Doorleefhuis de Vier Dorpen Beekbergen biedt reuring en zorg

habion 1

Zijn overgrootvader en zijn grootmoeder hebben er nog gewoond: in het oude verzorgingshuis De Vier Dorpen in Beekbergen. Daarom vindt Aljan Schut van Draisma Bouw het extra mooi om te zien hoe het oude gebouw een nieuw jasje heeft gekregen.

‘Het kan er weer jaren tegen’, vertelt hij enthousiast. Het oude verzorgingshuis, een gebouw uit 1970, is opgeknapt. ‘Het is meteen verduurzaamd’. Corporatie Habion, die de opdracht heeft gegeven voor de ontwikkeling en verbouwing, noemt het complex geen zorgcentrum maar een ‘doorleefhuis.’ De bewoners van de 51 appartementen leven gewoon door, doen de dingen die ze altijd deden maar hebben zorg bij de hand en wonen met anderen samen in een vernieuwd gebouw.’

binnenkant habion

Vernieuwd én verduurzaamd

De plattegrond leent zich uitstekend voor het scheiden van wonen en zorg. ‘We hebben twee appartementen samengevoegd, zodat de bewoners twee kamers hebben inclusief keuken en badkamer. Er was al een grote ontmoetingsruimte aanwezig.’ De bewoners huren van Habion en krijgen zorg van de zorgorganisatie Zorggroep Apeldoorn en omstreken via VPT (Volledig Pakket Thuis) of MPT (Modulair Pakket thuis). Aljan vindt het bijzonder dat het gelukt is. ‘Je ziet weinig voorbeelden van het doorvoeren van het scheiden van wonen en zorg in bestaande bouw.’ Het gebouw is in rap tempo vernieuwd en verduurzaamd. ‘Het voldoet aan alle brandveiligheidseisen. Er is ledverlichting gekomen en er is gelet op akoestiek. Het plafond is bewerkt met akoestisch spuitwerk. De cv-ketels zijn vervangen, gevels, daken en vloeren zijn geïsoleerd, hemelwater wordt geïnfiltreerd in de bodem enzovoort’, vertelt Aljan.

Tevreden

De bewoners hebben gedurende de verbouwing tijdelijk elders gewoond: in een nabij gelegen vakantiepark. ‘Ze konden daar meteen kennis maken met het scheiden van wonen en zorg.’ Er zijn 36 bewoners teruggekeerd. Ze konden zelf kiezen welk appartement ze wilden hebben. De één wil graag uitkijken op de entree, de ander liever op de achterkant. Er zijn negen appartementen beschikbaar voor de vrije huur en de rest is voor sociale huur. Het overgrote merendeel van de bewoners is rond de tachtig jaar, vrouw en alleenstaand en komt uit de directe omgeving van Beekbergen of uit Beekbergen zelf. ‘Ze zijn erg tevreden over het huidige gebouw. Bij de opening liet een aantal bewoners spontaan hun appartement zien en ze waren erg trots. Dat is zo fijn om te zien’, aldus Aljan.

Reuring, veiligheid, ertoe doen en gezelligheid

De ligging is ideaal: vlakbij de winkels, de bushalte en naast een park. Bewoners lopen regelmatig buiten in het parkje. Daar is ook een beweegtuin te vinden. ‘Ik kwam hier in het parkje vroeger al tijdens dodenherdenking’, vertelt Aljan. De gemeenschappelijke ontmoetingsruimte is er niet alleen voor de bewoners, maar ook voor buurtbewoners. Er is een leefkeuken en er zijn diverse zitjes. ‘Collega Els van Betten heeft buurtbewoners actief betrokken bij de transformatie’, licht Willeke Janssen van Habion toe. ‘We hebben vanuit Habion de reuring-methodiek ontwikkeld. Die passen we toe bij de transformatie van voormalige verzorgingshuizen.’ Het gaat om het inventariseren van wensen van bewoners en de buurt en die dan omzetten in concrete acties en activiteiten. Willeke is zelf bij diverse andere transformatieprojecten betrokken geweest zoals in Loenen en in Hilversum en heeft ervaren hoe goed de methodiek werkt. ‘Iedere locatie is anders. Er bestaat geen blauwdruk. Je moet het per gebouw, met de betrokkenen ontwikkelen.’ Toch heeft ze bij de inventarisatie van de woonwensen bij de complexen van Habion gezien dat de meeste mensen hetzelfde willen: reuring, veiligheid, ertoe doen en gezelligheid.

rerer

Vergrijzing is de oplossing

Bij de Vier Dorpen is Willeke benieuwd hoe lang mensen hier kunnen blijven wonen. Ze licht dit toe: ‘Als bewoners te maken krijgen met dementie, en ze vormen op een gegeven moment een gevaar voor zichzelf of voor anderen dan is het niet veilig. Dan is het niet altijd een plek waar zij kunnen blijven.’ De zorgorganisatie kan wel 24 uurszorg op afroep garanderen. Bij het scheiden van wonen en zorg is er nog niet een oplossing voor 24 uurs aanwezigheid in een thuissituatie zoals de woningen van Habion wel zijn. ‘We kijken samen met bewoners en zorgorganisaties hoe we de grens kunnen oprekken om zolang mogelijk door te leven zoals de mensen dat wensen. Helaas staan systemen en regels ons soms in de weg. In De Vier Dorpen wonen allemaal mensen die zorg nodig hebben. In onze andere huizen wonen ook meer vitale ouderen. Daar is er meer diversiteit.’ Habion werkt met verschillende ‘labels.’ Willeke: ‘Complexen met label één is voor bewoners die vooral wonen met elkaar, label twee geldt voor bewoners die veel met elkaar ondernemen. Complexen met label drie geldt voor bewoners die een woongemeenschap met elkaar vormen.’ Willeke ziet dat veel bewoners graag wat voor elkaar doen. ‘De vergrijzing is de oplossing van het vergrijzingsprobleem. Ouderen helpen elkaar namelijk. Dat zien we in onze complexen.’ Zorgpersoneel hoeft alleen zorg te verlenen, de bewoners helpen elkaar met de rest.  Willeke merkt dat het nodig is om vanuit Habion contact te blijven houden met de complexen. ‘In ons complex in Loenen hebben we gangmakers avonden georganiseerd om te monitoren hoe het gaat.

Zelfstandig met zorg nabij

Baudien Boekhoudt is als regisseur vanuit Habion bij De Vier Dorpen werkzaam. ‘Ik ben contactpersoon voor de zorgorganisatie en zorg dat de vastgoedbeheerder MVGM de verhuur en het beheer goed uitvoert.’ Zij heeft gesprekken met de zorgorganisatie over de bewoners. ‘We zoeken naar een goede balans. De zorgorganisatie streeft op zakelijk vlak naar een gezonde businesscase en wij willen een weerbare gemeenschap en zo min mogelijk leegstand. Daar komen we tot nu toe wel uit.’ De servicecoördinator, van MVGM die namens Habion de verhuur regelt, is twaalf uur per week aanwezig. Hij zorgt voor verbinding tussen de mensen, houdt een oogje in het zeil en verricht kleine reparaties. MVGM, de zorggroep en Habion werken nauw samen. ‘Het is fijn te merken dat de bewoners het naar hun zin hebben hier en elkaar ondersteunen. Zo kunnen zij zelfstandig wonen met zorg nabij. Doorleven. Zo lang mogelijk.’

Lees meer:

https://www.habion.nl/projecten/de-vier-dorpen-beekbergen/

https://draisma.nl/project/de-vier-dorpen/

Ook interessant / voor u geselecteerd

Samenwonen: het verhaal van Wooncoöperatie De Warren
29 november 2023

Er is een documentaire gemaakt over Wooncoöperatie De Warren in Amsterdam. De film begint bij KONIJN, een…

Lees Verder »
Buddy’s en maatjes helpen ouderen langer zelfstandig wonen in de wijk
24 november 2023

Doe mee met 4W, zo heet het pilotproject dat in de wijk Gestel in Eindhoven draait. De 4 w’s staan voor Wonen,…

Lees Verder »
Visie op woon- en zorgbehoeften in Sittard-Geleen
23 november 2023

“Als je bouwt voor een bepaalde doelgroep, bouw het dan ook gelijk ‘zorggeschikt’”…

Lees Verder »
Staedion zet vol in op passende woningen voor ouderen
21 november 2023

Met de Haagse woningcorporatie Staedion verwelkomt ZorgSaamWonen een nieuwe partner en grote speler in het…

Lees Verder »
Het bereiken en betrekken van ouderen met de overzichtskaart van Movisie
16 november 2023

In de afgelopen jaren heeft Movisie, vaak in samenwerking met hun partners, verschillende praktische…

Lees Verder »
De beste COMMUNITY-CARE ontstaat in samenwerking met een zorgzame buurt
10 november 2023

Gastblog geschreven door: Wim G. Kromwijk

Te vaak wordt zorg geleverd zonder het netwerk van de klant…

Lees Verder »
ORKZ: een samenleving in de stad
8 november 2023

Ooit gedacht dat je een popconcert kon bijwonen in een ziekenhuis en er ook naar de film kon gaan? In het ORKZ…

Lees Verder »
Samen werken aan woonplekken waar ontmoeting centraal staat
7 november 2023

We hebben te maken met een dubbele vergrijzing, zoals het zo mooi heet. Niet alleen neemt het aandeel van…

Lees Verder »
"Hier ben je nooit alleen"
2 november 2023

Bewoners van Iraanse woongroep wonen eindelijk samen

Het was een lang gekoesterde wens van Shahnaz…

Lees Verder »
Co-creatie in de Noordzijde
31 oktober 2023

We zijn eind augustus in Emmeloord geweest voor een bezoek aan het kersverse complex Noordzijde van…

Lees Verder »
Beter een goede buur dan een virtuele vriend
17 oktober 2023

De digitale publicatie Beter een goede buur dan een virtuele vriend is een handreiking voor iedereen die zijn…

Lees Verder »
Interieurs met een grote dosis huiselijkheid
12 oktober 2023

Het onlangs verbouwde 'Wij zijn Zuiderschans'; in 's-Hertogenbosch blijft de aandacht trekken. Naast het…

Lees Verder »
Wij zijn hier!
4 oktober 2023

Gisteren startte de campagne ‘Wij zijn hier’ om te laten zien hoe belangrijk maatschappelijke initiatieven zijn…

Lees Verder »
Toegankelijkheid loont
2 oktober 2023

Maandag 2 oktober gaat de Week van de Toegankelijkheid 2023 officieel van start. Ook dit jaar zit de Week weer…

Lees Verder »
Het Hop-on Hop-off spel in een nieuw jasje
2 oktober 2023

Op het jaarlijkse ZorgSaamWonen Congres afgelopen donderdag 28 september is de tweede druk van het Hop-on Hop-…

Lees Verder »
Zelf aan de slag om de buurt te verbeteren
26 september 2023

Evelien Kelfkens van de Leyden Academy on Vitality and Ageing deed onderzoek naar Zorg voor de buurtvisites met…

Lees Verder »
Nominaties ZorgSaamWonen Award 2023 bekend!
25 september 2023

De stemmen zijn geteld en het juryberaad is geweest. De zes genomineerden voor de ZorgSaamWonen Award 2023 zijn…

Lees Verder »
Stimuleringsregeling voor Zorggeschikte Woningen (SZGW)
19 september 2023

In Nederland is er een groeiende behoefte aan woningen die geschikt zijn voor mensen met een zorgbehoefte, maar…

Lees Verder »
Woningsplitsing door woningcorporaties in de praktijk
19 september 2023

Het splitsen van woningen draagt bij aan het oplossen van het woningtekort. In de nieuwe publicatie van…

Lees Verder »
‘Geworteld wonen’ in Rijswijk, geslaagd duurzaam CPO-project
18 september 2023

Ja, het was soms slikken en ja, het duurde ruim vijf jaar van idee tot oplevering, maar nu groeit en bloeit er…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.