Doorleefhuis de Vier Dorpen Beekbergen biedt reuring en zorg

habion 1

Zijn overgrootvader en zijn grootmoeder hebben er nog gewoond: in het oude verzorgingshuis De Vier Dorpen in Beekbergen. Daarom vindt Aljan Schut van Draisma Bouw het extra mooi om te zien hoe het oude gebouw een nieuw jasje heeft gekregen.

‘Het kan er weer jaren tegen’, vertelt hij enthousiast. Het oude verzorgingshuis, een gebouw uit 1970, is opgeknapt. ‘Het is meteen verduurzaamd’. Corporatie Habion, die de opdracht heeft gegeven voor de ontwikkeling en verbouwing, noemt het complex geen zorgcentrum maar een ‘doorleefhuis.’ De bewoners van de 51 appartementen leven gewoon door, doen de dingen die ze altijd deden maar hebben zorg bij de hand en wonen met anderen samen in een vernieuwd gebouw.’

binnenkant habion

Vernieuwd én verduurzaamd

De plattegrond leent zich uitstekend voor het scheiden van wonen en zorg. ‘We hebben twee appartementen samengevoegd, zodat de bewoners twee kamers hebben inclusief keuken en badkamer. Er was al een grote ontmoetingsruimte aanwezig.’ De bewoners huren van Habion en krijgen zorg van de zorgorganisatie Zorggroep Apeldoorn en omstreken via VPT (Volledig Pakket Thuis) of MPT (Modulair Pakket thuis). Aljan vindt het bijzonder dat het gelukt is. ‘Je ziet weinig voorbeelden van het doorvoeren van het scheiden van wonen en zorg in bestaande bouw.’ Het gebouw is in rap tempo vernieuwd en verduurzaamd. ‘Het voldoet aan alle brandveiligheidseisen. Er is ledverlichting gekomen en er is gelet op akoestiek. Het plafond is bewerkt met akoestisch spuitwerk. De cv-ketels zijn vervangen, gevels, daken en vloeren zijn geïsoleerd, hemelwater wordt geïnfiltreerd in de bodem enzovoort’, vertelt Aljan.

Tevreden

De bewoners hebben gedurende de verbouwing tijdelijk elders gewoond: in een nabij gelegen vakantiepark. ‘Ze konden daar meteen kennis maken met het scheiden van wonen en zorg.’ Er zijn 36 bewoners teruggekeerd. Ze konden zelf kiezen welk appartement ze wilden hebben. De één wil graag uitkijken op de entree, de ander liever op de achterkant. Er zijn negen appartementen beschikbaar voor de vrije huur en de rest is voor sociale huur. Het overgrote merendeel van de bewoners is rond de tachtig jaar, vrouw en alleenstaand en komt uit de directe omgeving van Beekbergen of uit Beekbergen zelf. ‘Ze zijn erg tevreden over het huidige gebouw. Bij de opening liet een aantal bewoners spontaan hun appartement zien en ze waren erg trots. Dat is zo fijn om te zien’, aldus Aljan.

Reuring, veiligheid, ertoe doen en gezelligheid

De ligging is ideaal: vlakbij de winkels, de bushalte en naast een park. Bewoners lopen regelmatig buiten in het parkje. Daar is ook een beweegtuin te vinden. ‘Ik kwam hier in het parkje vroeger al tijdens dodenherdenking’, vertelt Aljan. De gemeenschappelijke ontmoetingsruimte is er niet alleen voor de bewoners, maar ook voor buurtbewoners. Er is een leefkeuken en er zijn diverse zitjes. ‘Collega Els van Betten heeft buurtbewoners actief betrokken bij de transformatie’, licht Willeke Janssen van Habion toe. ‘We hebben vanuit Habion de reuring-methodiek ontwikkeld. Die passen we toe bij de transformatie van voormalige verzorgingshuizen.’ Het gaat om het inventariseren van wensen van bewoners en de buurt en die dan omzetten in concrete acties en activiteiten. Willeke is zelf bij diverse andere transformatieprojecten betrokken geweest zoals in Loenen en in Hilversum en heeft ervaren hoe goed de methodiek werkt. ‘Iedere locatie is anders. Er bestaat geen blauwdruk. Je moet het per gebouw, met de betrokkenen ontwikkelen.’ Toch heeft ze bij de inventarisatie van de woonwensen bij de complexen van Habion gezien dat de meeste mensen hetzelfde willen: reuring, veiligheid, ertoe doen en gezelligheid.

rerer

Vergrijzing is de oplossing

Bij de Vier Dorpen is Willeke benieuwd hoe lang mensen hier kunnen blijven wonen. Ze licht dit toe: ‘Als bewoners te maken krijgen met dementie, en ze vormen op een gegeven moment een gevaar voor zichzelf of voor anderen dan is het niet veilig. Dan is het niet altijd een plek waar zij kunnen blijven.’ De zorgorganisatie kan wel 24 uurszorg op afroep garanderen. Bij het scheiden van wonen en zorg is er nog niet een oplossing voor 24 uurs aanwezigheid in een thuissituatie zoals de woningen van Habion wel zijn. ‘We kijken samen met bewoners en zorgorganisaties hoe we de grens kunnen oprekken om zolang mogelijk door te leven zoals de mensen dat wensen. Helaas staan systemen en regels ons soms in de weg. In De Vier Dorpen wonen allemaal mensen die zorg nodig hebben. In onze andere huizen wonen ook meer vitale ouderen. Daar is er meer diversiteit.’ Habion werkt met verschillende ‘labels.’ Willeke: ‘Complexen met label één is voor bewoners die vooral wonen met elkaar, label twee geldt voor bewoners die veel met elkaar ondernemen. Complexen met label drie geldt voor bewoners die een woongemeenschap met elkaar vormen.’ Willeke ziet dat veel bewoners graag wat voor elkaar doen. ‘De vergrijzing is de oplossing van het vergrijzingsprobleem. Ouderen helpen elkaar namelijk. Dat zien we in onze complexen.’ Zorgpersoneel hoeft alleen zorg te verlenen, de bewoners helpen elkaar met de rest.  Willeke merkt dat het nodig is om vanuit Habion contact te blijven houden met de complexen. ‘In ons complex in Loenen hebben we gangmakers avonden georganiseerd om te monitoren hoe het gaat.

Zelfstandig met zorg nabij

Baudien Boekhoudt is als regisseur vanuit Habion bij De Vier Dorpen werkzaam. ‘Ik ben contactpersoon voor de zorgorganisatie en zorg dat de vastgoedbeheerder MVGM de verhuur en het beheer goed uitvoert.’ Zij heeft gesprekken met de zorgorganisatie over de bewoners. ‘We zoeken naar een goede balans. De zorgorganisatie streeft op zakelijk vlak naar een gezonde businesscase en wij willen een weerbare gemeenschap en zo min mogelijk leegstand. Daar komen we tot nu toe wel uit.’ De servicecoördinator, van MVGM die namens Habion de verhuur regelt, is twaalf uur per week aanwezig. Hij zorgt voor verbinding tussen de mensen, houdt een oogje in het zeil en verricht kleine reparaties. MVGM, de zorggroep en Habion werken nauw samen. ‘Het is fijn te merken dat de bewoners het naar hun zin hebben hier en elkaar ondersteunen. Zo kunnen zij zelfstandig wonen met zorg nabij. Doorleven. Zo lang mogelijk.’

Lees meer:

https://www.habion.nl/projecten/de-vier-dorpen-beekbergen/

https://draisma.nl/project/de-vier-dorpen/

Ook interessant / voor u geselecteerd

Evaluatie Beschermd Wonen
26 april 2024

HevoFame is een landelijk opererende planontwikkelaar, gespecialiseerd in het ontwikkelen van woonconcepten…

Lees Verder »
Eendaagse workshop 'Slim, Gezond en Inclusief', vrijdag 7 juni
25 april 2024

AFEdemy, Academy on age-friendly environments heeft zich onlangs bij ZorgSaamWonen aangesloten. Op 7 juni…

Lees Verder »
ZorgSaamWonen Digimagazine #1 2024: Bewust leven, bewust ouder worden
23 april 2024
Lees Verder »
Loket voor zorgzame buurten helpt buurtinitiatieven
23 april 2024

Zorgzame buurten en gemeenschappen hebben de toekomst, aldus Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie en…

Lees Verder »
Van solo naar samen. Collectief wonen, iets voor jou?
22 april 2024

De provincie Gelderland heeft een werkboek gemaakt voor mensen die interesse hebben in collectief wonen. In dit…

Lees Verder »
GemeenschappelijkWonenDag 2024 in de Week van het Wederkerig Wonen
19 april 2024

Woongemeenschappen die zijn aangesloten bij de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen en…

Lees Verder »
Ik ben er, zorg jij dat ik gezien word?
17 april 2024

In Nederland krijgt een op de vijf Nederlanders dementie, daarvan woont nog 79% thuis.…

Lees Verder »
Burenhulp en/of mantelzorg in woongemeenschappen
12 april 2024

Een boodschap doen, soep langsbrengen of iemand naar de huisarts brengen. Dat is wat…

Lees Verder »
Gemeente Den Haag biedt ruimte aan innovatieve woonvormen
11 april 2024

De gemeente Den Haag gaat de komende jaren nieuwe innovatieve woonconcepten in Den…

Lees Verder »
Landelijke SROI Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning gestart
10 april 2024

Verschillende reviews en kennissyntheses hebben laten zien dat het actief beoefenen van kunst en cultuur…

Lees Verder »
Duurzaam samen oud worden
4 april 2024

Een middagje in Olst brengt ons, excursiedeelnemers, een hele mooie mix tussen omzien naar elkaar, samen ouder…

Lees Verder »
Black holes en blue zones
2 april 2024

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees Verder »
Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen
29 maart 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis en ervaring delen met elkaar…

Lees Verder »
Wooncoöperatie De Bonte Hulst vaart wel bij expertise
28 maart 2024

Wooncoöperaties zijn dé duurzame woonvormen voor de toekomst, zegt Thelma Boas. Zij is aangesloten bij de…

Lees Verder »
Landelijke campagne Praat vandaag over morgen van start
21 maart 2024

"Wat vind ik belangrijk voor later?" 1 op de 2 mensen tussen de 60 en 75 jaar praat over de toekomst, blijkt…

Lees Verder »
Efficiënte samenwerking voor valpreventie in Flevoland
20 maart 2024

Met een vergrijzende bevolking in Nederland worden de uitdagingen voor toekomstige zorg steeds duidelijker. Het…

Lees Verder »
Toekomstbestendig wonen als gemeenschappelijke opgave
19 maart 2024

De community van ZorgSaamWonen bestaat uit verschillende soorten organisaties. Wat deze gemeen hebben is dat…

Lees Verder »
Kloostervelden: van instellingsterrein naar inclusieve woonwijk
19 maart 2024

De ‘Woondroom Kloostervelden’, een inclusieve woonwijk in het Brabantse Sterksel, is…

Lees Verder »
Burgerinitiatieven op het platteland
18 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
Top 10 kerken en kloosters
15 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.