Masterclass 'Groen werkt' #2

Shutterstock
Foto: Shutterstock

Groen in kwetsbare wijken

Een groene omgeving heeft een positieve werking op onze fysieke en mentale gezondheid. We zien ook steeds meer aandacht voor hoe deze integrale opdracht goed vorm te geven. Hoe logisch en eenvoudig een groene omgeving ook lijkt, uit onderzoek blijkt dat niet iedereen evenveel profiteert van groene interventies. Juist voor mensen in wijken met een gemiddeld lagere SES blijven de gezondheidseffecten achter. Hoe kan dit? En wat kunnen we eraan doen?

Landelijke en regionale aandacht

Dat de omgeving een essentiële rol speelt is welbekend. Maar wat werkt, voor wie en onder welke omstandigheden, daar hebben we onze vinger nog niet op kunnen leggen. Verschillende initiatieven en programma’s proberen dit te achterhalen, zoals in het Rijksoverheid Gezonde Leefomgeving, programma Mooi Nederland, de agenda Natuurinclusief 2.0, het GALA programma, RIVM programma Gezonde Leefomgeving, het ZonMw programma Gezonde Leefomgeving.

Aanknopingspunten voor wijken die het hardst nodig hebben

In de Masterclass ‘Groen werkt’ gaan we hiermee aan de slag. Vanuit verschillende perspectieven laten we zien wanneer groen werkt en voor wie ten behoeve van gezondheid. Welke groene interventies werken volgens bewoners, professionals en weten we uit onderzoek? Welke werkzame mechanismes zijn er? Daarnaast gaan we in interactieve sessies aan de slag met verschillende tools en tips uit de praktijk, die de samenwerking met bewoners kan ondersteunen. In het tweede deel gaan we aan de slag met de uitwisseling van dilemma’s en ervaringskennis rondom domeinoverstijgend werken in beleid en praktijk.

Voor wie?

Deze Masterclass is met name geschikt voor beleidsmedewerkers en projectmedewerkers die zich lokaal, regionaal of landelijk bezig houden met gezondheid in de leefomgeving. Daarnaast biedt de Masterclass meer inzicht voor ontwerpers, adviseurs en welzijns- en zorgmedewerkers die zich begeven op het snijvlak van de sociale en fysieke omgeving.

8 redenen om hieraan mee te doen

  1. Inzicht in welke groene interventies werken voor mensen in kwetsbare wijken

  2. Inzicht in perspectieven van bewoners over samenwerking en participatie

  3. Handvaten voor samenwerken met bewoners in kwetsbare omstandigheden

  4. Inzicht in welke groene interventies effect hebben op de gezondheid

  5. Inspiratie voor visie op een groene leefomgeving

  6. Inzicht in de dilemma’s rondom domeinoverstijgend samenwerken

  7. Tips voor domeinoverstijgend werken

  8. Uitwisseling en netwerken met vakgenoten

Het programma

10.00 - 10.30 uur | Ontvangst met koffie of thee en opening en kennismaking
10.30 - 11.00 uur | Een groene leefomgeving en gezondheid door Jolanda Lindenberg
11.00 - 11.30 uur | Bewoners van kwetsbare wijken over groen en gezondheid door Miriam Verhage
11.30 - 12.30 uur | Aan de slag! 
12.30 - 13.30 uur | Lunch
13.30 - 14.30 uur | Werkzame mechanismen van groene interventies voor gezondheid door Birthe Jongeneel-Grimen
14.30 - 15.30 uur | Aan de slag! 
15.30 - 16.00 uur | Afsluiting

De docenten

  • Dr. Jolanda Lindenberg is hoofd onderzoek en sociaal-cultureel antropologe bij Kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing en richt zich op sociaal-maatschappelijke vraagstukken rondom ouder worden.
  • Miriam Verhage, MSc doet onderzoek naar de sociale inclusie van ouderen met een lagere SES. 
  • Dr. Birthe Jongeneel-Grimen is senior onderzoeker publieke gezondheid bij de GGD Hollands Midden waar ze zich bezighoudt met hoe de buurtomgeving een rol speelt in gezondheid.

Aanmelden

Wil jij erbij zijn? Binnenkort kun je je aanmelden op deze pagina.