Op zoek naar klein geluk en het vinden 

Cunera /De Bongerd
Zijlstraat 1
5473 CJ Heeswijk
Tel.: 0413-298113
receptiech@laverhof.nl
ww.laverhof.nl/locaties/cunera-de-bongerd  

4 THe kopjes 

De Laverhof, een veelzijdige zorgorganisatie in het noordoosten van Brabant met onder andere vier locaties (waarvan Cunera/De Bongerd er een is) en zorg aan huis. 

In een nieuwsbrief van Waardigheid en Trots lezen we hoe de bestuurder van deze organisatie aankijkt tegen kwaliteit van zorg. In één woord: bevlogen. Dat willen de Dames THe dan wel eens in de praktijk zien. Meer dan ons lief is, zijn mooie woorden en harde werkelijkheid namelijk niet altijd hetzelfde, weten we uit onze Zorgvisite-ervaringen. 

Op de overigens heel heldere en prettige website van De Laverhof treffen we ook mooie teksten: “Het kwaliteitsbeleid van de Laverhof komt van onderop in de organisatie. Het begint bij het individuele gesprek en het zorgleefplan. Daar wordt bepaald wat voor de cliënt belangrijk is voor een optimale kwaliteit van leven. Je kunt niet iedereen elke dag gelukkig maken. Mensen hebben hier vaak pijn, zowel fysiek als zielenpijn; het afscheid van het leven is aanstaande. Maar we proberen iedereen wel het haalbare te bieden”.  

De realiteit als uitgangspunt, dat spreekt ons aan. En het volgende citaat zou zo maar uit onze pen gerold kunnen zijn:  

“De cliëntenraad heeft als speerpunt: op zoek naar klein geluk. Dat de basiszorg op orde is, dat moet vanzelf spreken. Het gaat om wat mensen in hun gewone leven belangrijk vinden. Als bewoners zeggen: “ik heb het hier goed”, dat is kwaliteit. Dat bereik je niet door grootse activiteiten te organiseren, maar door aandacht te hebben voor alledaagse dingen. Het is niet zo ingewikkeld. Het gaat om goede zorg en aandacht voor de persoon.”  Dat lijkt zo gegrepen uit onze THe-blik 'De kleine dingen doen ertoe'. We lezen ook over de prachtige tuin rond dit huis met oude bomen, meer dan 6000 struiken en planten en waar je zelfs onder leiding van een natuurgids heerlijk doorheen kunt wandelen. TIP van het HUIS. 

Uniek ons inziens. Dus snel de auto gepakt en op naar Heeswijk om het zelf te ervaren.  

Een landschapspark om van te smullen 

Over die tuin is op de website niets te veel gezegd. Het huis ligt in een parklandschap  met oude eiken en beuken, naast de abdij van Heeswijk. Bij elke boom vinden we een uitleg: de naam, een schatting hoe oud de boom is en andere bijzonderheden.

 

Dat geldt ook voor de appelgaard, een overblijfsel van de naastgelegen abdij, die we er aantreffen en waar alle soorten appels te plukken zijn van cox, elstar tot golden delicious en jonagold. Ook hier steeds heldere bordjes met tekst en uitleg. TIP van het HUIS.

We passeren een mooie vlindertuin en treffen langs de uitstekend met rolstoel en rollator te begane paden, voldoende bankjes om er even lekker bij te gaan zitten. Bloeiende planten en struiken in overweldigende hoeveelheden. Een Christusbeeld staat er met open armen alsook een ontroerende Piëta. Je kijkt werkelijk je ogen uit.

Een dierenzoek pad 

Dan ook nog overal vogelkooitjes tegen de bomen, vogelvoederplateautjes, grote vogelkooien met kleurrijke vogeltjes en rondscharrelende krielkippetjes met een verhoogd hok.

We lopen langs een jeu-de-boulesbaan en vragen ons af of deze hier wel bespeeld wordt. We komen ze vaak tegen bij verpleeghuizen, maar er wordt eigenlijk nooit gebruik van gemaakt. Je moet altijd maar raden waar je de ballen kunt halen. Eigenlijk alleen bij De Savelberg in Gouda was dit op orde. Bij de receptie kun je een plattegrondje op halen van het dierenzoekpad met beelden van inheemse dieren. Maar ook buiten is een fraai bord dat uitleg geeft aan dit verrassende idee.

De dieren zijn natuurgetrouw en op ware grootte gemaakt en zo neergezet dat je ernaar op zoek moet. TIP van het HUIS. 

Voor bewoners maar ook voor bezoek (jong en oud) vormt dit een heerlijke belevingsomgeving, waarin dan ook nog eens een beweegtuin te vinden is.  

Een doorsnee woonzorgcentrum als gebouw 

Het gebouw is eigenlijk niet bijzonder.

Gewoon drie verdiepingen. Strak. Geen balkons. Een deel zelfs nog semi-permanent. Het is de situering in het landschapspark dat dit alles compenseert. Ook binnen heb je steeds het gevoel contact met buiten te hebben.
 

In de Bongerd wonen mensen met dementie in kleinschalige woongroepen van acht bewoners die elk een eigen zit-slaapkamerappartement hebben met gedeeld sanitair.  

De gemeenschappelijke woonkamers komen uit op beschermde tuinen, grenzend aan de omringende tuin. Dat is mooi, maar het zou ons gelukkiger maken er nergens hekwerk te spotten dat op tralies lijkt en wanneer elke beschermde tuin een hekje naar de openbare tuin zou hebben. TIP van ZORGVISITE. 

In de Bongerd wonen mensen met lichamelijke beperkingen in een eigen appartement. Zij kunnen gebruik maken van gemeenschappelijke woonkamers voor ontmoeting, maaltijden en activiteiten.

Bewoners met een lichte zorgvraag kunnen ook in de Bongerd terecht. Hier huren bewoners een appartement terwijl zij gebruik kunnen maken van de zorg en dienstverlening van het huis.  

Partner kan mee verhuizen 

Cunera De Bongerd biedt de mogelijkheid om als partner van een bewoner met een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking mee te verhuizen. De partner heeft daarvoor geen indicatie nodig, maar betaalt hiervoor wel een bijdrage. TIP van het HUIS. 

Schorseneren op het menu 

De binnenkomst via de sluis is aangenaam. Een grote overzichtelijke ruimte met piano, biljart en zitjes, waarin oude eikenhouten meubels en modern interieur gecombineerd zijn.

De toiletten zijn steriel, Daar kan wat fleur bij. De tafeltjes geven wel het goede voorbeeld zoals deze gezellig zijn aangekleed met kleurrijke kopjes.

In het restaurant wordt tussen de middag de warme maaltijd geserveerd.

Het is de eerste keer tijdens onze Zorgvisites dat we op het menu schorseneren aantreffen. We bestellen dan ook een bordje met naast de schorseneren aardappelpuree en een gehaktbal.  We nemen er een soep en een salade bij en delen alles zo’n beetje.

 

We zijn heel tevreden over kwaliteit en smaak.  We 'vergeven' een steriel toilet en een buiten werkingbordje en een opslagplaats in de algemene ruimte. 

Duidelijk over wat je kunt verwachten  

De bewegwijzering is binnen helder. 

Het informatieaanbod dat De Laverhof op haar locaties biedt is uitstekend. Over alles wat je wilt weten is wel een folder, meestal een stevig A4tje, te vinden. Alles keurig netjes in een standaard. Opvallend is dat we ook een folder vinden met omstandigheden die tot het weigeren c.q. beëindigen van zorg kunnen leiden. Ook daarover schept de Laverhof duidelijkheid. Deze tekst bevat redenen als: De persoonlijke veiligheid en/of vrijheid van de medewerker en/of mede-cliënten is in gevaar en de cliënt accepteert een medewerker niet op grond van huidskleur, geslacht, geloof etc. TIP van het HUIS.   

Daarnaast biedt de helder ingedeelde website veel informatie en is er over elke locatie een aparte folder te downloaden, waarin alles op een rijtje wordt gezet. Hierin staat ook informatie over de diensten die een aanvulling vormen op het zorgaanbod, zoals de WA-verzekering, de inboedelverzekering, telefoon, pedicure, kapper, schoonheidssalon, was-verzorging, artikelen in de huiswinkel, deelname aan het verenigingsleven en het vieren van verjaardag of jubileum. 

Een paar puntjes als aanrader ter verbetering. De Laverhof spreekt in haar materiaal over cliënten. Wij hebben voorkeur voor het gebruik van het woord bewoners. Immers het is het huis van de bewoners, waar de medewerkers werken. En om nu Ingang Rouwkamer zo prominent op je infobord te zetten?

Leuke buren 

En dan zou het uitstekende info-materiaal nog wel aangevuld kunnen worden met informatie over de leuke dingen die in de omgeving van het huis te bezoeken zijn, zoals een concertje, een film of een museum. We zagen dat direct naast Cunera De Bongerd een gymnasium, een sportzaal en een cultureel centrum is. Welke samenwerking is er met de buren? Waarom geen posters en folders van wat daar te beleven is? TIP van ZORGVISITE. 

Dikke vier THe kopjes 

Kortom veel klein geluk bij Cunera/De Bongerd, ook in de alledaagse werkelijkheid. Daar worden de dames THe domweg vrolijk van. Een héél dikke vier THe kopjes zijn dan ook dik verdiend. 

Zorgvisite afgelegd in september 2019 

Copyright: Dames THe, Zorgvisite, Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg, Publicare

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.