Lunchlezing

lezing

Het platform ZorgSaamWonen organiseert op 15 juni de derde lunchlezing van dit jaar. 

Word nu lid en krijg gratis toegang tot de lezing. Deze lunchlezing is exclusief voor leden en partners.

Op 15 juni wordt de derde lunchlezing verzorgd door Bert van de Wijdeven van JongeOuderen.nl
De lezing gaat over de rol van jonge ouderen als een antwoord op de vergrijzing.

Wie prettig oud wil worden begint op tijd! 

Bert houdt zich al geruime tijd bezig met het thema van de derde levensfase en de rol die jonge ouderen (kunnen) spelen zowel maatschappelijk als voor hun eigen toekomst. De fascinatie voor het thema is begonnen in 2014, bij het inrichten van de opleiding voor ThuisWoonCoach, later JongeOuderenCoach genoemd. In dat project is onderzoek gedaan naar de vraag hoe mensen in de derde levensfase zich kunnen voorbereiden op later. Daarbij zijn, in samenwerking met een grote groep jonge ouderen, negen aandachtsgebieden benoemd die ook een concreet handelingsperspectief bieden. Het boek  ‘Wie prettig oud wil worden, begint op tijd! Een beknopte reisgids voor de derde levensfase’ dat Bert samen met collega Martin van Arendonk heeft geschreven, gaat hierover. Het boek is gericht op de Babyboom- en X-generatie en bedoeld als een aanzet om stil te staan bij de inrichting van deze levensfase. Om niet weg te kijken maar het avontuur van de derde levensfase aan te gaan en ‘een eigen verhaal te schrijven’.

ere

Behalve de persoonlijke voorbereiding op later, spelen de eerder genoemde generaties ook een belangrijke rol als maatschappelijk potentieel om de gevolgen van vergrijzing het hoofd te bieden. Zij kunnen actief zijn op allerlei terreinen die maatschappelijk spelen rondom het proces van ouder worden. Denk aan wonen, mobiliteit, veiligheid, participatie, sociaal netwerk. Maar zij zullen zelf hun waarde zichtbaar moeten maken want onze samenleving is daar nog niet op ingericht. De focus ligt maatschappelijk vooral op de vierde levensfase, als de problemen zich voordoen. Preventie inzake het proces van ouder worden is voor een groot deel een onontgonnen terrein. Wie gaat dat doen?  Waarover gaat het? Hoe kan dat planmatig en structureel worden opgezet? Hoe kunnen we jonge ouderen inspireren om hier zelf de regie in te nemen? Bert neemt ons ook op dit terrein graag mee in zijn blik op de toekomst.

Na de lezing is er gelegenheid voor vragen en discussie. Ook staat het laatste half uur de netwerkmogelijkheid weer open voor de deelnemers. Al zitten we nog even thuis, we kunnen elkaar gelukkig wel digitaal ontmoeten.