'Zorg voor gezelligheid, zorg dat er leven is'

hart van vathorst

Marc van Leent  is ondernemer en innovator in maatschappelijk vastgoed. ‘Ik heb veel geadviseerd en gepubliceerd over maatschappelijke ontmoetingscentra. Nu is de tijd gekomen om het zelf te gaan doen. Hij is één van de initiatiefnemers van Bijzondere Gasten, onderdeel van de Bzzzonder Groep, een sociaal gedreven onderneming die zich richt op het ontwikkelen en exploiteren van bijzondere ontmoetingsplekken in Amersfoort en (wijdere) omgeving.’ Yvonne Witter van het Platform ZorgSaamWonen sprak met Van Leent over Bijzondere Plekken en financiering van gemeenschappelijke ruimten.

Campingbaas
Bij het slagen van zo’n bijzondere ontmoetingsplek is volgens hem een ‘campingbaas’ onmisbaar. Een centrale gastheer die ruimte biedt voor feestjes, een winkeltje, horeca, zorgt voor animatie en een variëteit aan activiteiten aanbiedt. ‘Met dat beeld ben ik ‘Bijzondere Gasten’ begonnen. Veel mensen denken bij een multifunctionele accommodatie aan een plek waar ‘s ochtends wordt vergaderd en ‘s avonds een activiteit is maar verder een steriel gebouw is zonder gezelligheid. Het Hart van Vathorst in Amersfoort, één van de vijf levendige ontmoetingsplekken waar Bijzondere Gasten het restaurant runt, laat het tegendeel zien. Daar wonen en werken mensen, komen buurtbewoners en bewoners om te eten en drinken, om te ontspannen of om een kadootje te kopen.’ In het pand leven twee zorginstellingen, een kerk, een kindercentrum en het restaurant van Bijzondere Gasten, samen onder één dak.

Hart van Vathorst
Bij Hart van Vathorst werken mensen met een verstandelijke beperking in de horeca. Er is veel interactie tussen de werknemers en bezoekers. Van Leent: ‘Mensen met beperkingen confronteren bezoekers met de kwetsbaarheid van het leven. Dat doet iets met die bezoekers. Zij laten hun mentale harnas zakken. Dat geeft een open en blije sfeer.’ Het gebouw helpt daarbij een hoop. Het gebouw van Hart van Vathorst is licht en hoog. Alleen de entree mag van Van Leent anders. Hij vindt de entree teveel de uitstraling van een woonzorgcomplex hebben. ‘Je zou van de buitenkant moeten zien dat er binnen gezelligheid en horeca is. Dus misschien kunnen we er parasols en een terrasje neerzetten.’

Horeca-geniek
De financiering van de gemeenschappelijke ruimten is voortdurend onderwerp van gesprek. Bij Hart van Vathorst is het niet anders. De kerk is eigenaar van de grote zaal en de vergaderzalen, corporatie De Alliantie is eigenaar van het gebouw die het restaurantdeel doorverhuurd heeft aan  zorgorganisaties Accolade. Accolade deed eerst de exploitatie van het restaurant en de vergaderzalen zelf, maar daar moest teveel geld bij. Sinds twee jaar ligt deze taak bij Bijzondere Gasten.  Er is vooralsnog geen overkoepelende entiteit. Iedere organisatie is verantwoordelijk voor zijn eigen exploitatie. Partijen belasten de kosten aan elkaar door voor onderlinge diensten. ‘Maar daar komt verandering in. Gelet op het introverte, weinig horeca-genieke karakter van de locatie, kunnen de kosten onder het restaurant onvoldoende gedekt worden. De zorgpartijen willen daarom de dagbesteding uitbreiden. Dat vraagt dat zorg en horeca intensiever moeten samenwerken. Om dat mogelijk te maken staat thans De Gasterij in de steigers, een gezamenlijke organisatie waarin dagbesteding en horeca samengaan.

Volwaardige setting
 Aandachtspunt bij de vormgeving van De Gasterij is het verschil in beloning tussen horeca en zorg ‘Kijk, de horeca-cao is een stuk voordeliger dan de cao voor verpleging & verzorging. Een voorbeeld: in de horeca betaal je aan de werknemers geen toeslag voor het weekend en avonduren, in de zorg wel. Een tweede aandachtspunt is de focus van de nieuwe organisatie. ‘Teveel dagbesteding kan ertoe leiden dat de focus verschuift van de klant naar de cliënt, maar dat is wat we niet willen. Dat wil de cliënt ook niet. Die wil in een volwaardige setting werken en als gewone werknemer gezien worden.’

Wijkboerderij Nieuwland
Een ander voorbeeld van zo’n bijzondere ontmoetingsplek is Wijkboerderij Nieuwland, ook gelegen in Amersfoort. Ooit fungeerde De Wijkboerderij als boerderij tot het in 1995 een wijkcentrum werd. Tijdens de crisis van 2008  is het wijkcentrum gesloten. De gemeente wilde het gebouw verkopen maar dat lukte niet. Een bewonersgroep heeft toen Bijzonder Gasten benaderd. Met hulp van Bijzondere Plekken, een aan Bijzonder gasten gelieerde belegger, is het gebouw toen gekocht. De Wijkboerderij biedt onder meer onderdak aan therapeuten, thuiszorg, dagopvang voor ouderen met dementie die een migratieachtergrond hebben, inclusieve kinderopvang en een kapper. Deze organisaties huren de ruimten van Bijzondere Gasten die zoveel mogelijk naar dubbel gebruik streeft. De centrale Deel wordt niet permanent verhuurd; deze is als het ware vrijgespeeld voor uiteenlopende wijkactiviteiten.

Klein ondernemerschap
Van Leent zegt dat financiering van gemeenschappelijke ruimten gemakkelijker wordt, het totale concept bijdraagt aan het vinden en binden van nieuwe klanten, cliënten of nadere relaties. Ook maatschappelijke organisaties hebben voor die meerwaarde iets over. Denk aan de fysiotherapeut die de ouders van de kinderopvang graag attendeert op zijn diensten. Of aan de thuiszorg die hun cliënten graag willen verwijzen naar wijkactiviteiten Bewonerszelfbeheer wordt vaak gezien als een alternatieve en vooral goedkope exploitatievorm. Van Leent waarschuwt dat er een grens is wat bewoners zelf kunnen. Zeker als de ruimte groter is dan 100m2 dan is zo’n ‘campingbaas’ echt nodig. Een gedreven campingbaas kan met het enthousiaste andere mensen, zowel buurtbewoners als organisaties meettrekken zodat er een levendige ontmoetingsplek ontstaat. ‘Soms kun je klein ondernemerschap aanboren om een beweging op gang te krijgen.’

Meer informatie:

https://www.linkedin.com/in/marc-van-leent/

https://www.bijzonderegasten.nl/

Zeven tips:

  1. Benader de gemeenschappelijke ruimte niet als kostenverdelingsvraagstuk; wie moet wat betalen, maar als waardevraagstuk: welke meerwaarde willen we realiseren en wie heeft daar wat voor over?
  2. Zorg voor een gastvrije en gedreven ondernemer (‘campingbaas’) die mensen verbindt en zorgt dat er altijd wat te doen is; in de horeca zeggen ze niet voor niets: ‘de vent maakt de tent’.
  3. Kijk goed naar rechtspositie en aard van de eventuele CAO van deze ondernemer; deze zijn van grote invloed op het kostenplaatje.
  4. Neem de kosten van gemeenschappelijke ruimte (gedeeltelijk) mee in de huurprijs van de andere huurders in het gebouw.
  5. Beschouw deze meerkosten niet (alleen) als facilitaire kosten maar (ook) als marketingkosten; de gemeenschappelijke ruimte is een vindplaats van nieuwe klanten en andere relaties
  6. Spreek in het gebouw af om zoveel mogelijk diensten (denk aan koffie) uit de gemeenschappelijke ruimte te betrekken; daarmee ontstaat voldoende kritische massa voor een interessante dienstenpakket. 
  7. Borg de afspraken met de partners in een goede samenwerkings- of exploitatieovereenkomst; en vergeet niet met elkaar in gesprek te blijven!

Masterclass
Yvonne Witter en Danielle Harkes, initiatiefnemers van dit platform en schrijvers van het boek Bouwstenen voor de toekomst verzorgen op 1 december de masterclass Innovatieve Woonvormen in Hart van Vathorst. Klik hier om je in te schrijven >>

 

 

Ook interessant / voor u geselecteerd

ZorgSaamWonen Partner DUDOK Bouw- en Vastgoedrecht, expert in maatschappelijk vastgoed
26 maart 2024

De community van ZorgSaamWonen is weer een stukje groter geworden. Nieuwe partner DUDOK Bouw- en Vastgoedrecht…

Lees Verder »
Woonvormen senioren Zuid-Holland (SRW), subsidie
19 februari 2024

Alle gemeenten in Zuid-Holland kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage uit de Subsidieregeling…

Lees Verder »
Kamerbrief over voortgang programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO)
8 januari 2024

Vorig jaar heeft het ministerie van VWS het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) gestart…

Lees Verder »
10 trends voor woningmarkt en leefomgeving voor 2024
5 januari 2024

Benut het momentum en doe radicaal concessies

De brede volkshuisvesting staat in het midden van de…

Lees Verder »
Toekomstbestendig wonen in Gelderland-Zuid
2 januari 2024

Leren van het verleden, samen bouwen en zorgen voor morgen

Rabobank, partner van ZorgSaamWonen,…

Lees Verder »
Provincie helpt collectieve wooninitiatieven in Drenthe op weg
11 december 2023

Groepen inwoners van Drenthe met concrete ideeën voor een nieuwe kleinschalige woonvorm, kunnen hiervoor een…

Lees Verder »
Visie op woon- en zorgbehoeften in Sittard-Geleen
23 november 2023

“Als je bouwt voor een bepaalde doelgroep, bouw het dan ook gelijk ‘zorggeschikt’”…

Lees Verder »
Staedion zet vol in op passende woningen voor ouderen
21 november 2023

Met de Haagse woningcorporatie Staedion verwelkomt ZorgSaamWonen een nieuwe partner en grote speler in het…

Lees Verder »
"Hier ben je nooit alleen"
2 november 2023

Bewoners van Iraanse woongroep wonen eindelijk samen

Het was een lang gekoesterde wens van Shahnaz…

Lees Verder »
Co-creatie in de Noordzijde
31 oktober 2023

We zijn eind augustus in Emmeloord geweest voor een bezoek aan het kersverse complex Noordzijde van…

Lees Verder »
Interieurs met een grote dosis huiselijkheid
12 oktober 2023

Het onlangs verbouwde 'Wij zijn Zuiderschans'; in 's-Hertogenbosch blijft de aandacht trekken. Naast het…

Lees Verder »
Toegankelijkheid loont
2 oktober 2023

Maandag 2 oktober gaat de Week van de Toegankelijkheid 2023 officieel van start. Ook dit jaar zit de Week weer…

Lees Verder »
Zelf aan de slag om de buurt te verbeteren
26 september 2023

Evelien Kelfkens van de Leyden Academy on Vitality and Ageing deed onderzoek naar Zorg voor de buurtvisites met…

Lees Verder »
Nominaties ZorgSaamWonen Award 2023 bekend!
25 september 2023

De stemmen zijn geteld en het juryberaad is geweest. De zes genomineerden voor de ZorgSaamWonen Award 2023 zijn…

Lees Verder »
Stimuleringsregeling voor Zorggeschikte Woningen (SZGW)
19 september 2023

In Nederland is er een groeiende behoefte aan woningen die geschikt zijn voor mensen met een zorgbehoefte, maar…

Lees Verder »
‘Geworteld wonen’ in Rijswijk, geslaagd duurzaam CPO-project
18 september 2023

Ja, het was soms slikken en ja, het duurde ruim vijf jaar van idee tot oplevering, maar nu groeit en bloeit er…

Lees Verder »
Inspiratieboek Community Building
12 september 2023

Twee jaar geleden schreven we er al over: het Inspiratieboek Community Building van Philadelphia. In 2018…

Lees Verder »
Zorgsector verder in het nauw door hoge inflatie
31 augustus 2023

Zorginstellingen krijgen de komende jaren steeds meer problemen om het budget voor hun vastgoedportefeuille…

Lees Verder »
Handreiking voor regionale samenwerking bij de huisvesting van aandachtsgroepen
29 augustus 2023

Eén van de programma’s van de Nationale Woon-en Bouwagenda is: Een thuis voor iedereen, dat als doel heeft de…

Lees Verder »
Een gevoel van thuis én efficiënt werken met zorgmeubilair van Thereca
29 augustus 2023

Het creëren van een warm thuis voor bewoners in de zorg is waar projectinrichter Thereca met jarenlange…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.