Wozoco De Zes Molens draait door

Onder het motto ‘Kleuter tegen kwalen’ komen leerlingen van de basisschool op bezoek in de huiskamers om spelletjes te doen of samen te zingen of te kleuren.

Hoe is het nu met Woonzorgcomplex De Zes Molens in Hoornaar? In deze rubriek van ZorgSaamWonen besteden we aandacht aan initiatieven die al een tijdje draaien. Hoe hebben de initiatieven zich ontwikkeld? Wat zijn de leerpunten geweest? En wat zijn de toekomstplannen?

In 2014 is Wozoco De Zes Molens in Hoornaar geopend. Twee woongebouwen rond een erf waar ouderen met en zonder verpleeghuisindicatie en bewoners met een verstandelijke of lichamelijke beperking een eigen appartement bewonen. Er is een restaurant met een terras aan het water, een jeu de boules baan en een bibliotheek. De fysiotherapie, kapper en pedicure komen op afspraak bij bewoners thuis . Ouderen uit de buurt zijn welkom in het restaurant en bij activiteiten. 

Zorg in elke kern

De Zes Molens is het resultaat van het beleid van de toenmalige gemeente Giessenlanden (inmiddels Molenlanden) om in elke kern een voorziening voor ouderen te realiseren met het oog op de toenemende vergrijzing. Ouderen blijven langer zelfstandig wonen en hebben behoefte aan een beschutte woonplek in de buurt. De combinatie van verpleeghuiszorg en een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, levert schaalvoordeel op. Zo is het gelukt om een woonzorgcomplex te realiseren in Hoornaar, een dorp met zo’n 2000 inwoners.

De goede samenwerking tussen de gemeente, woningcorporatie KleurrijkWonen, zorgorganisaties De Lange Wei en Syndion is één van de succesfactoren. Het woonzorgcomplex bestaat uit 20 zorgappartementen van 50 m2 voor ouderen met dementie en 24 aanleunwoningen (22 huur- en 2 koopappartementen). Voor de 20 ouderen met dementie is er 24 uur per dag zorg aanwezig. In het tweede gebouw zijn 13 appartementen voor cliënten van Syndion. ’s Nachts bieden de medewerkers van De Lange Wei de nachtzorg voor de bewoners van Syndion.  

Polderlandschap

Door de chauffeur van de bestelBuzz word ik voor de deur afgezet. Vanaf de halte van de lijnbus Utrecht – Sliedrecht aan de provinciale weg, is er gratis flexibel openbaar vervoer naar de kleine kernen. Als ik uitstap zie ik twee vriendelijke woongebouwen met veel hout en bakstenen in de gevel, ertussen een erf waar voornamelijk veel auto’s staan. Een wit bruggetje over het riviertje de Giessen naar een park met jeu de boulesbaan, direct achter het erf. De gebouwen passen in het polderlandschap met veel water, weilanden en boerderijen. We zijn in de Alblasserwaard, een gebied dat ik vooral ken van het schaatsen van de Molentocht met als hoogtepunt de molens van Kinderdijk. Ik ben op pad met Johan Weijters, die vanuit ontwikkelingsbureau Bloeii meer dan 10 jaar geleden  betrokken was bij de planvorming van het woonzorgcomplex. Met Arpad Backx, locatiemanager en Jolanda Berkhout, coördinator welzijn gaan we in gesprek over het reilen en zeilen van De Zes Molens in de afgelopen jaren. 

Kleinschaligheid

“Hier zijn zorg en welzijn één”, vertelt Jolanda trots. Waar in grotere zorgcomplexen nogal eens een scheiding is tussen het zorgteam en de welzijnsmedewerkers, wordt er in De Zes Molens als één team samengewerkt om bewoners echt een thuisgevoel te geven. De medewerkers van het restaurant en de huishoudelijke dienst zijn integraal onderdeel van het geheel. Veel bewoners en medewerkers komen uit Hoornaar of directe omgeving en dat draagt ook bij aan het thuisgevoel. Het team regelt veel zelf, onder andere de roosters. Naast verzorgenden werken er leefplezierassistenten op de twee groepen van elk tien bewoners. Arpad vertelt dat in De Zes Molens de meest complexe zorg gegeven wordt van de hele zorgorganisatie. “Het bijzondere van deze locatie is het respect voor het ritme van de bewoners”, vindt hij. “Het lukt heel goed om bij de wensen en de behoeften van bewoners aan te sluiten. De kleinschaligheid helpt daar enorm bij.”

De buurt naar binnen

Voor de ouderen in Hoornaar wil De Zes Molens een gastvrije plek zijn. Er is dagbesteding voor ouderen met een Wmo-indicatie. Ouderen uit de buurt kunnen meedoen met activiteiten en eten in het restaurant, waar elke dag vers gekookt wordt. De belangstelling voor het restaurant blijft wat achter. De verse maaltijden die thuis bezorgd worden, vinden wel veel aftrek.

De naweeën van de corona-tijd zijn nog voelbaar. “Voordat alles dicht moest, wisten ouderen uit de omgeving De Zes Molens makkelijker te vinden”, vertelt Jolanda. “We moeten ons nu weer extra laten zien aan het dorp. Dat doen we door aan te sluiten bij activiteiten in het dorp, zoals de jaarlijkse feestweek en ‘gluren bij de buren’. Laatst hebben we een voorjaarsmarkt georganiseerd. Ook gaan we in de zomermaanden om half zeven ’s avonds met bewoners aan de wandel door het dorp. Dat vergroot onze zichtbaarheid en mensen komen regelmatig oude bekenden tegen.” Onder het motto ‘Kleuter tegen kwalen’ komen leerlingen van de basisschool op bezoek in de huiskamers om spelletjes te doen of samen te zingen of te kleuren. 

Bewoners naar buiten

De deuren van de zorgafdelingen zijn sinds kort open. De gesloten afdeling is verleden tijd. Voor de bewoners zijn er leefcirkels ingesteld met behulp van technologie. Bewoners dragen een tag als horloge of ketting en kunnen zelfstandig door het gebouw lopen en naar buiten. Als iemand, voor wie dat gevaarlijk is, naar buiten gaat, krijgt de zorg een seintje. Jolanda hoopt dat door de grotere bewegingsvrijheid er meer contact komt tussen de bewoners van de aanleunwoningen en de zorgappartementen. En tussen bewoners en het dorp. Vanaf het witte bruggetje loopt een dementievriendelijk pad naar de winkel in het dorp. Nu moeten mensen nog dezelfde weg terug maar als er een beter voetpad ligt, kan er een rondwandeling van gemaakt worden.

Een andere wens is om de buitenruimte te verbeteren. Er is nu geen tuin bij het zorggedeelte. Binnenkort gaat de schop de grond in. Tegels eruit en groen erin. Het wordt een beleeftuin waar bewoners van de zorgafdeling en bezoekers van de dagbesteding gebruik van kunnen maken.

Toekomstbestendig concept

Arpad is heel tevreden over de opzet van De Zes Molens. Ook na bijna tien jaar voldoet het gebouw uitstekend. Voor de huur- en koopwoningen is veel belangstelling vanuit de directe omgeving. Mensen wonen er met plezier. Het gebouw heeft geen zorguitstraling die mensen afschrikt. Als voorbeeld noemt hij de ligging van het restaurant; los van het zorgdeel en met een eigen ingang. Binnen is er veel lichtinval door een glazen dak tussen de gebouwdelen. Alleen in de wandelgangen van het zorggedeelte is te weinig daglicht naar zijn zin. 

De Zes Molens laat zien dat het kan: een kleinschalige woonzorgvoorziening in een kleine kern. Belangrijk zijn de goede samenwerking met Syndion en KleurrijkWonen, de gunstige ligging in het dorp en het toegewijde, zelfwerkende team. Personeelsgebrek speelt geen grote rol bij de Zes Molens. Veel teamleden werken er al vanaf de start. Als sollicitanten een dagdeel meelopen, is het besluit om bij De Zes Molens te komen werken vaak snel genomen. 

Auteur: Danielle Harkes, expert bij ZorgSaamWonen
 

Ook interessant / voor u geselecteerd

Evaluatie Beschermd Wonen
26 april 2024

HevoFame is een landelijk opererende planontwikkelaar, gespecialiseerd in het ontwikkelen van woonconcepten…

Lees Verder »
Van solo naar samen. Collectief wonen, iets voor jou?
22 april 2024

De provincie Gelderland heeft een werkboek gemaakt voor mensen die interesse hebben in collectief wonen. In dit…

Lees Verder »
GemeenschappelijkWonenDag 2024 in de Week van het Wederkerig Wonen
19 april 2024

Woongemeenschappen die zijn aangesloten bij de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen en…

Lees Verder »
Burenhulp en/of mantelzorg in woongemeenschappen
12 april 2024

Een boodschap doen, soep langsbrengen of iemand naar de huisarts brengen. Dat is wat…

Lees Verder »
Gemeente Den Haag biedt ruimte aan innovatieve woonvormen
11 april 2024

De gemeente Den Haag gaat de komende jaren nieuwe innovatieve woonconcepten in Den…

Lees Verder »
Landelijke SROI Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning gestart
10 april 2024

Verschillende reviews en kennissyntheses hebben laten zien dat het actief beoefenen van kunst en cultuur…

Lees Verder »
Duurzaam samen oud worden
4 april 2024

Een middagje in Olst brengt ons, excursiedeelnemers, een hele mooie mix tussen omzien naar elkaar, samen ouder…

Lees Verder »
Black holes en blue zones
2 april 2024

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees Verder »
Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen
29 maart 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis en ervaring delen met elkaar…

Lees Verder »
Wooncoöperatie De Bonte Hulst vaart wel bij expertise
28 maart 2024

Wooncoöperaties zijn dé duurzame woonvormen voor de toekomst, zegt Thelma Boas. Zij is aangesloten bij de…

Lees Verder »
Kloostervelden: van instellingsterrein naar inclusieve woonwijk
19 maart 2024

De ‘Woondroom Kloostervelden’, een inclusieve woonwijk in het Brabantse Sterksel, is…

Lees Verder »
Burgerinitiatieven op het platteland
18 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
Top 10 kerken en kloosters
15 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
Samen onder één dak
14 maart 2024

Vorige maand ben ik begonnen als de kwartiermaker bij Stichting Thuis in Welzijn. Je weet wel: de organisatie…

Lees Verder »
De kracht van verbeelding bij herbestemming zorgvastgoed
14 maart 2024

"Iedereen kan een huis bouwen", aldus Noël Josemans. Hij bouwde zelf zijn eigen huis; geheel van afval. “Gewoon…

Lees Verder »
SCP: Investeren in vitale ouderen
12 maart 2024

Een verklaringsmodel van veranderingen in hulpbronnen en participatie op welbevinden in de vergrijzende…

Lees Verder »
Haast maken met nieuwe woonvormen voor ouderen
11 maart 2024

Met het toegewijde team ‘senioren en zorg’ richt AM zich op het ontwikkelen van…

Lees Verder »
Verdieping met de Toekomst is Grijs
5 maart 2024

Heb jij ook naar het debat gekeken over De Toekomst is Grijs? Na een podcast-serie over de effecten van de…

Lees Verder »
GeWoon Thuis in Blericks seniorencomplex Ruysdonck
4 maart 2024

Dat moet anders, dacht woningcorporatie Woonwenz bij het zien van zoveel…

Lees Verder »
Goud voor mekaar: eerste woongemeenschap in zicht!
29 februari 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.