Partnerinterview Pellikaan

Jack Hazen - Commercieel Directeur Pellikaan

Jack Hazen, commercieel directeur Pellikaan. Foto: Pellikaan

Wij reizen op een zonnige dag in juni af naar Tilburg voor een kennismaking met Jack Hazen, commercieel directeur bij Pellikaan. Pellikaan is de nieuwe partner van ZorgSaamWonen. “We zien kansen in de transformatie van kantoorgebouwen naar woongebouwen en woonzorglocaties”

We praten met Jack over Pellikaan als bedrijf, hoe de tennisliefde van Henk Pellikaan de opmaat is naar de internationaal geroemde Pellikaan-Hal en waarom hun exploitatiekennis van healthclubs van grote toegevoegde waarde is bij de bouw van vastgoed. En natuurlijk willen wij weten waarom zij zich hebben aangesloten bij ZorgSaamWonen. 

We beginnen bij het familiebedrijf Pellikaan. We krijgen van Jack direct een prachtige publicatie die ter ere van het 70 jarige jubileum is gemaakt. In deze jubileumuitgave is goed terug te lezen én te zien hoe Pellikaan zich in drie generaties heeft ontwikkeld van een lokaal bouwbedrijf tot een internationaal bedrijf met vestigingen in Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Jack: ”Het eerste bouwproject uit 1947 bestond uit 10 woningen in Oosterhout. Al snel volgden naast woningbouwprojecten ook grote industriële projecten, zoals fabrieken en scholen. We zijn van oorsprong een bouwer, maar dankzij de tennisliefde van Henk Pellikaan, de oprichter van ons bedrijf, heeft Pellikaan zich in de jaren zeventig ook ontwikkeld tot exploitant van tennisaccommodaties.” Een bijzondere combinatie, maar wel de basis voor het huidige Pellikaan: design, build, operate. Hoe komt men van het bouwen van grote industrieel vastgoed tot het exploiteren van Club Pellikaan? 

Jack gaat verder: “Henk Pellikaan was gek op tennissen. In die tijd deed je dat buiten. Tenminste, als het droog was. Dat was het natuurlijk niet altijd. En wat doet iemand die gek is op tennis en kan bouwen? Die bouwt een overdekte tennisbaan. Deze overdekte tennisbaan, in de vorm van een booghal, wat later de kenmerkende Pellikaan-Hal wordt genoemd, is de inleiding van een rijke bouwgeschiedenis aan sporthallen. Zowel in binnen- als buitenland.” 

Kennis samenbrengen

Dat de familie Pellikaan een goed gevoel heeft voor innovatie blijkt ook uit de stap om naast het bouwen van tennishallen, deze te exploiteren. Jack: “We hebben inmiddels zeven vestigingen van Club Pelikaan, een Nederlandse healthclub keten. Onze eigen ervaringen, over bijvoorbeeld wat goed werkt qua positionering van faciliteiten of wat efficiënte looproutes zijn, nemen wij mee in het ontwerpen van nieuw vastgoed. Maar ook wat nodig is voor optimaal beheer en onderhoud. Wij weten als geen ander wat materiaalkeuzes betekenen voor de onderhoudskosten en wat klimaatinstallaties en goed gebruik van deze installaties betekenen voor het energieverbruik. De kracht van ons bedrijf is dat we al deze kennis over ontwerpen, bouwen en gebruiken, samenbrengen. Niet alleen bij het bouwen van sportaccommodaties, maar ook bij de scholenbouw en zorgvastgoed.”

Duurzaam bouwen

Pellikaan heeft afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met gasloos, circulair en energieneutraal bouwen. Daarnaast zetten ze in op groene oplossingen die energie besparen. Duurzame technieken die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook in financieel opzicht winst opleveren. Zo gebruiken zij een systeem waarmee zij kunnen monitoren waar de energie naartoe gaat. Want, zo blijkt, 25% van het energieverbruik wordt bepaald door de gebruikers. Dankzij het monitoringssysteem kan Pellikaan bijvoorbeeld pieken in het energieverbruik traceren en heel gericht op zoek gaan naar de ‘veroorzakers’ van deze energiepieken. Jack: ”We hebben op deze manier ontdekt dat we een spinningruimte beter met een aparte koelinstallatie in de ruimte kunnen koelen dan met de centrale koelinstallatie van het gebouw. Of dat we schoonmakers moesten instrueren om de deuren van de gangen tijdens de schoonmaak gesloten te houden omdat anders de warmte weglekte.” 

Pellikaan vindt het belangrijk om te bouwen voor volgende generaties, duurzaam en met respect voor het milieu. En zoekt altijd naar oplossingen die hieraan bijdragen. Jack: “We zien kansen in de transformatie van kantoorgebouwen naar woongebouwen of woonzorglocaties. De meest duurzame oplossing is toch het behoud van een gebouw. Zo hebben wij een kantoorpand in Waalwijk getransformeerd naar appartementen. En als we nieuw bouwen, dan moet de gebouwkwaliteit de tand des tijds doorstaan, tot in de kleinste facetten.” 

Waardering in de zorgwereld

De wereld van het zorgvastgoed kijkt met interesse naar Pellikaan. En Pellikaan ziet ook een toekomst in dit marktsegment. Een mooi voorbeeld is Park Vossenberg in Kaatsheuvel, gebouwd voor Zorggroep Elde Maasduinen. Een complex met 89 zorgappartementen voor bewoners met een lichte tot zware zorgbehoefte, vier woningen voor kort verblijf en algemene ruimtes voor recreatie en zorgverlening. Bij het complex staat een monumentale kapel die is omgebouwd tot een fijne ontmoetingsplek met een restaurant voor bewoners én de buurt.

In samenwerking met de verschillende projectpartners is een vernieuwend duurzaamheidsconcept ontwikkeld dat uit gaat van een all-electric bouwplan, voorzien van een zonnepark voor eigen opwek, biodynamische LED-verlichting, warmte-koudeopslag en warmteterugwinning. Jack: “Onze visie, exploitatiekennis en bouwkennis wordt erg gewaardeerd in de zorgwereld. Zo hebben wij er bij Park Vossenberg voor gekozen om elk appartement zijn eigen klimaatunit te geven. In Corona-tijd, toen centrale klimaatinstallaties moesten worden uitgezet in de strijd tegen de verspreiding van het virus, bleek dat een gouden greep.”

Pellikaan en ZorgSaamWonen

Tot slot rest ons nog de vraag wat Pellikaan bij ZorgSaamWonen brengt. Jack: “ZorgSaamWonen brengt ons kennis over de wereld van wonen, welzijn en zorg. Denk aan de goede voorbeelden, excursies en het netwerk aan organisaties. Daar maken we graag gebruik van!” We gaan zien hoe Pellikaan zich verder gaat bewegen in de wereld van het zorgvastgoed. We kijken met veel plezier uit naar het komende jubileumboek!  

 

  Gekoppelde organisatie(s)

Ook interessant / voor u geselecteerd

Doe mee met Wingo, de woon-bingo!
17 mei 2024

“Hoeveel verschillende collectieve woonvormen zijn er wel niet? Tiny houses, ecodorpen, senioren-groepen... en…

Lees Verder »
Tv-programma BinnensteBuiten, ambassadeur voor projecten Wederkerig Wonen
15 mei 2024

Geschreven door: Wim Kromwijk, directeur LaCoTA

LaCoTA, de Langer…

Lees Verder »
S&A Podcast Luisterlandschap: Gezondheid & Welzijn
8 mei 2024

Onlangs bracht Stedebouw & Architectuur hun nieuwe podcast uit met als naam 'S&A Podcast…

Lees Verder »
Woongemeenschap Loppukiri in Helsinki houdt bewoners vitaal
2 mei 2024

Vier Finse dames kwamen in 2000 op het idee om samen te gaan wonen. Zes jaar later…

Lees Verder »
Belemmeringen in wet- en regelgeving voor wooncoöperaties
1 mei 2024

Nederland is niet ingericht op wooncoöperaties. Dat blijkt uit het rapport ‘…

Lees Verder »
Woonzorgchallenge in Den Haag Zuidwest van start
30 april 2024

Twee teams bestaande uit ontwerpers en zorgprofessionals zijn geselecteerd voor deelname aan de…

Lees Verder »
Evaluatie Beschermd Wonen
26 april 2024

HevoFame is een landelijk opererende planontwikkelaar, gespecialiseerd in het ontwikkelen van woonconcepten…

Lees Verder »
Van solo naar samen. Collectief wonen, iets voor jou?
22 april 2024

De provincie Gelderland heeft een werkboek gemaakt voor mensen die interesse hebben in collectief wonen. In dit…

Lees Verder »
GemeenschappelijkWonenDag 2024 in de Week van het Wederkerig Wonen
19 april 2024

Woongemeenschappen die zijn aangesloten bij de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen en…

Lees Verder »
Burenhulp en/of mantelzorg in woongemeenschappen
12 april 2024

Een boodschap doen, soep langsbrengen of iemand naar de huisarts brengen. Dat is wat…

Lees Verder »
Gemeente Den Haag biedt ruimte aan innovatieve woonvormen
11 april 2024

De gemeente Den Haag gaat de komende jaren nieuwe innovatieve woonconcepten in Den…

Lees Verder »
Duurzaam samen oud worden
4 april 2024

Een middagje in Olst brengt ons, excursiedeelnemers, een hele mooie mix tussen omzien naar elkaar, samen ouder…

Lees Verder »
Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen
29 maart 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis en ervaring delen met elkaar…

Lees Verder »
Wooncoöperatie De Bonte Hulst vaart wel bij expertise
28 maart 2024

Wooncoöperaties zijn dé duurzame woonvormen voor de toekomst, zegt Thelma Boas. Zij is aangesloten bij de…

Lees Verder »
Kloostervelden: van instellingsterrein naar inclusieve woonwijk
19 maart 2024

De ‘Woondroom Kloostervelden’, een inclusieve woonwijk in het Brabantse Sterksel, is…

Lees Verder »
Burgerinitiatieven op het platteland
18 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
Top 10 kerken en kloosters
15 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
De kracht van verbeelding bij herbestemming zorgvastgoed
14 maart 2024

"Iedereen kan een huis bouwen", aldus Noël Josemans. Hij bouwde zelf zijn eigen huis; geheel van afval. “Gewoon…

Lees Verder »
Samen onder één dak
14 maart 2024

Vorige maand ben ik begonnen als de kwartiermaker bij Stichting Thuis in Welzijn. Je weet wel: de organisatie…

Lees Verder »
Haast maken met nieuwe woonvormen voor ouderen
11 maart 2024

Met het toegewijde team ‘senioren en zorg’ richt AM zich op het ontwikkelen van…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.