Het Coornhert, een verticale stad in een levendige buurt

Foto: On(t)roerend Goed.
De kapsalon is een trekpleister geworden, bewoners genieten van (het uitzicht in) de gezamenlijke ruimte op de dertiende verdieping, en de biljartruimte is zelden onbemand en zorgt voor een hoop gezelligheid. De transformatie van 'Het Coornhert' in Den Haag Zuidwest van een verzorgingshuis tot een wooncomplex voor zelfstandig wonende senioren is een succes.

Wooncomplex 'Het Coornhert' stamt uit 1969 en heeft de naam een verticale stad te zijn. Het recent heropende complex ligt in de volkswijk Moerwijk in Den Haag Zuidwest vlakbij het Zuiderpark. Er wonen 160 senioren en een aantal jongeren tussen de 18 en 23 jaar met een indicatie. Dankzij goede samenwerking tussen verschillende organisaties: Woonzorg Nederland, Humanitas DMH, Ipse de Bruggen, Eykenburg, Parnassia en Reakt kunnen bewoners, van jong tot oud, zelfstandig én beschermd samenwonen. Een stad op zichzelf in verbinding met de buurt, met alle voorzieningen nabij.

"In 2016 is On(t)roerend Goed in samenwerking met het Haagse bureau studioMAEK in opdracht van Woonzorg Nederland gestart met het ontwikkelen van een nieuw concept voor Het Coornhert", zegt Sabine Megens-de Meza van On(t)roerend goed. Het voormalige verpleeghuis van zorgorganisatie Florence voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd, vult Willemijn Souren van Woonzorg Nederland aan. "Gaan we het slopen? Komt er nieuwbouw? Hoe kunnen we beter aansluiten bij de buurt? Dat zijn afwegingen die je zorgvuldig en met alle belanghebbenden moet maken."

Uiteindelijk is er gekozen voor een transformatie van het gebouw waarbij het scheiden van wonen en zorg volledig is doorgevoerd. "Hierbij hebben we meteen gekeken naar duurzaamheid", zegt Tanja Klaasse, accountmanager bij Woonzorg Nederland. De gerenoveerde woningen zijn energiezuinig. Zo is er onder meer dubbele beglazing geplaatst en hebben we meer duurzame maatregelen getroffen om het gebouw weer up-to-date te maken.’

Gemeenschappelijke ruimten

Florence heeft uiteindelijk besloten zich uit het complex terug te trekken. Sabine: "We hebben goed nagedacht over de doelgroep. We wilden compacte woningen maken met een hoog voorzieningenniveau omdat daar grote behoefte aan bestaat in Den Haag. De appartementen variëren in grootte, maar de meeste zijn zo'n 35 vierkante meters. In het complex zijn veel ruimtes gecreëerd om elkaar te ontmoeten, zoals bijvoorbeeld de gemeenschappelijke woonkamer op de dertiende verdieping. Daar vertoeven de bewoners graag omdat het een mooie ruimte is met schitterend uitzicht over de stad. "Bewoners houden daar hun dagelijkse koffie-uurtje en kijken er sportwedstrijden."

Op de begane grond is nog zo’n aantrekkelijke ontmoetingsplek. Daar is koffiebar Coffeemania gevestigd. Tanja: "We wilden graag een aansprekende plek creëren waar bewoners, familie maar ook buurtbewoners graag komen. Coffeemania is geselecteerd vanwege hun goede koffie en maatschappelijk ondernemerschap. Woonzorg Nederland heeft geïnvesteerd in de inrichting die aantrekkelijk is voor zowel de eigen bewoners als mensen in de buurt. "De mensen die hier werken hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en worden door Humanitas DMH begeleidt. De koffiebar loopt uitstekend en voegt veel toe aan de levendigheid van de plint."

Alles bij de hand

Verder zijn er een gemeenschappelijke tuin en een centrale ontmoetingsruimte waar bijeenkomsten plaatsvinden. Op de eerste verdieping is een bibliotheek, een wasserette en een biljartruimte. Sabine: "Die biljartruimte is een groot succes, daar maken veel bewoners gebruik van. Het is altijd gezellig om daar even langs te lopen." Bewoners hebben allemaal een eigen berging en er is een gemeenschappelijke ruimte voor de scootmobiels. Ook zijn er twee logeerkamers. "Dat is nodig omdat bewoners zelf compacte ruimte hebben", aldus Willemijn. Ook heeft de fysiotherapeut een plek, net als de kapper. Op termijn zullen er ook gezondheidsdiensten in het complex worden aangeboden.

In de buurt van Het Coornhert zijn verder voorzieningen zoals openbaar vervoer, apotheek, supermarkt. "Je hebt alles bij de hand om prettig te wonen."

Kapper en bingo

Sabine, Tanja en Willemijn genieten alledrie van de wisselwerking die zij zien ontstaan tussen de jongere bewoners en senioren. Zo is jong en oud samen bezig met het organiseren van Burendag waar bezoekers oud-Hollandse spelletjes kunnen spelen. Ook vinden er nu al activiteiten plaats zoals talentenavonden. Er worden taallessen gegeven door de bewoners zelf, maar ook salsadansen. "Er wonen bewoners met diverse culturele achtergronden. Dat levert mooie interactie op", zegt Sabine.

Niet alleen de bewoners, maar ook de ondernemers zijn actief. Zo organiseert kapster Sandra iedere maand een bingoavond. Zij nodigt dan een lokale zanger uit en verzorgt zelf de prijsjes die mensen kunnen winnen. "Dat vind ik gewoon leuk om te doen. Het zit altijd vol." De kapsalon is een trekpleister geworden. "Klanten brengen lekkers mee." Haar prijs is laag en het gezelligheidsniveau is hoog. Voor de kapsalon is inmiddels een zitje gemaakt. Sabine: "Er zijn altijd genoeg wachtenden. Zij maken het er sfeervol, zodat zelfs het wachten een gezellige activiteit is. Het is een plek geworden waar bewoners en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten."

App voor contact

Sabine merkt ook dat er tussen de professionals van de diverse organisaties die betrokken zijn bij het complex steeds meer uitwisselingen plaatsvinden die de samenwerking binnen het complex bevordert. "Het wijkteam van Eykenburg gaat vanaf september ook een ruimte huren. Medewerkers van het team zullen informatieavonden gaan organiseren. Het is de bedoeling dat zij aan vroegsignalering en preventie gaan werken’, vertelt Sabine. In het complex zorgt Woonzorg Nederland voor verbinding tussen de bewoners: de corporatie heeft hiervoor een app ontwikkeld voor haar complexen in het hele land. "We willen die ook in dit complex gaan gebruiken", vertelt Willemijn. Het vereist wel wat digitale vaardigheden. "Daar helpen we de bewoners natuurlijk wel mee.’ Het doel van de app is het bijdragen aan een goede informatievoorziening, maar vooral ook voor beter onderling contact."

Actieve rol buurt

De bewonersconsulent van Woonzorg Nederland is aanspreekpunt voor de bewoners en helpt mee met het opstarten van de bewonerscommissie. Sabine: "Daar gaan we ook wijkbewoners bij betrekken, want veel wijkbewoners kennen het complex nog als een verpleegtehuis. Als zij hier nu komen, dan zijn ze aangenaam verrast", zegt Tanja. "Als Woonzorg Nederland hebben wij ervaring met het betrekken van de wijk. Dat hebben we bijvoorbeeld in Noord-Holland in Blokker ook gedaan", zegt Willemijn. "Die kennis en ervaringen hebben we ingezet in hernieuwde Coornhert. Het is ook nadrukkelijk de bedoeling dat het ontmoeten hier centraal staat met een actieve rol in en met de buurt."

Lees meer over Het Coornhert op de website van Woonzorg Nederland en op de website van On(t)roerend Goed.

Het Coornhert, van een verzorgingshuis naar een wooncomplex voor zelfstandig wonen voor senioren. Foto: On(t)roerend Goed,
Het Coornhert in Den Haag, van een verzorgingshuis naar een wooncomplex voor zelfstandig wonen voor senioren. Foto: On(t)roerend Goed

 

Ook interessant / voor u geselecteerd

Doe mee met Wingo, de woon-bingo!
17 mei 2024

“Hoeveel verschillende collectieve woonvormen zijn er wel niet? Tiny houses, ecodorpen, senioren-groepen... en…

Lees Verder »
Tv-programma BinnensteBuiten, ambassadeur voor projecten Wederkerig Wonen
15 mei 2024

Geschreven door: Wim Kromwijk, directeur LaCoTA

LaCoTA, de Langer…

Lees Verder »
Burgerberaad over woonzorglocatie Rotterdam
10 mei 2024

Voor het eerst konden 50 buurtbewoners tijdens een burgerberaad meedenken over de indeling van de begane grond…

Lees Verder »
S&A Podcast Luisterlandschap: Gezondheid & Welzijn
8 mei 2024

Onlangs bracht Stedebouw & Architectuur hun nieuwe podcast uit met als naam 'S&A Podcast…

Lees Verder »
Rabobank organiseert dialoogsessie rond Toekomstbestendig wonen. Kom in actie!
8 mei 2024

Er zijn ruim 400.000 geschikte woningen voor ouderen extra nodig tot 2040. De opgave aan geschikte…

Lees Verder »
Woongemeenschap Loppukiri in Helsinki houdt bewoners vitaal
2 mei 2024

Vier Finse dames kwamen in 2000 op het idee om samen te gaan wonen. Zes jaar later…

Lees Verder »
Belemmeringen in wet- en regelgeving voor wooncoöperaties
1 mei 2024

Nederland is niet ingericht op wooncoöperaties. Dat blijkt uit het rapport ‘…

Lees Verder »
Woonzorgchallenge in Den Haag Zuidwest van start
30 april 2024

Twee teams bestaande uit ontwerpers en zorgprofessionals zijn geselecteerd voor deelname aan de…

Lees Verder »
Evaluatie Beschermd Wonen
26 april 2024

HevoFame is een landelijk opererende planontwikkelaar, gespecialiseerd in het ontwikkelen van woonconcepten…

Lees Verder »
Couleur locale binnen strakke(re) regels volkshuisvestingsprogramma
24 april 2024

Het woonbeleid in Nederland gaat op de schop. Met invoering van de Wet Versterking regie op de volkshuisvesting…

Lees Verder »
Van solo naar samen. Collectief wonen, iets voor jou?
22 april 2024

De provincie Gelderland heeft een werkboek gemaakt voor mensen die interesse hebben in collectief wonen. In dit…

Lees Verder »
GemeenschappelijkWonenDag 2024 in de Week van het Wederkerig Wonen
19 april 2024

Woongemeenschappen die zijn aangesloten bij de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen en…

Lees Verder »
Samenwerken over de grens van je domein
16 april 2024

Over ongeveer een jaar wordt aan de Vlierestraat in Nijmegen een appartementengebouw opgeleverd met 36 woningen…

Lees Verder »
Actieprogramma 'We Doen Het Samen'
15 april 2024

Een coalitie van organisaties die lokale gemeenschappen in allerlei vormen vertegenwoordigen heeft een…

Lees Verder »
Burenhulp en/of mantelzorg in woongemeenschappen
12 april 2024

Een boodschap doen, soep langsbrengen of iemand naar de huisarts brengen. Dat is wat…

Lees Verder »
Gemeente Den Haag biedt ruimte aan innovatieve woonvormen
11 april 2024

De gemeente Den Haag gaat de komende jaren nieuwe innovatieve woonconcepten in Den…

Lees Verder »
Duurzaam samen oud worden
4 april 2024

Een middagje in Olst brengt ons, excursiedeelnemers, een hele mooie mix tussen omzien naar elkaar, samen ouder…

Lees Verder »
Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen
29 maart 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis en ervaring delen met elkaar…

Lees Verder »
Wooncoöperatie De Bonte Hulst vaart wel bij expertise
28 maart 2024

Wooncoöperaties zijn dé duurzame woonvormen voor de toekomst, zegt Thelma Boas. Zij is aangesloten bij de…

Lees Verder »
ZorgSaamWonen Partner DUDOK Bouw- en Vastgoedrecht, expert in maatschappelijk vastgoed
26 maart 2024

De community van ZorgSaamWonen is weer een stukje groter geworden. Nieuwe partner DUDOK Bouw- en Vastgoedrecht…

Lees Verder »

Goedendag,
Wij "MuziekTheater ODES" uit Den Haag zijn op zoek naar een oefenruimte. Nadat wij meer dan 35 jaar in het zelfde gebouw onze repetities hebben gehouden vervalt die mogelijkheid i.v.m. een verbouwing. Ik weet dat aan het Coornhert gebouw een zaal vast zit. Bestaat de mogelijkheid om deze 2 avonden per week te huren. Het betreft de maandag en woensdagavonden.

Ik hoor graag van u.

Vr. Gr.

Rob

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.