"We leveren goede zorg aan kwetsbare mensen, zowel op onze woonzorglocaties als bij de mensen thuis. Als we dat in 2030 op dezelfde manier willen blijven doen, dan vragen wij het onmogelijke van onze zorgprofessionals."
Zorgverbeteraars, aanpakkers, loslaters en samenwerkers van Thebe bouwen verder

Foto: Thebe
(door Sabine Verkroost)
Bovengenoemd citaat is van Marian Frijters, strategisch adviseur bij Thebe. Deze nieuwe partner van ZorgSaamWonen is met 25 woonzorg-locaties en 120 teams wijkverpleging in ongeveer 25 gemeentes een van de grotere zorgorganisaties in de regio Midden- en West-Brabant.
Thebe kent een geschiedenis die ruim honderd jaar teruggaat naar de oprichting van de Kruisvereniging in Tilburg. Destijds met diensten als cursussen voor moeders en zorg aan het kraambed, zuigelingenzorg, ziekenverzorging aan huis en verpleging van TBC-patiënten. Anno 2023 is Thebe een zorgorganisatie van professionals en vrijwilligers die zich heeft gespecialiseerd in ouderenzorg en wijkverpleging. Thebe staat voor menslievende zorg met de nadruk op zelf, thuis en technologie.
ZorgSaamWonen sprak met Marian Frijters over de zorgwereld van nu én wat de toekomst zal gaan brengen.
"We leveren goede zorg aan kwetsbare mensen, zowel op onze woonzorglocaties als bij de mensen thuis. Als we dat in 2030 op dezelfde manier willen blijven doen, dan vragen wij het onmogelijke van onze zorgprofessionals. Want in 2030 zijn er twee keer zoveel ouderen en de helft minder aan zorgprofessionals. Je zult de zorg dus anders moeten gaan organiseren. Goede, menslievende zorg verlenen is niet alleen van de zorgorganisatie. Maar van iedereen: familie en naasten, buren, eerstelijns zorgprofessionals, maatschappelijke organisaties, buurtverenigingen", schetst Marian het dilemma.
Het moet dus anders. Thebe zorgt ervoor dat mensen de professionele zorg krijgen waar en op welk moment deze echt nodig is. En gaat daarbij uit van drie principes:
- Zelf: alles wat iemand zelf en samen met het netwerk kan, doet Thebe niet meer.
- Thuis: alle zorg vindt thuis plaats. Óf waar het echt niet anders kan, op woonzorg-locaties net zoals thuis.
- Technologie: waar het kan helpt technologie om slimmer zorg te leveren, of mensen dingen zelf te laten doen.
Hoe iemand woont, thuis of op een van de woonzorglocaties, moet bijdragen aan het kunnen verlenen van goede zorg, ook in 2030. Marian: "Naast de wens om locaties te moderniseren en te verduurzamen hebben we ook gekeken naar ‘het wonen in de toekomst’. Met de gedachte dat we meer willen werken vanuit community care, oftewel het ondersteunen en empoweren van mensen met een beperking bij hun deelname aan de samenleving, en het geclusterd wonen in de wijk."
Inspiratiebron
Marian geeft aan dat ZorgSaamWonen een mooie inspiratiebron is met voorbeelden van woonconcepten tussen thuis en verpleeghuis, zorgzame wijken en communitybuilding. Ze gaat verder: "We zijn een zorgorganisatie en willen niet van ‘de stenen’ zijn. Tegelijkertijd zien we voor onszelf een voortrekkersrol in de zoektocht naar plekken in wijken waar we, samen met lokale partners, zorgzame woonconcepten kunnen realiseren. Zo zijn wij nu in gesprek met twee andere zorgorganisaties en drie corporaties in Breda om uitwerking te geven aan het WoonzorgPact dat de gemeente Breda samen met lokale organisaties heeft opgesteld. Dat betekent verkennen van ieders rol, analyseren van de kansen en uitdagingen in de wijk en toewerken naar langdurige afspraken over het verlenen, en ook durven loslaten, van zorg."

Eigenwijks
Een ander mooi voorbeeld van een samenwerking is Eigenwijks Brabantpark. Thebe heeft daar de handen ineengeslagen met zorgverzekeraar CZ en de gemeente Breda. In de overtuiging een gezamenlijke, maatschappelijke uitdaging aan te gaan, werken zij samen toe naar een sociale wijkaanpak waarbij de financiering niet leidend is. Thebe heeft de droom een vernieuwende aanpak van zorg en ondersteuning te realiseren om ouderen in de nabije toekomst fijner thuis te laten blijven wonen. Samenredzaamheid in de wijk en een veilige en stimulerende woonomgeving staan hierbij centraal.
Ontmoetingsplek
Marian: "Thebe, CZ en de gemeente Breda willen met Eigenwijks Brabantpark een beweging in gang zetten waarbij anders zorgen, samenredzaamheid en fijn wonen elkaar versterken. Zo is er een buurtcoach en een wijkverpleegkundige als 'Eigenwijkse coördinator' actief. Zij voeren gesprekken met de bewoners bij zorgvragen om samen met de bewoner de best mogelijke oplossing voor de vraag te vinden. Vaak kan een zorgvraag anders opgelost worden dan met de inzet van professionele zorgverleners. Ook brengen de 'Eigenwijkse coördinatoren' professionals uit verschillende domeinen bij elkaar. Onze woonzorglocatie Brabantpark wordt opnieuw ontwikkeld voor mensen met een intensieve zorgvraag en we willen de locatie ook een ontmoetingsplek laten zijn voor de buurt. Samen met corporatie Alwel zijn we in de wijk op zoek naar plekken voor geclusterd wonen waar mensen in alle fases van hun leven kunnen blijven wonen. En we kijken met de partners hoe we de buurt kunnen betrekken en voorzieningen zo kunnen inrichten dat ontmoeten, het helpen en omkijken naar elkaar makkelijker wordt."
Thebe slaat de weg naar de toekomst in. De basis voor de zorg van morgen staat. Samen met haar partners, de buurt en bewoners bouwt Thebe verder aan zorgzame buurten waar bewoners fijn en lang met elkaar kunnen wonen.
Meer weten over hoe Thebe dat gaat doen? Kijk dan op De Toekomst van Thebe.
Reactie toevoegen