Publicatie: Meergeneratiewonen, een pleidooi voor gemengde woonomgevingen

Boekpresentatie 'Meergeneratiewonen, een pleidooi voor gemengde woonomgevingen'

“Meergeneratiewonen gebeurt wanneer huishoudens van verschillende samenstellingen en leeftijden bewust samen leven in een woning, gebouw of buurt. De gedachte achter meergeneratiewonen is dat elke fase van het leven eigen behoeftes kent waar een andere generatie juist mee kan helpen. Het actief sturen op het duurzaam samenbrengen van verschillende generaties, leidt tot meer solidariteit, betere gezondheid én levensgeluk.” 

Zo begint het boek 'Meergeneratiewonen, een pleidooi voor gemengde woonomgevingen', geschreven door Auguste van Oppen, architect en mede-oprichter van architectenbureau BETA, en door Anouk Reintjens, ontwikkelingsmanager bij gebiedsontwikkelaar AM. Zij willen met dit boek bereiken dat mensen op een andere manier gaan aankijken tegen de woonomgeving. Er moet meer ruimte komen voor meergeneratiewonen. 

Sociaal duurzaam 

Meergeneratiewonen kan bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd. Denk aan vergrijzing, eenzaamheid en personeelstekort in de zorg. Volgens de auteurs zijn er drie kernkwaliteiten waaraan een goed functionerende meergeneratieomgeving voldoet: wederkerigheid, complementair en voortdurend. Bij meergeneratiewonen helpen bewoners elkaar. Er is sprake van wederkerigheid: soms heb je hulp nodig, soms geef je hulp. Die wederkerigheid gaat het makkelijkste als de uitwisseling moeiteloos kan. Dus: als een oudere even op de kinderen van de buurvrouw past terwijl zij boodschappen doet, neemt de buurvrouw voor de oudere een pak melk mee. Er is dus sprake van een complementaire situatie. 

Meergeneratiewonen is succesvol als het sociaal duurzaam is: als sociale banden langdurig blijven bestaan. Bewoners moeten de kans en tijd krijgen om relaties op te bouwen. Daarom pleiten Auguste en Anouk voor meer flexibiliteit voor woningen in galerijflats. Nu verhuist een jong stel uit de flat als er gezinsuitbreiding komt. Wanneer in de flat meerdere type woningen zouden zijn, dan kunnen zij doorstromen naar een wat grotere woning. Dan zullen ze in de flat blijven wonen en houden ze het opgebouwde contact in stand. Het sociale weefsel blijft dus in tact. Dat is nodig om elkaar te steunen. 

Voorbeelden uit binnen- en buitenland

Auguste spreekt uit eigen ervaring. Hij woont zelf in een zelf-ontworpen ‘driegeneratiehuis’ met zijn gezin en schoonouders. Hij merkt zelf hoe fijn het is dat zij kunnen bijspringen in het gezin maar ook dat het gezin hen hulp kan bieden. De auteurs beschrijven in het boek 27 uiteenlopende voorbeelden uit binnen- en buitenland, zoals Eikpunt in Lent, Kas & Co in Utrecht, Linck in Oss, Brutopia in Brussel, Grünmatt in Zürich, La Borda in Barcelona en Mehrgenerationhaus in Darmstadt.

Daarnaast hebben zij drie case studies uitgewerkt middels ontwerpend onderzoek om te kijken hoe meergeneratiewonen in Nederland eruit zou kunnen zien. Ze geven enkele inspirerende en verfrissende ideeën. Zo biedt de overmaat van naoorlogse woongebieden, aanknopingspunten voor het verbeteren en het toevoegen van meer diversiteit in de woonomgeving. Je kunt bestaande flats optoppen en galerijen verbreden, zodat er meer ruimte is voor ontmoeting en mensen met rollators elkaar kunnen passeren. In bloemkoolwijken, veelal in de jaren zeventig gebouwd, is er veel ruimte voor de auto. Als de parkeerruimte geconcentreerd en verplaatst wordt, is er meer ruimte voor bijvoorbeeld collectieve voorzieningen of kangoeroewoningen . 

De auteurs Auguste en Anouk hopen dat ze met de publicatie inspiratie kunnen bieden, zodat de samenleving weerbaarder wordt tegen alle ontwikkelingen die op ons afkomen.

Meer informatie

Je kunt het boek hier gratis downloaden

Je kunt Auguste en Anouk ontmoeten tijdens hun workshop op het ZorgSamenWonen Congres

Lees het interview van ZorgSaamWonen met Auguste over meergeneratiewonen hier
 

beste schrijvers/sters, Ik heb t boek al eens gedownload en raak dat dan weer kwijt. graag zou ik een papierenversie van het boek willen ontvangen. Dat leest voor mij veruit t prettigste.
Graag opsturen naar: paul berkers, Rosa Luxemburgstraat 49 6663LB in Lent.
Ik zorg spoedig voor de vergoeding als jullie aangeven hoe en waar ik dit kan doen.
Ik ben bewoner van woongemeenschap Eikpunt die ook genoemd wordt in het boek.
groet, Paul Berkers

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.