Kamers met Aandacht: op weg naar zelfstandigheid

"We horen ook terug van mensen die weer koken nu er een huisgenoot is." Foto: Shutterstock.com

Op de weg van jeugdzorg naar zelfstandigheid is 'Kamers met Aandacht' het ideale tussenstation voor jongeren die er nog niet helemaal alleen voor willen of kunnen staan. 

Bianca van der Neut weet het uit eigen ervaring: met meerdere generaties samenwonen is geweldig. “Een tijdlang woonden mijn dochters boven en mijn vader beneden. Dat was erg gezellig en zorgde voor reuring en goed onderling contact.” Met die ervaring in het achterhoofd en met het feit dat ze in haar werk in de jeugdzorg zag hoe achttienplussers worstelen met de weg naar zelfstandigheid kwam ze op het idee voor Kamers met Aandacht. “Als jongeren achttien worden dan eindigt jeugdzorg. Zij zijn dan ook wel toe aan meer zelfstandigheid maar zijn niet altijd klaar voor volledige zelfstandigheid.” Ze geeft een voorbeeld van een achttienjarig meisje dat op zichzelf ging wonen maar niemand had om te helpen met de verhuizing. Bianca is haar toen gaan helpen. “Sommigen hebben nauwelijks een vangnet. De meeste jongeren hebben daarnaast amper geld of missen de nodige praktische vaardigheden.”

Bianca zag graag een tussenoplossing maar die was er niet. Ze begon toen stichting Kamers met Aandacht. Het principe is simpel: iemand met ruimte verhuurt een kamer aan een jongere tussen de 18 en 23 jaar. De jongeren wonen op zichzelf, doen alles zelf maar er is wel iemand nabij die signaleert. Jongeren geven aan het fijn te vinden dat ze er niet helemaal alleen voor staan. “Het woningdelen kan eenzaamheid voorkomen of verminderen bij zowel de jongere als de verhuurder.”

Woningnood

De verhuurder bepaalt zelf hoe lang hij of zij de kamer wil verhuren. Daar worden vantevoren afspraken over gemaakt. De meeste kiezen ervoor om de ruimte twee tot drie jaar te verhuren. Daarna is het contract afgelopen en gaat de jongere elders wonen. “We helpen wel met het vinden van een nieuwe plek”, vertelt Bianca. Verhuurders zijn vaak vijftigplussers waarvan de kinderen de deur uit zijn of die zelf geen kinderen hebben. “Sommigen hebben affiniteit met de doelgroep. Ze hebben gewerkt in de zorg of willen bewust bijdragen aan het oplossen van de woningnood.”

Kamers met Aandacht
Marjolein Buurman (staand) en Bianca van der Neut van stichting Kamers met Aandacht.

De stichting bestaat alweer drie jaar en het gaat erg goed. Op dit moment zijn er matches in 62 gemeenten. Het bureau bestaat inmiddels uit zeventien medewerkers waarvan er twaalf regiocoördinator zijn. Er is veel belangstelling voor het concept, met name in de Randstad maar ook daarbuiten. Marjolein Buurman is één van de regiocoördinatoren. Ze verzorgt de intakes. “Wij zijn geen zorgorganisatie maar een bemiddelingsbureau.” De jongeren krijgen het eerste half jaar nog begeleiding van de professional vanuit de zorgorganisatie die hen al begeleidde. “Dat is prettig want die professional kennen ze al.” Marjolein en collegae blijven bereikbaar en betrokken. 

“Iedereen heeft baat bij opvang voor jongeren en het voorkomen van dakloosheid.” Bianca van der Neut, oprichter en bestuurder Kamers met Aandacht.

Jongeren kunnen zichzelf niet aanmelden voor de kamers met aandacht. Het verloopt altijd via een professionele zorgorganisatie. Voorwaarde is dat de jongeren minimaal 24 uur per week actief zijn, dus studeren, vrijwilligerswerk doen of een baan hebben. “We verwachten alleen van de verhuurder dat ze goede buren zijn. Ze begeleiden niet, maar houden het een beetje in de gaten. Verhuurders zien wij als vrijwilligers. We sluiten met hen ook een vrijwilligersovereenkomst af. Daar staat in dat ze jongeren mogen aanspreken op hun gedrag wat betreft het gebruik van de gemeenschappelijke voorzieningen”, aldus Marjolein. “Ze moeten aan de bel trekken als ze zich zorgen maken.”

Prachtige verbindingen

Tot nu toe zijn er 125 matches geweest. Natuurlijk komen er mismatches voor of is er onenigheid. Maar dat is sporadisch, meestal gaat het goed en ontstaan er prachtige verbindingen. “Zo is een jongen die in een woongroep woonde met een medebewoner op fietsvakantie geweest”, vertelt Marjolein. Bianca: “Ook was er een verhuurder die na jaren weer eens een kerstboom neerzette omdat hij er nu hij een huisgenoot had wel zin in had. We horen ook terug van mensen die weer koken nu er een huisgenoot is.”

Huizen met aandacht

Naast de constructie van een verhuurder die een kamer verhuurt zijn er ook: huizen met aandacht. Samen met corporaties kijken ze naar woningen die geschikt zijn voor twee jongeren die samen gaan wonen met één of meer ‘dragende’ huurders. Dat kunnen studenten zijn maar er is ook een gescheiden vijftiger die een woning met twee jongeren deelt. 

Tiny houses

Sinds kort heeft Kamers met Aandacht ook tiny houses in de aanbieding. “We hebben zelf dankzij fondsen vijf tiny houses aangeschaft. Dat vinden we ongelooflijk spannend. De eerste hebben we in Utrecht geplaatst”, vertelt Bianca. “We noemen ze ‘tuinkamers met aandacht’. Deze worden geplaatst bij verhuurders die ruimte hebben. Ze lopen wel tegen de nodige belemmeringen aan: gemeenten hebben een huisvestingsverordening en andere regels. In iedere gemeente is er ander beleid omdat gemeenten veel vrijheid hebben om deze regels toe te passen. “We moeten telkens onderhandelen en kijken wat wel en niet kan”, zegt Bianca. Marjolein is een bijtertje en geeft niet snel op. “Nee is geen optie. We gaan het oplossen als iets niet kan.” 

"We verwachten alleen van de verhuurder dat ze goede buren zijn. Ze begeleiden niet, maar houden het een beetje in de gaten." Marjolein Buurman, regiocoördinator Kamers met Aandacht.

Eigen regels

Niet alleen gemeenten hebben de nodige regels, ook hypotheekverstrekkers. “Er zijn nog veel banken die het verhuren van een kamer niet toestaan.” Ook corporaties hebben eigen regels omtrent het onderverhuren. “Bij de één gaat het makkelijk, bij de ander niet.” Ze geven hun ervaringen door aan het ministerie in de hoop dat belemmerende wet- en regelgeving weggenomen wordt. “Iedereen heeft baat bij opvang voor jongeren en het voorkomen van dakloosheid”, zegt Bianca. Zij merken allebei dat er genoeg mensen zijn die wat voor anderen willen doen. En ze horen zoveel positieve verhalen. “Daar doen we het voor.”

Bianca, Marjolein en hun collegae willen graag bereiken dat alle jongeren in heel Nederland na hun verblijf in de jeugdzorg kunnen uitstromen naar een Kamer met Aandacht. En dat ze daarna op eigen benen staan. En wellicht in de toekomst zelf een kamer ter beschikking kunnen stellen. 

Kamers met Aandacht

Ook interessant / voor u geselecteerd

Creatieve oplossingen voor de ouderenzorg
17 juli 2024

Nederland geeft meer uit aan zorg dan de meeste andere geïndustrialiseerde landen. Ondanks de relatief hoge…

Lees Verder »
Gemengde woon-zorgomgevingen zijn de toekomst
10 juli 2024

“We zullen meer voor elkaar moeten zorgen”

Vanwege de steeds toenemende vergrijzing is de behoefte aan…

Lees Verder »
Meer woningen bouwen op de gezondste plekken
9 juli 2024

Meer woningen in een wijk terwijl de gezondheid van de inwoner erop vooruit gaat? Het klinkt tegenstrijdig,…

Lees Verder »
Bruishuis Arnhem: Verzorgingshuis wordt bruisend bewonersbedrijf
4 juli 2024

Ze worden wel ‘papa’ en ‘mama Bruis’ genoemd: Walter en Floor. Ze zijn gemiddeld 70…

Lees Verder »
Betekenisvol contact tussen generaties
26 juni 2024

De publicatie 'Betekenisvol contact tussen generaties' is een verkenning naar kennis, tools en methodieken over…

Lees Verder »
Zuiderpark, van een Eindhovense ‘zorgplek’ naar een ‘gezonde’ buurt
25 juni 2024

De ‘beweging’ van traditionele woon- en verpleegzorg in de instellingen Gagelbosch en Fleuriade aan het…

Lees Verder »
Terugblik op de excursie naar Villa Sandwijck
24 juni 2024

Met een fijne groep mensen samenwonen in een oude droomvilla, terwijl je uitkijkt op een schitterend landgoed.…

Lees Verder »
Wijkgenoot: ouderen en jongeren in de wijken ontmoeten en ondersteunen elkaar
18 juni 2024

Het concept Voorzorgcirkels krijgt in Deventer een nieuwe dimensie. Het Deventers samenwerkingsverband…

Lees Verder »
Tintelende 'matchingmarkt' collectief wonen
17 juni 2024

“Vandaag gaat het over matchmaking”, zegt Yvonne Ebbers van de Leefbaarheidsalliantie, gespreksleider van de…

Lees Verder »
Erfdelen: op voormalig boerenerf samen oud worden
10 juni 2024

De bijna 73-jarige Pieter Parmentier, landelijk coördinator van Erfdelen, is een echte doorzetter. “Fietsen is…

Lees Verder »
Een toekomstbestendig thuis voor mensen met dementie
24 mei 2024

Het derde landhuis van QuaRijn in Doorn, genaamd Nieuw Leeuwenburg, is opgeleverd. Dit nieuwe landhuis,…

Lees Verder »
Lunchlezing Thuishuizen gemist? Kijk terug, lees meer of bezoek het ZorgSaamWonen Congres
23 mei 2024

Thuishuisprojecten zijn een effectieve manier om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan. Ze bestrijden…

Lees Verder »
Antwerpse buurtcoach stimuleert onderlinge betrokkenheid rond het woonzorgcentrum
22 mei 2024

Door: Yvonne Witter

Woonzorgcentrum Nottebohm in Antwerpen biedt plek aan 75 bewoners. Het ligt in de…

Lees Verder »
Wooncoöperatie als mini Blue Zone
20 mei 2024

Donderdag 20 juni vindt het gloednieuwe Blue Zone Festival Plaats in Zwolle met voorafgaand, op 19 juni, het…

Lees Verder »
Doe mee met Wingo, de woon-bingo!
17 mei 2024

“Hoeveel verschillende collectieve woonvormen zijn er wel niet? Tiny houses, ecodorpen, senioren-groepen... en…

Lees Verder »
Tv-programma BinnensteBuiten, ambassadeur voor projecten Wederkerig Wonen
15 mei 2024

Geschreven door: Wim Kromwijk, directeur LaCoTA

LaCoTA, de Langer…

Lees Verder »
Woongemeenschap Loppukiri in Helsinki houdt bewoners vitaal
2 mei 2024

Vier Finse dames kwamen in 2000 op het idee om samen te gaan wonen. Zes jaar later…

Lees Verder »
Belemmeringen in wet- en regelgeving voor wooncoöperaties
1 mei 2024

Nederland is niet ingericht op wooncoöperaties. Dat blijkt uit het rapport ‘…

Lees Verder »
Woonzorgchallenge in Den Haag Zuidwest van start
30 april 2024

Twee teams bestaande uit ontwerpers en zorgprofessionals zijn geselecteerd voor deelname aan de…

Lees Verder »
Evaluatie Beschermd Wonen
26 april 2024

HevoFame is een landelijk opererende planontwikkelaar, gespecialiseerd in het ontwikkelen van woonconcepten…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.