De community als oplossing voor senioren?

ouderen bij elkaar

Foto: Shutterstock

"We hebben communities nodig om het langer zelfstandig wonen van ouderen mogelijk te maken." Daarvan is Marian Euverman overtuigd. Zij ontwikkelde daarom het concept Mylivy.

"Mylivy is meer dan een app waarmee bewoners van een complex met elkaar in contact kunnen komen, informatie kunnen uitwisselen en vragen kunnen stellen. Mylivy is een fysieke en digitale community", licht ze toe. Via de app bouwen bewoners samen aan zo’n community. Iedere bewoner heeft de beschikking over een geavanceerd digitaal portaal waarmee ze met anderen kunnen communiceren. "Het gaat erom dat wij erin geloven dat wanneer bewoners leuke dingen met elkaar doen en beleven ze elkaar ook weten te vinden voor hulp als dat nodig is. De basis is daarvoor al gelegd. Daarom is het bouwen en onderhouden van communities ook iets waar je vroeg meer moet beginnen voordat het echt nodig is", aldus Marian.

Win-win

Professionele hostessen spelen een grote rol bij Mylivy. Zij zorgen voor de verbinding en zijn vraagbaak. Ze zijn altijd oproepbaar. Bewoners die een vraag hebben kunnen bij hen terecht. Ook letten ze op of het goed gaat met de bewoners. Als iemand lang niet online is geweest of niet aan activiteiten meedoet, nemen ze een kijkje. Ze hebben nauwe banden met de zorgprofessionals en kunnen aan de bel trekken als zij denken dat er hulp nodig is. Marian: "De zorgmedewerkers schakelen ons ook vaak in. Zij hebben zelf weinig tijd dus vragen ze ons om polshoogte te nemen bij sommige bewoners.’ De hostessen hebben ook contact met de huisarts in het pand en vragen soms om anoniem advies. ‘We koppelen ook mensen aan elkaar. Beschouw ons als een dochter of zoon die meedenkt’, zegt Marian. ‘Nieuwe bewoners worden allemaal zo opgenomen in de bestaande clubjes en activiteiten die we al gebouwd hebben. De bewoner focust dus niet op wat hij of zij achterlaat maar op een nieuw leven naast de contacten die hij of zij al had. Het is een win-win-situatie."

Vertrouwensband

In ieder complex vindt wekelijks een koffie-uurtje plaats. Daar horen de hostessen alle ins and outs. Soms is er onderling gekonkel. "We proberen tussen bewoners te bemiddelen en issues op te lossen maar dat lukt niet altijd. Het is net een samenleving." De hostessen geven individuele aandacht aan de bewoners. "We weten wie er ziek is. En wie er ondersteuning nodig heeft. Als bijvoorbeeld een partner begint te dementeren dan denken we met hen mee. De bewoners kennen ons, wij kennen hen. Het is belangrijk een vertrouwensband op te bouwen. Dat is de reden waarom Mylivy werkt met langdurige contracten." Marian ziet dat nagenoeg alle bewoners meedoen aan Mylivy. "Sommige mensen maken bewust de keuze in dit complex te komen wonen omdat zij weten dat Mylivy er is." Vooral alleenstaanden hebben er behoefte aan.

Veertig vragen

Marian ziet de community als informeel netwerk om hulp te bieden als die nodig is en zij bouwt communities om mensen heen als ze (nog) geen zorg nodig hebben. "Op die manier bouw je een mooie levendige woonomgeving met actieve senioren die zo lang mogelijk fit en vitaal blijven. Zo stellen we zorg uit. Op het moment dat de zorg wel nodig is ligt er een heel sterk sociaal netwerk om de mensen heen." Iedere bewoner heeft een eigen profiel.  De hostessen voeren met alle bewoners een gesprek. Ze stellen hen veertig vragen. Over hun hobby’s, over hun interesses. Als iemand verhuist naar een andere woning in dezelfde buurt dan blijft degene vaak betrokken. Zij krijgen een uitnodiging voor activiteiten. 

Bereikbaar

Al in twee wooncomplexen is in een jaar tijd zo’n community opgebouwd, zoals in complex ‘Life’ in Amsterdam.  In diverse andere complexen in Gouda, Apeldoorn en Heemstede is Marian momenteel bezig. Het betreft complexen waar bewoners vanaf ongeveer zestig jaar en ouder wonen. "Die bestaan uit ongeveer honderd personen. Dat is een mooie schaalgrootte, is onze ervaring", aldus Marian. Bewoners kunnen via de app lezen welke uitstapjes er zijn, welke activiteiten in de buurt plaatsvinden en welke activiteiten bewoners zelf organiseren. De hostessen die betrokken zijn bij het complex ondersteunen bewoners als zij zelf een activiteit willen starten, zoals een boekenclub of wandelgroepje. Soms beginnen de hostessen zelf een activiteit als zij merken dat er behoefte is. Dan starten ze een activiteit op en dragen het dan over aan bewoners die dat willen en kunnen. In ieder complex zijn vier hostessen aanwezig. Fysiek zijn ze er wekelijks en online zijn ze altijd bereikbaar.  Ze wonen in de omgeving van het pand. Op die manier sluiten ze het beste aan bij de bewoners en weten zij alle leuke activiteiten en partners voor services te vinden in de omgeving. mylivy

Kennis delen

Marian wil graag haar ervaringen met Mylivy delen. "We hebben een methode ontwikkeld die werkt. Die kennis willen we graag delen. Het is zonde als anderen opnieuw het wiel moeten uitvinden." Zo zou ze graag zien dat corporaties in hun complexen met de app aan de slag gaan. Haar organisatie is te klein om dit allemaal op te pakken. "Dat is onze ambitie ook niet." Ze wil haar app, kennis en ervaring beschikbaar stellen, mensen opleiden in het systeem. "Er zijn zoveel initiatieven, iedereen ziet het informele netwerk als oplossing maar te weinig mensen weten dat er al een oplossing is die werkt." Volgens Marian past Mylivy in de beleidsplannen van het ministerie van VWS. "Ook in hun kersverse programma Wonen, Zorg en Ondersteuning worden communities ingezet als oplossing voor sociale redzaamheid. Het doel van het programma is: het vergroten van de zelf- en samenredzaamheid van ouderen; het krijgen en organiseren van ondersteuning en zorg op de juiste plek, en het inzetten van zorgverleners daar waar ze het hardst nodig zijn. Daar kunnen wij ons helemaal in vinden."

Pilots

Marian zou graag zien dat in de praktijk een aantal pilots worden gemonitord. "Deze commmunities zijn al gebouwd en wij lopen daar tegen de beperkingen van de zorg aan in het kader van privacy. Ga met veel partijen kijken waar we tegenaan lopen en bespreken hoe we die obstakels kunnen oplossen. Wij zijn de eerste die daar een bijdrage aan willen leveren. Geen Poolse landdag maar in pilots uitvinden hoe dit het best kan."

Meer informatie

Ook interessant / voor u geselecteerd

Duurzaam groeien doe je in kleine stapjes
6 maart 2024

Deze blog is geschreven door Moustafa Turky, commercieel directeur bij Comelit…

Lees Verder »
195 extra ontmoetingsruimten door de Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting
19 februari 2024

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)…

Lees Verder »
DEEL deelt kennis over empathisch wonen in projectvideo en podcasts
15 februari 2024

DEEL is een afkorting voor Dutch Empathic Environment Livinglabs. Het is een initiatief van prof.dr.ir. Masi…

Lees Verder »
Zorgrobot Tessa is steun in de rug
25 januari 2024

Wie kent haar niet? Tessa, de ‘pratende bloempot’?  Deze zorgrobot helpt mensen met dementie en hun…

Lees Verder »
Slimme Zorg Estafette 2024 bijna van start!
19 januari 2024

Op 29 januari gaat de Slimme Zorg Estafette 2024 van start, een initiatief van het ministerie van VWS. De…

Lees Verder »
Ontmoeten in de praktijk
17 januari 2024

Ontmoeten speelt een cruciale rol bij collectieve woonvormen. Dat maakt deze woonvormen zo waardevol! Maar… hoe…

Lees Verder »
De Brink 2.0, vruchtbare grond voor voorzorgcirkels
20 december 2023

We staan bij een klein grasveldje aan de Madernastraat in Almere. Een wandelpaadje snijdt het veldje in tweeën…

Lees Verder »
Terugblik op het Seminar 'Thuistechnologie'
13 december 2023

“Sokken die testen op diabetes, beha’s met sensoren die borstkanker kunnen opsporen, horloges die je aansporen…

Lees Verder »
Praktijkmiddag Positieve Gezondheid in wijkcentrum De Roef
28 november 2023
Een nieuw type wijkcentrum

In de wijk Stadsweiden in Harderwijk stond sinds 1977 het wijkcentrum De Roef. Het…

Lees Verder »
Buurthuis op wielen - The movie
17 november 2023

Ze wonnen de ZorgSaamWonen Award 2022 met DumDum, een Ford Transit uit 1978. Met dit vrolijke Buurthuis op…

Lees Verder »
Plekken van ontmoeting in de wijk
9 november 2023

Eerste Michi-Noeki van Nederland geopend in Groningen

De eerste Michi-Noeki van Nederland is in…

Lees Verder »
Democratisering van technologie geeft ruimte aan versnelling
23 oktober 2023

Moustafa Turky is commercieel directeur bij Comelit groep Nederland én hij is lid van ZorgSaamWonen. Hij vindt…

Lees Verder »
Innovaties helpen bij langer zelfstandig thuis wonen
16 oktober 2023

Veel Nederlanders willen graag langer zelfstandig thuis wonen. Innovaties kunnen hierbij behulpzaam zijn.…

Lees Verder »
Zorgethicus Alistair Niemeijer over de meerwaarde van zorgtechnologie
10 oktober 2023

In zijn lezing op het seminar Thuistechnologie dat ZorgSaamWonen op 14 november organiseert, zal Alistair…

Lees Verder »
'We komen elkaar wel ergens tegen'
9 oktober 2023

Vroeger was alles beter, hoor je vooral ouderen wel vaker zeggen. Toen kenden mensen elkaar nog en hielpen ze…

Lees Verder »
Jury ZorgSaamWonen Award aan het woord: Joost Smit
8 augustus 2023

De komende weken maken wij een rondje langs de juryleden van de ZorgSaamWonen Award 2023. De ZorgSaamWonen…

Lees Verder »
Buurthuis op Wielen: vervolg van de reis na de ZorgSaamWonen juryprijs
5 juli 2023

Stichting de Tijdmachine won vorig jaar de juryprijs met hun initiatief DumDum, een Ford Transit uit 1978. Met…

Lees Verder »
Alledaagse attentheid volop aanwezig, ook in de superdiverse stad
5 juli 2023

Ludo Glimmerveen is programmaleider ‘Alledaagse attentheid in de superdiverse stad’…

Lees Verder »
Partnerinterview Pellikaan
27 juni 2023

Wij reizen op een zonnige dag in juni af naar Tilburg voor een kennismaking met Jack Hazen, commercieel…

Lees Verder »
Column: Laten we welzijn
27 juni 2023

Blijmakers, aandachtgevers, welzijnscoaches, buurtverbinders…..steeds vaker kom je deze functies tegen in de…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.