Webinar Gemengd wonen: recept voor leefbaarheid

seminar omzien naar elkaar

Tijdens het kalenderjaar 2020 is er van elk hoofdthema een seminar gepland. In oktober staat het hoofdthema Omzien naar Elkaar centraal. Dit webinar vindt online plaats en heeft als thema Gemengd wonen: recept voor leefbaarheid.

Het webinar is gratis voor leden (1 kaart) en partners. Klik hier om je aan te sluiten bij het ZorgSaamWonen netwerk

Het langer of weer thuis wonen in de wijk vraagt om passende woningen in toegankelijke en inclusieve wijken. En dat mensen naar elkaar omkijken. Professionals spelen een rol om het thuis wonen mogelijk te maken en bieden begeleiding en thuiszorg. Familie, vrijwilligers, kennissen spelen ook een rol.  Kwetsbare burgers hebben vaak een kwetsbaar en beperkt netwerk. Dan is het fijn als buurtbewoners kunnen bijspringen of buren en huisgenoten. Gemengd wonen is een woonvorm die aan belangstelling wint omdat het zorgt voor meer onderlinge hulp en een passende woonomgeving is voor kwetsbare huurders. Het gaat niet vanzelf, er komt veel bij kijken om het tot een duurzaam succes te maken.

Pieterjan van Delden gaat in op het proces van marginalisatie, hoe individuen en groepen geïsoleerd raken van de samenleving. Kunnen vormen van gemengd wonen daar tegenwicht aan bieden? Wat is er nodig om door een dergelijke woonvorm sociaal isolement te kunnen doorbreken? Corporatie Portaal werkt al een tijd met ‘gemengd wonen’, woonprojecten waar verschillende groepen mensen doelbewust samen wonen, contact onderhouden en ook gezamenlijk activiteiten ondernemen. Portaal heeft meerdere complexen gerealiseerd en ervaringen opgedaan. In dit webinar vertelt Portaal nav een nieuw gemengd wonen project in Nieuwegein, Meanderpark over de opzet, de visie en wat nodig is om zo’n project te realiseren. Iris Rook heeft onderzoek gedaan in bestaande gemengd wonen projecten het gemengd wonen en de impact op zelfredzaamheid van de bewoners. 

Programma                                                  

10.30-10.35 uur: Opening door dagvoorzitter Daniëlle Harkes, platform ZorgSaamWonen

10.35-10.50 uur: Pieterjan van Delden, verbonden aan Andersson Elffers Felix en TIAS/Tilburg University

10.50-11.00 uur: Film Gemengd Wonen

11.00- 11.30 uur: Meanderpark: Maaike Wielink, projectleider Wonen en Zorg, gemeente Nieuwegein en Erik Patist, adviseur leefomgeving projecten bij corporatie Portaal

11.30-11.40 uur: Toelichting onderzoek door Iris Rook          

11.40-11.55 uur: Q en A

11.55 uur: afsluiting  


100% zekerheidsgarantie
Bij al onze evenementen bieden wij 100% zekerheidsgarantie aan. Kan een evenement niet doorgaan, dan wordt u gratis overgeplaatst naar een nieuwe datum. Kunt u dan niet? Dan ontvangt u een tegoedbon waarmee u tot eind 2021 gebruikt kunt maken van één van onze vele activiteiten, lidmaatschappen of abonnementen.