Het Coornhert, een verticale stad in een levendige buurt

Foto: On(t)roerend Goed.
De kapsalon is een trekpleister geworden, bewoners genieten van (het uitzicht in) de gezamenlijke ruimte op de dertiende verdieping, en de biljartruimte is zelden onbemand en zorgt voor een hoop gezelligheid. De transformatie van 'Het Coornhert' in Den Haag Zuidwest van een verzorgingshuis tot een wooncomplex voor zelfstandig wonende senioren is een succes.

Wooncomplex 'Het Coornhert' stamt uit 1969 en heeft de naam een verticale stad te zijn. Het recent heropende complex ligt in de volkswijk Moerwijk in Den Haag Zuidwest vlakbij het Zuiderpark. Er wonen 160 senioren en een aantal jongeren tussen de 18 en 23 jaar met een indicatie. Dankzij goede samenwerking tussen verschillende organisaties: Woonzorg Nederland, Humanitas DMH, Ipse de Bruggen, Eykenburg, Parnassia en Reakt kunnen bewoners, van jong tot oud, zelfstandig én beschermd samenwonen. Een stad op zichzelf in verbinding met de buurt, met alle voorzieningen nabij.

"In 2016 is On(t)roerend Goed in samenwerking met het Haagse bureau studioMAEK in opdracht van Woonzorg Nederland gestart met het ontwikkelen van een nieuw concept voor Het Coornhert", zegt Sabine Megens-de Meza van On(t)roerend goed. Het voormalige verpleeghuis van zorgorganisatie Florence voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd, vult Willemijn Souren van Woonzorg Nederland aan. "Gaan we het slopen? Komt er nieuwbouw? Hoe kunnen we beter aansluiten bij de buurt? Dat zijn afwegingen die je zorgvuldig en met alle belanghebbenden moet maken."

Uiteindelijk is er gekozen voor een transformatie van het gebouw waarbij het scheiden van wonen en zorg volledig is doorgevoerd. "Hierbij hebben we meteen gekeken naar duurzaamheid", zegt Tanja Klaasse, accountmanager bij Woonzorg Nederland. De gerenoveerde woningen zijn energiezuinig. Zo is er onder meer dubbele beglazing geplaatst en hebben we meer duurzame maatregelen getroffen om het gebouw weer up-to-date te maken.’

Gemeenschappelijke ruimten

Florence heeft uiteindelijk besloten zich uit het complex terug te trekken. Sabine: "We hebben goed nagedacht over de doelgroep. We wilden compacte woningen maken met een hoog voorzieningenniveau omdat daar grote behoefte aan bestaat in Den Haag. De appartementen variëren in grootte, maar de meeste zijn zo'n 35 vierkante meters. In het complex zijn veel ruimtes gecreëerd om elkaar te ontmoeten, zoals bijvoorbeeld de gemeenschappelijke woonkamer op de dertiende verdieping. Daar vertoeven de bewoners graag omdat het een mooie ruimte is met schitterend uitzicht over de stad. "Bewoners houden daar hun dagelijkse koffie-uurtje en kijken er sportwedstrijden."

Op de begane grond is nog zo’n aantrekkelijke ontmoetingsplek. Daar is koffiebar Coffeemania gevestigd. Tanja: "We wilden graag een aansprekende plek creëren waar bewoners, familie maar ook buurtbewoners graag komen. Coffeemania is geselecteerd vanwege hun goede koffie en maatschappelijk ondernemerschap. Woonzorg Nederland heeft geïnvesteerd in de inrichting die aantrekkelijk is voor zowel de eigen bewoners als mensen in de buurt. "De mensen die hier werken hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en worden door Humanitas DMH begeleidt. De koffiebar loopt uitstekend en voegt veel toe aan de levendigheid van de plint."

Alles bij de hand

Verder zijn er een gemeenschappelijke tuin en een centrale ontmoetingsruimte waar bijeenkomsten plaatsvinden. Op de eerste verdieping is een bibliotheek, een wasserette en een biljartruimte. Sabine: "Die biljartruimte is een groot succes, daar maken veel bewoners gebruik van. Het is altijd gezellig om daar even langs te lopen." Bewoners hebben allemaal een eigen berging en er is een gemeenschappelijke ruimte voor de scootmobiels. Ook zijn er twee logeerkamers. "Dat is nodig omdat bewoners zelf compacte ruimte hebben", aldus Willemijn. Ook heeft de fysiotherapeut een plek, net als de kapper. Op termijn zullen er ook gezondheidsdiensten in het complex worden aangeboden.

In de buurt van Het Coornhert zijn verder voorzieningen zoals openbaar vervoer, apotheek, supermarkt. "Je hebt alles bij de hand om prettig te wonen."

Kapper en bingo

Sabine, Tanja en Willemijn genieten alledrie van de wisselwerking die zij zien ontstaan tussen de jongere bewoners en senioren. Zo is jong en oud samen bezig met het organiseren van Burendag waar bezoekers oud-Hollandse spelletjes kunnen spelen. Ook vinden er nu al activiteiten plaats zoals talentenavonden. Er worden taallessen gegeven door de bewoners zelf, maar ook salsadansen. "Er wonen bewoners met diverse culturele achtergronden. Dat levert mooie interactie op", zegt Sabine.

Niet alleen de bewoners, maar ook de ondernemers zijn actief. Zo organiseert kapster Sandra iedere maand een bingoavond. Zij nodigt dan een lokale zanger uit en verzorgt zelf de prijsjes die mensen kunnen winnen. "Dat vind ik gewoon leuk om te doen. Het zit altijd vol." De kapsalon is een trekpleister geworden. "Klanten brengen lekkers mee." Haar prijs is laag en het gezelligheidsniveau is hoog. Voor de kapsalon is inmiddels een zitje gemaakt. Sabine: "Er zijn altijd genoeg wachtenden. Zij maken het er sfeervol, zodat zelfs het wachten een gezellige activiteit is. Het is een plek geworden waar bewoners en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten."

App voor contact

Sabine merkt ook dat er tussen de professionals van de diverse organisaties die betrokken zijn bij het complex steeds meer uitwisselingen plaatsvinden die de samenwerking binnen het complex bevordert. "Het wijkteam van Eykenburg gaat vanaf september ook een ruimte huren. Medewerkers van het team zullen informatieavonden gaan organiseren. Het is de bedoeling dat zij aan vroegsignalering en preventie gaan werken’, vertelt Sabine. In het complex zorgt Woonzorg Nederland voor verbinding tussen de bewoners: de corporatie heeft hiervoor een app ontwikkeld voor haar complexen in het hele land. "We willen die ook in dit complex gaan gebruiken", vertelt Willemijn. Het vereist wel wat digitale vaardigheden. "Daar helpen we de bewoners natuurlijk wel mee.’ Het doel van de app is het bijdragen aan een goede informatievoorziening, maar vooral ook voor beter onderling contact."

Actieve rol buurt

De bewonersconsulent van Woonzorg Nederland is aanspreekpunt voor de bewoners en helpt mee met het opstarten van de bewonerscommissie. Sabine: "Daar gaan we ook wijkbewoners bij betrekken, want veel wijkbewoners kennen het complex nog als een verpleegtehuis. Als zij hier nu komen, dan zijn ze aangenaam verrast", zegt Tanja. "Als Woonzorg Nederland hebben wij ervaring met het betrekken van de wijk. Dat hebben we bijvoorbeeld in Noord-Holland in Blokker ook gedaan", zegt Willemijn. "Die kennis en ervaringen hebben we ingezet in hernieuwde Coornhert. Het is ook nadrukkelijk de bedoeling dat het ontmoeten hier centraal staat met een actieve rol in en met de buurt."

Lees meer over Het Coornhert op de website van Woonzorg Nederland en op de website van On(t)roerend Goed.

Het Coornhert, van een verzorgingshuis naar een wooncomplex voor zelfstandig wonen voor senioren. Foto: On(t)roerend Goed,
Het Coornhert in Den Haag, van een verzorgingshuis naar een wooncomplex voor zelfstandig wonen voor senioren. Foto: On(t)roerend Goed

 

Ook interessant / voor u geselecteerd

Wooncoöperatie De Bonte Hulst vaart wel bij expertise
28 maart 2024

Wooncoöperaties zijn dé duurzame woonvormen voor de toekomst, zegt Thelma Boas, Zij is aangesloten bij de…

Lees Verder »
ZorgSaamWonen Partner DUDOK Bouw- en Vastgoedrecht, expert in maatschappelijk vastgoed
26 maart 2024

De community van ZorgSaamWonen is weer een stukje groter geworden. Nieuwe partner DUDOK Bouw- en Vastgoedrecht…

Lees Verder »
Publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen'
25 maart 2024

In Nederland zijn er acht ouderennetwerken, waarin al meer dan 10 jaar actieve ouderen in een brede diversiteit…

Lees Verder »
Kloostervelden: van instellingsterrein naar inclusieve woonwijk
19 maart 2024

De ‘Woondroom Kloostervelden’, een inclusieve woonwijk in het Brabantse Sterksel, is…

Lees Verder »
Burgerinitiatieven op het platteland
18 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
Top 10 kerken en kloosters
15 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
Samen onder één dak
14 maart 2024

Vorige maand ben ik begonnen als de kwartiermaker bij Stichting Thuis in Welzijn. Je weet wel: de organisatie…

Lees Verder »
De kracht van verbeelding bij herbestemming zorgvastgoed
14 maart 2024

"Iedereen kan een huis bouwen", aldus Noël Josemans. Hij bouwde zelf zijn eigen huis; geheel van afval. “Gewoon…

Lees Verder »
Haast maken met nieuwe woonvormen voor ouderen
11 maart 2024

Met het toegewijde team ‘senioren en zorg’ richt AM zich op het ontwikkelen van…

Lees Verder »
Duurzaam groeien doe je in kleine stapjes
6 maart 2024

Deze blog is geschreven door Moustafa Turky, commercieel directeur bij Comelit…

Lees Verder »
Verdieping met de Toekomst is Grijs
5 maart 2024

Heb jij ook naar het debat gekeken over De Toekomst is Grijs? Na een podcast-serie over de effecten van de…

Lees Verder »
GeWoon Thuis in Blericks seniorencomplex Ruysdonck
4 maart 2024

Dat moet anders, dacht woningcorporatie Woonwenz bij het zien van zoveel…

Lees Verder »
Goud voor mekaar: eerste woongemeenschap in zicht!
29 februari 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis…

Lees Verder »
195 extra ontmoetingsruimten door de Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting
19 februari 2024

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)…

Lees Verder »
Woonvormen senioren Zuid-Holland (SRW), subsidie
19 februari 2024

Alle gemeenten in Zuid-Holland kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage uit de Subsidieregeling…

Lees Verder »
DEEL deelt kennis over empathisch wonen in projectvideo en podcasts
15 februari 2024

DEEL is een afkorting voor Dutch Empathic Environment Livinglabs. Het is een initiatief van prof.dr.ir. Masi…

Lees Verder »
Ruimte voor Ouderen
13 februari 2024

Met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis

De Raad van Ouderen heeft een advies…

Lees Verder »
'Ruimte voor mensen, dat is wat ons typeert'
12 februari 2024

Met INBO sluit een partner aan bij het platform ZorgSaamWonen die het werkveld mede vormgeeft. Want wie kent…

Lees Verder »
Wonen met Meer, een zorg minder
7 februari 2024

Er ontstaat een enorm gat tussen thuis wonen en het verpleeghuis. Dat dacht Bart Bijlsma in 2014 meteen toen…

Lees Verder »
Woonwijk Kloostervelden: Een thuis voor iedereen!
24 januari 2024

Projectleider Hilke Huysinga, ambassadeur van Kloostervelden blikt in deze column terug op hoe voor…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.