Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021

dorpsbewoners Vledder

Foto: Peter van Beek

Ook het afgelopen jaar was weer een bewogen jaar. Wat hebben we een boel mogen bereiken en neerzetten als platform, inspiratie en kennis met elkaar mogen delen. In dit overzicht tref je de vijf best gelezen artikelen van 2021. 

rerer

1. Zonnetij: woonvorm tussen thuis en het verpleeghuis
‘Nieuwe woonzorgconcepten voor ouderen zijn hard nodig. In Aarle-Rixtel ontwikkelen ze een nieuwe vorm die ook elders in Nederland van waarde kan zijn.’ Kim van Uden is procesbegeleider bij zorgorganisatie De Zorgboog en vertelt vol enthousiasme over Zonnetij, een appartementencomplex voor ouderen dat deze maand met een nieuwe opzet is gestart voor een pilotfase van twee jaar. Samen met de gemeente Laarbeek, woningcorporatie Wocom, de buurt en de bewoners in en om het gebouw wil De Zorgboog een woonzorgvorm realiseren die het gat vult tussen thuis wonen en het verpleeghuis.

Lees het volledige artikel >>

2. Knus wonen in het derde Knarrenhofje van het land
Jan (68)  en Diny (68) van der Kamp zijn heel tevreden met hun woning in het Hof van Hardenberg. Dit Knarrenhofje met 15 koopwoningen is vorig jaar geopend en is het derde Knarrenhof van het land. De woningen zijn gebouwd rond een centrale binnentuin. ‘Het is plezierig wonen, we zijn dik tevreden’, benadrukt Jan. ‘We wonen met gelijkgestemden. Iedereen is tussen de 60 en 80 jaar. Je trekt plezierig met elkaar op.’ Het traplopen ging niet meer zo fijn. Dus toen Jan en Diny hoorden van het Knarrenhof, waren ze direct enthousiast. 

Lees het volledige artikel >>

derde knarrenhofje

3. Van varkensboerderij tot sociaal woonerf
"We kwamen door mijn moeder op het idee om het terrein van ons boerenbedrijf een andere bestemming te geven", vertelt Marion van der Lee (61), die samen met haar man Toine (59) woonproject Maksent in Nistelrode heeft gerealiseerd. ‘Mijn moeder woonde in een mantelzorgwoning, een verbouwde garage, bij mijn broer op het erf. We zagen hoe fijn dat voor iedereen was. Mijn moeder paste regelmatig met veel plezier op de kleinkinderen en mijn broer hield een oogje in het zeil.’ Marion en Toine hadden een varkensboerderij maar zagen er geen toekomst in. Ze wilden iets anders.

Lees het volledige artikel >>

arken

4. Dorpsbewoners in Vledder bouwen eigen woonzorgcentrum
Oud worden in het eigen dorp, ook als er meer zorg nodig is. Dat wilden de inwoners van het Drentse dorp Vledder graag. Lange tijd moesten ouderen met een intensieve zorgvraag naar een verpleeghuis buiten het dorp verhuizen. Weg van hun vertrouwde omgeving. Dat moet anders, vonden de dorpsbewoners. Zij hebben daarom zelf een woonzorgcentrum gebouwd: De Borgstee. Nu kunnen alle ouderen in het dorp blijven wonen.

Lees het volledige artikel >>


fdf

5. Eigenzinnig ouder worden bij Brokant 
Het is geen verzorgingshuis, geen studentenhuis, geen klassiek woonzorgcomplex. Een Brokanthuis is een woonvorm voor ouderen die in een gemeenschap prettig oud willen worden. Caroline Coumans is initiatiefneemster van dit woonconcept. ‘Ik ben dit begonnen omdat ik zag dat er veel te weinig voorzieningen zijn voor mensen die beschut willen wonen. En waar het vooral leuk is om te leven. 

Lees het volledige artikel >>

erer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.