Het Coornhert, een verticale stad in een levendige buurt

Foto: On(t)roerend Goed.
De kapsalon is een trekpleister geworden, bewoners genieten van (het uitzicht in) de gezamenlijke ruimte op de dertiende verdieping, en de biljartruimte is zelden onbemand en zorgt voor een hoop gezelligheid. De transformatie van 'Het Coornhert' in Den Haag Zuidwest van een verzorgingshuis tot een wooncomplex voor zelfstandig wonende senioren is een succes.

Wooncomplex 'Het Coornhert' stamt uit 1969 en heeft de naam een verticale stad te zijn. Het recent heropende complex ligt in de volkswijk Moerwijk in Den Haag Zuidwest vlakbij het Zuiderpark. Er wonen 160 senioren en een aantal jongeren tussen de 18 en 23 jaar met een indicatie. Dankzij goede samenwerking tussen verschillende organisaties: Woonzorg Nederland, Humanitas DMH, Ipse de Bruggen, Eykenburg, Parnassia en Reakt kunnen bewoners, van jong tot oud, zelfstandig én beschermd samenwonen. Een stad op zichzelf in verbinding met de buurt, met alle voorzieningen nabij.

"In 2016 is On(t)roerend Goed in samenwerking met het Haagse bureau studioMAEK in opdracht van Woonzorg Nederland gestart met het ontwikkelen van een nieuw concept voor Het Coornhert", zegt Sabine Megens-de Meza van On(t)roerend goed. Het voormalige verpleeghuis van zorgorganisatie Florence voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd, vult Willemijn Souren van Woonzorg Nederland aan. "Gaan we het slopen? Komt er nieuwbouw? Hoe kunnen we beter aansluiten bij de buurt? Dat zijn afwegingen die je zorgvuldig en met alle belanghebbenden moet maken."

Uiteindelijk is er gekozen voor een transformatie van het gebouw waarbij het scheiden van wonen en zorg volledig is doorgevoerd. "Hierbij hebben we meteen gekeken naar duurzaamheid", zegt Tanja Klaasse, accountmanager bij Woonzorg Nederland. De gerenoveerde woningen zijn energiezuinig. Zo is er onder meer dubbele beglazing geplaatst en hebben we meer duurzame maatregelen getroffen om het gebouw weer up-to-date te maken.’

Gemeenschappelijke ruimten

Florence heeft uiteindelijk besloten zich uit het complex terug te trekken. Sabine: "We hebben goed nagedacht over de doelgroep. We wilden compacte woningen maken met een hoog voorzieningenniveau omdat daar grote behoefte aan bestaat in Den Haag. De appartementen variëren in grootte, maar de meeste zijn zo'n 35 vierkante meters. In het complex zijn veel ruimtes gecreëerd om elkaar te ontmoeten, zoals bijvoorbeeld de gemeenschappelijke woonkamer op de dertiende verdieping. Daar vertoeven de bewoners graag omdat het een mooie ruimte is met schitterend uitzicht over de stad. "Bewoners houden daar hun dagelijkse koffie-uurtje en kijken er sportwedstrijden."

Op de begane grond is nog zo’n aantrekkelijke ontmoetingsplek. Daar is koffiebar Coffeemania gevestigd. Tanja: "We wilden graag een aansprekende plek creëren waar bewoners, familie maar ook buurtbewoners graag komen. Coffeemania is geselecteerd vanwege hun goede koffie en maatschappelijk ondernemerschap. Woonzorg Nederland heeft geïnvesteerd in de inrichting die aantrekkelijk is voor zowel de eigen bewoners als mensen in de buurt. "De mensen die hier werken hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en worden door Humanitas DMH begeleidt. De koffiebar loopt uitstekend en voegt veel toe aan de levendigheid van de plint."

Alles bij de hand

Verder zijn er een gemeenschappelijke tuin en een centrale ontmoetingsruimte waar bijeenkomsten plaatsvinden. Op de eerste verdieping is een bibliotheek, een wasserette en een biljartruimte. Sabine: "Die biljartruimte is een groot succes, daar maken veel bewoners gebruik van. Het is altijd gezellig om daar even langs te lopen." Bewoners hebben allemaal een eigen berging en er is een gemeenschappelijke ruimte voor de scootmobiels. Ook zijn er twee logeerkamers. "Dat is nodig omdat bewoners zelf compacte ruimte hebben", aldus Willemijn. Ook heeft de fysiotherapeut een plek, net als de kapper. Op termijn zullen er ook gezondheidsdiensten in het complex worden aangeboden.

In de buurt van Het Coornhert zijn verder voorzieningen zoals openbaar vervoer, apotheek, supermarkt. "Je hebt alles bij de hand om prettig te wonen."

Kapper en bingo

Sabine, Tanja en Willemijn genieten alledrie van de wisselwerking die zij zien ontstaan tussen de jongere bewoners en senioren. Zo is jong en oud samen bezig met het organiseren van Burendag waar bezoekers oud-Hollandse spelletjes kunnen spelen. Ook vinden er nu al activiteiten plaats zoals talentenavonden. Er worden taallessen gegeven door de bewoners zelf, maar ook salsadansen. "Er wonen bewoners met diverse culturele achtergronden. Dat levert mooie interactie op", zegt Sabine.

Niet alleen de bewoners, maar ook de ondernemers zijn actief. Zo organiseert kapster Sandra iedere maand een bingoavond. Zij nodigt dan een lokale zanger uit en verzorgt zelf de prijsjes die mensen kunnen winnen. "Dat vind ik gewoon leuk om te doen. Het zit altijd vol." De kapsalon is een trekpleister geworden. "Klanten brengen lekkers mee." Haar prijs is laag en het gezelligheidsniveau is hoog. Voor de kapsalon is inmiddels een zitje gemaakt. Sabine: "Er zijn altijd genoeg wachtenden. Zij maken het er sfeervol, zodat zelfs het wachten een gezellige activiteit is. Het is een plek geworden waar bewoners en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten."

App voor contact

Sabine merkt ook dat er tussen de professionals van de diverse organisaties die betrokken zijn bij het complex steeds meer uitwisselingen plaatsvinden die de samenwerking binnen het complex bevordert. "Het wijkteam van Eykenburg gaat vanaf september ook een ruimte huren. Medewerkers van het team zullen informatieavonden gaan organiseren. Het is de bedoeling dat zij aan vroegsignalering en preventie gaan werken’, vertelt Sabine. In het complex zorgt Woonzorg Nederland voor verbinding tussen de bewoners: de corporatie heeft hiervoor een app ontwikkeld voor haar complexen in het hele land. "We willen die ook in dit complex gaan gebruiken", vertelt Willemijn. Het vereist wel wat digitale vaardigheden. "Daar helpen we de bewoners natuurlijk wel mee.’ Het doel van de app is het bijdragen aan een goede informatievoorziening, maar vooral ook voor beter onderling contact."

Actieve rol buurt

De bewonersconsulent van Woonzorg Nederland is aanspreekpunt voor de bewoners en helpt mee met het opstarten van de bewonerscommissie. Sabine: "Daar gaan we ook wijkbewoners bij betrekken, want veel wijkbewoners kennen het complex nog als een verpleegtehuis. Als zij hier nu komen, dan zijn ze aangenaam verrast", zegt Tanja. "Als Woonzorg Nederland hebben wij ervaring met het betrekken van de wijk. Dat hebben we bijvoorbeeld in Noord-Holland in Blokker ook gedaan", zegt Willemijn. "Die kennis en ervaringen hebben we ingezet in hernieuwde Coornhert. Het is ook nadrukkelijk de bedoeling dat het ontmoeten hier centraal staat met een actieve rol in en met de buurt."

Lees meer over Het Coornhert op de website van Woonzorg Nederland en op de website van On(t)roerend Goed.

Het Coornhert, van een verzorgingshuis naar een wooncomplex voor zelfstandig wonen voor senioren. Foto: On(t)roerend Goed,
Het Coornhert in Den Haag, van een verzorgingshuis naar een wooncomplex voor zelfstandig wonen voor senioren. Foto: On(t)roerend Goed

 

Ook interessant / voor u geselecteerd

Catalogus woonvormen voor senioren gelanceerd
30 mei 2022

Op 16 mei 2022 is op het congres Thuis in de Wijk de Catalogus woonvormen voor senioren gelanceerd. De…

Lees Verder »
Praat vandaag over morgen
23 januari 2023
Hoe wil jij zelf oud worden? Wat kunnen we betekenen voor de ouderen in onze omgeving? Wat kunnen wij zelf…
Lees Verder »
Partner aan het woord: Aedifica
23 januari 2023

Aedifica is onlangs als partner aangesloten bij ons mooie platform. Recent spraken wij met Erwin Drenth die…

Lees Verder »
'Hop-on Hop-off' geeft nieuwe inzichten en helpt bewuste keuze te maken
20 januari 2023
Het Hop-On Hop-Off-spel, mede ontwikkeld door ZorgSaam Wonen, is in de smaak gevallen bij een groep ouderen in het…
Lees Verder »
Slimme, digitale zorg implementeren en opschalen met vervolg WOZO-regeling
18 januari 2023
Het duurt nog even, tot 28 februari om precies te zijn, maar de succesvolle regeling voor Implementatie- en…
Lees Verder »
'Overdaad aan structuur leidt tot rampzalige situaties in verpleeghuiszorg'
17 januari 2023
Henk Geene schreef eerder over de voorzorgcirkels. Hij zal de komende tijd weer regelmatig publiceren over…
Lees Verder »
Subsidie voor collectieve wooninitiatieven in Noord-Brabant
16 januari 2023
De provincie Brabant stelt een subsidie beschikbaar voor duurzame en collectieve wooninitiatieven. Het gaat om een…
Lees Verder »
Trends 2023: 'revival welzijn' en 'van woon- naar gezondheidscarrière'
16 januari 2023

Wat gaat 2023 ons brengen als we kijken naar de woningmarkt en de leefomgeving? Adviesbureau Companen, een van…

Lees Verder »
Alleenwonende ouderen zijn zeer kwetsbaar
11 januari 2023

Henk Geene schreef eerder over de voorzorgcirkels. Hij zal de komende tijd weer regelmatig publiceren over…

Lees Verder »
Zinvolle contacten van ouderen in Mijn Droomwijk
10 januari 2023

Dreamlike Neighbourhood (Mijn Droomwijk) is een Europees project met als doel mensen met elkaar in contact te…

Lees Verder »
Collectief aan de slag met de collectieve woonvorm
9 januari 2023

Maurice van Noordenne is beleidsadviseur wonen bij de provincie Noord-Brabant. Deze column is door Maurice …

Lees Verder »
Partner aan het woord: Kampri Keukens
5 januari 2023

Kampri Keukens is onlangs aangesloten als partner bij ZorgSaamWonen. Het platform ging in gesprek met Martijn…

Lees Verder »
Meer ontmoetingen 55plussers met subsidie SOO
2 januari 2023

De stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO) is vanaf 16 januari aan te vragen op de…

Lees Verder »
Geef me de Vijf: Team ZorgSaamWonen
27 december 2022

Vijf vragen aan het team ZorgSaamWonen

Lees Verder »
Kamerbrief nadere uitwerking programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor ouderen
23 december 2022

Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) informeert de Tweede Kamer over de nadere uitwerking van het…

Lees Verder »
Abtswoude bloeit, samen leren van elkaar
21 december 2022

Misschien heb je ze al door Delft zien fietsen: Noor Zaat en Brenda Roelse, respectievelijk voorzitter en…

Lees Verder »
Doorleefhuis de Vier Dorpen Beekbergen biedt reuring en zorg
20 december 2022

Zijn overgrootvader en zijn grootmoeder hebben er nog gewoond: in het oude verzorgingshuis De Vier Dorpen in…

Lees Verder »
Eindelijk gaat de 'woon-snoepwinkel' open
20 december 2022

Ons persoonlijk lid Wim Kromwijk heeft weer een blog geschreven. In dit blog gaat hij in op de 290.000…

Lees Verder »
T-huiz, huis vol technologie
16 december 2022

Easysteppers, een beker die je in de nacht makkelijk ziet (‘glow in the dark-beker’), postopvanger, een sta- op…

Lees Verder »
Zorg voor de buurt visite: Galgenveld, Nijmegen Oost
14 december 2022

Ook een rijke buurt moet op de vergrijzing zijn voorbereidHetti Willemse en Ad van Elzakker zijn dit keer in…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.