Rapportage Geclusterd wonen, ruimte voor ontmoeting

Rapportage Geclusterd wonen, ruimte voor ontmoeting

Geclusterd wonen resulteert in meer dagelijks contact. Er wordt ook vaker burenhulp gegeven. Het gaat hierbij om laagdrempelige vormen van hulp. Dat blijkt uit onderzoek van Woningcorporatie Woonzorg Nederland, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Zij onderzoeken de sociale meerwaarde van geclusterde woonvormen voor senioren in de sociale huursector. Zij onderscheiden hierbij vier typen van geclusterd wonen op basis van de woningvoorraad van Woonzorg Nederland. Kim Hamers (HAN) en Arianne Hendriks (Woonzorg Nederland) presenteerden resultaten van dit onderzoek tijdens het jaarlijkse DEEL (Dutch Empathic Environmental Living Labs) Symposium het Nieuwe Wonen dat op 11 oktober jl plaatsvond.

Spontane en georganiseerde ontmoetingen

Deze studie, verricht onder bewonersconsulenten en bewoners van Woonzorg Nederland, laat ook zien dat zowel spontane ontmoetingen als georganiseerde ontmoetingen belangrijk zijn. De voordelen van het geclusterd wonen bereiken vooral de bewoners die er voor openstaan. De onderzoekers concluderen dat de woonomgeving een beperkte invloed heeft op het gevoel van verbondenheid. Ook zien zij weinig verband tussen sociale eenzaamheid en geclusterd wonen. Hoewel er minder risico lijkt op sociale eenzaamheid in woningtype ‘Ruimte voor ondersteuning’ waar vaker zorg- en welzijnsdiensten in het gebouw aanwezig zijn.

Toepassen

Corporatie Woonzorg Nederland past al wat bevindingen uit het onderzoek toe in hun gebouwen. Zo zorgen zij in hun verschillende woonconcepten voor de aanwezigheid van bewonersconsulenten en voor ruimte voor spontane ontmoetingen. Zij werken met woonzorgthuis apps en streven naar toegankelijke, veilige gebouwen. 

Lees het rapport

Het uitgebreide rapport ‘Geclusterd wonen: een ruimte voor ontmoeting? Een studie naar de meerwaarde van geclusterde woonvormen voor het sociaal welbevinden in de woonomgeving’ kun je lezen op de site van DEEL (Dutch Empathic Environmental Living Labs). Lees het rapport nu.

 

  Gekoppelde organisatie(s)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.