Hofje Wendakker, bijna net als thuis

hofje

Zorgorganisaties maken bijzondere tijden door. Zorgpersoneel werkt hard om ook in deze tijden veilige en goede zorg te bieden en het voor de bewoners ook nu in deze moielijke tijd het zo fijn mogelijk te maken.  Dit artikel over Hofje Wendakker is geschreven voor de corona-periode. Ook hier zijn er maatregelen genomen ter voorkoming van de verspreiding van het corona virus en de effecten daarvan voor cliënten, bewoners en hun naasten, vrijwilligers en medewerkers. Viattence volgt nauwlettend de berichtgeving en de aanwijzingen van de GGD en het RIVM in het kader van het corona virus.

Gewoon in de wijk kunnen wonen, ook al is er zorg nodig. Dit wil zorgorganisatie Viattence de komende jaren bereiken voor haar bewoners. In Heerde is het al gelukt. Daar heeft Viattence een verpleeghuis vervangen door kleinschalige woongroepen waar mensen in de wijk wonen. ‘We willen zwaardere zorg dicht bij de burger brengen, zodat mensen in een kwetsbare fase van hun leven in een gewone woonwijk kunnen wonen’, zegt Isabelle van der Wijk, manager zorg bij Viattence. ‘Wel is het concept wennen voor bewoners die verhuisd zijn vanuit een traditioneel huis naar een woonhuis’. ‘Dit geldt ook voor medewerkers, door dit woonconcept wordt namelijk afgestapt van geijkte routines en gewoontes die in een nieuwe omgeving niet maar aansluiten’. ‘Viattence heeft verschillende woonconcepten. ‘Ieder dorp heeft zijn eigenheid. In het ene dorp past een woonzorgcomplex, elders is er behoefte aan kleinschalig wonen of gemixt wonen, zegt Van der Wijk.  ‘De toekomstige zorgvraag zal zich vooral thuis afspelen. Wij zullen als zorgorganisatie netwerkzorg moeten bieden. Samen met welzijnsorganisaties, gemeenten, familie. De uitdaging is om het aanbod slim op elkaar aan te laten sluiten’, zegt Nathalie Steenge bestuurssecretaris bij Viattence. ‘We streven naar een inclusieve maatschappij. Dat mensen er mogen zijn, ook in hun kwetsbaarheid. Ook het sociale netwerk van bewoners moet zich prettig voelen in onze locaties en medewerkers moeten er fijn kunnen werken.’

h

Iedere voordeur een eigen kleur
Het vastgoed moet goed aansluiten op het doel: medewerkers een fijne werkplek bezorgen, bewoners prettig laten wonen en familieleden en mantelzorgers een welkom gevoel geven. Evelien van Veen is architect/eigenaar bij van Veen Architecten en heeft dit uitgangspunt verwerkt in Hofje Wendakker in Heerde. Het concept beneden wonen, boven slapen, een verticale programma opzet is het uitgangspunt . ‘Ik heb overnacht in de Nieuwe Anthoniehof om te ervaren wat een gebouw en de inrichting in deze verticale opzet zoals“thuis” met de medewerkers, bewoners, familie en mezelf doet. Dat was erg leerzaam. Zo zag dat het fijn is als je als medewerker goed overzicht hebt in een woonkamer.’ Ze heeft geleerd dat alles zo zijn voor- en nadelen heeft. ‘Je moet van alle voordelen het optimale eruit halen bij het ontwerp.’ Uit ervaring weet ze dat herkenbaarheid belangrijk is voor mensen met dementie. In het Hofje Wendakker heeft ze de voordeur van elk woonhuis een andere kleur gegeven. De plint heeft andere steenpatronen dan de rest. Verder heeft ze gelet op logische en veilige looproutes voor de bewoners en medewerkers.

Bijna net als thuis
De  locatie bestaat uit drie losse gebouwen rond een binnentuin, die ogen als hedendaagse gezinswoningen.Elk gebouw bestaat uit vier zorgwoningen voor elk acht bewoners met nog een extra slaapruimte op de bg. En extra een gemeenschappelijke ruimte . Het zijn een soort eengezinswoningen maar dan met acht slaapkamers’, zegt Steenge. ‘Het hofje is in de zomer 2019 opengegaan. Minister de Jonge heeft het in november officieel geopend.  Voorheen stond hier een groot verpleeghuis. Nu staat er een nieuw gebouwd hofje in een nieuwe woonwijk.’ Het Hofje is gerealiseerd door ontwikkelaar Vitaal ZorgVast, bouwbedrijf BAM,  in samenwerking met de gemeente Heerde en belegger Apollo zorgvastgoedfonds. Viattence is huurder. ‘De prettige samenwerking met elkaar was fijn. We deelden allemaal dezelfde visie: bijna net als thuis wonen. Dat willen we bereiken voor de bewoners.’ Er wordt nog gebouwd door van Wonen aan de wijk rond Hofje Wendakker. Als dat stuk straks ook bewoond is, hoopt van Wijk op nog meer interactie met de wijk. ‘Een koffietentje in de buurt zou mooi zijn’.

e
 

Rust in de serre
Van Veen, de ontwikkelaar en Viattence hebben heeft intensief gesproken met de buurtbewoners en de medewerkers. ‘Dat kostte veel tijd maar leverde veel op. Het was leuk en het maakt dat medewerkers zich er nu ook thuis voelen en de buurtbewoners er trots op zijn.’ Zelf vindt ze de intimiteit van het hofje het mooiste. ‘In de zomer zit iedereen buiten en is het lekker druk. Maar als je de rust wilt opzoeken kan dat in de serres die ik tussen de woongroepen in heb geplaatst. Het leuke is dat die ook echt worden gebruikt.’ Op de kop is steeds een multifunctionele ruimte ingericht met een eigen entree. Daar vindt fysiotherapie plaats, daar komt de kapper en daar vinden de bijeenkomsten plaats. Er staat een orgel en er is ruimte voor een kerkdienst.’ De bewoners slapen boven en verblijven beneden in de woongroepen. Van Veen: ‘Bewoners kunnen van de ene huiskamer naar de andere wandelen.’ Iedere groep heeft een eigen karakter. Zo is de ene groep wat meer in plattelandssfeer aangekleed, de ander meer klassiek en de volgende ademt de sfeer uit van de fifties. ‘Medewerkers hebben meegedacht, ook met de inrichting.’ Domotica is er ook volop maar nauwelijks zichtbaar. Er is verlichting die het dag- en nachtritme ondersteunt en er is een gps-proef met leefcirkels.

e

Geïntegreerd in de wijk
Overal is de natuurlijke omgeving aanwezig. De dierenweide met kippen en eenden zorgt voor afleiding en trekt buurtbewoners. De binnentuin is besloten en is meer een belevingstuin: er staan fruitbomen, er is een moestuin, een veilige vijver. Overal staan planten die op verschillende hoogtes staan zodat ze voor mensen in een rolstoel ook aan te raken zijn. ‘Ook is er een zandbak. Dat is aantrekkelijk voor buurtkinderen maar ook voor kleinkinderen die op bezoek komen. Buiten staan kruiwagens om afval te vervoeren. Een speelse manier om het hofje een huiselijke uitstraling te geven’, zegt Steenge.  ‘Het grootste compliment dat kreeg ik was dat iemand tegen mij zei dat hij de instelling niet kon vinden’, vertelt van Wijk.’ ‘Dat klopt, want het zijn woonhuizen.’

Ook interessant / voor u geselecteerd

cover robert
Het verpleeghuis van de toekomst is een zorgzame buurt
21 oktober 2020

Buurtzorg, waarbij burgers, verpleeghuizen, welzijns- en zorgvoorzieningen, scholen, culturele verenigingen en…

Lees Verder »
duurzaam bewonersbedrijf
Vijf succesfactoren voor een duurzaam bewonersbedrijf
20 oktober 2020

Woningcorporaties en projectontwikkelaars waren wat sceptisch: de bouw zou te duur uitvallen en de zorg niet…

Lees Verder »
trends
Blog: over de waarde van rouwen en huiselijkheid
15 oktober 2020

In dit blog gaat Tjitske Zuidema in op een prachtig interview van Lidewij Ekelkoort, dat onlangs verscheen in…

Lees Verder »
alexander
Impressie expertmeeting ZorgSaamWonen
15 oktober 2020

Op woensdag 30 september was het tijd om als experts weer (digitaal) bij elkaar te komen. Tijdens de eerste…

Lees Verder »
ecodorp zuiderveld afbeelidng
Ecodorp Zuiderveld: zorg voor elkaar en omgeving
14 oktober 2020

Marian Aarts wist niet wat haar te wachten stond toen ze in 2015 lid werd van de Coöperatieve Vereniging…

Lees Verder »
foto els
Alleen, maar niet eenzaam in woongemeenschap Oosterburen
13 oktober 2020

‘Het is gewoon erg leuk’, zegt de 64-jarige Els van Zon over het wonen in woongemeenschap Oosterburen in Den…

Lees Verder »
kroondomein 1
Oranjepark in Ermelo verbindt generaties
7 oktober 2020

Het Oranjepark in Ermelo wordt een meergeneratiebuurt. Deze transformatie is in volle gang. Het oude…

Lees Verder »
foto rick
'Geef mensen die anders zijn de ruimte'
6 oktober 2020

Rick Kwekkeboom is lector Langdurige Zorg en Ondersteuning aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Ze gaf…

Lees Verder »
ere
Voorlezen als ontspanning en verbinding voor en met ouderen
2 oktober 2020

Het is vandaag, vrijdag 2 oktober, Nationale Ouderendag. Op deze dag lezen bekende en onbekende Nederlanders…

Lees Verder »
hoofdfoto thuishuis
Gezellig oud worden doe je samen
24 september 2020

Scootmobieltochtjes, klapstoelgesprekken en Thuisbusbingo’s. Stichting Thuishuis Woerden keek in de corona-…

Lees Verder »
eenzaamheid ouderen
'Welzijn krijgt te weinig aandacht in tijden van corona'
24 september 2020

Welzijn krijgt in tijden van corona niet de aandacht die het verdient, stelt hoogleraar Theo van Tilburg in een…

Lees Verder »
hugo foto
Bewustwording over eenzaamheid groeit
24 september 2020

ZorgSaamWonen hield een interview met expert Hugo van den Beld over het onderwerp eenzaamheid. Hoe staat het…

Lees Verder »
foto rick
Vijf vragen over eenzaamheid aan: Rick Kwekkeboom
24 september 2020

ZorgSaamWonen sprak met expert Rick Kwekkeboom over eenzaamheid en stelde haar hierover vijf vragen. Rick…

Lees Verder »
de linde
'Een goed ontwerp begint binnen'
21 september 2020

Een goed ontwerp begint binnen. Dat is de visie van architect Louis Banning die niet voor niets zijn bureau …

Lees Verder »
groter
Landelijke inventarisatie 'Zorgzame gemeenschappen in kaart' van start
18 september 2020

Op dinsdag 15 september is de landelijke inventarisatie van bewonerscollectieven in welzijn, zorg en wonen…

Lees Verder »
gemengd wonen 1
(Weer) meetellen door gemengd wonen
18 september 2020

Iris Rook deed voor haar master Human Geography aan de Universiteit Utrecht een afstudeerstage bij…

Lees Verder »
ella vogelaar
Nederland Zorgt voor Elkaar lanceert Ella Vogelaar Academie
4 september 2020

Op zaterdag 5 september lanceerde onze partner Nederland Zorgt voor Elkaar de Ella Vogelaar Academie voor…

Lees Verder »
babbeltruc
Campagne Senioren en Veiligheid in september
2 september 2020

Om ouderen een veiliger gevoel te geven, start op 1 september vanuit het Ministerie van Justitie en Veiligheid…

Lees Verder »
checken
Dit wist je nog niet over een zorgverzekering
28 augustus 2020

Online is tegenwoordig genoeg informatie te vinden over de zorgverzekering, echter bewijst dat de praktijk dat…

Lees Verder »
ouderen en corona
Gemeenten zetten zich in voor betere gezondheid en welbevinden senioren
26 augustus 2020

De gemeenten Papendrecht, Rotterdam, Vlaardingen en Dordrecht werken binnen het project 'Senioren sterker maken…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.