ZorgSaamWonen Award 2023 - De inzendingen

De stembussen zijn inmiddels gesloten én de de publieks- en jurywinnaar zijn bekendgemaakt tijdens het seminar 'Ik zie je buiten!' op 4 oktober. Lees er hier meer over. De gelukkige winnaars zijn: Griffioen & Brink 2.0.

Alle inzendingen

1. De Koffiebus

De Koffiebus schenkt uitstekende koffie en oprechte aandacht. De Koffiebus is een unieke ontmoetingsplek waar iedereen welkom is voor een bakkie en een babbel. Wij schenken uitstekende koffie en oprechte aandacht, met daarbij heerlijke koek of gebak. En tijdens de lunch is er soep en of salade en tosti. Elke keer weer iets anders waardoor het verrassend blijft. Belangeloos gemaakt door buurtgenoten. Onze prijslijst? Die is er niet! Je bepaalt zelf wat je geeft. Naar vermogen. Zo kan iedereen genieten van een heerlijk moment bij De Koffiebus. Van harte welkom!

2. Thuisbus

Kom naar de Thuisbus bij u in de buurt, want Samen is niet alleen! De Thuisbus is een mobiele ontmoetingsplek voor ouderen, volwassen, andere buurtgenoten met als doel de contacten met leeftijdsgenoten e.a. buurtgenoten in de eigen wijk te bevorderen. Met als doel om eenzaamheid te voorkomen en te verminderen. De vrijwilligers van de Thuisbus rollen de luifel van de bus uit en zetten het terras voor de bus op. Met een (gratis) kopje koffie/ thee, een gezellig praatje of een potje sjoelen brengen we leeftijds- en buurtgenoten, dichtbij huis, met elkaar in contact. Opgeven is niet nodig en iedereen is van harte welkom om aan te schuiven.

3. Griffioen

Griffioen; de plek in het Waterkwartier in Nijmegen waar iedereen mee kan doen en waar aangesloten wordt bij behoeften in de wijk middels sociale ondernemingen op vlak van bewegen/sport, horeca, welzijn, begeleiding, inloop, ontmoeten, zorg en natuur. Deze partijen (BUUR, Riverland, Sterker Sociaal Werk, ZZG Zorggroep, Pluryn en Vergroenvoedselbossen) werken in een coalitie samen als organisatie netwerk en pionieren dagelijks op vlak van domeinoverstijging en ontschotten. Gewoon doen wat nodig is en daar de governance op aan laten sluiten! Wil je weten HOE we dit doen? Kijk voor meer informatie op de website van Griffioen.

4. Walk in the parQ

Walk in the parQ - Ouderdom komt met bewegen! Stem op Walk in the parQ voor de Publieksprijs en help ouderen in beweging te krijgen en houden. Onze missie is dat we ouderen willen stimuleren om meer te bewegen en zo hun fysieke en mentale kracht te vergroten. Er is niet leuker om lekker buiten te zijn en om op een leuke en uitdagende manier meer te bewegen, en dit het liefst met meer mensen. Dit helpt tegen een snellere achteruitgang van de gezondheid, sombere gevoelens en eenzaamheid. Onze visie is om kwaliteit toe te voegen aan het leven van ouderen en positieve effecten te hebben op de gezondheidszorg en de maatschappij. We zijn een energieke organisatie die altijd op zoek is naar vernieuwende oplossingen en we staan altijd dichtbij en behulpzaam voor onze klanten en gebruikers. Stem op Walk in the parQ en laten we samen ouderen helpen om actief en vitaal te blijven.

 

5. Ontmoetingen-Online

"Ga je mee naar buiten?!  Ontmoetingen- Online is een platform met  zinvolle dagbesteding waarbij kwetsbare (jonge- en oudere) mensen zelfstandig wonend of in/nabij een zorgorganisatie in contact komen met anderen en met elkaar. Een eenzaam en afgesloten gevoel, met alle (medische) gevolgen van dien, wordt door deelname aan het platform verlicht en mogelijk voorkomen. Deelnemers worden uitgenodigd om mee naar buiten te gaan via online bezoekjes aan musea, wandelingen, kringgesprekken en andersoortige ontmoetingen. De projectleiders zijn vaak jongeren die zo hun buitenwereld tonen aan mensen die door hun beperking gebonden zijn aan huis. Er ontstaan mooie contacten en gesprekken en mensen kijken uit naar hun digitale maatje! Met de afstandsbediening van de televisie (of pc) kan een deelnemer zich aansluiten op het online platform. De projectleiders volgen een weekprogrammering samengesteld mèt en dóór betrokkenen. Via het beeldscherm van de eigen televisie kunnen deelnemers van allerlei pluimage online met elkaar activiteiten ondernemen en ervaringen delen. Dit interactieve element onderscheidt ons van vele andere mooie initiatieven."

6. Meulenvelden 2.0

Meulenvelden is een woonservicegebied met voorzieningen voor iedereen, in het hart van Didam, naast het marktplein tussen bestaande winkels. In 2021/2022 is het doorontwikkeld en verbeterd. Dat is wat we Meulenvelden 2.0 noemen. Meulenvelden is een ontmoetingsplek waar verbindingen tussen mensen tot stand komen. In gebouw Waverlo treffen mensen elkaar, zonder dat zij daarvoor iets hoeven af te spreken. Meulenvelden betekent ruimte voor wonen, ontmoeten en zorg. Een plek waar mensen lang(er) zelfstandig kunnen wonen en leuk(er) zelfstandig kunnen wonen. En, ondanks beperkingen en afhankelijk, nog zo veel mogelijk op eigen regie in verbinding kunnen zijn met het dagelijks leven. Dat kan door de aanwezigheid van een kapper, een fysiotherapeut, een pedicure, een verloskundigenpraktijk, een ‘baby -spa’, een café/lunchroom met binnen- en buitenterras, een ontmoetingsruimte van een seniorenclub en de aanwezigheid van de openbare bibliotheek in het hart van het dorp Didam. Met de woonzorgzone Meulenvelden 2.0 blijven mensen in Didam met elkaar verbonden, ook als ze ouder worden.
 

7. Menheerse Erf

Menheerse Erf - de buurt van (n)u! 

Een plek met een gezonde balans tussen zorgvragers en zorgdragers, gebruikmakend van de kracht van de locatie. Wij spelen met Menheerse Erf in op de sociale behoeftes en richten ons juist op ontmoeten, groene leefomgeving en gezondheid. En proberen de juiste combinatie van woningtypen en doelgroepen te matchen. Hierdoor zorgen we ervoor dat het geluk van de bewoner voorop staat.

8. Inclusief Zuiderpark

Inclusief Zuiderpark: een project wat de start is van een beweging die niet meer stopt. Een beweging van, voor, en vooral door de community Zuiderpark. Een beweging die uitgaat van steeds meer zorgen dat en met , en steeds minder zorgen voor. Iedereen in de community neemt zijn verantwoordelijkheid. Professionals zijn niet dé oplossing, maar zijn net als iedereen een stukje van de puzzel die we samen moeten leggen. Wat er op de puzzel staat wordt bepaald door de community. Met dit project willen we bereiken dat Zuiderpark een plek wordt waar iedereen zo lang mogelijk, gelukkig, veilig en in verbinding met elkaar kan samenleven. Waar men zo lang mogelijk mee kan blijven doen. Een plek waar men elkaar echt ziet, elkaar ontmoet en écht groet. Een plek waar de stadse, doch groene buitenruimte een positieve bijdrage levert en alle inwoners elkaar weer als vanzelfsprekend kunnen ontmoeten oftewel ‘Inclusief Zuiderpark’.

9. De Brink 2.0

Stel: Je woont in een vergrijzende buurt,
je hebt een stukje groen in de straat. Wat doe je dan? Je verwerft voor een taart en een bos bloemen een tweedehands picknicktafel en die zet je neer, je vindt een paar buurtbewoners die om beurten koffie willen maken, je koopt mokken in de kringloopwinkel.

Dan heb je een tweewekelijkse buurtkoffie die door steeds meer mensen bezocht wordt.
Maar…. Je wilt ook mensen bereiken die overdag werken, dus ga je meedoen aan Burendag, organiseert een stekjesmarkt, een midzomer- en midwinterborrel organiseren voor de hele buurt, inclusief kinderen. Het buurtgevoel groeit, zelfs zo sterk dat er nu twee voorzorgcirkels zijn, groepen van ongeveer 15 senioren die dicht bij elkaar wonen, naar elkaar omkijken en elkaar helpen met dingen die onderling afgesproken worden. Dit laat zien dat met minimale kosten en inspanning een saamhorige buurt kan ontstaan. Als de vruchtbare ondergrond, de humus, er eenmaal is, kan er veel groeien.
 

Winterswijk

10. Mee Wonen Winterswijk

Mee Wonen is een unieke woonvorm waar in principe plaats is voor mensen met en zonder beperking, ouderen en jongeren. Voor mensen die zelf verantwoordelijk willen zijn voor hun woonomgeving. We gaan niet uit van standaardoplossingen, maar leveren met elkaar maatwerk. Maatwerk, met ruimte voor eigen initiatieven en wensen.

11. De Groene Gevelkaravaan

De wijk Eikendonk in Den Bosch is mooi maar stenig. Buren hebben vrij weinig contact met elkaar. Tot het moment dat een aantal het idee kreeg hun eigen buurt te vergroenen. Er zijn in Eikendonk veel kale kopgevels op woningen van BrabantWonen, in totaal 16. Hoe fijn en mooi zou het zijn als deze gevels groen werden? Samen zochten ze een eerste gevel uit, en gingen aan de slag. Bij het ontwerpen, aanleg en onderhoud kan iedereen naar eigen kunnen meedoen. Leeftijd, levensfase, beperking of rugzakje, het doet er niet toe. Nog voordat de eerste groene gevel klaar is, gebeurt er al iets. Doordat men elkaar leert kennen en samen de verantwoordelijkheid krijgt en neemt, verandert een ‘goedemorgen’ op straat nu al in samen een kop koffie drinken. Als de eerste groene gevel dit najaar klaar is wordt de buurt uitgenodigd voor de ‘opening’. En er wordt afgesproken welke volgende gevel of gevels als eerste volgen. Zo mondt de vraag van een paar buurtbewoners uit in De Groene Gevelkaravaan in Eikendonk

12. Lets Bring Colour to our City

"Laten we onze stad kleur geven" is een uniek samenwerkingsproject dat de essentie van onze stad op prachtige wijze belicht. Een gemeenschapsinitiatief waarbij expat kinderen en families hun artistieke talenten tonen, samen met de wijsheid en ervaring van oudere Nederlanders, om een betoverend kunstwerk te creëren.Met dit project streven we naar verbondenheid, bevorderen we culturele uitwisseling en vieren we de diverse schoonheid binnen onze gemeenschap. Verschillende achtergronden en leeftijdsgroepen hebben hun emoties, gevoelens en liefde voor onze stad gegoten in dit bijzondere kunstwerk. Kom en vier met ons de buitengewone talenten en harmonieuze samensmelting van culturen die onze gemeenschap zo uitzonderlijk maken. De komende expositie biedt niet alleen de mogelijkheid om de tastbare resultaten van dit opmerkelijke project te zien, maar ook om te reflecteren, waarderen en samen te komen als één gemeenschap. Blijf op de hoogte voor meer updates over de komende expositie waar we dit prachtige meesterwerk onthullen, een levendig mozaïek van emoties dat onze gedeelde liefde voor onze stad vertegenwoordigt.

kwilt

13. KwilT

KwilT, samenredzaamheid in de buurt Fatima in Tilburg. "Doen waar je blij van wordt". In een heel gewone buurt, waar er veel van zijn in Nederland, is samenredzaamheid het doel, waardoor ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. In de 500 sociale huurwoningen wonen vooral ouderen, tussen de 60 en 90, met en zonder zorg. Hier wonen ook 21 jongeren met een beperking, begeleid door Prins Heerlijk. De Patroon, het restaurant en ontmoetingsruimte, wordt gerund door Prins Heerlijk. Wijkbewoners kunnen hier dagelijks lekker eten en drinken en activiteiten doen. Twintig jongeren kunnen leren en werken in de horeca of in de zorg en dienstverlening, en werken in het serviceteam. Zij krijgen nu de kans om een MBO-diploma te halen. Door de kwaliteiten van oud en jong te bundelen maken we van de buurt een samenredzame gemeenschap. Jong en oud, zijn trots op wat ze nu vooral elkaar betekenen. De buurtverbinder legt contacten met de wijkbewoners, bespreekt wat er nodig is, wie kan ondersteunen vanuit de buurt en vanuit het serviceteam. Er zijn inmiddels dagelijks activiteiten en verschillende clubs, kortom: er is voor ieder wat wils: Samen koken, tuinieren, spelletjes doen, bewegen, koffie drinken, eten, wandelen, creatieve workshops, genieten van muziek, etc..
 

14. Leven en zorgen doe je samen in residentie Gerlachus

Het kan wél! Oud worden op een warme en veilige plek, waar je je minder oud voelt.
Iedereen wil oud worden, maar niet oud zijn. Residentie Gerlachus laat zien dat je zelfs verpleeghuiszorg kunt ontvangen op een plek die niet op een verpleeghuis lijkt en niet als een verpleeghuis voelt. Een plek waar je, ook wanneer je kwetsbaar bent, nog baas kunt zijn over je eigen leven. In onze 130 appartementen wonen jong en oud samen, op basis van wederkerigheid. De prachtige zorginfrastructuur draagt bij aan ontmoeting en ontplooiing. De eigen B&B zorgt voor een warm welkom voor familie en vrienden. Ook wanneer je zorgvraag toeneemt, is verhuizen meestal niet nodig, want de zorg staat 24/7 paraat en is er zo nodig binnen 5 minuten.

15. Chillcafé

Uitgaan is voor iedereen!
Stichting Chill realiseert als een van de weinigen met weinig middelen sociale inclusie voor een hele grote vergeten doelgroep. Zij enthousiasmeert de horeca chille activiteiten en/of momenten te organiseren waardoor iedereen kan genieten van de gezelligheid in de horeca. De activiteiten worden zo georganiseerd zodat iedereen zich welkom voelt. Iedereen betekent dus echt alle mensen: met of zonder (onzichtbare) beperking. Samen!!

16. De Wandeling, Muiden

De Wandeling bestaat uit 90 woningen waarvan 50 sociale, 15 middeldure huurappartementen en 25 grondgebonden eengezinswoningen. In de sociaal inclusieve buurt komen landschap, stedenbouw en architectuur samen en dragen bij aan een positieve impact op het leven van haar bewoners. Door het plan volledig in hout uit te voeren, zetten wij maximaal in op circulariteit en het beperken van onze CO2 footprint. De woningen kenmerken zich door verbonden te zijn met het landschap en hun buren. Ieder bouwblok sluit aan bij de belevingswereld van haar bewoners doordat de collectieve ruimten samen met toekomstige bewoners ingericht worden. Zo ontstaat er eigenaarschap over de publieke ruimten. De twee betrokken corporaties hebben zich vanaf het begin af aan gecommitteerd aan het plan. De levensloopbestendige woningen zijn met name bedoeld voor één en tweepersoonshoudens maar ook gezinnen zullen zich thuis voelen in één van de grondgebonden eengezinswoningen.

Huis Miereveld

17. Huis Miereveld

Huis Miereveld, buurthuis 3.0. Huis Miereveld is een honderdjaar oud schoolgebouw dat recent is getransformeerd tot een bruisende ontmoetingsplek in Amersfoort Zuid. Een buurthuis 3.0. Bewoners en ondernemers zijn in Huis Miereveld leading. Zij hebben het initiatief genomen en op private basis Huis Miereveld gemaakt tot wat het nu is. De grote verscheidenheid aan maatschappelijke en commerciële ondernemers maken deze plek uniek. Never a dull moment. Elke activiteit stimuleert contact tussen mensen die elkaar niet eerder hebben ontmoet. Daar komt bij dat klant van de ene huisgenoot weer een potentiele klant voor een andere huisgenoot is. In Huis Miereveld gaan het sociale en zakelijke hand in hand. Eén plus één is drie. Ooit hebben ze er op school gezeten, nu weten de ouderen in de buurt deze plek weer te vinden voor een bakkie koffie, de buurtmaaltijd, een cursus valpreventie, een dansavond of de buurttuin. En er is altijd iemand in de buurt voor een praatje of een korte blik van verstandhouding. In Huis Miereveld ben je nooit alleen. Kijk op de facebookpagina van Huis Miereveld en ervaar de diversiteit en inclusiviteit van deze bijzondere plek. Of nog beter, kom langs en proef de sfeer. Vergeet dan niet het desembrood van Reinier en de fairtrade ketchup van Birte.

18. De Vroon

De Vroon is een vernieuwend concept van huurappartementen en collectieve ruimten met zorg en services. De collectieve ruimten omvatten een woonkeuken, atelier- en muziekruimte, logeerkamer, werkkamer en fitnessruimte. Ook zijn er een collectieve daktuin, een buitenterras en inpandige stalling voor fietsen, scootmobielen en auto’s. Bewoners zijn georganiseerd in een vereniging die gaat over de invulling en het gebruik van de collectieve ruimten, gezamenlijke activiteiten en eventuele onderlinge hulp. Een professionele hostess is parttime aanwezig om bewoners hierbij te ondersteunen. Daarnaast is er een 24/7 bereikbaarheidsdienst met een (zorg)professional.
In De Vroon worden activiteiten, (zorg)ondersteuning en services dichterbij gebracht. Daardoor kunnen bewoners actief hun gezondheid op peil houden en langer zelfstandig thuis wonen. We zetten in op eigen regie van en voor bewoners. Sociale cohesie wordt bevorderd en vereenzaming wordt voorkomen. Een unieke combinatie van collectieve ruimtes en borging van zorg/services indien gewenst. Kruisbestuiving waarvan bewoners, omwonenden en (zorg)professionals profiteren!