Sterrebos Oss

4 september 2023

Sterrebos Oss

 

'Woonstudenten voor sfeer, verbinding en gezelligheid'

De droom van Gitta Klopper, oprichter van Connect Generations is om in ieder zorgcentrum in Nederland studenten te huisvesten. Die droom lijkt uit te komen nu het ministerie van VWS de subsidieregeling rond intergenerationeel wonen heeft. “Ik ben daar erg blij om en heb ook meegedacht met de totstandkoming. Het voelt ook als erkenning van het concept dat de landelijke overheid intergenerationeel wonen waardevol vindt.” Gitta heeft Connect Generations in 2015 opgericht, om studenten te huisvesten in zorgcentra of seniorencomplexen. “Het is een prachtige oplossing om de uitdagingen op de woningmarkt  en de eenzaamheid die jongeren en ouderen ervaren te verminderen. We willen studenten een leuke en leerzame tijd bezorgen en het omzien naar elkaar bevorderen.” Studenten wonen goedkoop, leren veel en kunnen zorgmedewerkers een handje helpen. Gitta heeft in de zorg gewerkt en weet dat alle hulp welkom is. Daarnaast brengen de studenten een hoop gezelligheid mee. “Een win-win situatie.”

Leegstandsbeheer

Connect Generations heeft drie smaken: wonen in een zorgcentrum, wonen in een seniorencomplex of in een leegstand pand waar studenten het beheer doen. Anne,  de 23-jarige studente creatieve therapie heeft bewust gekozen om te wonen in een voormalig zorgcentrum in Hilversum dat leeg staat. “Ik hoorde het van een collega op school en zag het in de nieuwsbrief van de studentenvereniging. Ik zocht woonruimte in of nabij Utrecht. Toen zag ik een kans bij dit pand in Hilversum.” Ze wil graag een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarnaast is het fijn dat het betaalbaar is. “Ik betaal 270 euro per maand, alles inclusief. Nou, dan vind je bijna nergens en dan heb je ook nog veel ruimte. Hier heb ik een eigen kamer, keukentje en sanitair. Als je rust wil dan kun je je op je eigen kamer terugtrekken maar als je gezelligheid zoekt is er een gemeenschappelijk woonkamer. Ik vind het een mooi concept omdat ik hier veel leer, zoals organiseren, plannen en met geld omgaan.” Anne organiseert diverse activiteiten voor de buurt.  Dat is de deal: studenten wonen hier goedkoop maar verrichten in ruil daarvoor 10 uur vrijwilligerswerk per maand. “Dat is goed te combineren met de studie. Hetzelfde geldt ook voor Amke die 26 jaar is. Zij studeert voeding en diëtiek in Amsterdam. “Ik kan het goed naast mijn studie en mijn sociale leven doen.” 

Generatiediner

Beide studenten vinden het jammer dat het pand gesloopt wordt. Dat betekent dat ze moeten verhuizen. Amke gaat naar een ander complex waar Connect Generations studenten huisvest. ( ze verhuisd voor de derde keer mee naar een nieuwe locatie) en gaat naar zorgcentrum Sint Jacob in Haarlem. Anne gaat naar Amersfoort. Ze zijn goede vrienden geworden en hopen dat ze in de toekomst weer ergens samen kunnen wonen, bijvoorbeeld in Amersfoort. Gitta: “Niet alleen worden hier vriendschappen gesloten maar er is zelfs een huwelijk uit voortgekomen. Een stel dat elkaar via Connect Generations heeft ontmoet, is inmiddels getrouwd.” Er ontstaan ook vriendschappen tussen de studenten en de buurtbewoners. Sommige studenten zijn een maatje voor een buurtbewoner of een taalmaatje voor iemand die Nederlands leert. Dan is het wel jammer dat het pand straks niet meer bestaat en de studenten elders gaan wonen. “Het is prettiger als de studenten er langer kunnen blijven. Dan bouw je meer op. Van de andere kant kun je in een paar maanden ook veel bereiken. Zo hebben we een generatiediner georganiseerd in Amsterdam in een pand waar we vier maanden konden verblijven. Het was een groot succes: de jongste was 8 en de oudste 88. Buren die elkaar, mede door corona lang niet hadden gezien, ontmoetten elkaar weer en genoten er van”, aldus Gitta.

Sterrebos Oss

Blijvende betrokkenheid

De studenten besteden de helft van hun tijd van het vrijwilligerswerk buiten het complex, dus voor de buurt en de andere helft binnen het complex. Iedere student heeft een taak, zoals het verzorgen van de post, het rondleiden van nieuwe studenten of het spoelen van de kranen om legionella te voorkomen. En paar studenten zijn  gangoudsten. Zij vormen en brug tussen de studenten en de organisatie Connect Generations. Dat functioneert uitstekend. Vanuit Connect Generations is Gera het aanspreekpunt. Zij voert gesprekken met de gangoudsten. Binnen de zorgcomplexen heeft zij contact met de coördinator van de vrijwilligers. Gitta vindt het fantastisch dat door de subsidieregeling zorgorganisaties financiële ondersteuning voor de coördinatoren kunnen krijgen. “Anders moeten de coördinatoren dit er maar een beetje bij doen.” Terwijl structurele betrokkenheid en begeleiding volgens Gitta twee van de belangrijkste succesfactoren zijn. “Anders loop je grote kans dat het concept verzandt. De coördinatoren houden een vinger aan de pols. Die blijvende betrokkenheid is onze kracht” Ook een goede screening is onmisbaar. Kandidaten vullen eerst een inschrijfformulier in, dan vindt er een screeningsgesprek plaats. Vervolgens is nog een ‘klik’ gesprek met de zorgorganisatie als het een project in een woonzorgcentrum of seniorencomplex betreft. Wat Gitta opvalt is het grote aantal gemotiveerde studenten. Dat is erg hoopvol.” Door de uitgebreide en strenge screening voorkom je mismatches. Die zijn er ook nauwelijks.

Levensverhaal

Studenten organiseren koffieochtenden, kindermiddagen, generatiediners, pannenkoekenmiddag.  “Vooral de kindermiddag was een groot succes:  er waren tachtig kinderen met hun ouders. We hebben daar ook veel aan besteed. We hebben geleerd dat je actief moet werven”, zegt Amke. “Soms komen er amper mensen naar een activiteit maar meestal komen er wel zo’n dertig tot veertig buurtbewoners.” Ze hebben veel contact met het wijkcentrum. Ze krijgen via dit centrum ook aanvragen voor hulp. Via de interne website, Connect Dossier, kunnen studenten reageren op aanvragen. “Dat werkt goed, want kan ieder reageren op een vraag die hem of haar aanspreekt. En zo houden we meteen bij hoeveel uren studenten zich inzetten”, zegt Gitta. De aanvragen zijn divers. Zo krijgen ze een seintje als een oudere hulp nodig heeft met boodschappen of behoefte heeft aan een praatje. “Het wijkcentrum is dus erg blij met ons”, zegt Anne. “De buurt moest ons eerst leren kennen. Ze snapten in het begin niet wat we kwamen doen en er heerste bij sommige buurtbewoners wat wantrouwen. Vooral omdat de activiteiten gratis zijn.” Ze krijgen wat geld van de gemeente voor activiteiten. Amke: “Sommige bewoners zijn er altijd bij. Ik zie ook eenzaamheid, bij ouderen maar ook bij veertigers. Sommige vertellen ons hun hele levensverhaal. Het is mooi om te luisteren en zo even bijdrage te kunnen leveren.”

Struinen door tuinen

Binnenkort vindt er een afscheidsborrel plaats. “We maken en weggeef plek voor spullen die we achterlaten”, aldus Anne.  “Verder we gaan meedoen aan struinen door de tuinen”, vult Gitta aan. Dat houdt in dat buurtbewoners plantjes uit de tuin mogen meenemen. Anne en Amke vertrekken met pijn in hun hart. Na twee jaar Hilversum zijn ze gehecht aan de locatie. “We dachten dat we al eerder weg moesten maar het werd steeds verlengd dus uiteindelijk hebben we er langer gewoond dan gedacht”, zegt Amke. De ervaringen nemen ze in ieder geval mee. Zij blijven zeker bevriend. Wie weet belanden ze samen nog in een ander project van Connect Generations. Inmiddels heeft Connect Generations woningen door het hele land: Groningen, Enschede, Zoetermeer, Haarlem, Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Scheveningen, Bloemendaal. Ook Het ouden Huis in Bodegraven is een onderdeel van Connect Generations.

Kijk voor meer informatie op connectgenerations.nl 

 

Alle voorbeelden bekijken? Ga terug naar Intergenerationeel Wonen