Betrek mantelzorgers en zorgvragers bij digitalisering van de zorg
Met de campagne Vliegwiel in de Wijk roept Patiëntenfederatie Nederland wijkverpleegkundigen op om met cliënten, hun mantelzorgers en het verdere netwerk van de zorgvrager het gesprek aan te gaan over digitale zorg. Wim Kromwijk, directeur van Coöperatie LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie), is een persoonlijk lid van ZorgSaamWonen en schreef een blog over dit onderwerp.
"Tussen de veertig en vijftig jaar (de sandwichgeneratie) ben je druk met je eigen leven. Je kinderen, werk, persoonlijke ambities, sociaal leven, sport, gezondheid en ga zo maar door. Dan wil je helemaal niet nadenken over het feit dat jouw ouders op een dag zorg nodig zullen hebben en dat jij de aangewezen persoon bent om die zorg op te pakken. Want we weten allemaal; zoals het met opa en oma ging, met het bejaardenhuis als oplossing, is nu geen optie meer." Aldus een alinea uit de laatste campagne van MantelzorgNL.
Vaak wordt gezegd dat door de toenemende vraag naar zorg en de krapte op de arbeidsmarkt mantelzorgers meer moeten gaan doen. Echter vijf miljoen mantelzorgers zetten zich al dagelijks in voor hun naasten. En velen van hen zijn overbelast. Wat verwachten we dan nog meer van hen? En wat voor mantelzorgers geldt, telt ook voor buren van zorgvragers. De verwachtingen naar buren zijn wellicht minder groot dan naar familieleden. Maar wegkijken is ook voor buren lastig!
Mantelzorgers en zorgvragers betrekken
Meer gebruik maken van digitalisering van de zorg is niet alleen een grote stap voor zorgverleners. Voor de meeste zorgvragers, zeker voor ouderen, is het een nog veel grotere stap. Gebruik van smartphone en tablet is voor veel zorgvragers al een hele stap, maar het gebruik neemt snel toe. Ook beeldbellen is na de corona-pandemie al veel gewoner geworden. De volgende stap is vertrouwd raken met digitale middelen, apps, domotica, zorgcommunicatie en wellicht robotachtige oplossingen. Het is te tijdrovend voor wijkverplegers om zelf steeds opnieuw zorgvragers daarin geduldig te begeleiden. Het is van groot belang daarbij het netwerk van van zorgvragers te betrekken: familieleden, mantelzorgers en buren.
Enorme slag te slaan in begeleiding
Zorgaanbieders investeren op lokaal niveau steeds meer energie in het vormen van allianties met de bibliotheek, welzijnswerk, en coalities tegen eenzaamheid. LaCoTA heeft in zijn eigen zoektocht naar begeleidingsmogelijkheden in het verleden vaak gepleit voor lokale digi-domoticateams al dan niet samen met woonzorg-consumentenorganisaties (zoals de ouderenbonden) en ROC’s. In de begeleiding gaat het ook helpen als er meer compatibiliteit komt tussen alle digitale snufjes, meer harmonisatie tussen dashboarden en meer prijsverlaging door verdere onderlinge integratie van de communicatie. Wie kan op dit moment door de bomen het bos nog zien? Een gemiddelde zorgvrager niet! Als je buurman van de trap valt….. moet het veel sneller kunnen en gemakkelijker worden een sociaal, compleet en digitaal netwerk te organiseren. Dat is van belang voor de zorgvrager zelf en voor zorgverleners.
Vliegwiel in de wijk
Vorige week lanceerde de Patiëntenfederatie Nederland de campagne Vliegwiel in de wijk. Met deze campagne roept zij wijkverpleegkundigen op om met cliënten, en daarmee soms ook met mantelzorgers en het verdere netwerk van de zorgvrager het gesprek aan te gaan over digitale zorg.
LaCoTA /Anders en Actief Wonen is sinds januari 2023 projectpartner van het Vliegwiel in de wijk en zet zich vooral in buurtbewoners te betrekken bij de campagne. Mogelijk zijn er buurtbewoners die ook als vrijwilliger via de bibliotheken, Seniorweb, of een cliëntenorganisatie willen bijdragen aan ondersteuning van zorgvragers en hen helpen de digitalisering eigen te maken.
Lees verder wat er nu verder al mogelijk is:
ZorgSameBuurten - ZorgSameBuurten & Ondersteuning (lacota.nl)
Reactie toevoegen