Wonen, ontmoeten, werken en leven in 'Wij zijn Zuiderschans'

Wij zijn Zuiderschans

'Wij zijn Zuiderschans.' Foto: Butterfly Effect

Mede dankzij buurtverbinders komen ook buurtbewoners regelmatig binnenlopen bij het nieuwe wooncomplex in Den Bosch met de veelzeggende naam 'Wij zijn Zuiderschans'.

‘Wij zijn Zuiderschans’ is van en voor de bewoners. Het is een plek om te wonen, werken en leven met elkaar. Vroeger heette het zorgcentrum Zuiderschans. Veel buurtbewoners kennen het nog in die hoedanigheid. Nu is het een woonplek waar mensen met en zonder zorgvraag elkaar ontmoeten. Zij vormen met elkaar een levendige gemeenschap.

Het gebouw heeft 83 zelfstandige appartementen en 44 woningen voor mensen met dementie. In totaal wonen er zo’n 150 mensen. Corporatie Zayaz en zorgorganisatie Van Neynsel wilden een nieuwe invulling geven aan zorgcentrum Zuiderschans in Den Bosch. Janine van Heertum van woningcorporatie Zayaz geeft aan dat ze een toenemende interesse ziet bij ouderen om onderdeel te zijn van een gemeenschap, maar dan wel met zelfstandig wonen en zorg dichtbij. Van Neynsel oriënteerde zich op een toekomstbestendige invulling van de zorg. Sociale onderneming Butterfly Effect werd gevraagd om bij te dragen aan de gemeenschapsvorming door de werving en coaching van bewoners die actief zijn als buurtverbinder.

WK voetbal

Vanaf de zomer van 2022 wonen er acht buurtverbinders in ‘Wij Zijn Zuiderschans.’ Zij helpen bewoners met activiteiten, het ontbijt en zorgen ervoor dat tijdens belangrijke sportwedstrijden zoals de WK voetbal gezamenlijk gekeken wordt. Sommige buurtverbinders organiseren losse evenementen, anderen zijn meer van het één op één contact. Eén buurtverbinder is kok en heeft er plezier in om regelmatig voor een groepje bewoners te koken. "Buurtverbinders betalen de normale sociale huur, net als de andere bewoners, ze doen dit echt omdat ze willen bijdragen", zegt Janine. "We kijken goed naar hun motivatie." Het is niet moeilijk mensen te vinden. Stijn van Kreij van Butterfly Effect merkt dat veel mensen graag onderdeel willen zijn van een groter geheel. "Steeds meer mensen, van jong tot oud, willen iets betekenen voor een ander." De buurtverbinders zijn in eerste instantie bezig met het smeden van verbindingen tussen de bewoners van ‘Wij zijn Zuiderschans’. Buurtbewoners komen hier regelmatig binnen. Het is een actieve wijk waar al veel gebeurt. De wijkraad houdt hier de vergaderingen en buurtbewoners doen mee aan activiteiten. "Maar het is hier verder geen buurthuis", zegt Janine.

Wij zijn Zuiderschans
'Wij zijn Zuiderschans' heeft 83 zelfstandige appartementen en 44 woningen voor mensen met dementie. In totaal wonen er zo’n 150 mensen. Foto: Yvonne Witter.

Informeel karakter

Zayaz, Van Neynsel en Butterfly Effect hebben drie uitgangspunten geformuleerd: meedoen, aandachtig en improviseren. "Ieder kan vanuit zijn of haar talent bijdragen. Daarbij kijken we wat iemand nodig heeft om mee te doen. En dan moet je dingen soms net even anders doen", licht Janine toe. "Er staat in de huiskamer een flipover waar alle activiteiten op staan. Ieder kan met een stift dingen toevoegen. Dat draagt bij aan het informele karakter", vertelt Stijn.

Verbinder

Eric van der Hulst, wijkmanager van de locatie komt zelf uit de horeca en is de verbinder, de ‘dirigent’ die zorgt voor de verbinding van de bewoners met de medewerkers en de wijk. Medewerkers hebben niet altijd een zorgachtergrond, maar zijn afkomstig uit de horeca en dienstverlening. Bij de selectie van medewerkers is er vooral gekeken naar de motivatie en naar hetgeen iemand kan toevoegen. De mix aan medewerkers draagt bij aan het gevoel van het gewone leven. En dat willen de drie organisaties graag bereiken, dat ieder gewoon leeft, meedoet en zich thuis voelt. Alle medewerkers, zowel met als zonder zorgachtergrond, werken volgens het principe van de sociale benadering. Daarbij ligt de focus op de kwaliteit van leven en op wat er nog wel kan, ondanks beperkingen of aandoeningen zoals dementie.

Janine merkt dat het concept werkt. "We zien dat mensen elkaar graag helpen. Wij moeten als professionals leren loslaten en alleen ondersteunen als dat nodig is. Mensen kunnen met elkaar veel zelf." Stijn: “We willen als sociale onderneming uit de institutionele sfeer blijven. In een organisatie ben je meteen aan allerlei regels gebonden. Bewoners organiseren hier het kerstdiner zelf net zoals jij en ik dat doen, met vrienden en familie. Hier ben je niet aan allerlei regels gebonden. Als je bewoners de ruimte geeft dan komt er veel tot stand."

Buurtverbinder is geen opbouwwerker

Er is een leesclub, pannenkoeken op vrijdag, de Nachtwacht is op bezoek geweest. "De gemeenschap groeit. Dat gaat gepaard met vallen en opstaan", aldus Janine. Vanuit Butterfly Effect is er ondersteuning. In het begin was community-coach Sanne van der Hagen acht uur per week druk bezig en nu zo’n vier tot zes uur. "Het is nodig om structureel aandacht te houden voor wat er speelt in de gemeenschap", zegt Stijn. "Sanne ondersteunt de buurtverbinders, maar gaat ook in gesprek met zorgmedewerkers om de samenwerking te versterken. Een lichte ondersteuning voor de lange termijn is belangrijk om oog te houden voor wat er leeft. Buurtverbinders zijn geen opbouwwerkers, zij zijn vooral bewoners die hun eigen ding kunnen doen, maar ze moeten zich wel gesteund voelen." Janine beaamt dit: "Juist als je meer aan de gemeenschap wilt overlaten is het belangrijk dat je als professional nabij bent. Dat wil overigens niet zeggen dat je altijd iets doet. Soms is op je handen zitten het beste."

De drie organisaties hebben samen een maatschappelijke business case uitgewerkt. Daaruit blijkt dat als je investeert in de gemeenschap je bespaart op andere terreinen. "Je hebt bijvoorbeeld als corporatie minder beheerskosten", geeft Janine aan. De baten landen niet altijd bij de organisatie die investeert. Het bespaart ook enorm op wmo-kosten. De gemeente is vooralsnog niet betrokken. Dat vindt Stijn ook niet zo erg want de samenwerking tussen drie organisaties werkt soepel. "Eenvoud in de samenwerking is fijn. Daardoor konden we het relatief snel realiseren. Klein beginnen, iets laten zien en dan eventueel groeien", licht hij toe.

Andere locaties

Zayaz, Butterfly Effect en Van Neynsel blijven zeker samenwerken. Stijn: “We gaan het concept het komend jaar verder ontwikkelen.” Ook op andere locaties willen ze kijken wat ze kunnen met dit concept. Janine: “Bij sommige wooncomplexen staat de gemeenschap wat minder centraal, maar gaat het vooral om individueel wonen. Daar zou een buurtverbinder wellicht ook een rol kunnen hebben, maar dan meer in het één-op-één-contact.” Zo kijken ze telkens wat de behoefte is en hoe ze daar het beste aanbod op kunnen ontwikkelen.

Ook interessant / voor u geselecteerd

Evaluatie Beschermd Wonen
26 april 2024

HevoFame is een landelijk opererende planontwikkelaar, gespecialiseerd in het ontwikkelen van woonconcepten…

Lees Verder »
Van solo naar samen. Collectief wonen, iets voor jou?
22 april 2024

De provincie Gelderland heeft een werkboek gemaakt voor mensen die interesse hebben in collectief wonen. In dit…

Lees Verder »
GemeenschappelijkWonenDag 2024 in de Week van het Wederkerig Wonen
19 april 2024

Woongemeenschappen die zijn aangesloten bij de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen en…

Lees Verder »
Burenhulp en/of mantelzorg in woongemeenschappen
12 april 2024

Een boodschap doen, soep langsbrengen of iemand naar de huisarts brengen. Dat is wat…

Lees Verder »
Gemeente Den Haag biedt ruimte aan innovatieve woonvormen
11 april 2024

De gemeente Den Haag gaat de komende jaren nieuwe innovatieve woonconcepten in Den…

Lees Verder »
Duurzaam samen oud worden
4 april 2024

Een middagje in Olst brengt ons, excursiedeelnemers, een hele mooie mix tussen omzien naar elkaar, samen ouder…

Lees Verder »
Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen
29 maart 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis en ervaring delen met elkaar…

Lees Verder »
Wooncoöperatie De Bonte Hulst vaart wel bij expertise
28 maart 2024

Wooncoöperaties zijn dé duurzame woonvormen voor de toekomst, zegt Thelma Boas. Zij is aangesloten bij de…

Lees Verder »
Kloostervelden: van instellingsterrein naar inclusieve woonwijk
19 maart 2024

De ‘Woondroom Kloostervelden’, een inclusieve woonwijk in het Brabantse Sterksel, is…

Lees Verder »
Burgerinitiatieven op het platteland
18 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
Top 10 kerken en kloosters
15 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
Samen onder één dak
14 maart 2024

Vorige maand ben ik begonnen als de kwartiermaker bij Stichting Thuis in Welzijn. Je weet wel: de organisatie…

Lees Verder »
De kracht van verbeelding bij herbestemming zorgvastgoed
14 maart 2024

"Iedereen kan een huis bouwen", aldus Noël Josemans. Hij bouwde zelf zijn eigen huis; geheel van afval. “Gewoon…

Lees Verder »
Haast maken met nieuwe woonvormen voor ouderen
11 maart 2024

Met het toegewijde team ‘senioren en zorg’ richt AM zich op het ontwikkelen van…

Lees Verder »
GeWoon Thuis in Blericks seniorencomplex Ruysdonck
4 maart 2024

Dat moet anders, dacht woningcorporatie Woonwenz bij het zien van zoveel…

Lees Verder »
Goud voor mekaar: eerste woongemeenschap in zicht!
29 februari 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis…

Lees Verder »
195 extra ontmoetingsruimten door de Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting
19 februari 2024

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)…

Lees Verder »
Woonvormen senioren Zuid-Holland (SRW), subsidie
19 februari 2024

Alle gemeenten in Zuid-Holland kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage uit de Subsidieregeling…

Lees Verder »
DEEL deelt kennis over empathisch wonen in projectvideo en podcasts
15 februari 2024

DEEL is een afkorting voor Dutch Empathic Environment Livinglabs. Het is een initiatief van prof.dr.ir. Masi…

Lees Verder »
'Ruimte voor mensen, dat is wat ons typeert'
12 februari 2024

Met INBO sluit een partner aan bij het platform ZorgSaamWonen die het werkveld mede vormgeeft. Want wie kent…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.