Ecodorp Boekel, een vitale zone in Brabant

Ecodorp Boekel

Ecodorp Boekel

Ecodorp Boekel is een ‘blue zone’, al noemen ze het in Brabant een vitale zone. Met Ecodorp Boekel willen de bewoners laten zien dat de mens een positieve impact kan hebben op de natuur. Ad Vlems is de drijvende kracht achter dit bijzondere ecodorp in het Brabantse Boekel. Een kennismaking. 

Ad en zijn partner hadden eerst een normale manier van wonen en leven. Toen hun zoon, zestien jaar geleden, geboren werd, wisten ze het zeker: ze wilden hem niet laten opgroeien in een wereld die onleefbaar wordt door de klimaatverandering. Ad werkte toentertijd bij een natuurbeschermingsorganisatie en kwam in contact met de VN. Daar hoorde hij over het smelten van de gletsjers en dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Beide ouders startten het initiatief om een ecodorp te bouwen. Dat was in 2008. Sinds 2020, twaalf jaar later, wonen ze er dan ook eindelijk. Ad is al sinds 2013 fulltime met het ecodorp bezig, en nog altijd ontzettend enthousiast.

Hittebestendige woningen

Duurzaamheid is een belangrijke pijler voor ecodorp Boekel. Ad: “Weet je welk materiaal we het meest gebruikt hebben? Glasschuim! Dat is een afvalproduct van glas. Daar bovenop ligt Geopolymeer, dat is een goed en duurzaam alternatief voor beton.” Toch vindt hij nog iets anders het meest bijzondere van het ecodorp, namelijk het verwarmingssysteem. Ze hebben er 600 zonnepanelen die niet zijn aangesloten op het net, maar rechtstreeks op een grote cilinder van 400m3 staalslak. Door de energie van de zonnepanelen warmt de cilinder in de zomer op tot 450°C. Twee meter aan isolatie zorgt ervoor dat die warmte het hele jaar vastgehouden wordt. “Als het koud wordt, gaan we er onze huizen mee verwarmen.” 

Eigen voedsel

“Daarnaast gaan we gaan straks 60 procent van ons eigen voedsel zelf verbouwen”, vervolgt Ad. “Er komt namelijk een voedselbos; een groot deel staat er al.” De wijk bestaat volgens plan, uiteindelijk uit 30 klimaatadaptieve en klimaatpositieve huurwoningen en zes mantelzorgwoningen. 

SDG’s

Ad: “We dragen met ons wijkje oplossingen aan voor alle duurzame werelddoelen, de Sustainable Development Goals (SDG's). Dat zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken. We werken aan alles. We zijn bijvoorbeeld zelfvoorzienend qua energie. We hebben een permacultuurtuin.” Hagelbuien, droogte, hitte, regenbuien, het maakt niet uit in het ecodorp. De woningen en omgeving zijn bestand tegen alle weersextremen. Ad vindt het geweldig dat ze bewust innovatieve materialen werken. “Zo zijn we een soort living lab. We testen hier van alles uit.”

Vallen en opstaan

De totstandkoming van het ecodorp ging met vallen en opstaan. Ad vindt dat hij en zijn medebewoners veel geluk hebben gehad met de gemeente Boekel. De ambtenaren denken vanaf het begin al goed met de bewoners mee. “Zo wilden we graag zes extra woningen toevoegen aan de dertig die we in het bestemmingsplan hadden staan. Ik belde de burgemeester -want dat kan gewoon in zo’n kleine gemeente – en de volgende dag kon ik al bij het hoofd grondzaken terecht. De betreffende ambtenaar kwam op het idee om er mantelzorgwoningen van te maken. En dat hebben we gedaan. Zo hoefde het bestemmingsplan niet te worden aangepast.” 

Gemeente

Eén op de tien ecologische wooninitiatieven lukt maar, weet Ad. “Je moet volhardend zijn en je niet laten weerhouden als er iets niet meteen kan. Vaak zijn er toch mogelijkheden en alternatieven. Natuurlijk zijn er tegenslagen. Maar de ambtenaren bij deze gemeente zeggen letterlijk: ‘wij zijn ervoor jullie’. Dat is ook zo en die houding heeft ons enorm geholpen. Een medewerker is zelfs met ons gaan rondrijden om te zoeken naar geschikte locaties.” 

Bank

Net als bij zoveel andere initiatieven, was het ook voor Ecodorp Boekel niet eenvoudig om een bank te vinden die het project wilde financieren. Net als coöperatie De Warren in Amsterdam kon Ecodorp Boekel bij de Duitse bank GLS, Gemeinschaftsbank für Leihen und Schenke, terecht. “We passen niet in de gangbare risicomodellen en dan worden de Nederlandse banken wat huiverig. Maar de GLS heeft veel positieve ervaring met woongemeenschappen en durfde het aan.”

Sociale duurzaamheid

Het gaat in Ecodorp Boekel niet alleen over duurzame materialen maar ook over sociale duurzaamheid. Het omzien naar elkaar is belangrijk. De ecodorpers houden de leeftijdsopbouw in de gaten: er wonen 47 volwassenen en 15 kinderen. Er zijn relatief veel babyboomers en alleenstaanden. “Zij vinden het belangrijk om deel uit te maken van een gemeenschap. Jongeren hebben minder tijd om actief te zijn voor de gemeenschap,” stelt Ad. Geïnteresseerden voor een woning krijgen het projectplan toegezonden zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Vervolgens draaien ze een tijdje mee en dan besluit een commissie, bestaande uit acht personen, wie de woning krijgt toegewezen. Het is namelijk de bedoeling dat als je hier komt wonen, ook bijdraagt aan de gemeenschap. Er zijn vijftien werkgroepen waar bewoners aan mee kunnen doen. “Je kunt dus kiezen wat je leuk vindt om te doen. Er is altijd wel iets waarmee je kunt bijdragen. Iedereen doet wel wat hier”, zegt Ad. 

Kwetsbare mensen

In de mantelzorgwoningen wonen drie mensen met een psychische kwetsbaarheid, een oudere bewoner en twee statushouders. Inmiddels voelen de mensen met de psychische kwetsbaarheid zich stukken sterker. “Het wonen hier in het ecodorp heeft zeker bijgedragen aan hun herstel, daar ben ik van overtuigd. Dit is een gezonde woonomgeving. Bovendien, mensen bloeien op als ze worden aangesproken op hun talenten. Ze maken onderdeel uit van deze gemeenschap. Dat geldt ook voor de statushouders. Ze voelen zich welkom en ze voelen zich thuis.”

Innovatieve burgers

Ecodorp Boekel is nog lang niet klaar. “We willen nu graag een buurthuis bouwen. Ook willen we een Voedsel Koöperatie (VOKO)-winkel, een werkplaats, een ontmoetingsruimte en een kennis- en educatiecentrum opzetten. En een boomhut als logeerhuis. Het ontwerp is al deels af.” Ad heeft intussen zoveel interessante mensen ontmoet bij het oprichten en realiseren van het ecodorp; mensen met specifieke kennis, maar vooral ook mensen die iets willen, mensen met passie, mensen met ideeën. Burgerinitiatieven zijn vaak innovatief. Ad pleit ervoor meer burgerinitiatieven te betrekken bij het maken van overheidsbeleid. “Zij denken niet in hokjes en kaders, maar kijken verder. Mijn zoon wil al vanaf zijn vijfde jaar ook een ecodorp bouwen. Maar dan groter dan dit initiatief", lacht Ad.

Meer weten? Kijk op ecodorpboekel.nl.

Ook interessant / voor u geselecteerd

Podcast Bouwen aan zorgzame gemeenschappen: makkelijker gedaan, dan gezegd
14 mei 2024

Hoe kunnen we de kracht van de maatschappij nog meer ontginnen? Dat vragen Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en…

Lees Verder »
Ontmoet & Groetpleyn, Zuiderpark Eindhoven, dichtbij en in verbinding
13 mei 2024
Lees Verder »
Zorgsaam samenleven
9 mei 2024

Hoe komen we tot een samenleving waarin mensen hun leven als betekenisvol ervaren, ook als zij zorg of…

Lees Verder »
ZorgSaamWonen Podcast 'Bouwen aan zorgzame gemeenschappen: makkelijker gedaan dan gezegd'
7 mei 2024

Hoe kunnen we de kracht van de maatschappij nog meer ontginnen? Dat vragen Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en…

Lees Verder »
Antwerpse 'zorgzame straten' geven net dat extraatje meer
7 mei 2024

“Buurtgerichte zorg kan niet zonder zorggerichte buren”, aldus Koen Kuylen die zich…

Lees Verder »
Eendaagse workshop 'Slim, Gezond en Inclusief', vrijdag 7 juni
25 april 2024

AFEdemy, Academy on age-friendly environments heeft zich onlangs bij ZorgSaamWonen aangesloten. Op 7 juni…

Lees Verder »
Loket voor zorgzame buurten helpt buurtinitiatieven
23 april 2024

Zorgzame buurten en gemeenschappen hebben de toekomst, aldus Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie en…

Lees Verder »
Van solo naar samen. Collectief wonen, iets voor jou?
22 april 2024

De provincie Gelderland heeft een werkboek gemaakt voor mensen die interesse hebben in collectief wonen. In dit…

Lees Verder »
Ik ben er, zorg jij dat ik gezien word?
17 april 2024

In Nederland krijgt een op de vijf Nederlanders dementie, daarvan woont nog 79% thuis.…

Lees Verder »
Toekomstbestendig wonen als gemeenschappelijke opgave
19 maart 2024

De community van ZorgSaamWonen bestaat uit verschillende soorten organisaties. Wat deze gemeen hebben is dat…

Lees Verder »
Burgerinitiatieven op het platteland
18 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
De kracht van verbeelding bij herbestemming zorgvastgoed
14 maart 2024

"Iedereen kan een huis bouwen", aldus Noël Josemans. Hij bouwde zelf zijn eigen huis; geheel van afval. “Gewoon…

Lees Verder »
Ontwikkeling van wooncirkels in Amsterdam
13 maart 2024

2023 besloten om het concept wooncirkel verder met elkaar te verdiepen. Het doel van dit project is onderzoeken…

Lees Verder »
Haast maken met nieuwe woonvormen voor ouderen
11 maart 2024

Met het toegewijde team ‘senioren en zorg’ richt AM zich op het ontwikkelen van…

Lees Verder »
Goed oud worden vraagt ook iets van de omgeving
28 februari 2024

Goed oud worden? Wat is het eigenlijk? En hoe doe je dat? In aanloop naar het Blue Zone Festival komt een…

Lees Verder »
Proeftuin d'Oude Raai: buurtgerichte aanpak helpt ouderen langer zelfstandig te worden
27 februari 2024

In Proeftuin d’Oude Raai; in Amsterdam-Zuid werken bewonersorganisaties, formele, en informele zorgorganisaties…

Lees Verder »
Goud voor Griffioen
31 januari 2024

Op een donderdagmiddag in januari zijn we bij Griffioen, de ontmoetingsplek in Nijmegen Oud-West waar iedereen…

Lees Verder »
Samenwerken aan ondersteuning Community-Care
26 januari 2024

Bouwen en zorgen zijn twee verschillende vakken. Vroeger leverde dat ook twee gescheiden werelden op. In de…

Lees Verder »
Zorgzame straten: burenhulp nader bekeken
15 januari 2024

Hoe ontstaat en organiseer je een zorgzame straat? Movisie zocht het uit in Rotterdam en Rijswijk, bij in…

Lees Verder »
Hoe zorg ík voor een zorgzame buurt?
4 januari 2024

Ik woon in de lelijkste wijk van ons stadje. Echt waar. Een bloemkoolwijk uit de jaren tachtig. Helemaal aan de…

Lees Verder »

Hallo,

Ik wil jullie graag helpen met het zelf verbouwen van groente. Elk jaar zaai ik meer dan ik nodig heb. De zaailingen wil ik graag doneren. Hebben jullie hier interesse in? Dat moet wel opgehaald worden want ik heb geen auto. Ik heb ook zaden, die kan ik wel per post opsturen. Ik hoor graag van jullie. Succes met het ecodorp! Groetjes, Penny

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.