Zorg voor de buurtvisite: kijk op de wijk met gewone mensen-ogen

Webinar 31 mei

Het Jo Visser fonds, stichting Thuis Voelen en ZorgSaamWonen organiseerden een webinar, getiteld 'Op naar een toekomstbestendige wijk: leren van Zorg voor de Buurt-visites'.

De meeste ouderen blijven het liefst in hun eigen omgeving wonen, daar voelen ze zich thuis. Dat thuisgevoel bepaalt mede of en hoelang je de soms onvermijdelijke gang naar het verpleeghuis kunt uitstellen. Hoe maak je wijken toekomstbestendig en zorg je ervoor dat bewoners zich thuis voelen in hun wijk?

(door Jose van Berkum)

Gastvrouw Yvonne Witter introduceerde Hetti Willemse, die namens Stichting Thuis Voelen de Zorg voor de buurt- visites, oftewel ‘buurtvisites’ heeft geïntroduceerd. Het is een subjectieve en kwalitatieve manier van kijken naar de wijk, het kijken met gewone-mensen ogen. Hiermee onderscheidt de methode zich van de meestal kwantitatieve en functioneel/organisatorische insteek van de woonzorgvisies. De opbrengst van de buurtvisites kan bijdragen aan het ontwikkelen of bijschaven van woonzorgvisies van de buurt.

Het idee van de buurtvisites komt niet uit de lucht vallen. Hetti Willemse vormde samen met Tineke van de Klinkenberg het illustere duo de dames THe. Ze gingen onverwacht op visite in verpleeghuizen en woonzorgcentra om het thuisgevoel in kaart te brengen. Want het thuis voelen is een belangrijke dimensie van welzijn en wordt te vaak geofferd aan het belang van zorg. Ruim tweehonderd zorgvisites legden ze af en het Jo Visserfonds, dat initiatieven en projecten binnen de ouderenzorg ondersteunt, ontfermde zich over de opbrengst van de zorgvisites. Nu heeft Willemse, met Ad van Elzakker (allebei zijn ze sociaal geograaf), de aandacht verschoven naar de buurt, daar waar verreweg de meeste ouderen wonen en willen blijven wonen. De zorgvisites zijn daarmee vervangen door de buurtvisites, meer volledig door de zorg-voor-de buurt-visites. Haar manier van kijken en rondlopen heeft ze meegenomen naar de wijk, de visites zijn geënt op haar eerdere ervaringen met woonzorgcentra.

Ogen van een buitenstaander

Hoewel Willemse zich realiseert dat een buurt niet zomaar te veranderen is, ziet ze de buurtvisites vooral als inspiratievoorbeelden, waarin je nét op een andere manier naar de leefomgeving kijkt. Willemse: "De omgeving, de buurt, daar concentreren we ons op in de buurtvisites. Als professionele organisatie en ook als bewoner zie je soms dingen niet meer. Zoals een hek dat er al eeuwen staat, bewegwijzering waar je niet eens meer naar kijkt. Een buitenstaander ziet het nog en verbaasd zich er misschien over. Waarom kan dat niet anders, het is een kleine moeite, het zou veel plezierig kunnen. De kleine dingen, juíst de kleine dingen, doen ertoe."

Het kijken door de ogen van een buitenstaander levert observaties en tips op die als startpunt te gebruiken zijn voor een dialoog tussen direct betrokkenen, zoals de gemeente, de woningcorporatie, wijkraad, welzijn, wie er ook maar naar boven komt in hun research vooraf. Zij ontvangen achteraf een rapportage van de visite die plezierig en goed leesbaar is. De teller van het aantal buurtvisites staat nu op elf. Op de website Buurtvisites | ZorgSaamWonen – waarover later meer – staan bijvoorbeeld Nijmegen Galgenveld, Utrecht Overvecht, Leeuwarden Oost en Geleen-Zuid.

Verantwoordelijk wethouder Leon Geilen van de laatste gemeente kon niet aanwezig zijn, maar liet in een filmpje weten veel gehad te hebben aan de buurtvisite. De opbrengsten daarvan waren zeer bruikbaar voor de woonzorgvisie, want ’het gesprek hierover voer je met de direct betrokkenen. En de input van de buurtvisite kan hiervoor een mooi startmoment zijn’. "Dat beschouw ik als een groot compliment", is de reactie van Willemse. "Wij hebben niet de wijsheid in pacht, maar willen wel de dialoog starten. Er ligt zoveel ruimte voor verbinding, de natuurlijke ontmoeting. Als we daaraan kunnen bijdragen, in bijvoorbeeld rondetafelgesprekken met de buurt, kunnen concretiseren wat er op korte termijn gedaan kan worden, en niet pas over twintig jaar, daar willen wij ook een motor voor zijn."

 

 

Woongeluk gaat om menselijke maat

Aangeschoven aan tafel is ook Anne van Grinsven, programmamanager Zorgzame buurt bij Woonzorg Nederland, de woningcorporatie voor senioren. Ook zij heeft inmiddels haar eerste ervaring met de buurtvisite achter de rug. "Woongeluk gaat voor ons om de menselijke maat, om het faciliteren van contact en het uitstellen van zorg. Op het niveau van een gebouw faciliteren we al terloopse ontmoetingen, we doen dat ook steeds meer op het niveau van de buurt. We kunnen zoveel betekenen voor de buurt en omgekeerd. Het zit inderdaad vaak in kleine dingen, zoals woordgebruik of naambordjes. Vanachter mijn bureau kijk ik daar overheen, als bewoner kijk je anders, en tijdens een wandeling door de buurt – incluis het geroddel van de deelnemers – hoor en zie ik pas echt wat er leeft."

Ook Daniëlle Swart, manager bij het Jo Visserfonds, schuift aan, samen met Evelien Kelfkens van de Leyden Academy on Vitality and Ageing. Beiden onderschrijven volmondig het belang van het thuisgevoel, niet alleen in het verpleeghuis, maar ook in de buurt. Het veraangenamen van het leven van ouderen zit in kleine dingen, weet ook Daniëlle Swart. Het zijn dezelfde kleine dingen die de kern vormen van de buurtvisites.

Kelfkens doet op dit moment onderzoek naar de methodiek, de geleerde lessen uit de buurtvisites en de vraag hoe deze methodiek zich verhoudt tot wat er in eerdere studies bekend is over 'thuis voelen in de buurt door oudere bewoners'. Haar onderzoeksrapport presenteert ze tijdens het jaarcongres van ZorgSaamWonen in september.

Grote ambities

Terug naar de buurtvisites. Hetti Willemse heeft grote ambities, zoals buurtvisites in alle hoofdsteden van Nederland, in één wijk per hoofdstad wel te verstaan. Alleen, met Ad van Elzakker of samen met professionele organisaties of bewonersinitiatieven. Alles is mogelijk, en hoe dan ook bedoeld om te inspireren en te zorgen voor dialoog. De buurtvisites die inmiddels zijn afgelegd, zijn terug te vinden op de website Buurtvisites | ZorgSaamWonen, feestelijk gelanceerd aan het einde van het webinar. Op deze site zijn ook alle gehouden zorgvisites te vinden en alle informatie over de stichting Thuis Voelen. Willemse is er blij mee: "Mijn schatjes staan nu lekker veilig bij jullie. In vertrouwde handen, want we zijn zelf ook al op leeftijd."

Bekijk hier alsnog de video van wethouder Leon Geilen van de gemeente Sittard-Geleen:

 

  Gekoppelde organisatie(s)

Ook interessant / voor u geselecteerd

Zorg voor de buurtvisite: Eindhoven/Sterksel
29 april 2024

We bezoeken drie buurten binnen de Eindhovense wijk Begijnenbroek (Oude Gracht-West en -Oost en Eckartdal) en…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Noorderpolder, Zierikzee
25 maart 2024

Leren van de geschiedenis

Op de toeristische kaart van Zierikzee ontbreekt…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Wateringse Veld, Den Haag
26 februari 2024

Wateringse Veld het hof maken

We vereren de hofstad als laatste…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Havendiep, Lelystad
29 januari 2024

Graag een Ir. Lely voor de uitvoering

We nemen ons voor om alle vooroordelen die heersen over Lelystad…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Dauwendaele, Middelburg
19 december 2023
Dat wordt nog een hele kunst

Ook een reis vol NS tegenslagen én het meest miezerige weer dat je je maar kunt…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Zwolle
20 november 2023

Zwolle Stadshagen

Behaaglijk Stadshagen binnenste buiten

Het ons vertrouwde Zonnehuis Zwolle,…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Assen Centrum West
20 oktober 2023

Assen Centrum West

Als je begrijp wat ik bedoel.…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: 's-Hertogenbosch, Haren Donk Riet
25 september 2023
Verborgen vermogen: hoe je de problemen in de toekomst voor kan zijn

Het is altijd een verrassing waar je nu…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Toekomstmuziek voor Heugem, Maastricht
31 augustus 2023

Bij Maastricht denk je aan Andre Rieu en zijn legendarische Vrijthof concerten. Als we parkeren bij Vitala+ aan…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Presikhaaf, Arnhem
11 juli 2023

‘Buren leven langs elkaar, geef terug dat oude noaberschap, dan wordt de wereld vrolijker’. Het is een tekst op…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Paddepoel Groningen
30 mei 2023

Na de zorgvisites van de dames THe aan woonzorcentra en verpleeghuizen zijn Hetti Willemse en Ad van Elzakker…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: 'Veel kansen voor Leeuwarden Oost mits sociaal ruimtelijke visie'
28 april 2023

Na de zorgvisites van de dames THe aan woonzorcentra en verpleeghuizen zijn Hetti Willemse en Ad van Elzakker…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Galgenveld Nijmegen Oost
12 december 2022

Samen met Cathy Snel en Bea Bouman van de Nederlandse Vereniging van Kwaliteitsfunctionarissen, sectie zorg,…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Fort-Zeekant Bergen op Zoom zuid
22 november 2022

Alleen met nieuwe stenen heb je nog geen leeftijdsvriendelijke wijk.

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Neckardreefbuurt, Overvecht Utrecht
17 oktober 2022

Sociale omgeving- en ontmoetingtips voor Overvecht-Zuid, Neckardreefbuurt, Utrecht.

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Geleen-Zuid
5 oktober 2022

Geleen-Zuid onder de loep

Tien jaar geleden publiceerden we een zorgvisite over St. Odilia en St…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Oud worden in de Haarlemse Molenwijk 
27 februari 2020

3 1/2 THe kopje 

Molenwijk in beeld
Stadsdeel Schalkwijk, gemeente Haarlem
8200 inwoners…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Een kompas voor het eilandgevoel
25 oktober 2019

Buurtvisite De Akropolistoren en Sportheldenbuurt
Coöperatieve Vereniging Bewoners Akropolistoren 

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.