Zorg voor de buurtvisite: Toekomstmuziek voor Heugem, Maastricht

Heugem

Bij Maastricht denk je aan Andre Rieu en zijn legendarische Vrijthof concerten. Als we parkeren bij Vitala+ aan de Gronsvelderweg in de Maastrichtse wijk Heugem – een wijk schuin onder het Maastricht UMC en Mecc- blijken we pal voor een gebouwtje te staan met het bord Trombonezaal. Het zet voor ons meteen de toon. Het smaakt naar meer. Gaan we het vinden?

trombonezaal

The times they are a changing…

We wisten het natuurlijk al van te voren, het door ons, tijdens de zorgvisite in 2016 zo als plezierig bestempelde woonzorgcentrum La Valence is er niet meer. In het gebouw waar de verpleeghuiszorg werd gegeven is nu sinds 2022 een Geriatrisch expertisecentrum gevestigd met de naam Vitala+. De beste plus om beter te worden staat er op het bord dat buiten aan de muur hangt. Deze slogan legt de lat hoog voor Vitala+ www.vitalaplus.nl die in samenwerking met Maastricht UMC hier de scepter zwaait. Herinneren we ons van de in 2016 afgelegde zorgvisite de fijne ontvangst en de heerlijke Limburgse vlaai, nu is de deur voor ons dicht en staan er bezoektijden op het bord.

Vitala

Complex

Bij het rondje om het gebouw zien we wel dat de buitenruimte net als de binnenruimte nog het zelfde is als indertijd. En in het hoge gebouw zijn nog steeds 24 appartementen voor zelfstandig wonende ouderen die indien nodig op zorg thuis een beroep kunnen doen en op de koppeling met het geritrische expertisecentrum.

Auto Envida

De auto van Envida www.envida.nl zien we voor de deur staan. Envida schrijft op haar website dat er in de buurt een groot aantal voorzieningen zijn en dat de buurt beschikt over de stichting Smile die de Hoeskamer, onder meer gericht op een 65+ treffen, bestiert op het nabijgelegen sportcomplex van RKHSV alsook dat de appartementen het mooiste uitzicht hebben op de Maas en op de Sint Pietersberg.

Gruppo sportivo

Dat er sportvelden annex aan Vitrala+ en Envida liggen, hadden we in 2016 ook geconstateerd en indertijd de oproep gedaan, open dan het hoge hek naar de sportvelden aan de Envida kant zodat de lange weg naar de ingang (toch gauw een 600/700 meter) niet te hoeven worden omgelopen. Het lijkt ons inziens des te belangrijker nu er in de kantine van de sportvelden blijkbaar de Hoeskamer is. Nadere minutieuze inspectie tijdens onze zorg voor de buurtvisite wijst uit dat het een fluitje van een cent is: er is al een deur, die evenwel niet vaak gebruikt zal worden gelet op het wat overwoekerde gras ervoor en het enigszins verroeste slot. 

SportcomplexSportcomplex

Het lijkt ons dat er vast een sleutelbeheerder te vinden is die de verantwoordelijk wil nemen om twee maal per dag ervoor te zorgen dat deze deur open en dicht gaat en zo meer onderdeel worden van de wijk. TIP Want nu zijn de uitgestrektheid en de hoge hekken eromheen een barrière. Daarbovenop is de entree tot het sportcomplex ook vrij betonnig, noch treffen wij een uitnodigend overzichtsbord aan wat er allemaal te doen en te beleven is, terwijl in de Hoeskamer zoveel te beleven is volgens de kalender die we later raadplegen TIP

Jan Klaassen was trompetter…

We komen terug bij Vitala+ en het trombone gebouwtje. We zien een leuk terrasje ervoor. Het lijkt ons eigenlijk een perfect adresje voor een Hoeskamer cq een buurtontmoetingspunt waar de koffie dagelijks klaar staat en je wat vertier kunt vinden of je hobby een plek kunt geven en kunt delen met anderen, nu La Valence meer een naar binnen gerichte medische behandelplek is geworden. TIP

We gaan verder Heugem in. Een keurige, gelijksoortige eengezinswoningen wijk valt ons als eerste ten deel waarbij je wel de verschillen tussen huur en koopgedeelten ziet. 

HeugemHeugem

We lopen en we lopen en we zoeken en we zoeken; zien we iets speels, ontdekken we iets ‘off the beaten track? Er loopt wel eens iemand met een hond, je ziet wel eens een speelplaatsje, en ook wel eens een bankje.

 

Speeltuin

Het kan door de warmte komen, maar er is eigenlijk niet veel in dit uitgestrekte eengezinswoningen gebied dat je even een wenkbrauw doet optrekken of verleidt om net een rondje te lopen: geen gezellig zitje of een picknicktafel voor een praatje, ook geen schaaktafeltjes, een buiten tafeltennistafel of een jeu de boulesbaantje. Geen kunstwerkjes te bekijken of een minibiebje om in te koekeloeren. Maar goed, het kan ook best zijn dat de bewoners er geen behoefte aan hebben, evenwel dat zou je ze dan wel kunnen vragen….TIP

Harmonie in Heugem

En ook in Heugem valt, net als bij onze ander zorg voor de buurtvisites, weer op, de elektriciteits- en andere kleine nutsvoorzieningen zijn doelwit van zielloze, naargeestige graffiti. 

 

GraffitiNuts

Ook voor Heugem geldt, geef ze een nieuwe uitstraling en oppepper door samen met bewoners en Street art artiesten bv rond een thema ze een identiteit te geven. Wij weten het al, muziek!, TIP zeker als we later in het oude Heugem ook een Harmonie zien.

 

Heugem

We zien verder grote verschillen in beplanting en -helaas- in het onderhoud van het openbare groen, waarbij het naar onze inschatting het huurwoningen deel er bekaaid vanaf komt. Terwijl juist daar kleinschalig openbaar groen zoveel kan 7 doen voor sociale duurzaamheid. Wij roepen de woningcorporatie Servatius (Thuis Samen doen is hun slogan) en de gemeente Maastricht op met bewoners om tafel te gaan om hun groen in de buurt tot een gemeenschappelijk belang te maken. TIP Er is immers een bewonerskrachtenteam Heugem.

 

GroenGroen

We lopen verder en zien een mooi open meerlaags nieuwbouw hofje, het Sint Michaelshofke , het heeft wel iets weg van een Knarrenhofje, maar dat blijkt het niet te zijn. Er wonen jonge gezinnen. We denken dat het in een soort van Coöperatief Opdrachtgeverschap is gebouwd.

 

HofjeHofje

We worden er helemaal blij van en denken, met een beetje goede wil is dit concept ook in het hiervoor beschreven eengezinswoningen deel te creëren. TIP 

KerkStraat

Na alle meer recente een eenzijdige nieuwe laag bouw rondom grasvelden, zien we een kerktoren opdoemen. Ja hoor er is ook een oud Heugem. Het is niet veel en toch wordt je er blij van dat er ook andere bebouwing en huizen zijn. Wederom verzuchten we, waarom is er toch nooit een bewegwijzering voor de leek? De Maas moet vlakbij zijn, maar er een loopje er naar toe is voor de bezoeker niet te vinden. Gelukkig is er in oud Heugem ook een snackbar, pardon een snacktaria, de Harmonie www.oudeharmoniezaaloudheugem.nl , een Zorgatelier, een atelier Catharina Ramaekers, de Levantogrope (Blij dat je er bent) en de nieuwbouw van het Heugemerhof.

 

Levanto groepHeugemerhof

En veel te laat zien we aan de kerk een verfomfaaid berichtje hangen dat er een historisch Heugem wandelinitiatief is. Dat mag en kan best uitnodigender. TIP 

Heugem vroeger en nu

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie

Ondertussen lopen we al een paar uur. Nergens iets te bleven, alles dicht. We raadplegen google, ergens moeten mensen toch hun boodschappen doen? Ja hoor er is een winkelcentrum met een heerlijke lunchroom annex bakker! We zijn zo uitgehongerd en uitgedroogd dat we ons storten op een goede kop koffie met Limburgse lekkernijen en hebben zo aanvankelijk totaal er geen oog voor, hoe zielloos en anoniem dit buurtwinkelcentrum gebouwd is. Natuurlijk waren er goede bedoelingen: de halfronde vorm, woningen met balkons en galerij erboven, de openbare binnenruimte.

 

Heugem

Maar oh wat kan dat beter om er een echt Hart van Heugem van te maken en het te verbinden met het oude Heugem.TIP De klap op de vuurpijl is wel het grote stenen buitenplein dat leidt naar het oude Heugem: een eenzame wipkip 10 is al wat siert… Wij vragen ons af, wat stel je je voor bij het zo in richten van een groot plein?

 

Plein

Wie componeert en wie dirigeert voor Heugem

Het bedrijventerrein vlakbij het sportcomplex laten we rechts liggen, zoals het bedrijventerrein de wijk Heugem letterlijk links laat liggen. We verzuchten, waarom doen bedrijven toch niks met en voor de wijk. We kijken thuis nog nader naar cijfers, weetjes, maar komen niet veel meer te weten dan dat Heugem bij de jachthaven Pietersberg blijkbaar ligt (ook hiervoor geldt weer, waarom etaleer je dat niet in de wijk), dat er 1635 huishoudens wonen, de helft van de woningen blijkbaar toch nog meergezinswoningen, waarvan ruim 75% van voor 2000. Opvallend is dat bijna 60% ongehuwd is. 65+ maakt ongeveer 20 % van de bevolking uit.

Er zit veel muziek in Heugem. Een componist, een dirigent en uitvoerende musici zijn hiervoor hard nodig.

 

Zorg voor de buurtvisite afgelegd juli 2023

Hetti Willemse hettiwillemse@publicarea.nl
Ad van Elzakker advanelzakker@publicarea.nl

Deze zorg voor de buurtvisite is gezonden aan:

Wethouder Anita Bastiaans anita.bastiaans@maastricht.nl
Envida info@envida.nl
Vitala+ info@vitalaplus.nl
Smile positive health via contactformulier en via info@smile.nl
Woningcorporatie Servatius servatius@servatius.nl  Aan Servatius is het verzoek gedaan om deze zorg voor de buurtvisite ook te sturen naar het bewonerskrachtenteam.
 

Ook interessant / voor u geselecteerd

Zorg voor de buurtvisite: Eindhoven/Sterksel
29 april 2024

We bezoeken drie buurten binnen de Eindhovense wijk Begijnenbroek (Oude Gracht-West en -Oost en Eckartdal) en…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Noorderpolder, Zierikzee
25 maart 2024

Leren van de geschiedenis

Op de toeristische kaart van Zierikzee ontbreekt…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Wateringse Veld, Den Haag
26 februari 2024

Wateringse Veld het hof maken

We vereren de hofstad als laatste…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Havendiep, Lelystad
29 januari 2024

Graag een Ir. Lely voor de uitvoering

We nemen ons voor om alle vooroordelen die heersen over Lelystad…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Dauwendaele, Middelburg
19 december 2023
Dat wordt nog een hele kunst

Ook een reis vol NS tegenslagen én het meest miezerige weer dat je je maar kunt…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Zwolle
20 november 2023

Zwolle Stadshagen

Behaaglijk Stadshagen binnenste buiten

Het ons vertrouwde Zonnehuis Zwolle,…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Assen Centrum West
20 oktober 2023

Assen Centrum West

Als je begrijp wat ik bedoel.…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: 's-Hertogenbosch, Haren Donk Riet
25 september 2023
Verborgen vermogen: hoe je de problemen in de toekomst voor kan zijn

Het is altijd een verrassing waar je nu…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Presikhaaf, Arnhem
11 juli 2023

‘Buren leven langs elkaar, geef terug dat oude noaberschap, dan wordt de wereld vrolijker’. Het is een tekst op…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: kijk op de wijk met gewone mensen-ogen
13 juni 2023

De meeste ouderen blijven het liefst in hun eigen omgeving wonen, daar voelen ze zich thuis. Dat thuisgevoel…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Paddepoel Groningen
30 mei 2023

Na de zorgvisites van de dames THe aan woonzorcentra en verpleeghuizen zijn Hetti Willemse en Ad van Elzakker…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: 'Veel kansen voor Leeuwarden Oost mits sociaal ruimtelijke visie'
28 april 2023

Na de zorgvisites van de dames THe aan woonzorcentra en verpleeghuizen zijn Hetti Willemse en Ad van Elzakker…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Galgenveld Nijmegen Oost
12 december 2022

Samen met Cathy Snel en Bea Bouman van de Nederlandse Vereniging van Kwaliteitsfunctionarissen, sectie zorg,…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Fort-Zeekant Bergen op Zoom zuid
22 november 2022

Alleen met nieuwe stenen heb je nog geen leeftijdsvriendelijke wijk.

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Neckardreefbuurt, Overvecht Utrecht
17 oktober 2022

Sociale omgeving- en ontmoetingtips voor Overvecht-Zuid, Neckardreefbuurt, Utrecht.

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Geleen-Zuid
5 oktober 2022

Geleen-Zuid onder de loep

Tien jaar geleden publiceerden we een zorgvisite over St. Odilia en St…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Oud worden in de Haarlemse Molenwijk 
27 februari 2020

3 1/2 THe kopje 

Molenwijk in beeld
Stadsdeel Schalkwijk, gemeente Haarlem
8200 inwoners…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Een kompas voor het eilandgevoel
25 oktober 2019

Buurtvisite De Akropolistoren en Sportheldenbuurt
Coöperatieve Vereniging Bewoners Akropolistoren 

Lees Verder »

Hoi Ad en Hetti,

Dank voor de informatie. Ik heb het net even samen met Facilitair Manager Marlie Ramakers doorgenomen en wellicht ter aanvulling: weten jullie al van de KWIEK beweegroute die we binnenkort samen met Stichting Smile voor de hele buurt gaan openen? Klik HIER voor meer informatie. Wellicht vinden jullie het ook leuk om naar de opening hiervan op 29 september te komen? Dan nemen we jullie mee als we eind deze week de uitnodigingen versturen. Weet daarnaast dat jullie tijdens de bezoekuren van harte welkom zijn.

Bas Lenssen, communicatie Vitala+

Beste Bas, ik zou het leuk vinden om de opening op 29/9 bij te wonen namens stichting Thuis Voelen, omdat ik die dag richting Maastricht ga voor de NDD. Misschien kan ik dit combineren en jullie beweegactie bewonderen! Hoor graag meer op swart@jovisserfonds.nl. Groet, Danielle Swart

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.