Cardia Woonzorgcentrum Tabitha

""

Cardia Woonzorgcentrum Tabitha: voor deze generatie ouderen gewoon goed

Cardia Woonzorgcentrum Tabitha
Mozartlaan 280
2555 KZ Den Haag (wijk Loosduinen)
Tel: 070-8909100
Email: tabitha@cardia.nl
http://www.cardia.nl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=8&Itemid=44
Tabitha biedt plaats aan ouderen die er alleen of met hun partner op hun eigen manier kunnen wonen, leven en recreëren. Er zijn 10 rolstoelkamers, 1 rolstoelkamer voor een echtpaar, twee echtparenkamers en 117 kamers voor alleenstaanden.
Kennissen of familieleden kunnen gebruik maken van logeerkamers (drie), die er bij Tabitha zijn.

 • Geavanceerde digitale activiteitenkalender
 •  Aan de voet van een gezellig en goed geoutilleerd winkelcentrum
 •  Laat je niet misleiden door de eerste indruk
 •  Pinnen en chippen
 • Derde bij prijsvraag lekker eten van de gemeente Den Haag
 • Passen en meten in de lift
 • Kleine comfortabele kamer
 • Stamboom poster en foto collage placemat
 • Zorgdossier in houder in de woning bij de voordeur
 • Multifunctioneel restaurant op derde verdieping: gezellig is anders
 • Foto galerijen van medewerkers in de teams door het hele huis
 • Het nut van bewegen
 • Maak duidelijk wat het schoonmaakschema van de WC’s is
 • Tabitha zal de tand des tijds niet doorstaan in huidige vorm

Als dames THe krijgen wij regelmatig de vraag, hoe wij de huizen die wij bezoeken kiezen. Wellicht denkt u dat wij een heel ingenieus systeem hebben, op basis waarvan wij onze afwegingen maken. U komt bedrogen uit. Wij maken onze keuzes heel persoonlijk, eigenzinnig en onafhankelijk als we zijn. We begonnen met een bezoek aan Het Schouw in Amsterdam Noord, omdat de naam refereert aan ‘schouwen’ en dat is precies wat wat we van plan zijn te gaan doen.. We gingen naar Haarlem, omdat Dame T daar is opgegroeid. Als we tijd hebben om te reizen gaan we, na een ‘google deskresearch’ op weg naar huizen in Leeuwarden en Emmeloord, want we streven een goede spreiding over het land na. We lezen ons goed in. En we wegen mee hoe de balans is in de zorgvisites die we doen met betrekking tot groot of– klein zorgconcern, verpleeghuizen voor somatiek en/of pg of verzorgingshuizen. En we vinden het leuk als ons iets speciaals op de website opvalt: zoals een concern dat ook een ziekenhuis omvat (Abbingahiem) of wachtlijstinformatie (Talmahof).

Geavanceerde digitale activiteitenkalender
Zo is het ook bij Cardia Woonzorgcentrum Tabitha. We worden getriggerd door de interactieve kalender op de website. Je klikt een datum aan, en floep, je krijgt de activiteiten van de dag. Wij mopperen in meerdere zorgvisites dat het altijd zo vaag is wat de activiteiten en diensten zijn waar de huizen zo hoog van opgeven. Als er dan in zorgland zo iets geavanceerds op de website staat, ja dan willen de dames THe het naadje van de kous van zo’n huis weten.

Aan de voet van een gezellig en goed geoutilleerd winkelcentrum
Tabitha rept er op haar website al in de eerste zin van, dat het huis gevestigd is direct naast winkelcentrum Waldeck in Loosduinen. En terecht. Wat op het eerste zicht een rijtje winkels lijkt, blijkt bij nadere beschouwing gewoon een heel gezellig en goed geoutilleerd en gevarieerd winkelcentrum te zijn. Er is een grote C1000, waarvan de nabijheid door de ouderen in Tabitha zeer wordt gewaardeerd.

Een huisartsenpraktijk, apotheek en fysiotherapiepraktijk zijn annex aan Tabitha. We komen nergens onderweg een bord tegen hoe je Tabitha kunt vinden, maar als we het gebouw naderen wordt het duidelijk. Een bord en een fier wapperende vlag markeren de plek.
Grenst Tabitha aan de ene kant aan het winkelcentrum, aan de overige zijden grenst het huis direct aan een Haagse woonwijk met straten en stoepen, waarlangs net als overal elders gewoon kan worden geparkeerd.

Tabitha is begin jaren ’80 gebouwd en is al zodanig echt een echt huis van zijn tijd met van die schrale, van lage plafonds en kleine ramen voorziene woningbouw. De later gebouwde serviceappartementen hebben wat dat betreft hun tijd (en balkons!) meer mee gehad. De verzorgingshuisbewoners moeten het doen met een klein raam dat open kan en gemeenschappelijke minuscuul kleine balkons op de etages in elke hoek van het gebouw.

Laat je niet misleiden door de eerste indruk
Na de buitendeur treffen we de klassieke sluis waar twee vage planten staan. Het veiligheidkeurmerk van de kwaliteit van het eten hangt er, alsook een weinig zeggend bord met aankondigingen. Het is weinig opbeurend. Hoe anders is het zodra je de sluis genomen hebt. De gezelligheid en levendigheid slaan je tegemoet. De balie (en de receptioniste) is prettig open en het foldermateriaal keurig gepresenteerd.

Pinnen en chippen
De koffiecorner waar je dan direct inloopt, kun en wil je niet missen. Het is er redelijk druk met de gebruikelijke overdosis oudere dames, die de verzorgingshuizen in z’n algemeenheid bevolken. Haagse dames zitten hier achter hun kopje koffie of thee. De balie van de koffiecorner is gecombineerd met een klein, goed gesorteerde winkeltje. We kunnen pinnen en chippen. We horen dat de openingstijden van ‘s morgens tien tot half zes in de middag zijn. Behoorlijk dus. De tafels en stoelen zijn prettig functioneel. De grote ramen aan de straatzijde en aan de kant van de binnentuin geven een mooie lichtinval en compenseren de relatief lage systeemplafonds goed.

Derde bij prijsvraag lekker eten van de gemeente Den Haag
Wij schuiven, met onze koffie en in plastic gepakte gevulde koek (Tabitha, ga gauw een relatie aan met de (h)eerlijke banketbakker in het winkelcentrum!) aan bij een meneer die alleen zit. Hij woont al een jaar of drie in Tabitha en roemt het personeel en het goede eten.
Glimlachend vertelt hij ons dat wij inmiddels onderwerp van gesprek zijn van de dames achter ons. “Niets van aantrekken, de dames hier hebben graag wat te babbelen”. Bij een prijsvraag uitgeschreven door de gemeente Den Haag voor het lekkerste eten bij zorgorganisaties kwam Tabitha als derde uit de bus. Meneer is er zichtbaar tevreden over. Dat geldt ook de verzorging: “Ik word met een kopje thee ’s morgens op bed begroet. En altijd beleefd hè, en aanspreken met meneer, terwijl ik het best vind als ze mij bij mijn voornaam noemen”. Ook is het personeel blijkbaar vertrouwd en vrij lang in dienst. Meneer Y kent iedereen goed. Later horen we het zelfde geluid spontaan van anderen die we door het gebouw heen ontmoeten. Meneer Y is 86 en is zeer te spreken over zijn huidige woonplek in relatie tot zijn leeftijd. Spontaan nodigt hij ons uit zijn kamer op de derde verdieping te bezoeken.

Passen en meten in de lift
Naast de lift op de begane grond hangen de brievenbussen van elke woning. Elke ochtend haalt meneer Y daar zijn krant, waar hij tot het middageten zoet mee is. Hij heeft zijn eigen abonnement en houdt van een verse krant, die nog niet door iemand anders is opengevouwen.
In de lift is het knus met twee rollators, hun eigenaren en de Dames THe. Af en toe zal er een lift gewacht moeten worden, maar wat deert dat. Dame He haar vader zei altijd ‘Wij ouderen hebben de tijd, jullie de klok; ik dood mijn tijd wel met een kijkje en een praatje met deze en gene in de tussentijd’. En zo is het.
De gemeenschappelijke gangen zijn netjes en schoon met her en der een schilderij aan de wand. Prima vloerbedekking, effen, afgewisseld met een patroon, in een daarbij passende kleur, die ook niet direct elk vlekje de kans geeft om je eraan te storen.

Kleine comfortabele kamer
Wij schatten de kamer in op zo’n 28 m2. Daarmee is de heer Y van alle gemakken voorzien: een piepklein halletje met een half standaard keukenblokje, een wand met ingebouwde hang- en legkasten, een woon/slaapkamer en een toilet/doucheruimte. In Tabitha is een wasserij, waar de heer Y z’n platte was laat doen. Het lijfgoed doet zijn schoondochter en dat doet ze met verve. Alles ligt netjes gestreken en gestapeld in de kast. Gelukkig kan meneer D -zittend op een stoel- zichzelf nog elke dag douchen. De douche is klein, maar met een kwinkslag: ‘Samen onder de douche zit er toch niet meer in’. Alles ziet er schoon uit. Meneer doet zelf nog wat hij kan en wat hij ‘als man’ ook wil.

Stamboom poster en foto collage placemat
De kamer is gezellig ingericht met lekkere luie stoelen, een grote televisie, waar meneer ‘s avonds naar kijkt en een radio, die overdag veel aanstaat. Vanuit zijn kamer kijkt hij uit op een fraaie binnentuin en lichte glazen serre. Daar viert hij elk jaar met wel vijftig man zijn verjaardag. Je kunt er alles aan lekkere hapjes bestellen tot kroketten aan toe. Voor vijftig euro kan er ook bediend worden, maar de familie van meneer Y doet de uitgifte zelf.

Meneer heeft een goede band met z’n vier kinderen en hun gezinnen. Dat blijkt ook uit kleine dingen. Zo zien we op de z’n eettafeltje bij het raam een placemat liggen met daarop een collage van foto’s van zijn hele familie. En aan de muur hangt een foto van een boom waarin foto’s van de gezichten van zijn kinderen en kleinkinderen gefotoshopt zijn. 

 

In de stam van de boom natuurlijk meneer Y als stamvader. Leuk om te zien dat de tip ‘maak een stamboom’ die wij in onze gids ‘Thuis Voelen’ hebben gegeven hier een vorm heeft, waarmee we in een oogopslag kunnen zien wie de familie van meneer Y is en het ons aanleiding geeft tot een praatje over zijn kinderen en kleinkinderen. En ook de placemat die we als tip in ‘Thuis Voelen’ hebben gegeven is met dit praktijkvoorbeeld een dimensie rijker geworden. Meneer Y was er blij mee en wij denken dat andere bewoners in verzorgings- en verpleeghuizen er ook blij mee te verrassen zijn. Voor handige naasten is het zo te maken.

 

Zorgdossier in houder in de woning bij de voordeur
Als we hartelijk afscheid nemen van meneer D zien we nog dat het zorgdossier handig in een houder bij de voordeur in de woning zit.

Multifunctioneel restaurant op derde verdieping: gezellig is anders
Omdat iedereen het eten en de keuzes die je gewoon ter plekke kunt maken zo roemt, willen we het restaurant ook met eigen ogen zien. Het is een grote eetzaal, waar wij het ‘gezellig is anders’ label aan verbinden. Het is er wel to the point en netjes. De grote zaal kan ook als theater worden gebruikt. Dat zien we aan de vele belichtingspots aan het plafond en aan het gordijn waarmee je de bühne kunt openen en afsluiten. Doordat het restaurant op de derde verdieping is denken wij dat het minder vanzelfsprekend is dat je mensen van buiten trekt. Aan de andere kant zo wordt ons verteld, mee-eten kan altijd.

Foto galerijen van medewerkers in de teams door het hele huis
Waar we in Tabitha ook maar rondlopen overal hangen lijstjes met mooie persoonlijke foto’s van de teamleden met hun functie van de betreffende unit of afdeling (van keukenploeg tot een etageteam).
De medewerkers dragen bedrijfskleding, waaronder leuke turkooizen blouses en badges. De kamers op de etages die open staan, ogen gezellig en schoon. Er is een bibliotheek in het gebouw. Op de overlopen van de trapportalen zijn overtollig meubilair, matrassen, rolstoelen en rollators door rotan schermen aan het zicht onttrokken. Elk mens heeft wel een plek waar hij z’n ‘rommel’ kwijt moet. Naar onze smaak prima opgelost zo!

Het nut van bewegen
In de lift wordt een lezing aangekondigd over het nut van in beweging blijven voor ouderen. Heel goed. We zien mogelijkheden om als Tabitha er zelf meer op aan te bieden, bv. via een kleine fitnessruimte of wat sport- en spel toestellen voor ouderen in de binnentuin of door wandelroutes aan te bevelen via een groot bord in de saaie tussensluis die we hierboven aan het begin beschreven. Het strand en Kijkduin is immers vlakbij!
En denk ook aan Wifi door het gebouw heen en als er computers zijn om daar Wii spelen op te zetten, zodat er op grote schermen met en tegen elkaar kan worden gespeeld. De recente verkenning Play On. Serious gaming voor nieuwe generatie senioren laat zien dat ‘gamificatie’, de koppeling van spelelementen aan het echte leven, aantoonbaar effectief is voor gedragsverandering bij ouderen. Een tip!

Maak duidelijk wat het schoonmaakschema van de WC’s is
Tijdens onze laatste ronde doen we nog een check op de WC’s. Dame T had zich direct na aankomst naar het toilet gespoed bij de koffiecorner. En ook al ruikt het nergens in Tabitha, de WC, die zij aantrof was een waterballet van urine.
Voor de terugreis bezoekt dame He ook nog even een gemeenschappelijk toilet. Deze blijkt zich te bevinden in de omkleedruimte van het personeel. Alles in orde daar, tot en met de afsluitbare personeelkluisjes aan toe. Toch ook nog maar even een blik op de ‘boosdoener WC’. We constateren dat deze twee uur later weer spic en span is. Het brengt ons op de aanbeveling om op de WC’s een schoonmaakschema met een afvinklijstje op te hangen met een mededeling waar je je kunt vervoegen als je de WC niet schoon aantreft.

Tabitha zal de tand des tijds niet doorstaan in huidige vorm
Alles bij elkaar is Tabitha gewoon een goed huis. Misschien komt het mede doordat er -volgens een naambordje met foto die we in een van de gangen aantroffen- in het huis een locatiemanager aanwezig is. Verbeteringen zitten in kleine suggesties, zoals we hiervoor hebben gedaan.
Vraag is of Tabitha in zijn huidige vorm voor toekomstige generaties haar aantrekkingskracht zal behouden. Dat betwijfelen we ten zeerste. Met de kleine kamers kan de huidige generatie ouderen nog genoegen nemen. Nemen we onszelf dan moeten we bekennen dat de individuele ruimten van krap 30 m2 ons zouden benauwen en de muren op ons af zouden komen. Wij denken dat op termijn de huidige ‘woningen’ per twee zullen moeten worden samengevoegd. het liefst met een eigen balkonnetje of buitenkamer. We zijn vast niet de enigen en de eersten die deze gedachte voor Tabitha opwerpen.

Dames THe/Publicarea © 18 oktober 2011

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.