Kamers met Aandacht: op weg naar zelfstandigheid

"We horen ook terug van mensen die weer koken nu er een huisgenoot is." Foto: Shutterstock.com

Op de weg van jeugdzorg naar zelfstandigheid is 'Kamers met Aandacht' het ideale tussenstation voor jongeren die er nog niet helemaal alleen voor willen of kunnen staan. 

Bianca van der Neut weet het uit eigen ervaring: met meerdere generaties samenwonen is geweldig. “Een tijdlang woonden mijn dochters boven en mijn vader beneden. Dat was erg gezellig en zorgde voor reuring en goed onderling contact.” Met die ervaring in het achterhoofd en met het feit dat ze in haar werk in de jeugdzorg zag hoe achttienplussers worstelen met de weg naar zelfstandigheid kwam ze op het idee voor Kamers met Aandacht. “Als jongeren achttien worden dan eindigt jeugdzorg. Zij zijn dan ook wel toe aan meer zelfstandigheid maar zijn niet altijd klaar voor volledige zelfstandigheid.” Ze geeft een voorbeeld van een achttienjarig meisje dat op zichzelf ging wonen maar niemand had om te helpen met de verhuizing. Bianca is haar toen gaan helpen. “Sommigen hebben nauwelijks een vangnet. De meeste jongeren hebben daarnaast amper geld of missen de nodige praktische vaardigheden.”

Bianca zag graag een tussenoplossing maar die was er niet. Ze begon toen stichting Kamers met Aandacht. Het principe is simpel: iemand met ruimte verhuurt een kamer aan een jongere tussen de 18 en 23 jaar. De jongeren wonen op zichzelf, doen alles zelf maar er is wel iemand nabij die signaleert. Jongeren geven aan het fijn te vinden dat ze er niet helemaal alleen voor staan. “Het woningdelen kan eenzaamheid voorkomen of verminderen bij zowel de jongere als de verhuurder.”

Woningnood

De verhuurder bepaalt zelf hoe lang hij of zij de kamer wil verhuren. Daar worden vantevoren afspraken over gemaakt. De meeste kiezen ervoor om de ruimte twee tot drie jaar te verhuren. Daarna is het contract afgelopen en gaat de jongere elders wonen. “We helpen wel met het vinden van een nieuwe plek”, vertelt Bianca. Verhuurders zijn vaak vijftigplussers waarvan de kinderen de deur uit zijn of die zelf geen kinderen hebben. “Sommigen hebben affiniteit met de doelgroep. Ze hebben gewerkt in de zorg of willen bewust bijdragen aan het oplossen van de woningnood.”

Kamers met Aandacht
Marjolein Buurman (staand) en Bianca van der Neut van stichting Kamers met Aandacht.

De stichting bestaat alweer drie jaar en het gaat erg goed. Op dit moment zijn er matches in 62 gemeenten. Het bureau bestaat inmiddels uit zeventien medewerkers waarvan er twaalf regiocoördinator zijn. Er is veel belangstelling voor het concept, met name in de Randstad maar ook daarbuiten. Marjolein Buurman is één van de regiocoördinatoren. Ze verzorgt de intakes. “Wij zijn geen zorgorganisatie maar een bemiddelingsbureau.” De jongeren krijgen het eerste half jaar nog begeleiding van de professional vanuit de zorgorganisatie die hen al begeleidde. “Dat is prettig want die professional kennen ze al.” Marjolein en collegae blijven bereikbaar en betrokken. 

“Iedereen heeft baat bij opvang voor jongeren en het voorkomen van dakloosheid.” Bianca van der Neut, oprichter en bestuurder Kamers met Aandacht.

Jongeren kunnen zichzelf niet aanmelden voor de kamers met aandacht. Het verloopt altijd via een professionele zorgorganisatie. Voorwaarde is dat de jongeren minimaal 24 uur per week actief zijn, dus studeren, vrijwilligerswerk doen of een baan hebben. “We verwachten alleen van de verhuurder dat ze goede buren zijn. Ze begeleiden niet, maar houden het een beetje in de gaten. Verhuurders zien wij als vrijwilligers. We sluiten met hen ook een vrijwilligersovereenkomst af. Daar staat in dat ze jongeren mogen aanspreken op hun gedrag wat betreft het gebruik van de gemeenschappelijke voorzieningen”, aldus Marjolein. “Ze moeten aan de bel trekken als ze zich zorgen maken.”

Prachtige verbindingen

Tot nu toe zijn er 125 matches geweest. Natuurlijk komen er mismatches voor of is er onenigheid. Maar dat is sporadisch, meestal gaat het goed en ontstaan er prachtige verbindingen. “Zo is een jongen die in een woongroep woonde met een medebewoner op fietsvakantie geweest”, vertelt Marjolein. Bianca: “Ook was er een verhuurder die na jaren weer eens een kerstboom neerzette omdat hij er nu hij een huisgenoot had wel zin in had. We horen ook terug van mensen die weer koken nu er een huisgenoot is.”

Huizen met aandacht

Naast de constructie van een verhuurder die een kamer verhuurt zijn er ook: huizen met aandacht. Samen met corporaties kijken ze naar woningen die geschikt zijn voor twee jongeren die samen gaan wonen met één of meer ‘dragende’ huurders. Dat kunnen studenten zijn maar er is ook een gescheiden vijftiger die een woning met twee jongeren deelt. 

Tiny houses

Sinds kort heeft Kamers met Aandacht ook tiny houses in de aanbieding. “We hebben zelf dankzij fondsen vijf tiny houses aangeschaft. Dat vinden we ongelooflijk spannend. De eerste hebben we in Utrecht geplaatst”, vertelt Bianca. “We noemen ze ‘tuinkamers met aandacht’. Deze worden geplaatst bij verhuurders die ruimte hebben. Ze lopen wel tegen de nodige belemmeringen aan: gemeenten hebben een huisvestingsverordening en andere regels. In iedere gemeente is er ander beleid omdat gemeenten veel vrijheid hebben om deze regels toe te passen. “We moeten telkens onderhandelen en kijken wat wel en niet kan”, zegt Bianca. Marjolein is een bijtertje en geeft niet snel op. “Nee is geen optie. We gaan het oplossen als iets niet kan.” 

"We verwachten alleen van de verhuurder dat ze goede buren zijn. Ze begeleiden niet, maar houden het een beetje in de gaten." Marjolein Buurman, regiocoördinator Kamers met Aandacht.

Eigen regels

Niet alleen gemeenten hebben de nodige regels, ook hypotheekverstrekkers. “Er zijn nog veel banken die het verhuren van een kamer niet toestaan.” Ook corporaties hebben eigen regels omtrent het onderverhuren. “Bij de één gaat het makkelijk, bij de ander niet.” Ze geven hun ervaringen door aan het ministerie in de hoop dat belemmerende wet- en regelgeving weggenomen wordt. “Iedereen heeft baat bij opvang voor jongeren en het voorkomen van dakloosheid”, zegt Bianca. Zij merken allebei dat er genoeg mensen zijn die wat voor anderen willen doen. En ze horen zoveel positieve verhalen. “Daar doen we het voor.”

Bianca, Marjolein en hun collegae willen graag bereiken dat alle jongeren in heel Nederland na hun verblijf in de jeugdzorg kunnen uitstromen naar een Kamer met Aandacht. En dat ze daarna op eigen benen staan. En wellicht in de toekomst zelf een kamer ter beschikking kunnen stellen. 

Kamers met Aandacht

Ook interessant / voor u geselecteerd

Evaluatie Beschermd Wonen
26 april 2024

HevoFame is een landelijk opererende planontwikkelaar, gespecialiseerd in het ontwikkelen van woonconcepten…

Lees Verder »
Van solo naar samen. Collectief wonen, iets voor jou?
22 april 2024

De provincie Gelderland heeft een werkboek gemaakt voor mensen die interesse hebben in collectief wonen. In dit…

Lees Verder »
GemeenschappelijkWonenDag 2024 in de Week van het Wederkerig Wonen
19 april 2024

Woongemeenschappen die zijn aangesloten bij de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen en…

Lees Verder »
Burenhulp en/of mantelzorg in woongemeenschappen
12 april 2024

Een boodschap doen, soep langsbrengen of iemand naar de huisarts brengen. Dat is wat…

Lees Verder »
Gemeente Den Haag biedt ruimte aan innovatieve woonvormen
11 april 2024

De gemeente Den Haag gaat de komende jaren nieuwe innovatieve woonconcepten in Den…

Lees Verder »
Duurzaam samen oud worden
4 april 2024

Een middagje in Olst brengt ons, excursiedeelnemers, een hele mooie mix tussen omzien naar elkaar, samen ouder…

Lees Verder »
Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen
29 maart 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis en ervaring delen met elkaar…

Lees Verder »
Wooncoöperatie De Bonte Hulst vaart wel bij expertise
28 maart 2024

Wooncoöperaties zijn dé duurzame woonvormen voor de toekomst, zegt Thelma Boas. Zij is aangesloten bij de…

Lees Verder »
Kloostervelden: van instellingsterrein naar inclusieve woonwijk
19 maart 2024

De ‘Woondroom Kloostervelden’, een inclusieve woonwijk in het Brabantse Sterksel, is…

Lees Verder »
Burgerinitiatieven op het platteland
18 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
Top 10 kerken en kloosters
15 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
Samen onder één dak
14 maart 2024

Vorige maand ben ik begonnen als de kwartiermaker bij Stichting Thuis in Welzijn. Je weet wel: de organisatie…

Lees Verder »
De kracht van verbeelding bij herbestemming zorgvastgoed
14 maart 2024

"Iedereen kan een huis bouwen", aldus Noël Josemans. Hij bouwde zelf zijn eigen huis; geheel van afval. “Gewoon…

Lees Verder »
Haast maken met nieuwe woonvormen voor ouderen
11 maart 2024

Met het toegewijde team ‘senioren en zorg’ richt AM zich op het ontwikkelen van…

Lees Verder »
GeWoon Thuis in Blericks seniorencomplex Ruysdonck
4 maart 2024

Dat moet anders, dacht woningcorporatie Woonwenz bij het zien van zoveel…

Lees Verder »
Goud voor mekaar: eerste woongemeenschap in zicht!
29 februari 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis…

Lees Verder »
Woonvormen senioren Zuid-Holland (SRW), subsidie
19 februari 2024

Alle gemeenten in Zuid-Holland kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage uit de Subsidieregeling…

Lees Verder »
DEEL deelt kennis over empathisch wonen in projectvideo en podcasts
15 februari 2024

DEEL is een afkorting voor Dutch Empathic Environment Livinglabs. Het is een initiatief van prof.dr.ir. Masi…

Lees Verder »
'Ruimte voor mensen, dat is wat ons typeert'
12 februari 2024

Met INBO sluit een partner aan bij het platform ZorgSaamWonen die het werkveld mede vormgeeft. Want wie kent…

Lees Verder »
Wonen met Meer, een zorg minder
7 februari 2024

Er ontstaat een enorm gat tussen thuis wonen en het verpleeghuis. Dat dacht Bart Bijlsma in 2014 meteen toen…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.