Hernieuwde belangstelling voor intergenerationeel wonen

Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

ZorgSaamWonen ziet overal in het land, en daarbuiten, wooninitiatieven ontstaan op het intergenerationele vlak en juicht die ontwikkeling van harte toe. Op de (gratis) lunchlezing van 14 februari wordt onder meer deze ontwikkeling besproken door twee insiders.

Intergenerationele woonvormen, ze zijn niet nieuw. Toch kent het nu een duidelijke hernieuwde belangstelling. In dit tijdperk van personeelstekort (met name in de zorgsector), het langer zelfstandig thuis wonen, het sluiten van de verzorgingshuizen en de schaarste op de woningmarkt is alle creativiteit nodig om prettig wonen, werken, zorgen en meedoen voor jong en oud mogelijk te maken.

Het is niet alleen noodzaak om generaties met elkaar te verbinden. Ook (toekomstige) senioren geven aan dat ze graag in een gemêleerde wijk willen wonen. Of in wooncomplexen met meerdere generaties. En de groep jongeren die betekenisvolle relaties wil aangaan en zinvolle bijdragen wil leveren aan de maatschappij groeit. Je ziet ook meer en steeds meer diverse wooninitiatieven op het intergenerationele vlak. Veelal zijn het vormen van gemeenschappelijk wonen.

Bekend is woongemeenschap Eikpunt in Lent waar honderd bewoners van alle leeftijden wonen en er veel contacten zijn tussen jong en oud. Niet ver daar vandaan is een kleinschaligere variant te vinden: Villa Sterappel. Daar wonen negen bewoners afkomstig uit drie verschillende generaties. In de Augustanahof in Amsterdam wonen tien ouderen en vijf jongeren samen. In het hofje is er daarnaast nog één gastenwoning voor tijdelijke huisvesting voor jongeren die behoefte hebben aan extra ondersteuning. 

Eveneens in Amsterdam is het Shaffyhuis, waar jongere en oudere kunstenaars samen wonen, werken en elkaar inspireren. Op diverse plekken zijn er plannen voor meergeneratie-woonprojecten. In Berg en Dal is de Vereniging Woon- en werkgemeenschap Babylon bezig met het creëren van een levendige gemeenschap waar intergenerationeel contact naast duurzaamheid, bewustzijnsontwikkeling en zorg voor elkaar hoog in het vaandel staan. In Nijmegen is het woonzorgconcept Living-inn in ontwikkeling, bedacht door een vastgoedontwikkelaar, waar senioren en starters samen wonen, ontmoeten en genieten in een nieuwe wijk. Zorgvoorzieningen zijn nabij, maar ook recreatie. Eureka.

Jong en oud in zorgcomplexen 

Ook zijn er voorbeelden van intergenerationeel wonen in zorgcomplexen. In Bodegraven wonen in het Oudenhuis drie studenten tussen senioren. Jong en oud geniet van het contact. Zo ook in woonzorgcomplex Humanitas in Deventer: al tien jaar wonen er studenten en beleven zowel de studenten als de bewoners het als enorm plezierig. Dat gebeurt al een tijdje op meerdere plekken in het land, maar het concept krijgt nog altijd navolging. Recentelijk besloot Zorggroep uit Limburg dit concept toe te passen in Baarlo en Venlo.

Oude hospita terug 

Relatief nieuw is ‘Mijn Woongenoot’, een initiatief van sociaal ondernemer Kitty van der Made. Zij blies het oude hospita-idee nieuw leven in. Zij koppelt senioren die ruimte over hebben aan studenten die een kamer zoeken. Juist in deze tijd van krapte op de woningmarkt een kansrijk initiatief. De Stichting Statiegeld op Jeugd heeft een paar geleden het idee van Duo-wonen geïntroduceerd. Het idee is om woningen te splitsen zodat senioren langer zelfstandig kunnen blijven wonen en starters betaalbare woonruimte vinden. Zo zijn er nog meer voorbeelden in het land waarbij jong en oud op één of andere manier samenwonen. Soms kleinschalig, soms wat groter. Denk maar aan de mantelzorgwoningen, kangoeroewoningen en meergeneratiehofjes.

In de uitzending ‘Samen grijs’ van Tegenlicht op 10 oktober 2022 vertelde architect Auguste van Oppen over het Drie Generatiehuis dat hij voor zijn eigen gezin heeft ontworpen. Hij denkt nu met een projectontwikkelaar na over mogelijkheden voor ‘meergeneratieflats.’

Er zijn veel naoorlogse flats die aan vernieuwing toe zijn. Van Oppen ziet kansen om hier ‘verticale dorpen’ van te maken en woningen flexibeler te maken. Zo kunnen woningen samengevoegd worden voor bewoners die meer ruimte nodig hebben, terwijl andere woningen als ‘wisselwoningen’ kunnen dienen. Meer diversiteit, meer flexibiliteit en meer ruimte voor ontmoeting,

Over de grens 

Ook in het buitenland zijn er prachtige voorbeelden van intergenerationeel contact, zoals in Barcelona bij het project Vivir y convivir. Maar denk ook aan Generationernes Hus in het Deense Aarhus, Generations Block in Helsinki, Finland, of in Japan, de Nagaya Tower te Kagoshima. Of Abbey Mill and the Wolsey Building in Leicester, Homeshare in Canada, meergeneratiewonen in België, zoals in Leuven en de talloze Mehrgenerationenhäuser in Duitsland. In Utrecht is er hierdoor een initiatief Kas & Co wonen ontstaan; de bedenkers waren zo geïnspireerd door het meergeneratiewonen in Duitsland dat zij een vergelijkbaar woonproject wilden creëren. En met succes!

Pure winst 

Ook los van het wonen zijn er diverse initiatieven waarbij generaties met elkaar verbonden worden. Zo heeft dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het dorp. Hier zijn diverse instanties gehuisvest en het is tevens een plek voor ontmoeting. Of het Laefhoes in America, een ontmoetingsplek voor inwoners. ZorgSaamWonen publiceerde hier eerder over.

Het Laefhoes heeft een openbare woonkamer, een ruilbieb, repaircafe keuken en een tuin. Over tuinen gesproken: er zijn in het land diverse generatietuinen. Het verbinden van generaties levert zowel jongeren als ouderen veel op: meer begrip voor elkaar. Zij beleven veel plezier aan het contact. Wederkerigheid is een belangrijk element. Jong leert van oud en andersom en beiden kunnen elkaar van dienst zijn. Dat waarderen beide partijen. Het is wel van belang het contact niet te romantiseren. Niet iedereen heeft evenveel behoefte aan het contact. Ook kunnen de levensstijlen en ritmes verschillen. En ook de verwachtingen. Maar als je in gesprek blijft met elkaar en elkaar de ruimte laat levert het verbinden van jong en oud vooral pure winst en plezier op voor iedereen.

Oproepje: ken je meer voorbeelden van woonprojecten/woonconcepten waar jongeren en senioren samen wonen? Heb je ervaringen die je wilt delen? Mail: yvonne@zorgsaamwonen.nl.

Doe mee aan de lunchlezing

En wil je meer weten? Op dinsdag 14 februari organiseert ZorgSaamWonen een gratis online lunchlezing over meergeneratiewonen waarin architect Auguste van Oppen en Anouk Reintjens van vastgoedontwikkelaar AM vertellen over hun onderzoek naar en kansen voor meergeneratiewonen. Voor meer informatie en aanmelden ga naar: Lunchlezing Meergeneratiewonen | ZorgSaamWonen

Ook interessant / voor u geselecteerd

‘We moeten nu voldoende betaalbare woningen realiseren met zorg nabij’
26 mei 2023

Hans Adriani was jarenlang het gezicht van de Taskforce Wonen en Zorg. Sinds 1 mei 2023 is er een opvolger van…

Lees Verder »
Subsidie voor huisvesting kwetsbare groepen
24 mei 2023

Mensen in een kwetsbare positie kunnen bij het zoeken naar een woning vanaf 30 mei gebruik maken van de…

Lees Verder »
Strategisch adviseur Wonen Gemeente Almere
22 mei 2023

Strategisch adviseur Wonen Gemeente Almere

Lees Verder »
Bundel 'Zorgzame buurten' trotseert het systeem
17 mei 2023

De bundel ‘Zorgzame buurten’, met daarin vijftien inspirerende initiatieven die het systeem trotseren en…

Lees Verder »
Ik zie je buiten!
17 mei 2023

Afgelopen maandag was het zover. De filmopnames bij Het 8ste Werk in Kampen zijn gemaakt. Dit prachtige concept…

Lees Verder »
Community building: geen doel of middel, maar werkwoord
16 mei 2023

Mensen willen samen wonen, samen zijn en samen dingen doen. Die context vereist ruimte, tijd en blijvende (…

Lees Verder »
Bouwen voor ouderen stimuleert doorstroming maximaal
10 mei 2023

Habion, een woningcorporatie voor ouderen, versnelt de transformatie en nieuwbouw van woningen voor ouderen op…

Lees Verder »
Aanjaagteam zet inspirerende voorbeelden in het licht
5 mei 2023

Het Aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg voor Ouderen is op 1 mei van start gegaan. Dit initiatief maakt nieuwe…

Lees Verder »
LATT: waar kinderen en ouders buren worden
2 mei 2023

De ouders van de verstandelijk en meervoudig beperkte Simon hebben een eigen woonconcept uitgewerkt, LATT (…

Lees Verder »
Woningdelen kansrijk, maar benutten van ongebruikte woonruimte gaat niet vanzelf
2 mei 2023

Afgelopen januari organiseerde ZorgSaamWonen het webinar ‘Deelgenoten: woning- en zorgdelen kan!’ Een webinar…

Lees Verder »
'Gemeenschappelijk Wonen Dag' verder uitbouwen
1 mei 2023

Meer bekendheid rondom de open dag Gemeenschappelijk Wonen leidt tot meer maatschappelijk draagvlak om nieuwe…

Lees Verder »
Prettig wonen voor iedereen in de Groene Metropool Arnhem-Nijmegen
25 april 2023

Creatieve oplossingen zoeken voor het woningtekort en die koppelen aan duurzaamheid…

Lees Verder »
Zorgzame woongemeenschappen cruciaal in transitie naar welzijnsmodel
24 april 2023

Een door NLZVE en NVTZ gezamenlijk opgestelde whitepaper verkent de manier waarop het samenspel tussen formele…

Lees Verder »
Het huwelijk van wonen en zorg en welzijn deel 2
21 april 2023

Hoe organiseren we betaalbare, effectieve en efficiënte zorg en houden we die toch persoonsgericht – dus…

Lees Verder »
Het Nonna-netwerk: de ouderenzorg van de toekomst in Nijmegen
14 april 2023

Wat heeft de ouder wordende mens nu en in de toekomst daadwerkelijk nodig? Hoe kunnen zorgorganisaties meer '…

Lees Verder »
Collectieve woonvormen inspireren de ‘woongemeenschap light’
11 april 2023

Sommige mensen hebben vooroordelen jegens collectief wonen. Zij associëren dit samenwonen met het hebben van…

Lees Verder »
Eerste DUO-woonlocaties in Nederland opgeleverd
11 april 2023

Duo-wonen in Nederland is een feit nu in het Brabantse Mill de eerste woonlocaties zijn opgeleverd.

Lees Verder »
'Ik kan prima alleen wonen, maar vind het gezellig om iemand in huis te hebben'
5 april 2023

Dankzij MijnWoongenoot, een organisatie die senioren met woonruimte verbindt met studenten die een woonruimte…

Lees Verder »
Cohousing Arnhem: naast elkaar, voor elkaar, met elkaar
4 april 2023

De totstandkoming ervan was een groot avontuur, maar Wim van Gelderen, één van de twee initiatiefnemers, ziet…

Lees Verder »
Zorgverbeteraars, aanpakkers, loslaters en samenwerkers van Thebe bouwen verder
3 april 2023

"We leveren goede zorg aan kwetsbare mensen, zowel op onze woonzorglocaties als bij de mensen thuis. Als we dat…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.