Langdurige zorg in de eigen woning geleverd krijgen. Dat kan met het Volledig Pakket Thuis (VPT) in de wijk. Het is bedoeld voor mensen met een WLZ-indicatie.
'VPT in de wijk' gaat over meer dan zorg alleen
(door Yvonne Witter)
Marion Verhey, projectleider Langdurige Zorg Thuis (VPT) in de regio Zwolle en Midden-IJssel, wil het eigenlijk niet meer hebben over zorg maar over leven. "Het gaat erom mensen te ondersteunen bij het leven van hun leven. Het gaat over het dagelijks leven. Soms is daar zorg voor nodig." Veel zorgorganisaties zoeken naar de beste manier om VPT in de wijk te bieden. "Het vraagt om een andere benaderingswijze en een andere manier van werken. Dat is wennen voor veel mensen. Medewerkers moeten weer leren om de regie en het eigenaarschap bij de ouderen en hun netwerk te laten en hen te ondersteunen bij hun doelen in het leven."
Mariëlle Scholten, regiomanager bij Carinova en betrokken bij drie proeftuinen vult aan: "Het is nodig om daarmee aan de slag te gaan. We hebben een tekort aan medewerkers, we hebben een toenemende zorgvraag, we zien overbelaste mantelzorgers. Dat vraagt om het anders organiseren van de zorg." Carolien Vermaas van AAG wijst ook op veranderingen die in het fysieke domein nodig zijn. "Het thuis zorg ontvangen vraagt ook wat van de woning en woonomgeving. En betreft ook de ontmoetingsruimte. ’
Regie
Het gaat erom dat de oudere zelf meer regie heeft op zijn of haar leven. Daarnaast is de sociale activering en een goed netwerk van mensen van belang. De informele en formele zorg moeten optimaal samenwerken.
Er is bij VPT in de wijk oog voor het hele netwerk om de cliënt heen en met hen samen maken we het thuis blijven zo lang mogelijk. Maar er is uiteraard wel een grens waardoor thuis wonen niet meer kan, maar die ligt door VPT wel later dan in de huidige vorm.
Marion: "Ouderen willen hun kwetsbaarheid niet graag laten zien en willen ondanks de kwetsbaarheid regie houden over het eigen leven. Zorgmedewerkers zijn dienstbaar en behulpzaam en willen graag ondersteunen. Daar zit een spanning in die je wegneemt door goed met elkaar af te stemmen en de zelfstandigheid van de cliënt goed voor ogen te houden."
Ontmoetingsruimte
Het gaat er volgens Marion om de mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te houden, onderdeel te laten zijn van het 'gewone leven' en de maatschappij. Zij kunnen namelijk vaak veel meer dan zijzelf, het netwerk en zorgmedewerkers soms denken. "Neem nu de inrichting van een ontmoetingsruimte, doe dat samen met bewoners. Zij struinen vaak kringloopwinkels af en komen zo tot een knusse inrichting die niet veel hoeft te kosten."
Lezingen
Het onderwerp VPT in de wijk is breed en veelomvattend. Daarom zullen er drie lezingen plaatsvinden.
Op 16 mei vindt de eerste lunchlezing plaats waarin Marion, Mariëlle en Carolien ingaan op VPT in de wijk. Wat is er nodig? Hoe kunnen mensen met VPT in de wijk prettig ouder worden? Wat is de rol van het zorgkantoor? Wat kunnen corporaties, ontwikkelaars en bouwers betekenen? In het najaar vinden nog twee lunchlezingen plaats over VPT in de wijk: eentje over hoe ouderen zich redden in en om hun huis en de ander over de financiering en organisatie.
Je kunt je aanmelden via: Lunchlezing 'VPT in de wijk, de nieuwe standaard?' | ZorgSaamWonen
AAG zal het komende jaar vijf publicaties maken over het scheiden van wonen en zorg. De eerste is al verschenen: Scheiden van Wonen en Zorg: wat als volledig zelfstandig thuis niet meer lukt? - AAG
Reactie toevoegen