Het Zonnehuis

""

Ruimte om je thuis te voelen: van woorden naar daden

Zorgcombinatie Nieuwe Maas
Locatie Verpleeghuis Het Zonnehuis
Dillenburgsingel 5
3136 EA Vlaardingen
Tel. 010 47 59 595
www.nieuwemaas.nl/locaties

 • Bereikbaarheid op wielen goed
 • Huis in transitie is goed op weg
 • Creëer meer bewegingsruimte voor psychogeriatrische bewoners
 • Zet wat je allemaal te bieden hebt  in je etalage
 • Een tuinman of -vrouw is hier op z’n plaats
 • Maak een goeie in het oog springende plattegrond
 • Opheffen apart personeelsrestaurant verdient algemene navolging
 • Sponsors en fondsen aangeboord voor voorzieningen
 • Maak verbinding met de buitenwereld

Bereikbaarheid op wielen goed
Via de A20, die een industrieel gebied doorsnijdt, rijden we meteen een rustige groene wijk binnen (Holywijk) aan de noordkant van Vlaardingen, waar verpleeghuis Het Zonnehuis staat. Het maakt onderdeel uit van Zorgcombinatie De Nieuwe Maas, die verspreid over Vlaardingen zorg verleent. Het verpleeghuis staat aan de rand van een park in een wijk met flats die typisch jaren zeventig zijn. In de buurt zijn we al twee andere verpleeghuizen gepasseerd: Vaartland en De Meerpaal. Kennelijk is dit gebied jaren geleden door de gemeente bestemd voor de bouw van grootschalige zorgvoorzieningen in het groen. Het Zonnehuis mist de aansluiting met de bebouwde omgeving. Dit wordt versterkt door de overmacht aan parkeerplaatsen rondom vrijwel het hele gebouw; alleen de achterkant is ervan gevrijwaard. Het Zonnehuis  is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

 

Vandaag helaas niet, nu er geen bussen rijden vanwege een staking. Dat verklaart waarschijnlijk waarom het parkeerterrein rond de voorzijde van het huis zo goed als vol staat.
In de oploop/inrit naar de ingang van het verpleeghuis worden we  verrast door een bord waar verschillende wandelroutes op aangegeven staan. Ze zijn overgenomen op plastic kaarten die je mee kunt pakken en die je de weg wijzen door het groen. De routes zijn uitgezet door de Stichting Vrienden van Het Zonnehuis.

Verpleeghuis Het Zonnehuis is een grote instelling, die plaats biedt aan verschillende groepen bewoners (somatiek, psychogeriatrie en een jonge groep volwassenen met Niet Aangeboren Hersenletsel of een spierziekte). Het verpleeghuis bestaat uit een- en tweepersoonskamers, die in een afdelingsstructuur georganiseerd zijn. Wij detecteren van de website dat naast de 189 somatische verpleeghuisplaatsen er nog zo’n 60 plaatsen psychogeriatrie in het verpleeghuis zelf moeten zijn. Jammer dat je vanaf de website niet in een oogopslag ziet, voor welk type bewoners men inpandig plaatsen heeft, hoe groot de afdelingen zijn en over hoeveel één-, en meerpersoonskamers elke afdeling beschikt.

Huis in transitie is goed op weg
Het huis is goed op weg om voor de psychogeriatrische bewoners zorg in aparte wooneenheden, woonhavens genoemd, aan te bieden. Zo hebben 36 bewoners hun onderkomen gevonden in Adriaan Pauw (zie onder ‘eerdere visites’). De Parkflat, een apart gebouw op het terrein van het Zonnehuis, is een nieuwe behuizing voor psychogeriatrische bewoners. In de flat wordt verpleeghuiszorg geboden aan 30 bewoners in 5 groepen van 6 personen. De flat heeft een eigen ingang, een eigen recreatieruimte en ook een afgesloten patio waardoor de bewoners naar buiten kunnen. Echt aantrekkelijk ziet de patio er nog niet uit. De naastgelegen flat de Laurenburg is nieuw en biedt plaats aan een jonge groep volwassenen in leeftijd variërend van 18- 45 jaar met Niet Aangeboren Hersenletsel of een spierziekte. Zij kunnen terecht in 21 ruime, zelfstandige  appartementen met woonkamer, keuken, slaapkamer en aangepaste douche- en toiletruimte. De bewoners kunnen er zo veel mogelijk zelfstandig wonen, met behulp van domotica, en met 24-uurs zorg en gebruik makend van de voorzieningen van het Zonnehuis. Het is een fraaie voorziening voor deze doelgroep, waardoor deze jonge groep van bewoners niet meer gemixt hoeft te wonen met oudere  verpleeghuisbewoners. Ook zij hebben een eigen tuin, met een kas waar ze zelf kruiden en planten kunnen kweken. Beide tuinen bij de flats maken voor ons wel een ingesloten en stenige indruk en we worden wat geagiteerd van alle afscheidingen. We spreken met een van de bewoners die naast het verdriet over zijn ziektebeeld, heel goed begrijpt dat hij het getroffen heeft met zijn woonruimte. Nu nog een casino om de hoek, dan is hij tevreden.

Creëer meer bewegingsruimte voor psychogeriatrische bewoners
De psychogeriatrische bewoners zijn ondergebracht in een aparte vleugel van het huis, afgescheiden van de rest door een brede glazen gang (de Melkweg). Via de Melkweg komen we in het centrale Universum, een recreatieruimte met eigen bar en een activiteitenruimte, die respectievelijk  Grote en Kleine Beer genoemd worden. De recreatieruimte geeft toegang tot de vlindertuin. Hier mag wel eens flink onkruid weggesnoeid worden, om de bloemen en daarmee de vlinders een kans te geven. Maar wat belangrijker is: voor de bewoners is het niet eenvoudig hier zonder begeleiding te komen, omdat de pg-afdelingen die aan het Universum grenzen gesloten zijn en alleen via een code bereikbaar zijn. Het ontgaat ons eerlijk gezegd waarom de bewegingsruimte van demente ouderen hier beperkt wordt, omdat de deur die de Melkweg met het overige deel van het huis verbindt ook al een gesloten deur heeft met code. Volgens ons zou je bewoners hier veel meer bewegingsruimte kunnen bieden, door afdelingen, universum en tuin tot een gebied zonder barrières te maken en hier een prettige eigen leefwereld te creëren zonder opgesloten gevoel. Bewoners van de pg-afdelingen kunnen toch al moeilijk zonder begeleiding gebruik maken van de centrale voorzieningen.

Zet wat je allemaal te bieden hebt  in je etalage
Het huis heeft mooie centrale voorzieningen: een brasserie, waar lunches en maaltijden worden aangeboden voor zowel bewoners als personeel, met een overdekt terras en een terras buiten met speeltuintje voor de kinderen. De brasserie is verbonden met een winkel. Er is een rolstoelservicecentrum, waar je in kunt kijken, een kapsalon, beautysalon, een verjaardagskamer, een ruimte voor fysio-fitness en ergotherapie. Bij het serviceloket  kunnen bewoners dagelijks terecht met vragen en bestellingen. Het is tevens het reisbureau voor aangepaste reizen en daguitstapjes. Bij het serviceloket is de bibliotheek en het internetcafé te vinden. Toen wij een jaar of drie geleden Het Zonnehuis Vlaardingen bezochten was er in en rond het restaurant veel gedaan aan het creëren van een sfeer met behulp van een decorbouwer. Er was een straatbeeld neergezet met winkels van weleer. Het lijkt erop dat die lijn wat aan het wegebben is. Wij vinden dat eigenlijk wel jammer.

Dat geldt ook voor de presentatie van de voorzieningen op de website. Je komt pas bij het woord voorzieningen via een tab en twee submenu’s. Dan moet je zelf nog maar de klik in je brein kunnen maken: via ‘zus en zo’ kom ik bij de leuke dingen die het dagelijkse leven veraangenamen. En dat terwijl er zoveel leuke dingen te doen zijn in Het Zonnehuis Vlaardingen!  Kom op Zonnehuis Vlaardingen: vol trots presenteren wij!  Kunt u een hotel noemen dat niet meteen zijn voorzieningen in de spotlights zet: hun grote tuin, de aanwezigheid van Nintendo Wii spelcomputer, (klassieke) muziekavonden en meals ons wheels! Waarom niet meteen een mooie te downloaden brochure met alles op een rijtje:  wat -waar en wanneer- de mogelijkheden zijn en tegen welke prijs? Zet meteen vol trots je aanbod in je digitale etalage om je klanten te verlekkeren. Hetzelfde geldt voor de keuken. Daarover treffen wij op de website onder ‘eten en drinken’ het volgende aan: ‘In ons moderne systeem kunnen we eten bereiden zonder dat het meteen gegeten hoeft te worden’ gevolgd door een foto van een productiekeuken die aan de HACCP normen voldoet! Van zo’n tekst met beeld zal geen mens warm worden. En dan sla je toch wel de plank mis. Terwijl het huis in de tekst verder ‘onder eten en drinken’ zich uitput in mooie woorden om te laten blijken hoe veel belang Het Zonnehuis Vlaardingen hecht aan goed eten en drinken. Wat ook weer in beeld wordt gebracht met de leuke foto ‘s over ‘Meals on wheels’.

Een tuinman of -vrouw die tevens activiteiten begeleidt is hier op z’n plaats
Als we om het huis heenlopen komen we in de grote buitentuin met verschillende zitjes, een dierenweide, een volleybalnet en een grote vijver vol met koi- en andere vissen.

We vinden er een plantenbak op stahoogte met vetplanten. Een konijn schiet voor onze voeten het groen in. Er staan veel tuinstoelen en tafels, een beetje ongeordend. Het is vandaag niet meteen een stralende dag, maar de temperatuur is aangenaam. Toch treffen we -op een tweetal vrijwilligers na- niemand in deze tuin aan, terwijl het op grote binnenterras bij de brasserie een gezellige drukte is.

Het is ons niet meteen duidelijk hoe je de buitentuin bereikt vanuit het huis. Er is een centrale toegangsdeur en het lijkt erop dat de bewoners van een afdeling somatiek, welke aan de tuin grenst deze tuin  direct kunnen bereiken. Die afdeling heeft dus geluk. We vermoeden dat de rest van de bewoners best behoorlijke afstanden naar deze tuin moeten afleggen.

Van de vrijwilligers horen we dat er een jeu-de-boule baan is. We hebben er zelfs op gestaan, zonder het ons te realiseren. Zij vertellen ons voor de beesten, de vissen en voor het onderhoud van de tuin te zorgen. Morgen worden de schapen geschoren. Een leuke activiteit, waar de bewoners vast van zullen genieten. Ze onderhouden ook de vlindertuin en het aquarium bij het Universum. We gissen dat er voor het groot onderhoud van de tuin vast wel regelmatig een tuinbedrijf wordt ingeschakeld. Maar is het niet aan te bevelen een vaste tuinman of tuinvrouw in dienst te hebben, die samen met de vrijwilligers dagelijks de zorg voor tuinen en dieren op zich neemt en in de tuinen ook activiteiten voor en met de bewoners en hun naasten coördineert? De afscherming rond de tuinen, nu verschillende vrij hoge, onaantrekkelijke hekken, zou ook vriendelijker kunnen door struiken te planten tegen een veel lagere omheining. Balkons zijn er weinig. Hopelijk kan daar bij een vernieuwingsslag verandering in worden gebracht.

Maak een goeie in het oog springende plattegrond
Wij vinden alle voorzieningen omdat we niet schromen door en rond het huis te stappen. Maar het zou mooier zijn als een  plattegrond in de centrale hal jou als bewoner of bezoeker informeert over hoe het huis in elkaar steekt en wat er allemaal waar te vinden is. En dat er een plattegrond op een A4tje is, dat je makkelijk bij je kunt steken en je er op wijst: hé, dit is er ook. Je wordt wel via verschillende grote televisieschermen in de centrale hal en de brasserie geïnformeerd over de activiteiten die er elke week zijn. De televisieschermen lijken ons handig om bv ook het gewone nieuws, voetbal of de Tour de France te kunnen volgen.
De centrale hal is voor een verpleeghuis met een omvang als deze, gezellig met veel reuring en in- en uitlopende mensen. De receptioniste achter een open lage balie heeft direct contact met eenieder en presenteert zich richting ons als een ware gastvrouw. Er staan mooie leren banken, waarnaast de plastic kuipstoeltjes wel wat detoneren, en er is een vitrine met kunstwerken van kunstenaars uit de regio, die voor een schappelijke prijs te koop zijn. Dit keer mooi kleurrijk aardewerk.

Opheffen apart personeelsrestaurant verdient algemene navolging
Vanuit de centrale hal loop je zo de brasserie in. De vernieuwde brasserie is er voor medewerkers, bewoners en bezoek. Het eigen personeelsrestaurant is opgeheven en de ruimte die dat opleverde is teruggegeven aan de bewoners. Dat vinden wij zeer te prijzen en zou in elk verpleeghuis, waar de restaurants voor personeel en bewoners nog steeds gescheiden zijn, navolging moeten krijgen.

Sponsors en fondsen aangeboord voor voorzieningen
Het Zonnehuis Vlaardingen weet goed gebruik te maken van sponsors en fondsen valt ons op. Van aquarium tot vogelkooi en vlindertuin, overal is wel een lokaal bedrijf of fonds aan verbonden dat de voorziening heeft mogelijk gemaakt en in stand houdt.

 

Ook voor de nieuwbouw van Laurenburg heeft Het Zonnehuis fondsen weten aan te boren. Het Zonnehuis Vlaardingen laat zo blijken midden in de lokale samenleving te staan. 

Maak verbinding met de buitenwereld
De gezelligheid tref je aan de binnenkant van het huis en niet aan de straatkant waar de gebouwen -behoudens de ingang- met hun rug naar toegekeerd zijn en waar geparkeerd wordt. Naar onze mening kan een deel van het parkeerterrein op de schop. Het parkeerdeel, het verst van de ingang, waar wij de auto neerzetten, was ondanks de openbaar vervoersstaking helemaal leeg.

Gebruik die ruimte, zodat je de parkeerplaatsen die bij de ingang detoneren kan opheffen. Bij en naast de voordeur kan zo plaats worden gemaakt voor  een fleuriger en minder stenige ruimte, met banken, waar je verbinding kunt maken met het leven buiten met z’n andersoortige reuring.  

Concluderend
Het éénhoofdige Bestuur dat in Het Zonnehuis z’n werkruimte heeft, is gestadig op weg het grote huis beter geschikt te maken voor de verschillende doelgroepen. Aan een beter gebruik van het huis kan gewonnen worden door duidelijke informatie, meer zorg voor de buitenruimten, meer bewegingsruimte voor mensen met dementie en door een verbinding te maken met de buitenwereld. Doorpakken is ons parool.

© 13 juli 2011 

 

  Gekoppelde organisatie(s)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.