Zorg voor de buurtvisite: Noorderpolder, Zierikzee

zierikzee

Leren van de geschiedenis

Op de toeristische kaart van Zierikzee ontbreekt de nieuwe woonwijk Noorderpolder nog. Deze ligt ten noorden van Zierikzee en rechts van de grote rotonde. In het foldertje van Eilandzorg over hun spiksplinternieuwe wooncomplex Mitt Hem (Zweeds voor Mijn thuis) lezen we wel de naam van de wijk. Altijd fijn als je je met een wijk kunt identificeren via een naam.

  


Toeristische kaart van Zierikzee

Het is, denken we, goed nog eens hier te benadrukken dat wij altijd vrij onbevangen onze Zorg voor de buurtvisites doen. We putten bij de selectie van wijken uit het archief van de 200 -tussen 2011 en 2019- afgelegde zorgvisites. Het archief ervan treft u aan onder de kennisbank van ZorgSaamWonen. Ook doen we vooraf wat deskresearch op basis van trefwoorden. Dit keer komen we zo uit bij Zierikzee. Niet alleen omdat we hier eerder met een zorgvisite aan verpleeghuis Cornelia zijn geweest, maar ook vanwege onze ambitie om in 2024 weer alle provincies met een tweede Zorg voor de buurtvisite te vereren; nadat we hiervoor de provinciale hoofdsteden hebben bezocht. Al deze Zorg voor de buurtvisites treft u aan onder deze link.

Een wijk met twee gezichten


Noorderpolder is vooral een gezinswijk

Het is een gure dag in Zierikzee en de wijk ligt er onbeschermd bij. Het is stil op straat. Aan de bouw zie je meteen dat het vooral een gezinswijk is met twee gebouwen gericht op ouderen en mensen die zorg en hulp nodig hebben: Mitt Hem en Allévo.


Mitt Hem (links), Allévo (rechts)

De Emil Sandströmweg waar Mitt Hem en Allévo aan liggen en die doorloopt in de Nassaulaan, is best een harde fysieke grens tussen de twee delen van de wijk. De weg is ook erg breed, want nog eens versterkt wordt door de parkeerstrook.


De Emil Sandströmweg

Als verbindend element tussen jong en oud is er wel een brede school gesitueerd. Dat brengt zeker leven in de (stille wijk) brouwerij.


School als verbindend element tussen jong en oud

Verbind gezinsdeel, ouderen en zorgdeel met elkaar
We lopen eerst het gezinswoningen deel door. Zeer fraaie huizen maar, behalve het zicht op de weidse weilanden en het lonkend vergezicht van de torens van het historische Zierikzee, is het louter wonen.

Louter wonen

Geen winkel (ook al zien we later op google maps dat boerderijwinkel Kik nabij moet zijn), geen kapper of schoonheidsstudio, geen cafeetje of andere uitspanning of iets van een ontmoetingsplek. De brasserie ’t Kombuis van het fraaie gebouw van Allévo voor mensen met een zorgvraag, is naar het binnenplein van hun zorggebouwen gesitueerd.

Brasserie 't Kombuis

Je ziet de brasserie niet liggen. En het wordt bijvoorbeeld ook niet aan de weg kenbaar gemaakt. Een aanduiding, een vlag of een wegwijzer ernaar toe is een TIP die zo in de praktijk kan worden gebracht om zo gezinsdeel en ouderendeel in de wijk te verbinden. Als dat dan ook nog aangevuld wordt met wat bankjes, fraaie bloembakken, wat kleine sport- en speelelementen, een mini-bieb, wat kunst of steenobjecten die tegelijkertijd bijvoorbeeld als een klein openluchttheater kunnen functioneren, een tafeltennistafel, jeu de boules-baantje en wat belevenis-groen als notenbomen, fruitbomen, bloem- en moestuinbakken dan maak je van de brede Emil Sandströmweg een verbindend element. TIP.

Met het gezinsdeel zijn we snel klaar. Natuurlijk realiseren we ons best dat een nieuwbouwwijk zich ook nog als het ware moet ‘inleven’ en dat de mensen dat 'leven' moeten gaan maken. Evenwel, een klein zetje in de rug en een zichtbaar goed voorbeeld, al is het klein, doet wonderen. Het zal zo vooral de ouderen en kwetsbaren die ook in de wijk wonen, ten goede komen. Juist daarvoor leggen wij onze Zorg voor de buurtvisites af: elke impuls is welkom die de kans vergroot dat mensen minder en later zorg nodig hebben omdat er afleiding en ontmoeting is. Zo’n zichtbaar vliegwiel raden we van harte aan. TIP.

Aandacht voor de buitenetalage
We nemen eerst het gebouw van Allévo onder de loep. Er wonen mensen met een 24-uurs zorgvraag. Het complex betreft fraai samengesteld aantal gebouwen waarover is nagedacht. Mooie lichte stenen, waarbij elke woonunit een mooie omlijsting heeft, dat ook als bankje kan worden gebruikt.


Een omlijsting als bankje

Het idee van ontmoeting, een praatje vanuit je huis met voorbijgangers, is hier in de praktijk gebracht. Belangrijk, zoals we eerder schreven, om zo ook een reden tot een ommetje maken, te stimuleren. Daarbij kan helpen dat er bewegwijzering komt met afstanden van te maken ommetjes, wat je tegenkomt, waar je een kopje koffie kunt drinken, etcetera. TIP. We brengen de KWIEKbeweegroute nog maar weer even onder de aandacht; oftewel sportief gebruik maken van het bestaande straatmeubilair.


KWIEKbeweegroute

Dat kan hier ook, want er is best wel wat te zien en te beleven, als je het maar voor het voetlicht brengt en actief in de buitenetalage zet. Zo zien we op sportpark De Hogen Blok een atletiekbaan, waarschijnlijk in de winter een potentiële schaatsbaan, water en vijvers waar je prima een vissteigertje in kunt leggen om een hengeltje uit te gooien. We noemden eerder al brasserie ’t Kombuis. TIP. Het gaat zich vanzelf dan wel ontwikkelen. Het buitenhof van Allévo heeft daar alle potentie en ruimte voor. En met de transparante sluis, die als toegangsdeur dient, geeft Allévo al een visitekaartje af. Zelden tot nooit hebben wij zo’n aantrekkelijk ingerichte sluis gezien als overgang van buiten naar binnen en vice versa.


De transparante sluis van Allévo

Dus, het doortrekken naar buiten zit al in de Allévo-genen en kan met hulp van de gemeente zo verder naar buiten worden doorgetrokken. TIP.

Jong en oud: een mooi stel
Mitt Hem, Zweeds dus voor Mijn thuis, geïnspireerd door alle Zweedse straatnamen in de wijk, waaronder ook die van Koning Carl Gustav, wordt door Eilandzorg geëxploiteerd en ligt vlakbij Allévo. Het is een appartementengebouw voor 30 senioren en voor mensen met niet aangeborene hersenletsel of een lichte verstandelijke beperking. Er zijn ook twee luxe studio’s en gelegenheden tot ontmoeting. Het is een transparant, uit vier etages bestaand gebouw dat op de aangrenzende middelbare school is georiënteerd. We lezen dat er bewust naar deze verbinding van jong en oud is gezocht en we hopen dat het ook tot samenwerkingen in de praktijk leidt. Scholieren die meehelpen en ouderen die hun levenservaringen, vakbekwaamheden en ontwikkelde talenten delen met de scholieren. TIP.


Verbinding jong en oud

 

We hebben het niet terug kunnen vinden, maar we hopen ook dat er vanuit zowel Allévo als Eilandzorg ook veel contacten zijn met het verenigingsleven in Zierikzee. En dat Allévo en Eilandzorg faciliteren dat zang-, schaak-, of amateurtoneelvereniging voor hun (oefen)activiteiten in de zorglocaties kunnen uitvoeren. Alleen al de reuring en het waar mogelijk meedoen en meekijken geeft al reuring en een belevingsmoment. TIP. De websites van beide zorgorganisaties zijn uitvoerig, maar dit element troffen we niet zo een-twee-drie aan.

De geschiedenis als stimulans voor de toekomst
Dat Zierikzee grote ruimtes weet te compartimenteren, laat het oude centrum zien, waar een deel van de oude binnenhaven een groot plein is, maar aangenaam verdeeld. En dat er een Zierikzeese traditie is met blijmakende pleintjes, blijkt wel uit deze parel die we tijdens onze binnenstadbezoekje tegenkwamen. Goed voorbeeld doet volgen! TIP.


Een blijmakend pleintje

 

Er is alle reden om de geschiedenis te koesteren. Allévo komt immers voort - zo leren we - uit een illuster pand uit de 16e eeuw, De Mossele genaamd.

Historische personen als Karel V en Willem van Oranje vonden er onderdak, maar ook in de 19e eeuw het Sint Cornelia Liefdehuis. Hoe mooi zou het niet zijn Cornelia weer in het beeld terug te brengen naar deze nieuwbouw via bijvoorbeeld een mooie muurschildering van haar om vandaaruit nieuwe geschiedenis te gaan schrijven? TIP.

Als we in de Woonvisie Schouwen-Duiveland lezen over Zierikzee als stad met een maritiem verleden, mijmeren we nog even door. Ook dat kun je via kunst in de openbare ruimte doorvoeren, zodat deze nieuwe, in potentie fraaie wijk ook een identiteit van zichzelf krijgt.

Historisch Zierikzee
De rijke geschiedenis van Zierikzee; ja daar kan de door ons bezochte nieuwbouwwijk Noorderpolder nog niet tegenop. Het is gewoon heerlijk dwalen en je ogen uitkijken. Er is steeds een belevingsmoment van 'Ah, zie je dat, wat leuk of mooi'. En daar vaart een mens toch wel bij, ook al is het geen competitie tussen de samengestelde delen van Zierikzee.


Altijd wel een belevingsmoment in Zierikzee

 

Woonvisie Schouwen-Duiveland 2018-2027
We speuren via trefwoorden het internet nog wat af en komen zo bij de Woonvisie Schouwen-Duiveland 2018-2027 uit. De onderzin ervan luidt: 'We wonen prettig, naar wens en behoefte 2.0'. Dat u het maar weet!

De constatering wordt gedaan dat toename van aantal ouderen en het levensloopgeschikt zijn van de woningen nog onvoldoende in balans zijn. Voor Zierikzee wordt de lokale behoefte geraamd op ruim 300 woningen; voor vestigers die aangetrokken worden nog eens 65 woningen. In totaal een behoorlijke opgave van een kleine 400 woningen. De focus ligt in de woonvisie nog op het bouwen van gebouwen.

Wij hopen met deze Zorg voor de buurtvisite ook inspiratie te hebben gegeven voor de omgeving, de openbare ruimte, de wijze van bouwen en hun situering, en hoe die bijdragen tot het samenleven van individuele bewoners in hun wijk, en aan het sociale domein. En dat dit meehelpt om langer zelfstandig te kunnen blijven functioneren en zo zorg uitstelt en mogelijk voorkomt. TIP. Deze toevoeging kan ook van waarde zijn voor de visie op het Sociaal Domein. We lezen daarin veel over ondersteuning, maar ook over collectieve veerkracht en over slimmere en betere plannen. Moge met deze Zorg voor de buurtvisite hiervoor ook de inspiratie bieden. Met een sociaal duurzame wijk ben je als Zierikzee zeker op je toekomst voorbereid.

 

Deze Zorg voor de buurtvisite is afgelegd op 17 januari 2024 door: 

Hetti Willemse hettiwillemse@publicarea.nl

Ad van Elzakker advanelzakker@publicarea.nl

 

Deze Zorg voor de buurtvisite is vooraf toegezonden aan:

Wethouder Jacqueline van Burg, portefeuille Leefomgeving jacqueline.van.burg@schouwen-duiveland.nl

Wethouder Daniel Joppe, portefeuille Economische zaken, maatschappelijke voorzieningen en sport daniel.joppe@schouwen-duiveland.nl

Wethouder Paula Schot, portefeuille Sociaal Domein, onderwijs en arbeidsmarkt Paula.Schot@schouwen-Duiveland.nl

Wethouder Ankie Smit, portefeuille Duurzaamheid, Mobiliteit en Welzijn ankie.smit@schouwen-duiveland.nl

Zorgorganisatie Allevo via info@allevo.nl

Zorgorganisatie Eilandzorg via bedrijfsbureau info@eilandzorg.com en via Mitt Hem mitthem@eilandzorg.com

 Welzijnsorganisatie SMWO via info@smwosd.nl

Woningcorporatie Zeeuwland via info@zeeuwland.nl

 

 

  Gekoppelde organisatie(s)

Ook interessant / voor u geselecteerd

Zorg voor de buurtvisite: Wateringse Veld, Den Haag
26 februari 2024

Wateringse Veld het hof maken

We vereren de hofstad als laatste…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Havendiep, Lelystad
29 januari 2024

Graag een Ir. Lely voor de uitvoering

We nemen ons voor om alle vooroordelen die heersen over Lelystad…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Dauwendaele, Middelburg
19 december 2023
Dat wordt nog een hele kunst

Ook een reis vol NS tegenslagen én het meest miezerige weer dat je je maar kunt…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Zwolle
20 november 2023

Zwolle Stadshagen

Behaaglijk Stadshagen binnenste buiten

Het ons vertrouwde Zonnehuis Zwolle,…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Assen Centrum West
20 oktober 2023

Assen Centrum West

Als je begrijp wat ik bedoel.…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: 's-Hertogenbosch, Haren Donk Riet
25 september 2023
Verborgen vermogen: hoe je de problemen in de toekomst voor kan zijn

Het is altijd een verrassing waar je nu…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Toekomstmuziek voor Heugem, Maastricht
31 augustus 2023

Bij Maastricht denk je aan Andre Rieu en zijn legendarische Vrijthof concerten. Als we parkeren bij Vitala+ aan…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Presikhaaf, Arnhem
11 juli 2023

‘Buren leven langs elkaar, geef terug dat oude noaberschap, dan wordt de wereld vrolijker’. Het is een tekst op…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: kijk op de wijk met gewone mensen-ogen
13 juni 2023

De meeste ouderen blijven het liefst in hun eigen omgeving wonen, daar voelen ze zich thuis. Dat thuisgevoel…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Paddepoel Groningen
30 mei 2023

Na de zorgvisites van de dames THe aan woonzorcentra en verpleeghuizen zijn Hetti Willemse en Ad van Elzakker…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: 'Veel kansen voor Leeuwarden Oost mits sociaal ruimtelijke visie'
28 april 2023

Na de zorgvisites van de dames THe aan woonzorcentra en verpleeghuizen zijn Hetti Willemse en Ad van Elzakker…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Galgenveld Nijmegen Oost
12 december 2022

Samen met Cathy Snel en Bea Bouman van de Nederlandse Vereniging van Kwaliteitsfunctionarissen, sectie zorg,…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Fort-Zeekant Bergen op Zoom zuid
22 november 2022

Alleen met nieuwe stenen heb je nog geen leeftijdsvriendelijke wijk.

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Neckardreefbuurt, Overvecht Utrecht
17 oktober 2022

Sociale omgeving- en ontmoetingtips voor Overvecht-Zuid, Neckardreefbuurt, Utrecht.

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Geleen-Zuid
5 oktober 2022

Geleen-Zuid onder de loep

Tien jaar geleden publiceerden we een zorgvisite over St. Odilia en St…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Oud worden in de Haarlemse Molenwijk 
27 februari 2020

3 1/2 THe kopje 

Molenwijk in beeld
Stadsdeel Schalkwijk, gemeente Haarlem
8200 inwoners…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Een kompas voor het eilandgevoel
25 oktober 2019

Buurtvisite De Akropolistoren en Sportheldenbuurt
Coöperatieve Vereniging Bewoners Akropolistoren 

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.