Webinar 'Deelgenoten'

woning splitsen

Over kansen voor woning delen en woning splitsen voor senioren

Sommige senioren wonen in een groot huis, maar willen niet weg uit hun huis en hun buurt. Veel  jongeren zoeken naar een betaalbare woning. Het delen van een woning ligt voor de hand. De senior kan blijven wonen in de vertrouwde woning en de jongere kan klein beginnen. Bovendien voorziet het ook in de groeiende behoefte van mensen, zowel jong als oud om voorzieningen te delen en kleine klusjes voor elkaar te doen. ZorgsaamWonen ziet diverse initiatieven ontstaan rond het delen van woningen of splitsen. Wat gebeurt er zoal in het land? Wie zijn de initiatiefnemers? Wat zijn de kansen en wat gaat er moeizaam?

Met bijdragen van kansrijke initiatieven van oa Kitty van der Made-Bogaerts (Mijn Woongenoot),  Jan van der Veer  (Ik ga splitsen), Amanda Schiltmans, (Duo wonen/Statiegeld Op Jeugd) en architect Wim Jan Dijk.

Programma

  • Karin Vissers, architecte bij Vissers & Roelands architecten & ingenieurs splitste woningen in Nederweert, Deurne en Maastricht. Zowel de bewoners als corporaties zijn enthousiast. Karin vertelt over de ervaringen tot nu toe.  
  • Mijn Woongenoot’, is een initiatief van sociaal ondernemer Kitty van der Made. Zij matcht senioren die ruimte over hebben met studenten die een kamer zoeken. Hoe loopt dat?​​​​​​​
  • Platform 31 verdiept zich samen corporaties over de kansen en knelpunten rondom het woningdelen en woningsplitsen. Projectleider Frank Dirks deelt zijn kennis met jullie tijdens dit webinar.
  • In de gemeente Tytsjerksteradiel werkte Wim-Jan Dijk, architect bij Heldoorn Ruedisulj Architecten in Leeuwarden een plan uit om eengezinswoningen te splitsen. Het project is niet van de grond gekomen door belemmeringen in regelgeving en financiering maar Dijk ziet nog steeds kansen en licht dit toe. 
  • Amanda Schiltmans van Stichting Statiegeld op Jeugd (SOJ) licht het concept Duo-wonen toe: door grote woningen bouwkundig te splitsen, ontstaan twee woningen: ouderen blijven op de benedenverdieping wonen en jongvolwassenen gaan boven wonen, in het gesplitste deel.
  • Jan van der Veer gaat zijn huis splitsen en wil vanuit zijn adviesbedrijf ‘Ikgasplitsen.nl’ andere mensen te helpen met het splitsen van de woning. Hij ziet veel kansen.
  • Annet Ritsema is architect bij Specht Architecten. Annet deed een studie naar het splitsen van eensgezinswoningen in Almere Haven en maakte een uitgewerkt plan met plattegronden en kosten