Hofje Wendakker, bijna net als thuis

hofje

Zorgorganisaties maken bijzondere tijden door. Zorgpersoneel werkt hard om ook in deze tijden veilige en goede zorg te bieden en het voor de bewoners ook nu in deze moielijke tijd het zo fijn mogelijk te maken.  Dit artikel over Hofje Wendakker is geschreven voor de corona-periode. Ook hier zijn er maatregelen genomen ter voorkoming van de verspreiding van het corona virus en de effecten daarvan voor cliënten, bewoners en hun naasten, vrijwilligers en medewerkers. Viattence volgt nauwlettend de berichtgeving en de aanwijzingen van de GGD en het RIVM in het kader van het corona virus.

Gewoon in de wijk kunnen wonen, ook al is er zorg nodig. Dit wil zorgorganisatie Viattence de komende jaren bereiken voor haar bewoners. In Heerde is het al gelukt. Daar heeft Viattence een verpleeghuis vervangen door kleinschalige woongroepen waar mensen in de wijk wonen. ‘We willen zwaardere zorg dicht bij de burger brengen, zodat mensen in een kwetsbare fase van hun leven in een gewone woonwijk kunnen wonen’, zegt Isabelle van der Wijk, manager zorg bij Viattence. ‘Wel is het concept wennen voor bewoners die verhuisd zijn vanuit een traditioneel huis naar een woonhuis’. ‘Dit geldt ook voor medewerkers, door dit woonconcept wordt namelijk afgestapt van geijkte routines en gewoontes die in een nieuwe omgeving niet maar aansluiten’. ‘Viattence heeft verschillende woonconcepten. ‘Ieder dorp heeft zijn eigenheid. In het ene dorp past een woonzorgcomplex, elders is er behoefte aan kleinschalig wonen of gemixt wonen, zegt Van der Wijk.  ‘De toekomstige zorgvraag zal zich vooral thuis afspelen. Wij zullen als zorgorganisatie netwerkzorg moeten bieden. Samen met welzijnsorganisaties, gemeenten, familie. De uitdaging is om het aanbod slim op elkaar aan te laten sluiten’, zegt Nathalie Steenge bestuurssecretaris bij Viattence. ‘We streven naar een inclusieve maatschappij. Dat mensen er mogen zijn, ook in hun kwetsbaarheid. Ook het sociale netwerk van bewoners moet zich prettig voelen in onze locaties en medewerkers moeten er fijn kunnen werken.’

h

Iedere voordeur een eigen kleur
Het vastgoed moet goed aansluiten op het doel: medewerkers een fijne werkplek bezorgen, bewoners prettig laten wonen en familieleden en mantelzorgers een welkom gevoel geven. Evelien van Veen is architect/eigenaar bij van Veen Architecten en heeft dit uitgangspunt verwerkt in Hofje Wendakker in Heerde. Het concept beneden wonen, boven slapen, een verticale programma opzet is het uitgangspunt . ‘Ik heb overnacht in de Nieuwe Anthoniehof om te ervaren wat een gebouw en de inrichting in deze verticale opzet zoals“thuis” met de medewerkers, bewoners, familie en mezelf doet. Dat was erg leerzaam. Zo zag dat het fijn is als je als medewerker goed overzicht hebt in een woonkamer.’ Ze heeft geleerd dat alles zo zijn voor- en nadelen heeft. ‘Je moet van alle voordelen het optimale eruit halen bij het ontwerp.’ Uit ervaring weet ze dat herkenbaarheid belangrijk is voor mensen met dementie. In het Hofje Wendakker heeft ze de voordeur van elk woonhuis een andere kleur gegeven. De plint heeft andere steenpatronen dan de rest. Verder heeft ze gelet op logische en veilige looproutes voor de bewoners en medewerkers.

Bijna net als thuis
De  locatie bestaat uit drie losse gebouwen rond een binnentuin, die ogen als hedendaagse gezinswoningen.Elk gebouw bestaat uit vier zorgwoningen voor elk acht bewoners met nog een extra slaapruimte op de bg. En extra een gemeenschappelijke ruimte . Het zijn een soort eengezinswoningen maar dan met acht slaapkamers’, zegt Steenge. ‘Het hofje is in de zomer 2019 opengegaan. Minister de Jonge heeft het in november officieel geopend.  Voorheen stond hier een groot verpleeghuis. Nu staat er een nieuw gebouwd hofje in een nieuwe woonwijk.’ Het Hofje is gerealiseerd door ontwikkelaar Vitaal ZorgVast, bouwbedrijf BAM,  in samenwerking met de gemeente Heerde en belegger Apollo zorgvastgoedfonds. Viattence is huurder. ‘De prettige samenwerking met elkaar was fijn. We deelden allemaal dezelfde visie: bijna net als thuis wonen. Dat willen we bereiken voor de bewoners.’ Er wordt nog gebouwd door van Wonen aan de wijk rond Hofje Wendakker. Als dat stuk straks ook bewoond is, hoopt van Wijk op nog meer interactie met de wijk. ‘Een koffietentje in de buurt zou mooi zijn’.

e
 

Rust in de serre
Van Veen, de ontwikkelaar en Viattence hebben heeft intensief gesproken met de buurtbewoners en de medewerkers. ‘Dat kostte veel tijd maar leverde veel op. Het was leuk en het maakt dat medewerkers zich er nu ook thuis voelen en de buurtbewoners er trots op zijn.’ Zelf vindt ze de intimiteit van het hofje het mooiste. ‘In de zomer zit iedereen buiten en is het lekker druk. Maar als je de rust wilt opzoeken kan dat in de serres die ik tussen de woongroepen in heb geplaatst. Het leuke is dat die ook echt worden gebruikt.’ Op de kop is steeds een multifunctionele ruimte ingericht met een eigen entree. Daar vindt fysiotherapie plaats, daar komt de kapper en daar vinden de bijeenkomsten plaats. Er staat een orgel en er is ruimte voor een kerkdienst.’ De bewoners slapen boven en verblijven beneden in de woongroepen. Van Veen: ‘Bewoners kunnen van de ene huiskamer naar de andere wandelen.’ Iedere groep heeft een eigen karakter. Zo is de ene groep wat meer in plattelandssfeer aangekleed, de ander meer klassiek en de volgende ademt de sfeer uit van de fifties. ‘Medewerkers hebben meegedacht, ook met de inrichting.’ Domotica is er ook volop maar nauwelijks zichtbaar. Er is verlichting die het dag- en nachtritme ondersteunt en er is een gps-proef met leefcirkels.

e

Geïntegreerd in de wijk
Overal is de natuurlijke omgeving aanwezig. De dierenweide met kippen en eenden zorgt voor afleiding en trekt buurtbewoners. De binnentuin is besloten en is meer een belevingstuin: er staan fruitbomen, er is een moestuin, een veilige vijver. Overal staan planten die op verschillende hoogtes staan zodat ze voor mensen in een rolstoel ook aan te raken zijn. ‘Ook is er een zandbak. Dat is aantrekkelijk voor buurtkinderen maar ook voor kleinkinderen die op bezoek komen. Buiten staan kruiwagens om afval te vervoeren. Een speelse manier om het hofje een huiselijke uitstraling te geven’, zegt Steenge.  ‘Het grootste compliment dat kreeg ik was dat iemand tegen mij zei dat hij de instelling niet kon vinden’, vertelt van Wijk.’ ‘Dat klopt, want het zijn woonhuizen.’

Ook interessant / voor u geselecteerd

o
‘Doe jezelf een plezier en verhuis op tijd’
8 juli 2020

In de centrale hal van wooncomplex Elisabeth Otter-Knoll hangen kleurige kraanvogels. Petra Donker, directeur…

Lees Verder »
zoveel mogelijk geluk
Leven met dementie met zoveel mogelijk geluksmomenten
7 juli 2020

‘Mensen met dementie hebben dezelfde behoeften als jij en ik. Zij hebben alleen moeite met het invullen van de…

Lees Verder »
migrantenouderen
Gezond ouder worden in twee werelden
2 juli 2020

Migrantenouderen hebben het niet altijd even makkelijk. Om ouderen een hart onder de riem te steken is het…

Lees Verder »
boekje
Wijksteun Super-Actief: Sociaal werk van hart tot hart
2 juli 2020

Anita Kornman en Clara van Vliet runnen welzijnsorganisatie Super-Actief in De Esch. Vanaf 1 januari 2018 doet…

Lees Verder »
foto asha
Weer thuis na ernstig hersenletsel
1 juli 2020

Bij mensen met ernstig hersenletsel (NAH) is er veel meer mogelijk dan in de praktijk nu gebeurt. Naasten en…

Lees Verder »
levensloopbestendig wonen
Inhaalslag nodig bij levensbestendige woningen
22 juni 2020

De Raad van Ouderen adviseert om een inhaalslag te maken in het bouwen van levensloopbestendige woningen. Dat…

Lees Verder »
ouderen zorg
Wonen en zorg voor ouderen moet snel anders
19 juni 2020

Er zijn ingrijpende veranderingen nodig voor wonen en zorg voor ouderen. Dat is de boodschap van het witboek…

Lees Verder »
b
Ik wil kunnen begrijpen waarom een coronamaatregel wordt genomen
18 juni 2020

Ik ben behoorlijk in paniek door het coronabeleid van deze regering. Mijn moeder van 87 wordt nu al wekenlang…

Lees Verder »
coll
Blijft de solidariteit – in ‘De stad van betrokken burgers’?
17 juni 2020

Tine De Moor, hoogleraar sociale en economische geschiedenis aan de aan de Universiteit Utrecht, gaf tijdens…

Lees Verder »
gelukkig oud worden
Hoe word je gelukkig ouder in een veranderende samenleving?
15 juni 2020

Tijdens de coronacrisis hebben tal van nieuwe creatieve bijeenkomsten met ouderen het daglicht gezien. Door de…

Lees Verder »
foto
AEF-rapport: waakzaamheid geboden in kwetsbare wijken
12 juni 2020

Kwetsbare bewoners in corporatiewijken krijgen te laat of te weinig ondersteuning vanuit de Wmo. Een vroege…

Lees Verder »
seminar live
Samen op zoek naar slimme wijken en woonvormen
11 juni 2020

‘Bouwen, bouwen, bouwen. Dat was het advies van de commissie Bos uit januari 2020. Ouderen zijn niet altijd het…

Lees Verder »
dan
Zorg op afstand begrijpelijk maken voor iedereen
11 juni 2020

ZorgSaamWonen ging in gesprek met Daniëlle Kikken van Bouf Legal. Het adviesbureau is aangesloten als partner…

Lees Verder »
webinar
Healing environment: betrokkenheid gebruiker en bewoner essentieel
10 juni 2020

Ontwerp vanuit de beleving van bewoners, patiënten, bewoners en zelfs kinderen. Dat advies klonk vanuit diverse…

Lees Verder »
eenzaamheid
Hoe eenzaam zijn Marokkaanse ouderen?
8 juni 2020

Hoe beleven ouderen met een Marokkaanse achtergrond eenzaamheid en ouder worden in Nederland? Die vraag staat…

Lees Verder »
yvonne
Opa en omadag
4 juni 2020

Het is vandaag, 4 juni, nationale opa en oma dag. Deze dag is nog niet zo bekend maar we vieren dit in…

Lees Verder »
bas liesker
'Met verhalen vorm je de wereld'
27 mei 2020

Het recente essay van Rijksbouwmeester Floris Alkemade ‘De toekomst van Nederland’ is een inspiratiebron voor…

Lees Verder »
ten dam architecten
Zichtbaarheid burgerinitiatieven groeit
25 mei 2020

‘In deze corona-periode hebben burgers allerlei initiatieven genomen om mensen te helpen. Deze…

Lees Verder »
eenzaamheid
Eenzaamheid bij ouderen tegengaan met ontwerpkracht
25 mei 2020

De gemeente Rotterdam vraagt ontwerpers en makers hun interesse kenbaar te maken in een onderzoekstraject naar…

Lees Verder »
poster
Kijktip: documentaire Vader in de tuin
18 mei 2020

Op 18 mei was de documentaire Vader in de tuin te zien van documentairemaker Frans Bromet. In de documentaire…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.