Gemeenschappelijk Wonen, ook vaak Collectief Wonen of Wederkerig Wonen genoemd, wint snel terrein en zal alleen maar in aantal en variatie toenemen. Niet gek, gezien de vele voordelen die deze woonvorm biedt. Er kunnen gemakkelijk tien redenen worden genoemd om te investeren in collectief wonen.
Wederkerig Wonen als bredere standaard voor Gemeenschappelijk Wonen

Wim G. Kromwijk, directeur LaCoTa
Inspirerend magazine
In het kader van de krachtenbundeling Collectief Wonen en de GemeenschappelijkWonenDag 2025 heeft ZorgSaamWonen een zeer inspirerend Magazine over wederkerig wonen geschreven. In dit magazine worden inderdaad meer dan 10 positieve kanten van gemeenschappelijk wonen genoemd. Ook worden mooie voorbeelden beschreven en veel varianten.
Niet verhuizen, wél Wederkerig Wonen
Waar misschien nog te weinig aandacht aan is besteed is dat je lang niet voor alle varianten hoeft te verhuizen. En dat is prettig want het kan bijvoorbeeld zijn dat:
- Er geen zicht is op een plaats in een traditioneel project Gemeenschappelijk Wonen in de eigen gemeente of regio.
- Er in een traditioneel project een ballotage wordt gehanteerd voor de wachtlijst. Boven de 60-70 jaar kom je meestal niet meer op de wachtlijst voor verhuizing naar een traditioneel project.
- Leeftijd om andere redenen een rol gaat spelen; ‘Oude bomen’ zijn immers niet altijd gemakkelijk te verplaatsen.
- De huidige woning fijner/ruimer is dan het appartement in een traditioneel project Gemeenschappelijk Wonen.
- Men het netwerk met huidige buren wil behouden.
- Je inwoont in of bij een ‘verzorgingshuis van weleer’ en daar wil bijdragen aan eigentijdse vitalisering en meer omkijken naar elkaar. Bijvoorbeeld met een Voorzorgcirkel, een Leefsamen-project, of een project ‘Gestippeld Wonen’.
- Je al fijn woont in de nabijheid van een project Gemeenschappelijk Wonen en zou willen kunnen kiezen voor deelname aan een ‘buitencirkel’ of andere cirkelgroep van het project. Wellicht actief wil zijn in de tuincommissie, de kroegcommissie of de Leefsamengroep.
- Je in de nabijheid van een kleinschalige zorgvoorziening woont en daar als vrijwilliger wil bijdragen aan een fijn leefklimaat of integratie met de buurt.
- Er financiële redenen meespelen om de huidige woning niet te verlaten. Bijvoorbeeld opgebouwd huurrecht of een mooie hypotheekconstructie, zoals aflossingsvrij.
Buurtinitiatieven
Het is daarom heel fijn dat je ook diverse buurtinitiatieven kunt beschouwen en ervaren als variant van Gemeenschappelijk Wonen. ZorgSaamWonen en LaCoTA hebben daar overigens in eerdere blogs wel al aandacht aan besteed.
Lees bijvoorbeeld:
- Van buurt- en straatapps naar Voorzorgcirkels en Buurtwoongroepen
- Wederkerig Wonen
- Leefsamen-projecten
Deze blog is geschreven door Wim Kromwijk, directeur LaCoTa
Reactie toevoegen