Het Coornhert, een verticale stad in een levendige buurt

Foto: On(t)roerend Goed.
De kapsalon is een trekpleister geworden, bewoners genieten van (het uitzicht in) de gezamenlijke ruimte op de dertiende verdieping, en de biljartruimte is zelden onbemand en zorgt voor een hoop gezelligheid. De transformatie van 'Het Coornhert' in Den Haag Zuidwest van een verzorgingshuis tot een wooncomplex voor zelfstandig wonende senioren is een succes.

Wooncomplex 'Het Coornhert' stamt uit 1969 en heeft de naam een verticale stad te zijn. Het recent heropende complex ligt in de volkswijk Moerwijk in Den Haag Zuidwest vlakbij het Zuiderpark. Er wonen 160 senioren en een aantal jongeren tussen de 18 en 23 jaar met een indicatie. Dankzij goede samenwerking tussen verschillende organisaties: Woonzorg Nederland, Humanitas DMH, Ipse de Bruggen, Eykenburg, Parnassia en Reakt kunnen bewoners, van jong tot oud, zelfstandig én beschermd samenwonen. Een stad op zichzelf in verbinding met de buurt, met alle voorzieningen nabij.

"In 2016 is On(t)roerend Goed in samenwerking met het Haagse bureau studioMAEK in opdracht van Woonzorg Nederland gestart met het ontwikkelen van een nieuw concept voor Het Coornhert", zegt Sabine Megens-de Meza van On(t)roerend goed. Het voormalige verpleeghuis van zorgorganisatie Florence voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd, vult Willemijn Souren van Woonzorg Nederland aan. "Gaan we het slopen? Komt er nieuwbouw? Hoe kunnen we beter aansluiten bij de buurt? Dat zijn afwegingen die je zorgvuldig en met alle belanghebbenden moet maken."

Uiteindelijk is er gekozen voor een transformatie van het gebouw waarbij het scheiden van wonen en zorg volledig is doorgevoerd. "Hierbij hebben we meteen gekeken naar duurzaamheid", zegt Tanja Klaasse, accountmanager bij Woonzorg Nederland. De gerenoveerde woningen zijn energiezuinig. Zo is er onder meer dubbele beglazing geplaatst en hebben we meer duurzame maatregelen getroffen om het gebouw weer up-to-date te maken.’

Gemeenschappelijke ruimten

Florence heeft uiteindelijk besloten zich uit het complex terug te trekken. Sabine: "We hebben goed nagedacht over de doelgroep. We wilden compacte woningen maken met een hoog voorzieningenniveau omdat daar grote behoefte aan bestaat in Den Haag. De appartementen variëren in grootte, maar de meeste zijn zo'n 35 vierkante meters. In het complex zijn veel ruimtes gecreëerd om elkaar te ontmoeten, zoals bijvoorbeeld de gemeenschappelijke woonkamer op de dertiende verdieping. Daar vertoeven de bewoners graag omdat het een mooie ruimte is met schitterend uitzicht over de stad. "Bewoners houden daar hun dagelijkse koffie-uurtje en kijken er sportwedstrijden."

Op de begane grond is nog zo’n aantrekkelijke ontmoetingsplek. Daar is koffiebar Coffeemania gevestigd. Tanja: "We wilden graag een aansprekende plek creëren waar bewoners, familie maar ook buurtbewoners graag komen. Coffeemania is geselecteerd vanwege hun goede koffie en maatschappelijk ondernemerschap. Woonzorg Nederland heeft geïnvesteerd in de inrichting die aantrekkelijk is voor zowel de eigen bewoners als mensen in de buurt. "De mensen die hier werken hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en worden door Humanitas DMH begeleidt. De koffiebar loopt uitstekend en voegt veel toe aan de levendigheid van de plint."

Alles bij de hand

Verder zijn er een gemeenschappelijke tuin en een centrale ontmoetingsruimte waar bijeenkomsten plaatsvinden. Op de eerste verdieping is een bibliotheek, een wasserette en een biljartruimte. Sabine: "Die biljartruimte is een groot succes, daar maken veel bewoners gebruik van. Het is altijd gezellig om daar even langs te lopen." Bewoners hebben allemaal een eigen berging en er is een gemeenschappelijke ruimte voor de scootmobiels. Ook zijn er twee logeerkamers. "Dat is nodig omdat bewoners zelf compacte ruimte hebben", aldus Willemijn. Ook heeft de fysiotherapeut een plek, net als de kapper. Op termijn zullen er ook gezondheidsdiensten in het complex worden aangeboden.

In de buurt van Het Coornhert zijn verder voorzieningen zoals openbaar vervoer, apotheek, supermarkt. "Je hebt alles bij de hand om prettig te wonen."

Kapper en bingo

Sabine, Tanja en Willemijn genieten alledrie van de wisselwerking die zij zien ontstaan tussen de jongere bewoners en senioren. Zo is jong en oud samen bezig met het organiseren van Burendag waar bezoekers oud-Hollandse spelletjes kunnen spelen. Ook vinden er nu al activiteiten plaats zoals talentenavonden. Er worden taallessen gegeven door de bewoners zelf, maar ook salsadansen. "Er wonen bewoners met diverse culturele achtergronden. Dat levert mooie interactie op", zegt Sabine.

Niet alleen de bewoners, maar ook de ondernemers zijn actief. Zo organiseert kapster Sandra iedere maand een bingoavond. Zij nodigt dan een lokale zanger uit en verzorgt zelf de prijsjes die mensen kunnen winnen. "Dat vind ik gewoon leuk om te doen. Het zit altijd vol." De kapsalon is een trekpleister geworden. "Klanten brengen lekkers mee." Haar prijs is laag en het gezelligheidsniveau is hoog. Voor de kapsalon is inmiddels een zitje gemaakt. Sabine: "Er zijn altijd genoeg wachtenden. Zij maken het er sfeervol, zodat zelfs het wachten een gezellige activiteit is. Het is een plek geworden waar bewoners en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten."

App voor contact

Sabine merkt ook dat er tussen de professionals van de diverse organisaties die betrokken zijn bij het complex steeds meer uitwisselingen plaatsvinden die de samenwerking binnen het complex bevordert. "Het wijkteam van Eykenburg gaat vanaf september ook een ruimte huren. Medewerkers van het team zullen informatieavonden gaan organiseren. Het is de bedoeling dat zij aan vroegsignalering en preventie gaan werken’, vertelt Sabine. In het complex zorgt Woonzorg Nederland voor verbinding tussen de bewoners: de corporatie heeft hiervoor een app ontwikkeld voor haar complexen in het hele land. "We willen die ook in dit complex gaan gebruiken", vertelt Willemijn. Het vereist wel wat digitale vaardigheden. "Daar helpen we de bewoners natuurlijk wel mee.’ Het doel van de app is het bijdragen aan een goede informatievoorziening, maar vooral ook voor beter onderling contact."

Actieve rol buurt

De bewonersconsulent van Woonzorg Nederland is aanspreekpunt voor de bewoners en helpt mee met het opstarten van de bewonerscommissie. Sabine: "Daar gaan we ook wijkbewoners bij betrekken, want veel wijkbewoners kennen het complex nog als een verpleegtehuis. Als zij hier nu komen, dan zijn ze aangenaam verrast", zegt Tanja. "Als Woonzorg Nederland hebben wij ervaring met het betrekken van de wijk. Dat hebben we bijvoorbeeld in Noord-Holland in Blokker ook gedaan", zegt Willemijn. "Die kennis en ervaringen hebben we ingezet in hernieuwde Coornhert. Het is ook nadrukkelijk de bedoeling dat het ontmoeten hier centraal staat met een actieve rol in en met de buurt."

Lees meer over Het Coornhert op de website van Woonzorg Nederland en op de website van On(t)roerend Goed.

Het Coornhert, van een verzorgingshuis naar een wooncomplex voor zelfstandig wonen voor senioren. Foto: On(t)roerend Goed,
Het Coornhert in Den Haag, van een verzorgingshuis naar een wooncomplex voor zelfstandig wonen voor senioren. Foto: On(t)roerend Goed

 

Ook interessant / voor u geselecteerd

‘We moeten nu voldoende betaalbare woningen realiseren met zorg nabij’
26 mei 2023

Hans Adriani was jarenlang het gezicht van de Taskforce Wonen en Zorg. Sinds 1 mei 2023 is er een opvolger van…

Lees Verder »
Subsidie voor huisvesting kwetsbare groepen
24 mei 2023

Mensen in een kwetsbare positie kunnen bij het zoeken naar een woning vanaf 30 mei gebruik maken van de…

Lees Verder »
Het leven staat centraal, niet de zorg
23 mei 2023

Goed oud worden (in de regio) is een uitdaging waar jeugdliefdes Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht graag…

Lees Verder »
Beperkte bereikbaarheid in beeld gebracht
22 mei 2023

Onder meer door een afname van het aantal openbaar vervoer-verbindingen ervaren mensen problemen om werk en…

Lees Verder »
Strategisch adviseur Wonen Gemeente Almere
22 mei 2023

Strategisch adviseur Wonen Gemeente Almere

Lees Verder »
Bundel 'Zorgzame buurten' trotseert het systeem
17 mei 2023

De bundel ‘Zorgzame buurten’, met daarin vijftien inspirerende initiatieven die het systeem trotseren en…

Lees Verder »
Ik zie je buiten!
17 mei 2023

Afgelopen maandag was het zover. De filmopnames bij Het 8ste Werk in Kampen zijn gemaakt. Dit prachtige concept…

Lees Verder »
Community building: geen doel of middel, maar werkwoord
16 mei 2023

Mensen willen samen wonen, samen zijn en samen dingen doen. Die context vereist ruimte, tijd en blijvende (…

Lees Verder »
Bouwen voor ouderen stimuleert doorstroming maximaal
10 mei 2023

Habion, een woningcorporatie voor ouderen, versnelt de transformatie en nieuwbouw van woningen voor ouderen op…

Lees Verder »
Aanjaagteam zet inspirerende voorbeelden in het licht
5 mei 2023

Het Aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg voor Ouderen is op 1 mei van start gegaan. Dit initiatief maakt nieuwe…

Lees Verder »
Woningdelen kansrijk, maar benutten van ongebruikte woonruimte gaat niet vanzelf
2 mei 2023

Afgelopen januari organiseerde ZorgSaamWonen het webinar ‘Deelgenoten: woning- en zorgdelen kan!’ Een webinar…

Lees Verder »
LATT: waar kinderen en ouders buren worden
2 mei 2023

De ouders van de verstandelijk en meervoudig beperkte Simon hebben een eigen woonconcept uitgewerkt, LATT (…

Lees Verder »
'Gemeenschappelijk Wonen Dag' verder uitbouwen
1 mei 2023

Meer bekendheid rondom de open dag Gemeenschappelijk Wonen leidt tot meer maatschappelijk draagvlak om nieuwe…

Lees Verder »
Prettig wonen voor iedereen in de Groene Metropool Arnhem-Nijmegen
25 april 2023

Creatieve oplossingen zoeken voor het woningtekort en die koppelen aan duurzaamheid…

Lees Verder »
Zorgzame woongemeenschappen cruciaal in transitie naar welzijnsmodel
24 april 2023

Een door NLZVE en NVTZ gezamenlijk opgestelde whitepaper verkent de manier waarop het samenspel tussen formele…

Lees Verder »
Het huwelijk van wonen en zorg en welzijn deel 2
21 april 2023

Hoe organiseren we betaalbare, effectieve en efficiënte zorg en houden we die toch persoonsgericht – dus…

Lees Verder »
'VPT in de wijk' gaat over meer dan zorg alleen
19 april 2023

Langdurige zorg in de eigen woning geleverd krijgen. Dat kan met het Volledig Pakket Thuis (VPT) in de wijk.…

Lees Verder »
Het Nonna-netwerk: de ouderenzorg van de toekomst in Nijmegen
14 april 2023

Wat heeft de ouder wordende mens nu en in de toekomst daadwerkelijk nodig? Hoe kunnen zorgorganisaties meer '…

Lees Verder »
Collectieve woonvormen inspireren de ‘woongemeenschap light’
11 april 2023

Sommige mensen hebben vooroordelen jegens collectief wonen. Zij associëren dit samenwonen met het hebben van…

Lees Verder »
Eerste DUO-woonlocaties in Nederland opgeleverd
11 april 2023

Duo-wonen in Nederland is een feit nu in het Brabantse Mill de eerste woonlocaties zijn opgeleverd.

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.