Doorleefhuis de Vier Dorpen Beekbergen biedt reuring en zorg

habion 1

Zijn overgrootvader en zijn grootmoeder hebben er nog gewoond: in het oude verzorgingshuis De Vier Dorpen in Beekbergen. Daarom vindt Aljan Schut van Draisma Bouw het extra mooi om te zien hoe het oude gebouw een nieuw jasje heeft gekregen.

‘Het kan er weer jaren tegen’, vertelt hij enthousiast. Het oude verzorgingshuis, een gebouw uit 1970, is opgeknapt. ‘Het is meteen verduurzaamd’. Corporatie Habion, die de opdracht heeft gegeven voor de ontwikkeling en verbouwing, noemt het complex geen zorgcentrum maar een ‘doorleefhuis.’ De bewoners van de 51 appartementen leven gewoon door, doen de dingen die ze altijd deden maar hebben zorg bij de hand en wonen met anderen samen in een vernieuwd gebouw.’

binnenkant habion

Vernieuwd én verduurzaamd

De plattegrond leent zich uitstekend voor het scheiden van wonen en zorg. ‘We hebben twee appartementen samengevoegd, zodat de bewoners twee kamers hebben inclusief keuken en badkamer. Er was al een grote ontmoetingsruimte aanwezig.’ De bewoners huren van Habion en krijgen zorg van de zorgorganisatie Zorggroep Apeldoorn en omstreken via VPT (Volledig Pakket Thuis) of MPT (Modulair Pakket thuis). Aljan vindt het bijzonder dat het gelukt is. ‘Je ziet weinig voorbeelden van het doorvoeren van het scheiden van wonen en zorg in bestaande bouw.’ Het gebouw is in rap tempo vernieuwd en verduurzaamd. ‘Het voldoet aan alle brandveiligheidseisen. Er is ledverlichting gekomen en er is gelet op akoestiek. Het plafond is bewerkt met akoestisch spuitwerk. De cv-ketels zijn vervangen, gevels, daken en vloeren zijn geïsoleerd, hemelwater wordt geïnfiltreerd in de bodem enzovoort’, vertelt Aljan.

Tevreden

De bewoners hebben gedurende de verbouwing tijdelijk elders gewoond: in een nabij gelegen vakantiepark. ‘Ze konden daar meteen kennis maken met het scheiden van wonen en zorg.’ Er zijn 36 bewoners teruggekeerd. Ze konden zelf kiezen welk appartement ze wilden hebben. De één wil graag uitkijken op de entree, de ander liever op de achterkant. Er zijn negen appartementen beschikbaar voor de vrije huur en de rest is voor sociale huur. Het overgrote merendeel van de bewoners is rond de tachtig jaar, vrouw en alleenstaand en komt uit de directe omgeving van Beekbergen of uit Beekbergen zelf. ‘Ze zijn erg tevreden over het huidige gebouw. Bij de opening liet een aantal bewoners spontaan hun appartement zien en ze waren erg trots. Dat is zo fijn om te zien’, aldus Aljan.

Reuring, veiligheid, ertoe doen en gezelligheid

De ligging is ideaal: vlakbij de winkels, de bushalte en naast een park. Bewoners lopen regelmatig buiten in het parkje. Daar is ook een beweegtuin te vinden. ‘Ik kwam hier in het parkje vroeger al tijdens dodenherdenking’, vertelt Aljan. De gemeenschappelijke ontmoetingsruimte is er niet alleen voor de bewoners, maar ook voor buurtbewoners. Er is een leefkeuken en er zijn diverse zitjes. ‘Collega Els van Betten heeft buurtbewoners actief betrokken bij de transformatie’, licht Willeke Janssen van Habion toe. ‘We hebben vanuit Habion de reuring-methodiek ontwikkeld. Die passen we toe bij de transformatie van voormalige verzorgingshuizen.’ Het gaat om het inventariseren van wensen van bewoners en de buurt en die dan omzetten in concrete acties en activiteiten. Willeke is zelf bij diverse andere transformatieprojecten betrokken geweest zoals in Loenen en in Hilversum en heeft ervaren hoe goed de methodiek werkt. ‘Iedere locatie is anders. Er bestaat geen blauwdruk. Je moet het per gebouw, met de betrokkenen ontwikkelen.’ Toch heeft ze bij de inventarisatie van de woonwensen bij de complexen van Habion gezien dat de meeste mensen hetzelfde willen: reuring, veiligheid, ertoe doen en gezelligheid.

rerer

Vergrijzing is de oplossing

Bij de Vier Dorpen is Willeke benieuwd hoe lang mensen hier kunnen blijven wonen. Ze licht dit toe: ‘Als bewoners te maken krijgen met dementie, en ze vormen op een gegeven moment een gevaar voor zichzelf of voor anderen dan is het niet veilig. Dan is het niet altijd een plek waar zij kunnen blijven.’ De zorgorganisatie kan wel 24 uurszorg op afroep garanderen. Bij het scheiden van wonen en zorg is er nog niet een oplossing voor 24 uurs aanwezigheid in een thuissituatie zoals de woningen van Habion wel zijn. ‘We kijken samen met bewoners en zorgorganisaties hoe we de grens kunnen oprekken om zolang mogelijk door te leven zoals de mensen dat wensen. Helaas staan systemen en regels ons soms in de weg. In De Vier Dorpen wonen allemaal mensen die zorg nodig hebben. In onze andere huizen wonen ook meer vitale ouderen. Daar is er meer diversiteit.’ Habion werkt met verschillende ‘labels.’ Willeke: ‘Complexen met label één is voor bewoners die vooral wonen met elkaar, label twee geldt voor bewoners die veel met elkaar ondernemen. Complexen met label drie geldt voor bewoners die een woongemeenschap met elkaar vormen.’ Willeke ziet dat veel bewoners graag wat voor elkaar doen. ‘De vergrijzing is de oplossing van het vergrijzingsprobleem. Ouderen helpen elkaar namelijk. Dat zien we in onze complexen.’ Zorgpersoneel hoeft alleen zorg te verlenen, de bewoners helpen elkaar met de rest.  Willeke merkt dat het nodig is om vanuit Habion contact te blijven houden met de complexen. ‘In ons complex in Loenen hebben we gangmakers avonden georganiseerd om te monitoren hoe het gaat.

Zelfstandig met zorg nabij

Baudien Boekhoudt is als regisseur vanuit Habion bij De Vier Dorpen werkzaam. ‘Ik ben contactpersoon voor de zorgorganisatie en zorg dat de vastgoedbeheerder MVGM de verhuur en het beheer goed uitvoert.’ Zij heeft gesprekken met de zorgorganisatie over de bewoners. ‘We zoeken naar een goede balans. De zorgorganisatie streeft op zakelijk vlak naar een gezonde businesscase en wij willen een weerbare gemeenschap en zo min mogelijk leegstand. Daar komen we tot nu toe wel uit.’ De servicecoördinator, van MVGM die namens Habion de verhuur regelt, is twaalf uur per week aanwezig. Hij zorgt voor verbinding tussen de mensen, houdt een oogje in het zeil en verricht kleine reparaties. MVGM, de zorggroep en Habion werken nauw samen. ‘Het is fijn te merken dat de bewoners het naar hun zin hebben hier en elkaar ondersteunen. Zo kunnen zij zelfstandig wonen met zorg nabij. Doorleven. Zo lang mogelijk.’

Lees meer:

https://www.habion.nl/projecten/de-vier-dorpen-beekbergen/

https://draisma.nl/project/de-vier-dorpen/

Ook interessant / voor u geselecteerd

Catalogus woonvormen voor senioren gelanceerd
30 mei 2022

Op 16 mei 2022 is op het congres Thuis in de Wijk de Catalogus woonvormen voor senioren gelanceerd. De…

Lees Verder »
Het Coornhert, een verticale stad in een levendige buurt
24 januari 2023
De kapsalon is een trekpleister geworden, bewoners genieten van (het uitzicht in) de gezamenlijke ruimte op de…
Lees Verder »
Praat vandaag over morgen
23 januari 2023
Hoe wil jij zelf oud worden? Wat kunnen we betekenen voor de ouderen in onze omgeving? Wat kunnen wij zelf…
Lees Verder »
Partner aan het woord: Aedifica
23 januari 2023

Aedifica is onlangs als partner aangesloten bij ons mooie platform. Recent spraken wij met Erwin Drenth die…

Lees Verder »
'Hop-on Hop-off' geeft nieuwe inzichten en helpt bewuste keuze te maken
20 januari 2023
Het Hop-On Hop-Off-spel, mede ontwikkeld door ZorgSaam Wonen, is in de smaak gevallen bij een groep ouderen in het…
Lees Verder »
Slimme, digitale zorg implementeren en opschalen met vervolg WOZO-regeling
18 januari 2023
Het duurt nog even, tot 28 februari om precies te zijn, maar de succesvolle regeling voor Implementatie- en…
Lees Verder »
'Overdaad aan structuur leidt tot rampzalige situaties in verpleeghuiszorg'
17 januari 2023
Henk Geene schreef eerder over de voorzorgcirkels. Hij zal de komende tijd weer regelmatig publiceren over…
Lees Verder »
Subsidie voor collectieve wooninitiatieven in Noord-Brabant
16 januari 2023
De provincie Brabant stelt een subsidie beschikbaar voor duurzame en collectieve wooninitiatieven. Het gaat om een…
Lees Verder »
Trends 2023: 'revival welzijn' en 'van woon- naar gezondheidscarrière'
16 januari 2023

Wat gaat 2023 ons brengen als we kijken naar de woningmarkt en de leefomgeving? Adviesbureau Companen, een van…

Lees Verder »
Alleenwonende ouderen zijn zeer kwetsbaar
11 januari 2023

Henk Geene schreef eerder over de voorzorgcirkels. Hij zal de komende tijd weer regelmatig publiceren over…

Lees Verder »
Zinvolle contacten van ouderen in Mijn Droomwijk
10 januari 2023

Dreamlike Neighbourhood (Mijn Droomwijk) is een Europees project met als doel mensen met elkaar in contact te…

Lees Verder »
Collectief aan de slag met de collectieve woonvorm
9 januari 2023

Maurice van Noordenne is beleidsadviseur wonen bij de provincie Noord-Brabant. Deze column is door Maurice …

Lees Verder »
Partner aan het woord: Kampri Keukens
5 januari 2023

Kampri Keukens is onlangs aangesloten als partner bij ZorgSaamWonen. Het platform ging in gesprek met Martijn…

Lees Verder »
Meer ontmoetingen 55plussers met subsidie SOO
2 januari 2023

De stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO) is vanaf 16 januari aan te vragen op de…

Lees Verder »
Geef me de Vijf: Team ZorgSaamWonen
27 december 2022

Vijf vragen aan het team ZorgSaamWonen

Lees Verder »
Kamerbrief nadere uitwerking programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor ouderen
23 december 2022

Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) informeert de Tweede Kamer over de nadere uitwerking van het…

Lees Verder »
Abtswoude bloeit, samen leren van elkaar
21 december 2022

Misschien heb je ze al door Delft zien fietsen: Noor Zaat en Brenda Roelse, respectievelijk voorzitter en…

Lees Verder »
Eindelijk gaat de 'woon-snoepwinkel' open
20 december 2022

Ons persoonlijk lid Wim Kromwijk heeft weer een blog geschreven. In dit blog gaat hij in op de 290.000…

Lees Verder »
T-huiz, huis vol technologie
16 december 2022

Easysteppers, een beker die je in de nacht makkelijk ziet (‘glow in the dark-beker’), postopvanger, een sta- op…

Lees Verder »
Thuiszorg legt verbinding tussen informele zorg en professionele zorg
15 december 2022

Henk Geene schreef eerder over de voorzorgcirkels. Hij zal de komende tijd weer regelmatig publiceren over…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.