ZorgSaamWonen Award 2024 - Inzendingen
Bekijk op deze pagina alle inzendingen voor de ZorgSaamWonen Award 2024 en breng je stem uit.
Breng je stem uit
1. Postaanzee: Samen sterk in de buurt
PostaanZee is de ontmoetingsplek midden in het dorp, Egmond aan Zee, waar inwoners en vrijwilligers samenkomen. Hier werken we samen om eenzaamheid te verminderen en het dorp te versterken. Bij PostaanZee draait het om meedoen en betrokken zijn. Onze activiteiten komen uit de ideeën van inwoners. Denk aan taal, beweging, welzijn en creatieve activiteiten. Dit zorgt voor een levendige plek waar iedereen zich welkom voelt. Dankzij de inzet van vrijwilligers is PostaanZee een belangrijk centrum voor zorg en welzijn. Stem op PostaanZee en help ons meer inwoners te bereiken en de samenhang in ons dorp te verbeteren!
2. Laagdrempelige ontmoetingsplek Het Stekkie
Op 13 mei 2024 zijn wij gestart met Het Stekkie, een laagdrempelige ontmoetingsgroep voor bewoners van de wijk Olympiakwartier in Hillegom. Onze missie is simpel maar krachtig: het vergroten van buurtcohesie en het verminderen van eenzaamheid. Door gebruik te maken van het ABCD model (Asset-Based Community Development) stimuleren we de talenten en mogelijkheden van iedere buurtbewoner. Het Stekkie biedt een veilige en gezellige omgeving, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, nieuwe vriendschappen kunnen sluiten en samen activiteiten ondernemen of organiseren. Dit geeft mensen weer zin en een doel in het leven. Laat je inspireren en ontdek hoe samen een hechte, ondersteunende en zorgzame gemeenschap gevormd kan worden!
3. Buurttafel & Buurtbibliotheek
Mijn zwager overleed plotseling op jonge leeftijd. Dat zette me aan het denken: wat wil ik en wat wil ik achterlaten? Dat werd de vraag: “Wat is onze droom? Zo kwamen we uit op een B&B in Koudekerke, niet naar het buitenland, maar in onze eigen woning en dan ook van betekenis zijn voor de Buurt. Dus de B&B dubbelen, een Bed & Breakfast én een Buurttafel & Buurtbibliotheek. We hebben de buren uitgenodigd en hen verteld over onze droom en gevraagd of ze deze droom mee wilden realiseren: een community van en voor onze buurt, door elkaar te ontmoeten, samen te koken en te eten, boeken uit te lenen. Een ruimte creëren waar we elkaar kunnen ontmoeten en er voor elkaar te kunnen zijn in goede en slechte tijden. Het enthousiasme en de betrokkenheid groeiden: “Ja, we kunnen van betekenis zijn voor elkaar.” Inmiddels hebben we acht jaar een zeer succesvolle Buurttafel, Buurtbibliotheek, Buurtbadkamer en regelmatig Buurtborrels. We zijn er met en voor elkaar in goede en slechte tijden.
4. Een dorp in de stad
De kracht van een picknicktafel in de straat. De picknicktafel in de Fultonstraat in Den Haag is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Kinderen spelen er met elkaar, volwassenen komen er samen om een bakje koffie te doen. We kennen elkaar en zorgen voor elkaar. Zie in onze straat welke impact het heeft om één parkeerplek op te geven: verbinding, ontmoeting en zorg. Woonstraten dienen voornamelijk als verkeersaders. De ruimte die overblijft wordt ingenomen door parkeerplaatsen. Zou het niet wenselijk zijn om een balans te vinden tussen parkeren en verblijfsplekken? De openbare ruimte is bij uitstek de plek waar wij elkaar ontmoeten, waar we deel kunnen uitmaken van een groep en waar een netwerk kan worden opgebouwd waarin je veilig en gezellig kan wonen. De picknickvlonder, een vlonder met daarop een ontmoetingsplek die op een parkeerplaats past, is een laagdrempelig manier om dit in elke straat uit te proberen.
5. Antoniushove
Midden in Lichtenvoorde is anderhalf jaar geleden een modern woon(zorg)complex geopend dat bestaat uit 104 appartementen, buurtpleinen en een Grand Café. Alles is hier aanwezig om comfortabel, veilig en prettig te kunnen wonen midden in het centrum van het dorp. De bewoners vertellen waarom Antoniushove bijzonder voor hen is: We hebben hier een prachtig appartement. Als we mensen willen spreken, kan dat op allerlei manieren: door het keukenraampje heb je makkelijk contact met buurtjes, door de leuke bankjes buiten lopen we makkelijk het dorp in en in het Grand Café drinken we graag een kopje koffie. Er is zorg aanwezig en we kunnen ook zelf kiezen of we mee willen doen aan activiteiten die worden georganiseerd in het gebouw: we wonen en leven hier heerlijk!
6. Tijdelijke huisvesting en circulaire huiskamer
Prettig wonen op een industriële locatie met buren in de vorm van treinsporen, autowegen en parkeervelden? Op een lastige locatie in Haarlem hebben we een ontwerp gemaakt voor de tijdelijke huisvesting van 200 Oekraïense vluchtelingen. Vanwege de omgevingsinvloeden zijn de woningen georiënteerd op een gezamenlijke binnentuin waar we meer woonkwaliteit hebben kunnen vormen. Deze tuin is halfomsloten, wel beschutting maar geen afzondering. De woningen hebben een doorzonkwaliteit en de woonkamers zijn gelegen aan de binnentuin. De galerijontsluiting is extra breed uitgevoerd zodat deze ook gebruikt kan worden als buitenruimte. Een belangrijk onderdeel van dit project is de circulaire huiskamer, die voor 80% bestaat uit geoogste materialen. De huiskamer wordt gebruikt voor vieringen en ontspanning en speelt een cruciale rol in het bevorderen van het gemeenschapsgevoel onder de bewoners. Laten we gezamenlijk altijd streven naar de hoogst haalbare woonkwaliteit, ook en misschien wel juist als het gaat om tijdelijke huisvesting.
7. Beweegroute
Een natuurspeeltuin met plek voor ouderen, kan dat? Ja, dat kan! 'Natuurlijk bewegen Megen Haren Macharen' is bezig met het oprichten van een natuurspeeltuin. Dan denk je al gauw aan kinderen. Maar waarom alleen kinderen? Buiten zijn en bewegen is toch voor iedereen goed? Ook ouderen hebben behoefte om buiten te zijn en te bewegen. We hebben samen met een fysiotherapeute gekeken naar geschikte oefeningen voor vitale ouderen. Er is een opzet gemaakt met allerlei oefeningen om het hele lichaam te trainen op kracht en stabiliteit, met zo min mogelijk materiaal.
8. Tolstraat 75: Het buurthuis van de toekomst
Tolstraat 75 in Amsterdam biedt zorg als thuis in een aantrekkelijke omgeving die in niets lijkt op een zorginstelling maar op een gezellig familiehotelletje waar iedereen graag te gast is. Wij zijn geen uitgesproken ouderenvoorziening, ook buurtgenoten die niet kwetsbaar zijn, zijn van harte welkom voor een lunch of diner. Wij geloven dat hospitality, oprechte aandacht en deel uitmaken van de samenleving bijdragen aan het welzijn van onze gasten. Wij zorgen voor verbindingen in de buurt tussen generaties, culturen, kwetsbare en sterke buurtgenoten.
9. Michi-Noeki Wielewaalplein
Michi-Noeki is een concept van toegankelijke routes en halteplekken, ontwikkeld door bureau Vollmer+partners. De halteplekken en veilige routes vormen samen een toegankelijk netwerk in de openbare ruimte van de wijk, dat de sociale en fysieke infrastructuur versterkt en de kans op toevallige ontmoetingen vergroot. Het concept kan in elke wijk worden toegepast en heeft geen vaste verschijningsvorm. Met de realisatie van de eerste halteplek aan het Wielewaalplein is Michi-Noeki geland in de Groningse Oosterparkwijk. Deze laagdrempelige halteplek is in samenwerking met Vollmer+partners ontworpen door DNArchitectuur en Vorm Martini. In de Michi-Noeki kun je uitrusten en naar het toilet gaan, een kopje koffie drinken en kijken wat er in de wijk te doen is. Er is in ieder geval altijd een luisterend oor. Wijkbewoners hebben zelf een rol in de Michi-Noeki, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Naast ontmoetingsruimte biedt de Michi-Noeki een overlegruimte, kitchenette, toegankelijk toilet, oplaadpunten voor telefoons en scootmobielen en een babyverschoontafel.
10. De Stadstuin
De Stadstuin in Den Haag nodigt uit tot ontmoetingen! De Stadstuin bestaat uit twee gebouwen met 64 levensloopbestendige sociale huurappartementen voor woningbouwcorporatie Arcade en drie gebouwen met 119 zorgwoningen voor Achmea, die zorgorganisatie Saffier huurt. In de gebouwen die Saffier huurt wonen ouderen met dementie die niet meer zelfstandig kunnen wonen. De appartementengebouwen zijn verbonden door een prachtige binnentuin op basis van de metafoor van een kampvuur, de oeroude plek waar je samenkomt. Het project onderscheidt zich door de open opzet die ontmoetingen stimuleert, maar toch gecontroleerd en veilig is voor bewoners. Er is goed nagedacht over hoe een zeer kwetsbare doelgroep menswaardig en ontspannen kan wonen. Zo wordt de vlucht-reflex van dementerenden verlaagd door een circuit op elke afdeling zonder doodlopende gangen en is er een keuze uit twee verschillende ontmoetingsruimten op elke woongroep. De Stadstuin is dan ook een inspirerend project dat sociaal contact tussen bewoners op een eigentijdse wijze stimuleert.