VPT staat ook voor Veilig Pakket Thuis

vpt

Langer thuis wonen kan met de nodige zorg en (digitale) hulpmiddelen vaak best, mits je je ‘thuis’ en veilig voelt. Veiligheid - basisvoorwaarde voor welzijn - was het gespreksonderwerp van de derde online ZorgSaamWonen-lunchlezing in een reeks van drie over VPT in de wijk, die dit jaar plaatsvonden vanuit de Acquire Studio in Zwolle. Marion Verhey - regionaal projectleider langdurige zorg thuis, Carolien Vermaas - AAG (vastgoed), Mariëlle Scholten - Carinova (zorg) en Willemijn Souren - Woonzorg Nederland (corporatie) spraken op 27 november met Yvonne Witter van ZorgSaamWonen over fysieke-, sociale- en brandveiligheid thuis.

Hoe gaan vastgoed, woningcorporaties en zorgorganisaties om met veiligheid thuis? In woonzorgcomplexen worden sociale-, fysieke- en brandveiligheid vaak professioneel georganiseerd, maar wie bekommert zich over veiligheid thuis in de wijk? En welke impact heeft dit op langdurige zorg thuis met een Wlz-VPT-indicatie? 

Gespreksleider Yvonne Witter stipt kort de onderwerpen van de twee voorafgaande lunchlezingen aan: Waarom willen we VPT (langer thuis wonen binnen de Wlz of met een Wlz-indicatie) en hoe ziet het huishoudboekje eruit (wat zijn de kosten en baten)? Het derde onderwerp van belang is ‘veiligheid’, want hoe regel je dat voor zelfstandig wonende senioren met een zorgvraag thuis? En in hoeverre dragen woon- en zorgexperts hier aan bij? 

Om te beginnen hebben alle experts vanuit hun eigen kennis en vakgebied aandacht voor veiligheid in de eigen woning. “Langer thuis wonen, betekent dat het ook veilig moet zijn” zegt Marielle. “En dat je je veilig moet voelen”, voegt Marion toe. Toch is er een breed spectrum aan disciplines nodig om een woning veilig te maken en te houden en om bewoners er een veilig gevoel te geven, merkt Yvonne op; evenals mensen in de chat. 

Babbeltrucs

Willemijn zegt: “Veiligheid start met weten wie er voor je deur staat. Daar zijn video-verbindingen voor. Ook een periodiek gesprek tussen bewoners en de wijkagent kan belangrijk zijn.” Zij noemt als voorbeeld het leren herkennen van babbeltrucs. De trend om ‘de wijk’ binnen te halen in wooncomplexen, stuit ook op een keerzijde, zo blijkt in het gesprek. Wie haal je binnen en hoe blijf je zorgen voor een veilig leefklimaat? Vragen naar legitimatie of iemand in uniform bij de entree plaatsen, kan immers ook weer een drempel opwerpen. “We denken hier echt over na”, zegt Carolien. 

Maar ook binnen een woongemeenschap gebeurt van alles, ervaren de experts. Zo weet Carolien dat een ‘dubbeltjes’-bingo kan uitwassen tot serieus gokken. Ook kunnen mensen met een gedragsstoornis door mede- of buurtbewoners als onveilig worden ervaren. Willemijn: “Juist als je groepen gaat mengen, ook in buurten, is het belangrijk dat mensen elkaar leren kennen.” Marion licht toe: “Ben je alert op wat er in je buurt gebeurt, zie je het als gordijnen bij je buurvrouw dicht blijven en bel je dan aan, of onderneem je actie?” “Binnen wooncomplexen stellen wij een maximum aan mensen met zorg vanuit de Wlz, dus ZZP 5 of hoger, om de woongemeenschap leefbaar en veilig te houden. En we vinden de inzet van een bewonersconsulent van belang, want ook senioren kunnen pestgedrag of vandalisme vertonen.”
Mariëlle wijst op de gevolgen van dementie die zorgelijk kunnen zijn voor de client of bewoner en voor de buurt. “Ook hier kan een open gesprek helpen over de achtergrond van het gedrag en uitleg over de ziektebeelden”. Marion: “Je kunt als buurt ook leren hoe je kunt helpen bij ziektebeelden, bij voorbeeld bij dementie.” Mariëlle: “We moeten dementie normaliseren. Dat betekent dat zij meedoen, er mogen zijn en niet gesloten achter een deur moeten zitten.“ Carolien: “En als je op de hoogte bent, kun je iemand ook thuis brengen.“ Mariëlle wijst op de spotjes van Alzheimer Nederland (zie leestips). “Al onze bewonersconsulenten hebben een training gevolgd bij Alzheimer Nederland”, zegt Willemijn. Mariëlle tipt de signaleringskaart voor kwetsbare ouderen (zie leestips). “Het is immers de kracht van professionals om signalen goed op te pakken.” 

Centraal meldpunt in de wijk

Volgende vraag is: Waar kun je signalen kwijt? Carolien vindt het exemplarisch voor Nederland, dat we zo veel professionals hebben, maar dat je op zoek moet gaan om een signaal te melden. Marion erkent dit. “Hoe brengen we de veelheid aan professionals bij elkaar en zichtbaar en benaderbaar voor bewoners in een buurt?” Vanuit de chat worden buurtteams geopperd. Marion reageert daarop met de ervaring, dat ook buurtteams overal anders worden genoemd. Dat maakt het vaak ook lastig voor professionele organisaties en zeker voor burgers, om ze te vinden. Carolien zegt dat de bewoners de spil zijn en dat zij moeten worden geholpen met wat ze nodig hebben. Willemijn noemt De Bloemendal in Deventer. Daar is een complex met zelfstandige woningen met en zonder zorg en voorzieningen voor de wijk in de plint, inclusief infobalie voor huurders (zie leestips).

Thuis app

Een andere tip is om gebruik te maken van een app. Woonzorg Nederland doet er goede ervaringen mee op, zegt Willemijn. “We begonnen met een app voor contacten tussen bewoners en bewonersconsultenten, maar die groeit uit tot allerlei onderlinge contacten, zoals: wie eet er mee vanavond? Ook koppelen we de app al aan tv-toestellen, zodat we op afstand informatie kunnen geven.” Het levert goede sociale cohesie op. “Wij geloven er zeker in, hoewel het wel lastig is er een business case van te maken”, zegt Willemijn. Mariëlle en Willemijn willen het liefst alle informatiebronnen koppelen in een wijk. Dan komt het AVG-vraagstuk om de hoek, maar Carolien benadrukt: “Kijk naar een punt op de horizon en werk daar naartoe. Laat je niet ontmoedigen.”

Ten slotte, brandveiligheid. “ Als je weet dat brandweermannen niet verder gaan dan de 8e etage, besluit je dan als senior om op de 10 etage te gaan wonen?”, vraagt Carolien. Er speelt ook een stuk eigen verantwoordelijkheid, wil ze ermee zeggen. Willemijn zou graag ook brandveiligheidstips, bijvoorbeeld van buurtveiligheidsteams, aan een app koppelen. Ook kun je een rookmelder koppelen aan je sociale netwerk. En in Zwolle komt er iemand aan huis voor een veiligheidscontrole, weet Marion. Willemijn noemt ook het scootmobielbeleid dat haar corporatie voert en ontwikkelt om brandrisico’s te verkleinen. Ze gelooft erg in een deel-scootmobielconcept, inclusief onderhoud. 

De experts vatten hun gesprek samen: Betrek bewoners vanaf dag één bij de risico’s van langer zelfstandig wonen , wijs ze op een blijvende eigen verantwoordelijkheid én op het belang van een sociaal en professioneel netwerk om je heen. Kijk naar digitale hulpmiddelen en steek met de kerst vooral een elektrische kaars aan.

Leestips

Lunchlezing VPT in de wijk, 1 en 2: www.zorgsaamwonen.nl/article/vpt-in-de-wijk-waag-de-sprong
Publicatiereeks VPT in de wijk van AAG aag.nl/kennis/huwelijk-van-wonen-zorg-en-welzijn-publicatie-4/
Thuis-app: www.woonzorg.nl/huurzaken/woonzorg-thuis-app
Spotjes van Alzheimer Nederland: www.youtube.com/channel/UCHNWxrkiehoDQMSB_0S2TIw
Signaleringskaart: www.regelhulp.nl/documenten/publicaties/opaz/handreikingen/1/signaleringskaart
De Bloemendal www.zorgsaamwonen.nl/artikel/de-bloemendal-gelaagd-sociaal-en-maatschappelijk
 

Ook interessant / voor u geselecteerd

Woonadviseurs doen kennis op in Risk Factory
4 december 2023

De Woonadviseurs van KBO-Brabant brachten onlangs een bezoek aan de Risk Factory in Geertruidenberg. In deze '…

Lees Verder »
Prettig wonen voor iedereen in de Groene Metropool Arnhem-Nijmegen
25 april 2023

Creatieve oplossingen zoeken voor het woningtekort en die koppelen aan duurzaamheid…

Lees Verder »
Eerste DUO-woonlocaties in Nederland opgeleverd
11 april 2023

Duo-wonen in Nederland is een feit nu in het Brabantse Mill de eerste woonlocaties zijn opgeleverd.

Lees Verder »
‘Ontroerend hoe dankbaar mensen zijn voor deze huisvesting’
22 maart 2023

Op het moment dat je dakloos wordt, valt de grond onder je voeten weg. Als je niets meer over lijkt te hebben,…

Lees Verder »
De Bloemendal: gelaagd, sociaal en maatschappelijk
22 februari 2023

Een paar prachtige oude bomen in de binnentuin trekken meteen de aandacht. Wooncentrum Bloemendal krult zich om…

Lees Verder »
We leven in een wereld vol mogelijkheden
16 februari 2023

Op woensdag 1 februari kwamen ruim driehonderd bezoekers bij elkaar in TivoliVredenburg te Utrecht, ter ere van…

Lees Verder »
Partner aan het woord: Thereca
31 januari 2023

Thereca is al enige tijd aangesloten als partner bij het platform ZorgSaamWonen. In dit artikel maken we kennis…

Lees Verder »
Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten goed gebruikt
23 augustus 2022

Sinds het openstellen van de Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting (SOO) weten veel…

Lees Verder »
Frisse zorggebouwen
25 juli 2022

Wim Verheul, installatie- en duurzaamheidadviseur bij bbn adviseurs, ontwikkelde de methode ‘Frisse…

Lees Verder »
Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed opent op 3 oktober
19 juli 2022

Om eigenaren van maatschappelijk vastgoed te stimuleren om te investeren in verduurzaming van hun gebouw is er…

Lees Verder »
Samen werken aan goed leven van huurders
25 januari 2022

Corporatie Actium, actief in Drenthe en Friesland, wil voldoende passende woningen bieden die betaalbaar en…

Lees Verder »
Samen de opgave aanpakken
5 november 2021

‘We hebben elkaar nodig om de opgave in het woonzorgdomein aan te kunnen.’ Dat is volgens Iris Boers,…

Lees Verder »
ZorgSaamWonen Congres ‘Lang zullen we wonen’, jij komt toch ook?
21 oktober 2021

Lang zullen we wonen! Dat is het thema wat centraal staat op het ZorgSaamWonen Congres, dat dit jaar…

Lees Verder »
Onbeperkt wonen
8 oktober 2021

In de week van de toegankelijkheid is bij Platform 31 de publicatie Onbeperkt Wonen verschenen. De publicatie…

Lees Verder »
Stein is meest toegankelijke gemeente van Nederland
8 oktober 2021

De Limburgse gemeente Stein is verkozen tot meest toegankelijke gemeente van Nederland. Volgens de jury is…

Lees Verder »
Zo gewoon mogelijk leven met dementie
6 juli 2021

Het is tijd voor verandering. Dat…

Lees Verder »
De kracht van data die zorgt voor impact in de wijk
9 juni 2021

Zijn data de heilige graal? Of geeft het alleen maar discussie? Bart Elsten (Van Wijnen) gaat in op deze vraag…

Lees Verder »
Loyaal Wonen: buurten waar de samenleving de ruimte krijgt te groeien
28 mei 2021

‘Het is bijzonder wat we doen’, zegt Ianthe Mantingh, directeur van Zijdekwartier Architecten. ‘Wij huisvesten…

Lees Verder »
Wooninitiatief bewoners met beperking tekent huurcontract
11 mei 2021

Onlangs tekende het bestuur van Mindset Wonen met Talis een samenwerkingsovereenkomst voor de huur van tien…

Lees Verder »
Succesvol werken aan een Dementievriendelijke Samenleving
7 mei 2021

In Noord-Brabant zijn in de afgelopen 10 jaar tijd bijna 60 gemeenten aan de slag gegaan om een…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.