In opdracht van het ministerie heeft ZorgSaamWonen een inspiratiegids uitgebracht met prachtige voorbeelden van intergenerationeel wonen. Het ministerie van VWS zet in het kader van het programma WOZO in op intergenerationeel wonen om ontmoeting tussen jong en oud te stimuleren. Op 17 juli heeft het ministerie de subsidieregeling intergenerationeel wonen opengesteld. Er zijn 9 aanvragen ingediend met een totale waarde van bijna € 1 miljoen. Vanaf 2 januari 2024 is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen. Met de gids wil het ministerie de resultaten laten zien.
Inspiratiegids intergenerationeel wonen
Acht voorbeelden
ZorgSaamWonen bezocht en beschreef acht intergenerationele woonprojecten: Humanitas Deventer, Het Ouden Huis Bodegraven, Elisabeth Otter-Knoll Stichting Amsterdam, Sterrebos Oss, Bergmanstrook Zoetermeer, Hof ter Borcht Baarlo, Augustanahof Amsterdam en Residentie Gerlachus Maastricht. In de meeste projecten gaat het om intergenerationeel wonen van studenten en oudere bewoners. De meeste jongeren zetten zich tussen de 20-30 uur per maand in voor de ouderen. Het aantal uur verschilt per project. De activiteiten die studenten verrichten zijn met name: een praatje maken, een spelletje doen, samen een wandeling maken, hulp bij maaltijden tot het doen van kleine klusjes in huis en het organiseren van activiteiten.
Genieten van het contact
Uit de voorbeelden komt duidelijk naar voren dat zowel jong als oud enorm geniet van het contact. Oudere bewoners vinden het fijn dat de buitenwereld naar binnenkomt en dat zij hulp krijgen bij praktische zaken, zoals het organiseren van activiteiten, maar ook bij persoonlijk zaken. Het ondersteunt hen bij het langer vitaal zelfstandig wonen en versterkt de eigen regie. En jongeren vinden dat ze er veel van leren. Niet alleen van de ouderen zelf, maar ook van de activiteiten die ze samendoen. Zo leren ze plannen en organiseren.
Tips
Voor het slagen van het intergenerationeel wonen is dit van belang:
- Goede selectie is essentieel. De juiste studenten op de juiste plek. Zij moeten het echt willen en affiniteit hebben met de doelgroep
- Er moet blijvende aandacht zijn voor zowel de vraag van de bewoners als het aanbod van de studenten. Maar ook voor het matchen van vraag en aanbod
- Begin klein. Probeer het uit, daar leer je van en dan kun je rustig doorontwikkelen
- Zorg voor structurele begeleiding
Benieuwd naar de voorbeelden? Bekijk nu de inspiratiegids intergenerationeel wonen.
Subsidie aanvragen voor intergenerationeel wonen? Dat kan via dus-i.nl.
Reactie toevoegen