De Scheldehof, méér dan een zorgcentrum

Scheldehof
Foto: Ronald Tilleman

Big is beautiful, klein is fijn. Allebei is waar. En woonzorgcentrum De Scheldehof in Vlissingen heeft het allebei. Het gebouw is grootschalig. Maar er zijn talloze details. En intieme, huiselijke plekken waar bewoners tot rust kunnen komen.

Niet alleen de tegenstelling groot en klein is te vinden. Ook de combinatie modern en oud komt samen: design-meubels en prullaria zijn volop aanwezig. Door elkaar heen, wat bijdraagt aan een authentieke uitstraling. Het gebouw is industrieel erfgoed die stamt uit de hoogtijdagen van de scheepswerf. Het was de voormalige Zware Plaatwerkerij van scheepsbouwer De Schelde.  Maar de enorme fabriekshal is in 2017 getransformeerd tot De Scheldehof, inmiddels een icoon in Vlissingen. Sommige bewoners hebben er zelf nog gewerkt. Bij de open dag kwamen er 5000 bezoekers omdat mensen een binding hebben met de plek.


petra appelhof

Foto: Petra Appelhof

Naar de film
 ‘Zorgorganisatie WVO Zorg vroeg mij om een omgeving te creëren waar beleving centraal staat’, vertelt architecte Dorte Kristensen directeur van Atelier PRO. ‘Wij hebben het gebouw ontworpen maar ook de binnen architectuur verzorgd.' In het woonzorgcentrum wonen 55 mensen met somatische problemen. In de nieuwbouw zijn zes woongroepen gehuisvest van elk acht mensen met dementie. De 54 aanleunwoningen zijn bestemd voor senioren die zelfstandig wonen. De zorg is nabij.  Het woonzorgcentrum biedt een mix aan publieke voorzieningen zoals een filmtheater, brasserie, parkeergarage, kapsalon, podium, winkelruimtes en ateliers. Deze zijn allemaal op de begane grond te vinden en voor iedereen toegankelijk. Door deze opzet komen mensen naar Scheldehof toe.  

Levendig en stoer gebouw
‘Het is een levendig gebouw waar veel zorg aanwezig is zonder dat het afschrikt’, zo omschrijft Kristensen de Scheldehof. ‘Met kunst, zorgvuldig uitgezochte meubels, warme kleuren en met gebruik van erfenissen van de oude fabriek. De oude staalconstructies binnen en de enorme stalen deuren aan de buitenkant maken het een stoer gebouw. Kristensen vindt de locatie geweldig. ‘Het ligt midden in het centrum. Bewoners kunnen makkelijk met hun rollator de hoofdstraat in. Ze staan letterlijk midden in het leven.’ Ook vindt ze het mooi om te zien dat bijna alle bewoners uit Vlissingen gebruik maken van de voorzieningen van de Scheldehof. ‘Het is een komen en gaan hier. Jong en oud komt hier naar het filmtheater. Dan eten ze een hapje in de brasserie en gaan dan naar de film. Ook krijgen studenten van de hogeschool Zeeland les in het gebouw. Mensen vergaderen hier of komen voor exposities.’ In de directe omgeving van de Scheldehof ontwikkelt atelier PRO ook nog drie woontorens op de Kop van het Dok die voor nog meer aanloop gaan zorgen.


tilleman

Foto: Ronald Tilleman

 

Opgehoogde designstoelen
Het bouwproces vergelijkt Kristensen met ‘slow cooking’. ‘Het is langzaam ontwikkeld. Sommige ideeën moesten even sudderen.’ De aannemer, de bestuurder van zorgorganisatie WVO Zorg en Kristensen hebben veel overleg gehad. We hebben moeten geven en nemen. ‘We hebben ons aan het bouwbudget gehouden en wilde toch een icoon afleveren. Dat is gelukt.’  Het is ook gelukt om een zorguitstraling te voorkomen. ‘Designstoelen kun je ophogen zodat mensen er toch makkelijk in en uit kunnen. De moderne tafels hebben stalen poten die tegen een rollator-stootje kunnen. Zo ziet het er prachtig uit maar is het toch functioneel. ‘Ik heb steeds gelet op het ‘thuisgevoel’. De badkamer is gewoon mooi. Dat wil je thuis ook.’ Het gebouw is kolossaal waardoor er veel ruimte is: grote kamers, brede gangen met huiskamertafels en zitjes. Naast de woningen is een wand met uitstekende houten pennen. Daar kunnen bewoners van alles ophangen. ‘Zo kunnen ze de woning persoonlijk maken en ook gemakkelijk herkennen. Kijk, hier woont een oude kunstenaar die zijn eigen werk heeft opgehangen. Mooi, toch?’

Wintertuin
De woningen voor de dementie woongroepen zijn om een wintertuin heen gebouwd. Vanuit alle woongroepen is de overdekte wintertuin te bereiken. Daar vinden allerlei activiteiten plaats. De bewoners kunnen er rondlopen en genieten van al het groen. Vanuit de wintertuin is er uitzicht op Vlissingen. Ook is er een groot buitenterras. De woongroepen hebben een eigen entree naar de huiskamer, eetkeuken en acht slaapkamers met eigen badkamer. ‘Overdag is het daglicht 2500 lux en ‘s avonds is het 300. Zo helpen we de bewoners met het dag- en nachtritme.’ De kamers hebben een onopvallend tilsysteem, geïntegreerd in het plafond, om de uitstraling van zorginstelling te voorkomen en het zo huiselijk mogelijk te maken. Ook andere hulpmiddelen zijn uit het zicht door slimme opbergmogelijkheden, zoals in de lambrisering van het slaapgedeelte van de kamers. Er is goed gelet op contrasten in kleur en gebruik gemaakt van allerlei materialen en stoffen om de tastzin van de bewoner te prikkelen. De zorgwoningen zijn zodanig gebouwd en ingericht dat zij makkelijk een andere functie kunnen krijgen.


tilleman 3
 

Tweede Scheldehof
De Scheldehof heeft inmiddels diverse (inter)nationale architectuurprijzen gewonnen en aandacht gekregen in de pers van architectuur en zorgvastgoed. Voor een vergrijzende stad als Vlissingen is woonzorgcentrum Scheldehof een geschenk’, stond in het juryrapport van de Gouden Pyramide geschreven. De Scheldehof won de tweede prijs. ‘Mensen vragen vaak aan mij of er een tweede Scheldehof komt. Sommige principes kun je herhalen maar de Scheldehof past hier in Vlissingen. Het past perfect bij de plek en het DNA van de zorgorganisatie. Voor WVO Zorg hebben we ook naast de de Scheldehof seniorenwoningen ontworpen met de mogelijkheid van zorg aan huis, op de kop van het dok tussen de helling en de Scheldegarage. Zo gaat de locatie meer leven en komt er meer toestroom. De bouw van de in totaal 178 senioren appartementen is in 2019 begonnen.’ Als mensen meer zorg nodig hebben dan is het geen grote overstap van Kop van het Dok naar de Scheldehof. Zo krijgt deze locatie een nieuwe toekomst als woongebied met veel referenties naar het roemruchte Scheldewerf verleden. Een betekenisvolle leefomgeving, vooral voor de bewoners die vroeger nauw verbonden waren met de Schelde

Ook interessant / voor u geselecteerd

bankje om op te zitten
Met 1,5-meter bankjes bouwen aan ontmoetingen
24 februari 2021

In Nieuwegein zijn 1,5M bankjes geplaatst. Hier kunnen bewoners elkaar weer veilig ontmoeten in het openbaar.…

Lees Verder »
rondje friesland
Onderlinge zorg in Friesland
22 februari 2021

Coen van den Heuvel (72) is geen echte Fries; hij komt uit Rotterdam. Toch voelt hij zich enorm thuis in…

Lees Verder »
peter heijmen
Het gaat niet om zorg
16 februari 2021

Volgens mij heeft de zorg een imagoprobleem. Nee, niet de zorgmedewerkers – die worden steeds meer erkend voor…

Lees Verder »
ontwerp voor ontmoeten
Ontwerp voor ontmoeten: vormgeven van de buurt met het oog op de toekomst
8 februari 2021

We staan voor een flinke opgave in onze buurten en dorpen: het aantal mensen in de wijk dat ondersteuning en/of…

Lees Verder »
joost
Haagse ouderen tevreden over hun stad
2 februari 2021

Den Haag is in 2015 als eerste Nederlandse stad toegetreden tot het netwerk van 'age-friendly cities' van de…

Lees Verder »
zuidoever
Een nieuw thuis in Amsterdam
28 januari 2021

Zuidoever is het eerste woonzorgcomplex van De Oevers. Dit bijzondere gebouw werd in opdracht van de…

Lees Verder »
life 1
LIFE: meer dan goede buren
28 januari 2021

LIFE is een bijzonder wooncomplex op een prachtige locatie aan het water in de Amsterdamse Houthaven. In het…

Lees Verder »
butterfly effect
Butterfly effect: tiny houses in zorgzame gemeenschappen
27 januari 2021

Stijn van Kreij, directeur van Butterfly Effect, zag tijdens zijn werk in de zorg de enorme druk op het…

Lees Verder »
companen logo
Zorg voor kwetsbare groepen naar een hoger plan
26 januari 2021

Eind 2020 nodigde Companen, onlangs partner geworden bij ZorgSaamWonen, 35 Nederlandse experts digitaal uit aan…

Lees Verder »
meneer 1
Goudvoormekaar: geen brug te ver!
25 januari 2021

Portret van Paul van der Veldt (69)

Lees Verder »
curacao
Kangoeroewoningen springlevend in Groningen
20 januari 2021

‘De behoefte aan mantelzorg is groot. En dat gaat alleen maar toenemen. Mensen blijven lager thuis wonen,…

Lees Verder »
toukomst
'Breng zorg naar de mensen in plaats van naar een zorggebouw'
19 januari 2021

De wondere wereld van wonen, zorg en welzijn.  Daarbinnen is Eelke Wiersma al jaren werkzaam in verschillende…

Lees Verder »
burenhulp
De straat als mini-community
5 januari 2021

‘Wat kan ik als actieve burger zelf doen aan het bevorderen van contact tussen mensen?’. Die vraag hield Margo…

Lees Verder »
kampvuur in coronatijd groter
Het geluk van Vlaardingen: kampvuur in coronatijd
23 december 2020

Kees Penninx van bureau ActivAge, en daarnaast expert van het platform ZorgSaamWonen, schrijft over…

Lees Verder »
zorgzame gemeenschappen
Monitor Zorgzame gemeenschappen
15 december 2020

Zorgcoöperatie, naoberzorgpunt, zorgzaam dorp, burennetwerk, doarpswurk, stadsdorp of buurtcollectief. De naam…

Lees Verder »
blijvende bron van zorg
Blijvende bron van zorg
14 december 2020

Het beroep op mantelzorgers nam de afgelopen jaren toe. Met name het aandeel mantelzorgers van mensen met…

Lees Verder »
zorgen
Blijvende bron van zorg
10 december 2020

Het beroep op mantelzorgers nam de afgelopen jaren toe. Met name het aandeel mantelzorgers van mensen met…

Lees Verder »
vuur
Het geluk van Vlaardingen: de aanmaakblokjes
8 december 2020

Kees Penninx van bureau ActivAge, en als expert verbonden aan het platform ZorgSaamWonen, schrijft over…

Lees Verder »
binnentuin
Vastgoed moet bijdragen aan het welzijn van mensen
27 november 2020

‘We realiseren de leefomgeving van de toekomst en willen het vastgoed zodanig inrichten dat het een bijdrage…

Lees Verder »
bijgesneden
ZorgSaamWonen #3
25 november 2020

Het derde magazine van ZorgSaamWonen staat vooral in het teken van het 1-jarig jubileum van ZorgSaamWonen. In…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.