Flatcoach houdt mensen langer zelfstandig

trtrt

Sinds 2016 kent Rijswijk een flatcoach die bewoners helpt met het opzetten van activiteiten, bewoners bijeen brengt, problemen tijdig signaleert en doorspeelt en zorgt voor een prettig woonklimaat.  De flatcoach helpt om activiteiten aan te jagen, ondersteunt bewoners met initiatieven en kijkt wat er nodig is. ‘Het is begonnen als innovatieproject van de gemeente. Samen met Welzijn Rijswijk, zorgorganisatie Florence, Rijswijk Wonen, Woonzorgcentra Haaglanden en de gemeente Rijswijk hebben we als corporatie Vidomes het idee voor het aanstellen van een flatcoach vormgegeven’, vertelt Sandy van Marrewijk, regisseur sociaal wonen bij corporatie Vidomes. ‘De reden is om mensen langer zelfstandig te laten wonen en ervoor te zorgen dat er meer onderlinge hulp komt.’ De flatcoach is niet exclusief in Rijswijk te vinden. Sinds een jaar ook in Leidschendam-Voorburg en binnenkort ook in Delft. En in Rijswijk komt er nóg een flatcoach bij. Sandy: ‘In Delft gaat de flatcoach  aan de slag in een nieuwbouwcomplex waar we nabuurschap willen creëren. Hier werken we samen met Pieter van Foreest, de zorgorganisatie en Delft voor Elkaar, de welzijnsorganisatie en de verzekeraar DSW. Pieter van foreest draagt ook bewoners aan met een lichte zorgvraag, maar het complex kent verder allerlei doelgroepen, jong, oud, met en zonder zorgvraag.’ De  bewoners wonen verspreid over 23 eengezinswoningen en 69 appartementen. Frank Kardolus, manager thuiszorg bij Pieter van Foreest licht toe: ‘We zien het tekort aan verpleeghuisplaatsen en we zien ouderen die tussen wal en schip vallen. We missen het oude verzorgingshuis en merken dat er behoefte is aan alternatieven tussen thuis en het verpleeghuis in. Daarom willen wij aan de slag met de flatcoach in het nieuwbouw project. De mensen die hier komen wonen, weten dat er meer van hen verwacht wordt dan alleen wonen. Het is de bedoeling dat bewoners naar elkaar omkijken. Ieder heeft wat bij te dragen, zowel de mensen met een zorgvraag als zonder. Dat is juist zo mooi. Je gebruikt de kracht van iedereen.’ De flatcoach moet volgens Frank de behoeften van de bewoners kennen, hen enthousiasmeren, maar geen taken overnemen. Via een talentenkaart brengt de flatcoach in beeld wat een bewoner graag doet en kan bijdragen.

Samenwerking opzoeken
Tamara Helder, sinds een jaar flatcoach in Leidschendam-Voorburg, heeft de talentenkaart ook gebruikt om beeld te krijgen van de bewoners. ‘Toen ik begon, brak corona uit. Dat was wel jammer. In mijn vorige baan was ik gewend veel telefonisch te doen en ik besloot daarop de bewoners op dezelfde manier te contacten. Ook hebben wij alle bewoners persoonlijk een bloementje overhandigd, zijn doorgegaan met het tuintjes project en andere buitenactiviteiten. Dat stelden ze erg op prijs. En zo leerde ik toch alle bewoners kennen. De leden van de activiteiten commissie en ik hebben samen  ondanks de beperkende corona-omstandigheden nog best veel voor de bewoners kunnen realiseren. Ik merk dat bewoners goed op elkaar letten. Ze doen boodschappen voor elkaar en laten me weten als ze zich zorgen maken over een medebewoner.’ Tamara werkt in twee seniorencomplexen. ‘In het ene gebouw heeft zorgorganisatie Florence een ruimte voor dagbesteding. We werken veel samen en we onderzoeken nu hoe we samen de verschillende ruimten in het gebouw kunnen benutten. Recent is er een jeu de boules baan geopend in het Atrium. De bewoners zorgen zelf voor de plantjes in en om het gebouw.’ Tamara is ervan overtuigd dat bewoners dankzij de activiteiten en de onderlinge hulp langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Om dit meetbaar te maken zijn de samenwerkende partijen bezig met het opzetten van een monitor. ‘We willen jaarlijks peilen hoe tevreden bewoners zijn, hoe het met de wmo-indicaties gaat en we willen via verhalen van de mensen ervaringen verzamelen’, vertelt Sandy. ‘Dat is van belang om het effect aan te kunnen tonen. We willen de meerwaarde aantonen, ook financieel, waardoor de financiering hopelijk structureel wordt.’ Nu betaalt de gemeente en de corporatie de flatcoach. In Delft draagt zorgverzekeraar DSW mee. Frank: ‘Wat bij ons nieuwbouwproject in Delft spannend wordt is het creëren van een community. We hebben geen gemeenschappelijke ruimte in het complex maar we kunnen gebruik maken van de dagvoorziening om de hoek. Ook is er een buurthuis nabij en een school. Misschien kunnen we het gymlokaal van de school gebruiken in de avonduren. Je moet creatief zijn en de samenwerking opzoeken.’

Taalles
‘Daar is Tamara het volledig mee eens. Zij werkt nauw samen met verschillende organisaties, zoals de gemeenten en zorgorganisaties. De lijnen zijn kort. ‘Ik kom veel bewoners tegen die wat in de war zijn. Dan ga ik in gesprek met de zorgorganisatie.’ Ze komt veel eenzaamheid tegen. ‘Dit is versterkt door corona. Vooral de laatste maanden hebben meer ouderen hier last van. Ze zijn blij met mijn telefoontje of als ik koffie kom drinken.’ Sinds kort is er in één van de flats waar Tamara actief is een nieuwe gemeenschappelijke keuken geplaatst.
We koken gezamenlijk één keer per week voor bewoners die hier behoefte aan hebben,. De afgelopen week hebben we 15 maaltijden  voor bewoners gemaakt.  Tamara verbindt zeker ook regelmatig mensen met elkaar. Zij geeft een voorbeeld. ‘Een Spaanstalige bewoonster van 57 jaar woonde hier samen met haar oude moeder. Ze hadden geen contact met andere bewoners. Toen de moeder overleed, raakte de dochter geïsoleerd. Zij spreekt de Nederlandse taal niet. Toen heb ik een medebewoonster, een gepensioneerde taaldocent van statushouders, gevraagd of zij misschien tijd en zin had om de Spaanse dochter les te geven. Ik heb hen met elkaar in contact gebracht. Dat bleek een groot succes. De Spaanse vrouw leert Nederlands en komt zodra het weer kan naar onze activiteiten. Zij wil als vrijwilliger aan de slag en zal komen helpen bij de kunstklas.’ Dat zijn van die gebeurtenissen die Tamara blij maakt en zich doet realiseren dat dit concept echt werkt. Sandy krijgt regelmatig vragen uit andere gemeenten. ‘Het belang van een flatcoach wordt meer en meer gezien. Terecht, vinden Sandy, Tamara en Frank, want ze geloven in de flatcoach. De flatcoach houdt mensen langer thuis op een prettige manier.

De Flatcoach verzorgt een presentatie tijdens het webinar 'Thuis oud worden, kan het?' Dit webinar wordt verzorgd door Vilans en ZorgSaamWonen. Aanmelden is gratis en kan nog steeds. Aanmelden webinar >>

Ook interessant / voor u geselecteerd

rtr
Verbinden om welzijn te vergroten
14 juni 2021

Verbindingen leggen binnen en buiten de organisatie, dat is wat Pauline van der Zee, coördinator Welzijn …

Lees Verder »
ere
Ruimtelijke én sociale factoren beïnvloeden gebruik ontmoetingsruimte
31 mei 2021

Wat voor factoren kunnen bijdragen aan het stimuleren van het gebruik van ontmoetingsruimten? Met deze vraag…

Lees Verder »
prettig oud op tijd
Zo bereid je je goed voor op de derde levensfase
27 mei 2021

Hoe kunnen mensen in de derde levensfase zich goed voorbereiden op later? Die vraag stond centraal bij het…

Lees Verder »
trr
Knus wonen in een mantelzorgwoning
26 mei 2021

‘Ik heb het erg naar mijn zin in deze mantelzorgwoning’, zegt de 81-jarge Dineke Simon uit Putten. ‘Het is…

Lees Verder »
tuin meppel
Eco-tuinen bij Woonzorg Nederland
25 mei 2021

Bij het realiseren van woonzorggebouwen voor ouderen is de tuin meestal het sluitstuk. De keuze valt vaak op…

Lees Verder »
ree
Thuis ouder worden, het kan!
25 mei 2021

Thuis ouder worden, kan het? Vilans en platform ZorgSaamWonen organiseerden samen een webinar over dit actuele…

Lees Verder »
foto yvonne nieuw
Laat mij maar thuis!
25 mei 2021

In het magazine Zorgen voor Morgen, van Fundis, schreef Yvonne Witter een blog over het woonaanbod voor ouderen…

Lees Verder »
vrouwtjw
Samen de dag door
19 mei 2021

Gijsbert-Willem Evers, sociaal werker bij welzijnsorganisatie Welzijn Putten, bracht mij in contact met twee…

Lees Verder »
hofje auguste
Woonzorg Nederland nu officieel dementievriendelijk
17 mei 2021

Op woensdag 12 mei kreeg onze founding partner Woonzorg Nederland het certificaat 'Dementievriendelijke…

Lees Verder »
dd
Polderwiel; zelfstandig blijven wonen met dementie
11 mei 2021

In Dordrecht staat het wooncomplex Polderwiel. Mariska van der Heijden van zorgorganisatie Het Spectrum…

Lees Verder »
tineke
Hoe is de coronatijd voor Chinese migrantenouderen?
10 mei 2021

Hoe ervaren Chinese migrantenouderen in Nederland en België de coronatijd? Deze vraag stond centraal in een…

Lees Verder »
demeti
Succesvol werken aan een Dementievriendelijke Samenleving
7 mei 2021

In Noord-Brabant zijn in de afgelopen 10 jaar tijd bijna 60 gemeenten aan de slag gegaan om een…

Lees Verder »
brokanthuis
Eigenzinnig ouder worden bij Brokant
5 mei 2021

Het is geen verzorgingshuis, geen studentenhuis, geen klassiek woonzorgcomplex. Een Brokanthuis is een woonvorm…

Lees Verder »
ouder worden hhm
Ouderenportretten helpen beleidsmakers bij keuze
4 mei 2021

De noodzaak om de ouderenzorg te herpositioneren ligt nadrukkelijk op de (formatie)tafel. Om beleidsmakers te…

Lees Verder »
bruis
Studio BRUIS – Samen Buurten: zetje in de rug om wooncomplexen te vitaliseren
3 mei 2021

Op 29 april vond de tweede lunchlezing van het platform ZorgSaamWonen plaats, ditmaal verzorgd door onze expert…

Lees Verder »
humanitas
Het leven van alledag in woonzorgcentrum Humanitas Deventer
3 mei 2021

Het is nooit saai in woonzorgcentrum Humanitas in Deventer. Het woonzorgcentrum huisvest 165 ouderen, maar er…

Lees Verder »
huis op maat
Een huis op maat
30 april 2021

Nijemirdum, zo heet het Friese dorp met 400 inwoners waar Mieke Koot (52) woont. Ze kan er oud worden, want het…

Lees Verder »
ontwerp
Zorg en welzijn samen in nieuw Gezondheidshuis Nieuwegein
30 april 2021

Waar voorheen in Nieuwegein Verzorgingshuis Zuilenstein stond, komt een Gezondheidshuis. In het nieuwe pand…

Lees Verder »
bijgesneden
Webinar 'Thuis oud worden, kan het'?
28 april 2021

Werk jij in de wijk samen met ouderen? Zoek je naar voorbeelden om hen hulp en ondersteuning te bieden bij het…

Lees Verder »
expertmeeting fotooo
Expertmeeting ZorgSaamWonen: veel ideeën, initiatieven en enthousiasme
28 april 2021

Op woensdag 14 april was het weer tijd voor de expertmeeting voor alle experts en partners van ZorgSaamWonen.…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.