Een deur die openstaat

erer

Martijn van der Steen

De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving bracht samen met het College van Rijksadviseurs afgelopen maand september het advies ‘Ruimte maken voor ontmoeting; de buurt als sociale leefomgeving’ uit. ZorgSaamWonen sprak met Martijn van der Steen, lid van de RVS en betrokken bij het advies. Daarnaast is Martijn co-decaan bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) en hoogleraar Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. 

Wat was de aanleiding voor het advies, voor welke maatschappelijke opgave biedt het een oplossing? 
‘Het is een vervolg op het eerdere traject Who Cares dat we ook met de (toenmalige) Rijksbouwmeester hebben gedaan. Dat was een ontwerpprijsvraag over wonen en zorg in naoorlogse wijken. Met dit nieuwe advies verleggen we de blik van woonzorgconcepten en gebouwen naar de directe leefomgeving van mensen. We verschuiven de focus van zorg naar ontmoeten en positieve gezondheid. Om gezond te zijn en te blijven is de leefomgeving van belang.  We zien dat in de manier waarop veel leefomgevingen zich ontwikkelen de logische en vanzelfsprekende ontmoetingsruimten verdwijnen. In het advies stellen we de vraag hoe je op een logische en vanzelfsprekende manier ruimte voor ontmoeting kunt maken. Ontmoeten is niet iets wat je af kan dwingen maar je kunt er wel gelegenheid voor scheppen. Daar gaat dit advies over.’ 

Heb je een voorbeeld van zo’n logische en vanzelfsprekende gelegenheid voor ontmoeting? 
‘Voor mij persoonlijk merk ik dat vooral als ik in het buitenland ben. Hier in Nederland zit mijn leven zo vol dat ik vaak minder behoefte heb aan spontane ontmoeting moet ik heel eerlijk zeggen. In het buitenland op plekken die ik niet goed ken, ervaar ik de waarde van plekken waar je vanzelfsprekend even kan verblijven; een plein, bibliotheek, een openbaar toegankelijke hal. Plekken waar je geen kaartje voor hoeft te kopen of een consumptie moet bestellen om er te kunnen zitten. Jane Jacobs, een bekende Amerikaanse activiste voor gemengde buurten, noemt dat ‘third places’.  
 
Een ander voorbeeld, dat verbonden is met mijn werkend leven, is de Leeszaal in Rotterdam West: een bewonersinitiatief dat is ontstaan toen in Rotterdam de kleine bibliotheekvestigingen in de wijken verdwenen. Bewoners hebben toen als alternatief de Leeszaal opgericht. Het is een ontmoetingsplek waar een heel divers gezelschap wijkbewoners gebruik van maakt. Ook het plein voor de Leeszaal is zo’n plek. Ik ga daar altijd heen met mijn studenten van de NSOB; topambtenaren die wij opleiden. We gaan dan een hele dag in de Leeszaal zitten en zijn onderdeel van wat er allemaal gebeurt. Zo schoof op een gegeven moment een mevrouw aan bij ons gezelschap omdat ze het prettig vond om haar Nederlands te kunnen oefenen. Onverwachte ontmoetingen, niet gepland maar wel gewenst, daar biedt de Leeszaal gelegenheid voor. ‘Een deur die openstaat’ zo noem ik dat vaak.’ 

In jullie advies staan een heel aantal aanbevelingen richting rijksoverheid, gemeenten, burgers en maatschappelijke organisaties over het creëren van publieke ruimtes voor ontmoeting. Wat vind je het belangrijkste advies? 
‘Het allerbelangrijkste vind ik dat iedereen die bezig is met de publieke ruimte doordrongen moet zijn dat een plek moet werken voor de mensen voor wie die plek bedoeld is. De kunst bij het ontwerpen van plekken is om vanuit de bewoners, vanuit de buurt te werken. Sluit aan bij het al bestaand eigenaarschap van bewoners of investeer in het ontwikkelen van eigenaarschap. Een slimme planoloog of gemeente benut de dynamiek, de energie die er al is. We kennen allemaal wel de bankjes waar je nooit iemand ziet zitten. Met even verderop een plek die druk gebruikt wordt door de buurtbewoners maar waar geen bankje te zien is. Als ontwerper of beleidsmaker moet je beter kijken. Wat zijn de vanzelfsprekende plekken van mensen zelf? Waar vindt al ontmoeting plaats, wat zijn de logische olifantenpaadjes door de buurt? Hoe kan je dat versterken?’ 

Jullie verbinden het ruimte maken voor ontmoeting met de grote ruimtelijke transities die op ons afkomen. Denk je dat dat gaat lukken? 
‘Dat is inderdaad een tweede belangrijk advies. In de openbare ruimte gaat de komende tijd enorm veel veranderen, denk aan de woningbouwopgave, energietransitie, klimaatadaptatie. Wij pleiten ervoor om bij die opgaven die toch al veel ruimtelijke consequenties hebben, ontmoeting een logische plek te geven. Benut die transities als kans om het sociaal leefklimaat te verbeteren. Een mooi voorbeeld is het Benthemplein in Rotterdam. Het is een waterplein, bedoeld voor extra waterberging. Dat plein is heel intensief in gebruik door jongeren die er skaten en elkaar ontmoeten. Er zijn altijd mensen. Het is een goed ontworpen plein maar de reden dat het er zo uit ziet is klimaatadaptatie. We zullen de komende jaren ook meer gaan verdichten in de stad. Meer woningen toevoegen aan de bestaande wijken. Mensen denken vaak dat daarmee het groen verdwijnt en de buitenruimte achteruit gaat. Studies in opdracht van de Rijksbouwmeester laten zien dat door slim ontwerp de kwaliteit van de leefomgeving en de ruimte voor ontmoeting, daarbij heel goed juist kunnen toenemen.  

benthemplein
 
Om dit tot een succes te maken vraagt het dat we ruimte maken voor ontmoeting mee moeten nemen in ruimtelijke plannen. Dat is niet vanzelfsprekend want op alle niveaus, van rijk tot gemeente, zijn het totaal gescheiden portefeuilles. Wij zeggen tegen een gemeente die een aardgasvrije wijk gaat ontwikkelen, pak ook ontmoeten mee. Verzamel de mensen die er beleidsmatig bij betrokken zijn, ga in gesprek met de buurt en geef het een plek in de plannen. Neem het mee in de aanbesteding. Iedereen wil ruimte voor ontmoeting. Het valt eruit om dat we het niet vragen of onvoldoende honoreren.  
 
Door dit advies samen met de Rijksbouwmeester te schrijven is veel kennis over de kracht van een goed ontwerp ontsloten. Het advies laat zien hoe ruimtelijke ingrepen kunnen uitnodigen tot vanzelfsprekende ontmoeting, tot ‘een deur die openstaat’. We weten dat ontmoeting gezondheidswinst, publieke waarde en levenskwaliteit oplevert. Laten we dus vooral de kansen grijpen als ze zich voordoen!  

Het interview met Martijn van der Steen is verschenen in het digitale magazine van ZorgSaamWonen - Ruimte voor ontmoeting. Open dit magazine >>

Ook interessant / voor u geselecteerd

Landelijke SROI Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning gestart
10 april 2024

Verschillende reviews en kennissyntheses hebben laten zien dat het actief beoefenen van kunst en cultuur…

Lees Verder »
Black holes en blue zones
2 april 2024

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees Verder »
SCP: Investeren in vitale ouderen
12 maart 2024

Een verklaringsmodel van veranderingen in hulpbronnen en participatie op welbevinden in de vergrijzende…

Lees Verder »
Verdieping met de Toekomst is Grijs
5 maart 2024

Heb jij ook naar het debat gekeken over De Toekomst is Grijs? Na een podcast-serie over de effecten van de…

Lees Verder »
195 extra ontmoetingsruimten door de Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting
19 februari 2024

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)…

Lees Verder »
Ruimte voor Ouderen
13 februari 2024

Met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis

De Raad van Ouderen heeft een advies…

Lees Verder »
Samen tegen Eenzaamheid onder oudere migranten
8 februari 2024

De interventie ‘Samen tegen Eenzaamheid’ gericht op het verbinden van ouderen met een migratieachtergrond met…

Lees Verder »
Ontmoeten in de praktijk
17 januari 2024

Ontmoeten speelt een cruciale rol bij collectieve woonvormen. Dat maakt deze woonvormen zo waardevol! Maar… hoe…

Lees Verder »
Kamerbrief over voortgang programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO)
8 januari 2024

Vorig jaar heeft het ministerie van VWS het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) gestart…

Lees Verder »
10 trends voor woningmarkt en leefomgeving voor 2024
5 januari 2024

Benut het momentum en doe radicaal concessies

De brede volkshuisvesting staat in het midden van de…

Lees Verder »
Toekomstbestendig wonen in Gelderland-Zuid
2 januari 2024

Leren van het verleden, samen bouwen en zorgen voor morgen

Rabobank, partner van ZorgSaamWonen,…

Lees Verder »
De Brink 2.0, vruchtbare grond voor voorzorgcirkels
20 december 2023

We staan bij een klein grasveldje aan de Madernastraat in Almere. Een wandelpaadje snijdt het veldje in tweeën…

Lees Verder »
Zeven oplossingen rondom Betekenisvol ouder worden
19 december 2023

Twintig jonge academici, masterstudenten, hbo’ers, recent afgestudeerden en PhD’ers met diverse (studie)…

Lees Verder »
De grote kerstkaartenactie van het Ouderenfonds
5 december 2023

Voor veel ouderen is de tijd rondom kerst een extra moeilijke periode. Daarom organiseert het Ouderenfonds voor…

Lees Verder »
Praktijkmiddag Positieve Gezondheid in wijkcentrum De Roef
28 november 2023
Een nieuw type wijkcentrum

In de wijk Stadsweiden in Harderwijk stond sinds 1977 het wijkcentrum De Roef. Het…

Lees Verder »
Buddy’s en maatjes helpen ouderen langer zelfstandig wonen in de wijk
24 november 2023

Doe mee met 4W, zo heet het pilotproject dat in de wijk Gestel in Eindhoven draait. De 4 w’s staan voor Wonen,…

Lees Verder »
Visie op woon- en zorgbehoeften in Sittard-Geleen
23 november 2023

“Als je bouwt voor een bepaalde doelgroep, bouw het dan ook gelijk ‘zorggeschikt’”…

Lees Verder »
Staedion zet vol in op passende woningen voor ouderen
21 november 2023

Met de Haagse woningcorporatie Staedion verwelkomt ZorgSaamWonen een nieuwe partner en grote speler in het…

Lees Verder »
Buurthuis op wielen - The movie
17 november 2023

Ze wonnen de ZorgSaamWonen Award 2022 met DumDum, een Ford Transit uit 1978. Met dit vrolijke Buurthuis op…

Lees Verder »
Plekken van ontmoeting in de wijk
9 november 2023

Eerste Michi-Noeki van Nederland geopend in Groningen

De eerste Michi-Noeki van Nederland is in…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.