Flatcoach houdt mensen langer zelfstandig

trtrt

Sinds 2016 kent Rijswijk een flatcoach die bewoners helpt met het opzetten van activiteiten, bewoners bijeen brengt, problemen tijdig signaleert en doorspeelt en zorgt voor een prettig woonklimaat.  De flatcoach helpt om activiteiten aan te jagen, ondersteunt bewoners met initiatieven en kijkt wat er nodig is. ‘Het is begonnen als innovatieproject van de gemeente. Samen met Welzijn Rijswijk, zorgorganisatie Florence, Rijswijk Wonen, Woonzorgcentra Haaglanden en de gemeente Rijswijk hebben we als corporatie Vidomes het idee voor het aanstellen van een flatcoach vormgegeven’, vertelt Sandy van Marrewijk, regisseur sociaal wonen bij corporatie Vidomes. ‘De reden is om mensen langer zelfstandig te laten wonen en ervoor te zorgen dat er meer onderlinge hulp komt.’ De flatcoach is niet exclusief in Rijswijk te vinden. Sinds een jaar ook in Leidschendam-Voorburg en binnenkort ook in Delft. En in Rijswijk komt er nóg een flatcoach bij. Sandy: ‘In Delft gaat de flatcoach  aan de slag in een nieuwbouwcomplex waar we nabuurschap willen creëren. Hier werken we samen met Pieter van Foreest, de zorgorganisatie en Delft voor Elkaar, de welzijnsorganisatie en de verzekeraar DSW. Pieter van foreest draagt ook bewoners aan met een lichte zorgvraag, maar het complex kent verder allerlei doelgroepen, jong, oud, met en zonder zorgvraag.’ De  bewoners wonen verspreid over 23 eengezinswoningen en 69 appartementen. Frank Kardolus, manager thuiszorg bij Pieter van Foreest licht toe: ‘We zien het tekort aan verpleeghuisplaatsen en we zien ouderen die tussen wal en schip vallen. We missen het oude verzorgingshuis en merken dat er behoefte is aan alternatieven tussen thuis en het verpleeghuis in. Daarom willen wij aan de slag met de flatcoach in het nieuwbouw project. De mensen die hier komen wonen, weten dat er meer van hen verwacht wordt dan alleen wonen. Het is de bedoeling dat bewoners naar elkaar omkijken. Ieder heeft wat bij te dragen, zowel de mensen met een zorgvraag als zonder. Dat is juist zo mooi. Je gebruikt de kracht van iedereen.’ De flatcoach moet volgens Frank de behoeften van de bewoners kennen, hen enthousiasmeren, maar geen taken overnemen. Via een talentenkaart brengt de flatcoach in beeld wat een bewoner graag doet en kan bijdragen.

Samenwerking opzoeken
Tamara Helder, sinds een jaar flatcoach in Leidschendam-Voorburg, heeft de talentenkaart ook gebruikt om beeld te krijgen van de bewoners. ‘Toen ik begon, brak corona uit. Dat was wel jammer. In mijn vorige baan was ik gewend veel telefonisch te doen en ik besloot daarop de bewoners op dezelfde manier te contacten. Ook hebben wij alle bewoners persoonlijk een bloementje overhandigd, zijn doorgegaan met het tuintjes project en andere buitenactiviteiten. Dat stelden ze erg op prijs. En zo leerde ik toch alle bewoners kennen. De leden van de activiteiten commissie en ik hebben samen  ondanks de beperkende corona-omstandigheden nog best veel voor de bewoners kunnen realiseren. Ik merk dat bewoners goed op elkaar letten. Ze doen boodschappen voor elkaar en laten me weten als ze zich zorgen maken over een medebewoner.’ Tamara werkt in twee seniorencomplexen. ‘In het ene gebouw heeft zorgorganisatie Florence een ruimte voor dagbesteding. We werken veel samen en we onderzoeken nu hoe we samen de verschillende ruimten in het gebouw kunnen benutten. Recent is er een jeu de boules baan geopend in het Atrium. De bewoners zorgen zelf voor de plantjes in en om het gebouw.’ Tamara is ervan overtuigd dat bewoners dankzij de activiteiten en de onderlinge hulp langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Om dit meetbaar te maken zijn de samenwerkende partijen bezig met het opzetten van een monitor. ‘We willen jaarlijks peilen hoe tevreden bewoners zijn, hoe het met de wmo-indicaties gaat en we willen via verhalen van de mensen ervaringen verzamelen’, vertelt Sandy. ‘Dat is van belang om het effect aan te kunnen tonen. We willen de meerwaarde aantonen, ook financieel, waardoor de financiering hopelijk structureel wordt.’ Nu betaalt de gemeente en de corporatie de flatcoach. In Delft draagt zorgverzekeraar DSW mee. Frank: ‘Wat bij ons nieuwbouwproject in Delft spannend wordt is het creëren van een community. We hebben geen gemeenschappelijke ruimte in het complex maar we kunnen gebruik maken van de dagvoorziening om de hoek. Ook is er een buurthuis nabij en een school. Misschien kunnen we het gymlokaal van de school gebruiken in de avonduren. Je moet creatief zijn en de samenwerking opzoeken.’

Taalles
‘Daar is Tamara het volledig mee eens. Zij werkt nauw samen met verschillende organisaties, zoals de gemeenten en zorgorganisaties. De lijnen zijn kort. ‘Ik kom veel bewoners tegen die wat in de war zijn. Dan ga ik in gesprek met de zorgorganisatie.’ Ze komt veel eenzaamheid tegen. ‘Dit is versterkt door corona. Vooral de laatste maanden hebben meer ouderen hier last van. Ze zijn blij met mijn telefoontje of als ik koffie kom drinken.’ Sinds kort is er in één van de flats waar Tamara actief is een nieuwe gemeenschappelijke keuken geplaatst.
We koken gezamenlijk één keer per week voor bewoners die hier behoefte aan hebben,. De afgelopen week hebben we 15 maaltijden  voor bewoners gemaakt.  Tamara verbindt zeker ook regelmatig mensen met elkaar. Zij geeft een voorbeeld. ‘Een Spaanstalige bewoonster van 57 jaar woonde hier samen met haar oude moeder. Ze hadden geen contact met andere bewoners. Toen de moeder overleed, raakte de dochter geïsoleerd. Zij spreekt de Nederlandse taal niet. Toen heb ik een medebewoonster, een gepensioneerde taaldocent van statushouders, gevraagd of zij misschien tijd en zin had om de Spaanse dochter les te geven. Ik heb hen met elkaar in contact gebracht. Dat bleek een groot succes. De Spaanse vrouw leert Nederlands en komt zodra het weer kan naar onze activiteiten. Zij wil als vrijwilliger aan de slag en zal komen helpen bij de kunstklas.’ Dat zijn van die gebeurtenissen die Tamara blij maakt en zich doet realiseren dat dit concept echt werkt. Sandy krijgt regelmatig vragen uit andere gemeenten. ‘Het belang van een flatcoach wordt meer en meer gezien. Terecht, vinden Sandy, Tamara en Frank, want ze geloven in de flatcoach. De flatcoach houdt mensen langer thuis op een prettige manier.

De Flatcoach verzorgt een presentatie tijdens het webinar 'Thuis oud worden, kan het?' Dit webinar wordt verzorgd door Vilans en ZorgSaamWonen. Aanmelden is gratis en kan nog steeds. Aanmelden webinar >>

Ook interessant / voor u geselecteerd

Landelijke campagne Praat vandaag over morgen van start
21 maart 2024

"Wat vind ik belangrijk voor later?" 1 op de 2 mensen tussen de 60 en 75 jaar praat over de toekomst, blijkt…

Lees Verder »
Efficiënte samenwerking voor valpreventie in Flevoland
20 maart 2024

Met een vergrijzende bevolking in Nederland worden de uitdagingen voor toekomstige zorg steeds duidelijker. Het…

Lees Verder »
SCP: Investeren in vitale ouderen
12 maart 2024

Een verklaringsmodel van veranderingen in hulpbronnen en participatie op welbevinden in de vergrijzende…

Lees Verder »
Petitie en advies overhandigd: 'Nu rust en ruimte voor ouderenzorg van morgen!'
14 februari 2024

Geef nu rust en ruimte voor de ouderenzorg van morgen! Dat is de kern van een advies aan de politiek, waaraan…

Lees Verder »
Praten met ouderen; een overzichtskaart en een goed gesprek
3 januari 2024

Movisie ontwikkelde de afgelopen jaren vele tools om ouderen te bereiken met initiatieven en om ze te betrekken…

Lees Verder »
Een rondje door je eigen (woon)toekomst
22 december 2023

Al jaren krijg ik in de zomervakantie én net na de feestdagen relatief veel mails van kinderen die voor hun…

Lees Verder »
Zeven oplossingen rondom Betekenisvol ouder worden
19 december 2023

Twintig jonge academici, masterstudenten, hbo’ers, recent afgestudeerden en PhD’ers met diverse (studie)…

Lees Verder »
Het bereiken en betrekken van ouderen met de overzichtskaart van Movisie
16 november 2023

In de afgelopen jaren heeft Movisie, vaak in samenwerking met hun partners, verschillende praktische…

Lees Verder »
Het Hop-on Hop-off spel in een nieuw jasje
2 oktober 2023

Op het jaarlijkse ZorgSaamWonen Congres afgelopen donderdag 28 september is de tweede druk van het Hop-on Hop-…

Lees Verder »
Eerste bevindingen nieuw zorgconcept VanThuisUit
20 september 2023

Ouderenorganisatie TanteLouise en CZ zorgkantoor openden 1 juni 2022 het nieuwe zorgconcept VanThuisUit. Een…

Lees Verder »
Richting geven aan gesprek over ouder worden
10 augustus 2023

Er wordt veel geschreven en gesproken over de vergrijzing en de uitdagingen die dit met zich meebrengt voor…

Lees Verder »
De NS nam de verkeerde afslag: de “ieder voor zich maatschappij”
7 augustus 2023

Gastblogger Henk Geene schreef eerder op de site van ZorgSaamWonen over de voorzorgcirkels. Hij zal de komende…

Lees Verder »
Wozoco De Zes Molens draait door
25 juli 2023

Hoe is het nu met Woonzorgcomplex De Zes Molens in Hoornaar? In deze rubriek van ZorgSaamWonen besteden we…

Lees Verder »
Zelfdestructie van de verpleeghuiszorg
24 juli 2023

Gastblogger Henk Geene schreef eerder op de site van ZorgSaamWonen over de voorzorgcirkels. Hij zal de komende…

Lees Verder »
Voortgang programma WOZO: 'urgentie groeit'
4 juli 2023

Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, heeft op 3 juli 2023 de Tweede kamer geïnformeerd over de…

Lees Verder »
Hoe meer ouderen hoe beter
3 juli 2023

Gastblogger Henk Geene schreef eerder op de site van ZorgSaamWonen over de voorzorgcirkels…

Lees Verder »
Preventie, het nieuwe normaal in een ouder wordende samenleving
28 juni 2023

Als voorzitter van Denktank 60+ Noord, lid van ledenraad van MantelzorgNL en voorzitter van de centrale…

Lees Verder »
De Raad van Ouderen komt met advies 'Zorgen om de ouderenzorg'
16 juni 2023

De Raad van Ouderen heeft opnieuw een advies uitgebracht. Met dit advies geeft de Raad een vervolg op haar…

Lees Verder »
Eigenaarschap van plekken als basis voor preventie
7 juni 2023

Preventie en gezondheid is het thema van ons eerste digimagazine van 2023.  De kracht van ZorgSaamWonen-partner…

Lees Verder »
Woonzorg Flevoland ziet belang van de community
1 juni 2023

Buiten Excel-bestanden om nadenken over en werken aan zogenaamde drempelloze zorgproducten. Dat is wat Woonzorg…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.