse Sudoku, Vitalis vakantie en eigen touringcar bus 

Thuis kijken we de website van Vitalis er nog eens op na. Het is in ieder geval een minder zorgelijke dan de meeste die we tot nu toe aan ons voorbij hebben zien gaan. Lekker veel nieuws en vooral ook veel leuke dingen. Waaronder een dagelijkse Sudoku, Vitalis vakantie en een eigen touringcar bus. Het spreekt ons aan dat er een button is met de vraag: ‘Kunnen wij u helpen’ en er is facebook, twitter (veel tweet berichten) en LinkedIn (niet bij Peppelrode echter), alsook een digitale activiteiten kalender die het grote aanbod in beeld brengt, maar waarbij als je op Peppelrode zoekt het ook geen resultaten oplevert. Tevens kun je op de website zien waar appartementen te huur zijn bij de vestigingen van Vitalis. De aangekondigde plattegronden beperken zich bij Peppelrode tot de aanleunwoningen. Het is duidelijk dat Peppelrode digitaal nog een moderniseringsslag moet maken zowel in het gebouw als op de Vitalis website. 

Oud=in

Oud=in staat op de Vitalis website. En Vitalis staat voor leven en vitaal blijven. Peppelrode draagt zeker haar steentje daaraan bij. Ook al heeft zij niet de ideale condities vanwege de wat geïsoleerde en medisch georiënteerde plek, toch heeft Peppelrode de goede drive en versnelling voor toekomstbestendige ouderenzorg binnen en buiten haar muren. Wij hopen dat Peppelrode onze zorgvisite bevindingen wil omarmen, om daarmee Peppelrode in de lichtstad van Nederland nog beter te kunnen laten schijnen.

Zorgkaart Nederland: 7.1; 56 waarderingen; laatste waardering 6 februari 2014

Gastvrijheidszorg met sterren: geen waardering

Copyright: Dames THe/Publicarea/ Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse.

Bezoek afgelegd oktober 2014
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.