De toekomst van de ouderenzorg: Japan als voorland van Nederland?

‘We waren met onze groep in een community center en mochten meedoen met de oefening. Dat ging niet vanzelf en we lachten om elkaar. Dat was niet de bedoeling’.  

Het is één van de anekdotes tijdens de Masterclass Japan op de Hogeschool Nijmegen-Arnhem (HAN) Op 17 januari gaven Wendy Kemper, programma manager centre of expertise Krachtige Kernen bij de HAN en collega Melanie de Kater een presentatie van hun ervaringen, opgedaan tijdens een studiereis naar Japan afgelopen oktober. Het programma was opgebouwd rondom wonen, welzijn en zorg en bedoeld om zicht te krijgen op de Japanse cultuur en de manier waarop de overheid omgaat met de uitdagingen van een super aging society. 

Want Japan, met zijn snel vergrijzende samenleving, loopt zo’n tien jaar voor op ons en lijkt ons voorland te zijn. Inmiddels is daar één op de drie inwoners ouder dan 65 jaar, het aantal honderdjarigen is er het hoogste ter wereld, met dank aan de zogenaamde blue zones. Net zoals in Nederland staat tegenover deze vergrijzing ook ontgroening, het ontbreken van voldoende aanwas. Met name de zorg zal hier last van ondervinden, want wie zorgt er voor ouderen? Wat kunnen we dan leren van de manier waarop Japan hiermee omgaat?

Het bezoek aan het activiteitencentrum maakte duidelijk wat belangrijke normen en waarden zijn. Zoals niet lachen om de fouten van een ander dus, want respect en het diep gewortelde gevoel onderdeel te zijn van een groep is onderdeel van het DNA van Japan. ‘En’, vroeg Wendy Kemper aan de aanwezigen van de masterclass ‘hoe oud denk je dat de deelnemers zijn’? De deelnemers waren wat ouder, dat was te zien, maar de gemiddelde leeftijd lag boven de 75 jaar. Zonder grijze haren en zonder de kenmerkende forsere lichaamsbouw van de gemiddelde senior in Nederland, was het moeilijk in te schatten. De oefeningen, het beweegaanbod dat bewezen effectief was om vallen te voorkomen, kostte de jongere Nederlandse groep meer moeite dan de oudere Japanners.  

Nauwelijks welvaartsziekten

Japanse ouderen zijn gemiddeld veel fitter dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Ze overlijden dan ook nauwelijks aan welvaartsziekten maar aan slijtage van het hart, de longen etcetera. Hun leefstijl is gezond en dat heeft in ieder geval te maken met de nadruk die in Japan ligt op preventie en bewegen. Wat kun je doen om ongelukken in huis te voorkomen, hoe zorg je ervoor dat je zelf fit blijft en zolang mogelijk voor jezelf kunt zorgen? Dat is ook welbegrepen eigenbelang, want als er weinig zorg voorhanden is, hoe zorg je dan voor jezelf? 

Preventie staat centraal en de overheid zet volop in op educatie en voorlichting om gezond gedrag te stimuleren. Ze faciliteert activiteitencentra waar ouderen bijeen kunnen komen, hoewel de hoeveelheid voorzieningen tekort schiet in verhouding tot de vraag. Ook Japan kent een tweedeling, waarbij rijkere mensen hun eigen voorzieningen kunnen betalen, en waar armeren minder mogelijkheden hebben. Om gedrag te beïnvloeden gebruikt de overheid visuele communicatie (posters) en muziek en geluid om boodschappen te sturen. En ouderen – de jongere generaties bewegen zich steeds meer richting westerse leefstijl – zijn gevoelig voor deze boodschappen en voeren ze graag uit. 

Het plantpot-model illustreert de manier waarop de Japanse overheid gezond leven stimuleert.
De bedoeling is dat ouderen zo min mogelijk gebruik maken van medische voorzieningen en zoveel mogelijk zelf zorgen voor hun eigen gezondheid en die van buren.  Want elkaar helpen, als onderdeel van een gemeenschap, hoort bij de cultuur. Voor elkaar zorgen is een basisprincipe. Naast zorg voor jezelf en de familie is het motto ‘Ik zorg voor drie buren’.

Het beeld dat bij het plantpot-model hoort bestaat uit een bordje waarop de plant staat - de eigen verantwoordelijkheid- , dan een solide basis (de aarde in de pot) bestaande uit huisvesting en de gemeenschap waarvan je deel uitmaakt en daarna komt de overheid pas in beeld, met een aanbod aan (medische) voorzieningen, de bladeren. Preventie, lees ‘goed voor jezelf zorgen, de plant water geven’ vormt de basis. 

Cultuurverschillen

De presentatie riep verschillende reacties op. ‘In Nederland zijn mensen te eigenzinnig om de adviezen van de overheid op te volgen. Bovendien zet overheid nog steeds nauwelijks in preventie’. 

De vergelijking tussen de Japanse en Nederlandse cultuur dook vaker op, bijvoorbeeld bij het onderwerp wonen en bouwen. In Japan loopt het platteland leeg. Ouderen vertrekken naar de stad, waar wél voorzieningen zijn. Voorzieningen die allemaal te belopen zijn, zeg maximaal zo’n dertig minuten. Want in drukke steden is een auto niet vanzelfsprekend en bovendien vaak te duur omdat een ouderdomspensioen zoals wij dat kennen van staatswege ontbreekt. Alleen ouderen die gewerkt hebben, ontvangen een pensioen. Wél hebben bedrijven de verantwoordelijkheid om hun gepensioneerde werknemers te voorzien van een zinvolle daginvulling. Kemper en de Kater zagen dan ook nogal wat ouderen in het straatbeeld, bezig met vaak simpel werk. Maar wél actief en met een bijdrage aan de gemeenschap. 

Leegstaande woningen 

Een tekort aan woningen kent Japan niet. Het platteland loopt leeg, in de stad is het sterftecijfer van vooral ouderen hoog en komen er veel woningen vrij. Wonen en bouwen voor senioren met bijvoorbeeld diverse woonvormen en betaalbare sociale huur, bestaat nog nauwelijks. De overheid heeft slechts een klein aandeel in de bouw, het grootste gedeelte is in handen van commerciële partijen, die forse bedragen vragen. 
Met 25 m2 aan oppervlakte woon je in een groot appartement, de meeste appartementen zijn een stuk kleiner. 

Verpleeghuizen zoals wij die kennen, zijn er niet. In plaats daarvan zijn er overheidsalternatieven, elderly housing support, vooral voor ouderen die arm zijn of veel zorg nodig hebben. Zorg voor deze ouderen bestaat uit alle zorg bij elkaar, in één gebouw, het liefst met ook familie erbij. Zowel dagbesteding, lange- en korte termijn zorg, dagbesteding etcetera zijn er te vinden. Dit integrated community care system zorgt er ook voor dat ouderen in hun eigen vertrouwde omgeving en gemeenschap kunnen blijven wonen. En daar ook sterven, een diepgekoesterde wens, ook al betekent het dat ze sterven in een omgeving die wij ons niet kunnen voorstellen. Want ook dat is een beweging in Japan, die van quality of live naar quality of dying

Is Japan het voorland van Nederland? ‘Doen we hier de goede dingen om ons voor te bereiden op de toekomstige demografie? En doen we ze snel genoeg?’ is de vraag waarmee Wendy Kemper tegenwoordig kijkt naar de Nederlandse situatie. De reis naar Japan was de moeite waard, deelnemers hebben ‘via de bocht van het buitenland’ hun kijk op de toekomst kunnen verruimen. 

Dit artikel is geschreven door drs. (J.) José van Berkum. Ze is gespecialiseerd in wonen, welzijn & technologie van senioren. Voor contact: j.vanberkum@planet.nl of 0613883560 
 

Ook interessant / voor u geselecteerd

Liefdevolle zorg in Thean Oon Senior Home Care Centre in Maleisië
1 februari 2024

Voordat haar reis door Zuidoost Azië begon beloofde Janet Croes, ontwikkelaar bij corporatie Brabant Wonen en…

Lees Verder »
Bericht uit Japan, Superaging Society
10 januari 2024

In het najaar van 2023 hebben Dort Spierings en Rob Hoogma, samen met een groep van 21 bestuurders, managers en…

Lees Verder »
Hernieuwde belangstelling voor intergenerationeel wonen
31 januari 2023
ZorgSaamWonen ziet overal in het land, en daarbuiten, wooninitiatieven ontstaan op het intergenerationele vlak en…
Lees Verder »
Zorgzame buurten; model voor de zorg van de toekomst
18 november 2022

Liesbeth De Donder is professor Agogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Samen met haar team…

Lees Verder »
Telecare en ondersteuning in de provincie Barcelona
5 september 2022

In de zomermaanden besteedt ZorgSaamwonen aandacht aan buitenlandse projecten die ons in Nederland kunnen…

Lees Verder »
Verhalen uit het buitenland; Fundació Roure in Barcelona
19 augustus 2022

In de zomermaanden besteedt ZorgSaamwonen aandacht aan buitenlandse projecten die ons in Nederland kunnen…

Lees Verder »
Zomerse excursie naar Triamant Bree
17 augustus 2022

Dit voorjaar was ZorgSaamWonen op bezoek bij Triamant Bree in Vlaanderen. Triamant is één van de founding…

Lees Verder »
Vergrijzing in beeld in drie Europese landen
10 augustus 2022

Nederlanders worden ouder en ouder, en dat heeft grote gevolgen. Om de pensioenen betaalbaar te houden, wordt…

Lees Verder »
Ervaringen Masterclass Wonen en Zorg gebundeld
7 januari 2022

De Masterclass Wonen en Zorg, georganiseerd door Coincide in samenwerking met ZorgSaamWonen, bestond uit 10…

Lees Verder »
Hoe de plattegrond de oriëntatie van mensen met dementie kan ondersteunen
7 september 2021

De fysieke omgeving kan voor mensen met dementie een oorzaak van stress zijn. Bijvoorbeeld door geluid en…

Lees Verder »
Vijf Belgische organisaties om in de gaten te houden
2 september 2021

Je hoeft niet ver te reizen om geïnspireerd te raken door wat er over de grens gebeurt. In België zijn er…

Lees Verder »
Hoe wil jij wonen als je ouder bent?
2 september 2021

Hoe wil jij leven en wonen als je ouder bent? Hoe wonen ouderen uit jouw land en wat is hun droom? Corine van…

Lees Verder »
Schotse modellen voor wonen met zorg en ondersteuning
2 september 2021

De Scottish Federation of Housing Associations (SFHA) beschrijft in de publicatie ‘Housing Scotland: Models of…

Lees Verder »
Leren van het buitenland
2 september 2021

Architect Evelien van Veen adviseert sinds een aantal jaar in China en Engeland over de bouw van…

Lees Verder »
Brusselse wegwijzer in welzijn en zorg
6 april 2021

Ben je soms ook de weg kwijt in de Brusselse welzijns- en zorgsector? Het cahier ‘Brusselse wegwijzer in…

Lees Verder »
Blue Zones Vlaanderen: bruisende Triamant-buurten voor jong en oud
13 augustus 2020

Triamant®, toonaangevend woonzorgvernieuwer in Vlaanderen, creëert levendige buurten die leven toevoegen aan de…

Lees Verder »
Een kijkje in de keuken: woonvorm met regie voor familie
13 augustus 2020

Familie-initiatieven voor mensen met dementie zijn al gemeengoed in Duitsland, maar voor Nederland nog nieuw.…

Lees Verder »
De Anderlechtse wijk Kuregem heeft een slechte naam, maar veel potentieel
13 augustus 2020

Cosmos VZW(*) werd opgericht in 1998 als reactie op de rellen die Kuregem enkele maanden in de ban hielden.…

Lees Verder »
Masterclass Wonen en Zorg met twee internationale werkbezoeken
13 augustus 2020

Inspiratie uit het buitenland halen? Het kan! Ook in deze bijzondere periode. Coincide organiseert in…

Lees Verder »
Gelukkig oud worden in Japan
12 augustus 2020

Beyond Now heeft vorig jaar een studiereis georganiseerd naar Japan. Voor dit jaar stond er ook één op het…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.