Hernieuwde belangstelling voor intergenerationeel wonen

Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

ZorgSaamWonen ziet overal in het land, en daarbuiten, wooninitiatieven ontstaan op het intergenerationele vlak en juicht die ontwikkeling van harte toe. Op de (gratis) lunchlezing van 14 februari wordt onder meer deze ontwikkeling besproken door twee insiders.

Intergenerationele woonvormen, ze zijn niet nieuw. Toch kent het nu een duidelijke hernieuwde belangstelling. In dit tijdperk van personeelstekort (met name in de zorgsector), het langer zelfstandig thuis wonen, het sluiten van de verzorgingshuizen en de schaarste op de woningmarkt is alle creativiteit nodig om prettig wonen, werken, zorgen en meedoen voor jong en oud mogelijk te maken.

Het is niet alleen noodzaak om generaties met elkaar te verbinden. Ook (toekomstige) senioren geven aan dat ze graag in een gemêleerde wijk willen wonen. Of in wooncomplexen met meerdere generaties. En de groep jongeren die betekenisvolle relaties wil aangaan en zinvolle bijdragen wil leveren aan de maatschappij groeit. Je ziet ook meer en steeds meer diverse wooninitiatieven op het intergenerationele vlak. Veelal zijn het vormen van gemeenschappelijk wonen.

Bekend is woongemeenschap Eikpunt in Lent waar honderd bewoners van alle leeftijden wonen en er veel contacten zijn tussen jong en oud. Niet ver daar vandaan is een kleinschaligere variant te vinden: Villa Sterappel. Daar wonen negen bewoners afkomstig uit drie verschillende generaties. In de Augustanahof in Amsterdam wonen tien ouderen en vijf jongeren samen. In het hofje is er daarnaast nog één gastenwoning voor tijdelijke huisvesting voor jongeren die behoefte hebben aan extra ondersteuning. 

Eveneens in Amsterdam is het Shaffyhuis, waar jongere en oudere kunstenaars samen wonen, werken en elkaar inspireren. Op diverse plekken zijn er plannen voor meergeneratie-woonprojecten. In Berg en Dal is de Vereniging Woon- en werkgemeenschap Babylon bezig met het creëren van een levendige gemeenschap waar intergenerationeel contact naast duurzaamheid, bewustzijnsontwikkeling en zorg voor elkaar hoog in het vaandel staan. In Nijmegen is het woonzorgconcept Living-inn in ontwikkeling, bedacht door een vastgoedontwikkelaar, waar senioren en starters samen wonen, ontmoeten en genieten in een nieuwe wijk. Zorgvoorzieningen zijn nabij, maar ook recreatie. Eureka.

Jong en oud in zorgcomplexen 

Ook zijn er voorbeelden van intergenerationeel wonen in zorgcomplexen. In Bodegraven wonen in het Oudenhuis drie studenten tussen senioren. Jong en oud geniet van het contact. Zo ook in woonzorgcomplex Humanitas in Deventer: al tien jaar wonen er studenten en beleven zowel de studenten als de bewoners het als enorm plezierig. Dat gebeurt al een tijdje op meerdere plekken in het land, maar het concept krijgt nog altijd navolging. Recentelijk besloot Zorggroep uit Limburg dit concept toe te passen in Baarlo en Venlo.

Oude hospita terug 

Relatief nieuw is ‘Mijn Woongenoot’, een initiatief van sociaal ondernemer Kitty van der Made. Zij blies het oude hospita-idee nieuw leven in. Zij koppelt senioren die ruimte over hebben aan studenten die een kamer zoeken. Juist in deze tijd van krapte op de woningmarkt een kansrijk initiatief. De Stichting Statiegeld op Jeugd heeft een paar geleden het idee van Duo-wonen geïntroduceerd. Het idee is om woningen te splitsen zodat senioren langer zelfstandig kunnen blijven wonen en starters betaalbare woonruimte vinden. Zo zijn er nog meer voorbeelden in het land waarbij jong en oud op één of andere manier samenwonen. Soms kleinschalig, soms wat groter. Denk maar aan de mantelzorgwoningen, kangoeroewoningen en meergeneratiehofjes.

In de uitzending ‘Samen grijs’ van Tegenlicht op 10 oktober 2022 vertelde architect Auguste van Oppen over het Drie Generatiehuis dat hij voor zijn eigen gezin heeft ontworpen. Hij denkt nu met een projectontwikkelaar na over mogelijkheden voor ‘meergeneratieflats.’

Er zijn veel naoorlogse flats die aan vernieuwing toe zijn. Van Oppen ziet kansen om hier ‘verticale dorpen’ van te maken en woningen flexibeler te maken. Zo kunnen woningen samengevoegd worden voor bewoners die meer ruimte nodig hebben, terwijl andere woningen als ‘wisselwoningen’ kunnen dienen. Meer diversiteit, meer flexibiliteit en meer ruimte voor ontmoeting,

Over de grens 

Ook in het buitenland zijn er prachtige voorbeelden van intergenerationeel contact, zoals in Barcelona bij het project Vivir y convivir. Maar denk ook aan Generationernes Hus in het Deense Aarhus, Generations Block in Helsinki, Finland, of in Japan, de Nagaya Tower te Kagoshima. Of Abbey Mill and the Wolsey Building in Leicester, Homeshare in Canada, meergeneratiewonen in België, zoals in Leuven en de talloze Mehrgenerationenhäuser in Duitsland. In Utrecht is er hierdoor een initiatief Kas & Co wonen ontstaan; de bedenkers waren zo geïnspireerd door het meergeneratiewonen in Duitsland dat zij een vergelijkbaar woonproject wilden creëren. En met succes!

Pure winst 

Ook los van het wonen zijn er diverse initiatieven waarbij generaties met elkaar verbonden worden. Zo heeft dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het dorp. Hier zijn diverse instanties gehuisvest en het is tevens een plek voor ontmoeting. Of het Laefhoes in America, een ontmoetingsplek voor inwoners. ZorgSaamWonen publiceerde hier eerder over.

Het Laefhoes heeft een openbare woonkamer, een ruilbieb, repaircafe keuken en een tuin. Over tuinen gesproken: er zijn in het land diverse generatietuinen. Het verbinden van generaties levert zowel jongeren als ouderen veel op: meer begrip voor elkaar. Zij beleven veel plezier aan het contact. Wederkerigheid is een belangrijk element. Jong leert van oud en andersom en beiden kunnen elkaar van dienst zijn. Dat waarderen beide partijen. Het is wel van belang het contact niet te romantiseren. Niet iedereen heeft evenveel behoefte aan het contact. Ook kunnen de levensstijlen en ritmes verschillen. En ook de verwachtingen. Maar als je in gesprek blijft met elkaar en elkaar de ruimte laat levert het verbinden van jong en oud vooral pure winst en plezier op voor iedereen.

Oproepje: ken je meer voorbeelden van woonprojecten/woonconcepten waar jongeren en senioren samen wonen? Heb je ervaringen die je wilt delen? Mail: yvonne@zorgsaamwonen.nl.

Doe mee aan de lunchlezing

En wil je meer weten? Op dinsdag 14 februari organiseert ZorgSaamWonen een gratis online lunchlezing over meergeneratiewonen waarin architect Auguste van Oppen en Anouk Reintjens van vastgoedontwikkelaar AM vertellen over hun onderzoek naar en kansen voor meergeneratiewonen. Voor meer informatie en aanmelden ga naar: Lunchlezing Meergeneratiewonen | ZorgSaamWonen

Ook interessant / voor u geselecteerd

GemeenschappelijkWonenDag 2024 in de Week van het Wederkerig Wonen
19 april 2024

Woongemeenschappen die zijn aangesloten bij de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen en…

Lees Verder »
Burenhulp en/of mantelzorg in woongemeenschappen
12 april 2024

Een boodschap doen, soep langsbrengen of iemand naar de huisarts brengen. Dat is wat…

Lees Verder »
Gemeente Den Haag biedt ruimte aan innovatieve woonvormen
11 april 2024

De gemeente Den Haag gaat de komende jaren nieuwe innovatieve woonconcepten in Den…

Lees Verder »
Duurzaam samen oud worden
4 april 2024

Een middagje in Olst brengt ons, excursiedeelnemers, een hele mooie mix tussen omzien naar elkaar, samen ouder…

Lees Verder »
Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen
29 maart 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis en ervaring delen met elkaar…

Lees Verder »
Wooncoöperatie De Bonte Hulst vaart wel bij expertise
28 maart 2024

Wooncoöperaties zijn dé duurzame woonvormen voor de toekomst, zegt Thelma Boas. Zij is aangesloten bij de…

Lees Verder »
Kloostervelden: van instellingsterrein naar inclusieve woonwijk
19 maart 2024

De ‘Woondroom Kloostervelden’, een inclusieve woonwijk in het Brabantse Sterksel, is…

Lees Verder »
Burgerinitiatieven op het platteland
18 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
Top 10 kerken en kloosters
15 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
Samen onder één dak
14 maart 2024

Vorige maand ben ik begonnen als de kwartiermaker bij Stichting Thuis in Welzijn. Je weet wel: de organisatie…

Lees Verder »
De kracht van verbeelding bij herbestemming zorgvastgoed
14 maart 2024

"Iedereen kan een huis bouwen", aldus Noël Josemans. Hij bouwde zelf zijn eigen huis; geheel van afval. “Gewoon…

Lees Verder »
Haast maken met nieuwe woonvormen voor ouderen
11 maart 2024

Met het toegewijde team ‘senioren en zorg’ richt AM zich op het ontwikkelen van…

Lees Verder »
GeWoon Thuis in Blericks seniorencomplex Ruysdonck
4 maart 2024

Dat moet anders, dacht woningcorporatie Woonwenz bij het zien van zoveel…

Lees Verder »
Goud voor mekaar: eerste woongemeenschap in zicht!
29 februari 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis…

Lees Verder »
Woonvormen senioren Zuid-Holland (SRW), subsidie
19 februari 2024

Alle gemeenten in Zuid-Holland kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage uit de Subsidieregeling…

Lees Verder »
DEEL deelt kennis over empathisch wonen in projectvideo en podcasts
15 februari 2024

DEEL is een afkorting voor Dutch Empathic Environment Livinglabs. Het is een initiatief van prof.dr.ir. Masi…

Lees Verder »
'Ruimte voor mensen, dat is wat ons typeert'
12 februari 2024

Met INBO sluit een partner aan bij het platform ZorgSaamWonen die het werkveld mede vormgeeft. Want wie kent…

Lees Verder »
Wonen met Meer, een zorg minder
7 februari 2024

Er ontstaat een enorm gat tussen thuis wonen en het verpleeghuis. Dat dacht Bart Bijlsma in 2014 meteen toen…

Lees Verder »
De toekomst van de ouderenzorg: Japan als voorland van Nederland?
5 februari 2024

‘We waren met onze groep in een community center en mochten meedoen met de oefening. Dat ging niet vanzelf en…

Lees Verder »
"Het leven gaat met pieken en dalen"
5 februari 2024

Levenslessen van senioren

“Jullie zijn nieuwsgierig naar ons, maar wij naar jullie”, zegt de 88-jarige…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.