De wijk van en voor iedereen

moderne devotie

Sinds anderhalf jaar bestaat er een leertraject in de stad Nijmegen: Moderne Devotie Praktische Wijsheid. Inspiratie en leren van elkaar, gekoppeld aan de weerbarstige praktijk van alledag. De deelnemers hieraan zijn drie corporaties (Talis, Woonwaarts en Portaal) en vijf zorgaanbieders (Pro Persona, Driestroom, RIBW, Iriszorg, ZZG zorggroep). Met daarbij Paul Oosterhoff als diaconaal werker. Het Instituut van Publieke Waarden begeleidt hen bij het leren en zij reiken het Instituut theoretische en praktische kennis aan.  

Breder belang 
Angela Jansen, bestuurder van zorgorganisatie ZZG zorggroep en Ronald Leushuis, bestuurder van corporatie Talis vertellen over dit traject. Angela:  ‘Met deze negen partijen willen we in de praktijk leren wat er nodig is voor de grote maatschappelijke opgaven waar we voor staan in Nijmegen. Daarbij kun je denken aan de gevolgen van de ambulante behandeling van psychische zorg in de wijk, de groeiende groep thuiswonende ouderen met dementie door de sluiting van verzorgingshuizen, de toename van alleenstaande mensen in de eengezinswoningen van de corporaties en de overlast van verslaafden en dak- en thuislozen.’ De betrokken organisaties werken in de praktijk samen met elkaar aan diverse projecten, klein en soms groter. Door de praktijkervaringen te verbinden aan het leertraject, willen ze de ingrediënten verzamelen van wat werkt en onderzoeken of dit op te schalen is is naar meerdere plekken in de stad. ‘Dit traject komt voort uit onze gezamenlijke zoektocht hoe wij ervoor kunnen zorgen dat mensen weer echt gaan samen leven’, zegt Ronald Leushuis, bestuurder van corporatie Talis. ‘Lange tijd zijn corporaties en zorgorganisaties druk geweest met interne aangelegenheden. We zaten vast in onze eigen institutionele werkelijkheid. We moeten niet meer vanuit onze eigen kerntaak kijken, maar naar het bredere belang. We moeten ons afvragen: doen we wel het goede? We moeten onze eigen belangen opzij zetten voor het hogere doel. We willen nog meer uitgaan van de wensen en behoeften van kwetsbare mensen en van de kracht van mensen in de wijken. Wat kunnen ze zelf en wie of wat kan hen helpen.’ ‘Het mooie vind ik dat de bestuurders van deze partijen elkaar vinden op dit gedachtegoed. We kijken samen naar de opgave. Het helpt al enorm als je elkaar kent en vertrouwt. We vertellen elkaar waar we mee bezig zijn en leren van elkaar’, zegt Angela. 

Bijvangst 
De bestuurders ontmoeten elkaar sinds anderhalf jaar zo’n vijf keer per jaar van vrijdag 12 uur tot zaterdag 12 uur. ‘Je stopt er dus tijd van jezelf in. Dat staat symbolisch voor wat we willen bereiken’, aldus Ronald. ‘Daarnaast ontmoeten we elkaar elke drie weken vrij kort.’ Die ontmoetingen met elkaar helpen enorm. Angela geeft een voorbeeld: Talis heeft ZZG geholpen met bouwen en plaatsen van een mobiele wand. Zo kunnen we tijdens een coronabesmetting in een zorglocatie snel een ruimte scheiden in twee delen. In een schoon en een besmet gedeelte. Dat is zeer behulpzaam voor de zorgverleners. Zonder dit leertraject en omdat je elkaar daardoor regelmatig spreekt, had Talis deze hulpvraag niet van mij gehoord. Dit is natuurlijk niet het enige dat deze beweging ons brengt, het is een illustratie van de bijvangst naast alle leerbijeenkomsten en praktijkprojecten waar we door middel van actieonderzoek samen aan werken. Ronald heeft een ander voorbeeld: ’Doordat ik nu weet dat de zorgorganisaties baat hebben bij geclusterde woningen, kijk ik anders naar onze woningvoorraad en wijzen wij 6 tot 8 woningen gerichter toe, in de buurt van elkaar. Ik weet dat bewoners dit prettig vinden en dat het de zorgverleners helpt bij het efficiënter bieden van zorg.’ Dat is de mooie bijvangst van het intensieve contact dat de bestuurders met elkaar hebben.  

Binder 
Op een de locatie van GGZ-organisatie Pro Persona aan de Nijmeegsebaan onderzoeken ze concreet verschillende vormen van wonen met ondersteuning en zorg, in combinatie met ‘gewoon’ wonen. Maar ook op andere plekken werken de organisaties samen. In wooncomplex De Binder, een oud belastingkantoor, wonen verschillende doelgroepen samen. Hier worden kamers verhuurd aan mensen die snel tijdelijke en betaalbare woonruimte zoeken: ex-daklozen, mensen die net gescheiden zijn en jongeren. Ook is er woonruimte voor mensen die (tijdelijk) zorg of woonbegeleiding nodig hebben. Bewoners hebben een eigen kamer, maar delen de badkamer met drie anderen en de grote keuken met 12 andere bewoners. ‘Iedereen kan én moet hier iets voor een ander betekenen en bijdragen aan het samen wonen. En dat is precies wat wij beogen. Er zijn mooie verhalen hierover te vertellen. Zo woont een bewoner nadat hij drie jaar dakloos is geweest en in parken de nachten doorbracht weer zelfstandig en heeft een baan gevonden. Maar er zijn ook schrijnende verhalen’, vertelt Ronald. Angela vult aan: ‘De welzijnsmedewerker en wijkbeheerder proberen echt maatwerk te bieden maar lopen tegen systemen en schotten aan.’ ‘Terwijl oplossingen soms simpel kunnen zijn en je er geen vijf formulieren voor hoeft in te vullen.’ 

Doorbraak 
Tijdens het leertraject doen de deelnemers actieonderzoek om doorbraken te bewerkstelligen. Ronald experimenteert met het splitsen van 20 grote grondgebonden woningen. ‘We hebben veel van die woningen terwijl het aantal éénpersoonshuishoudens groeit en er ook veel oudere huurders zijn. Het zou logisch zijn om meerdere mensen in de grote woning te laten wonen. Vanuit oogpunt van woningnood en betaalbaarheid, maar ook om vereenzaming en sociaal isolement tegen te gaan.  Je loopt dan wel tegen het toewijzingssysteem aan. Ook is het ingewikkeld om het bij burgerzaken voor elkaar te krijgen omdat je dan twee huishoudens hebt op hetzelfde adres.’ Toch gaat hij dit experiment aan en wil hij samen met de bewoners de systeemproblemen oplossen. Angela heeft een andere uitdaging. ‘In een wijk waar veel problematiek bij elkaar komt gaan de GGZ partijen, de verslavingszorg en de wijkverpleging van ZZG zorggroep aan de slag om een aantal mensen te helpen waar niemand goed raad mee weet. Dit zijn mensen waar meerdere problemen bij elkaar komen. Denk aan schulden, psychische nood en lichamelijke zorg. Door de expertise van iedere partij met elkaar te verbinden gaan we ontdekken of we deze mensen beter kunnen helpen en wat daarbij een goede manier van werken is’, aldus Angela. Zo werken Ronald en Angela samen met de andere organisaties aan het versterken van de kracht van mensen in de wijken. Om te komen tot wijken waar iedereen kan bijdragen.  

ZZG zorggroep 
ZZG zorggroep biedt wijkverpleging, revalidatie & herstelzorg plus beschermd en beschut wonen voor ouderen. 

angela
Angela Jansen, ZZG Groep 

Talis 
Bijna 30.000 inwoners van Wijchen en Nijmegen wonen in een woning van Talis. Voor al deze huurders wil Talis als sociale huisvester ertoe doen. Met passende en betaalbare huisvesting. In wijken die schoon, heel, veilig en prettig bewoonbaar zijn. Met medewerkers in de wijk die zichtbaar en nabij zijn. 

ronald leushuis 
Ronald Leushuis, Talis 

Lees meer :

https://www.zorgsaamwonen.nl/artikel/samen-bouwen-aan-buurten-waar-voor-iedereen-plek 

https://www.talis.nl/ik-ben-op-zoek/sociale-huurwoning/samen-wonen-in-binder/ 

https://www.zzgzorggroep.nl/ 

 

 

Ook interessant / voor u geselecteerd

traplift ding
Onderzoek: kan juiste woning je uit het verpleeghuis houden?
13 januari 2021

Ouderen die in toegankelijke huizen wonen, hebben een kleinere kans om in een verpleeghuis terecht te komen.…

Lees Verder »
zo wonen wij
Mini-documentaire: zo wonen wij
13 januari 2021

Onze partner Woonzorg Nederland heeft een korte film gemaakt waarin we een kijkje kunnen nemen in het leven van…

Lees Verder »
vraagteken
Jouw vacature hier plaatsen?
13 januari 2021

Wil jij jouw vacature via ons platform delen met ruim 25000 woon- en zorgprofessionals? Dat kan! Stuur de…

Lees Verder »
frer
Onderzoek: kan juiste woning je uit het verpleeghuis houden?
13 januari 2021

Ouderen die in toegankelijke huizen wonen, hebben een kleinere kans om in een verpleeghuis terecht te komen.…

Lees Verder »
manwijl
Maanwijk toont nieuwe standaard van gezonde wijken
11 januari 2021

Onze rijksbouwmeester Floris Alkemade zei het al bij de lancering van de prijsvraag Who Cares in 2017: een stad…

Lees Verder »
frederique
‘Benut de kennis en kracht van huurders en hun organisaties’
7 januari 2021

Bouwen, bouwen, bouwen, dat adviseerde de commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen in hun rapport ‘Oud…

Lees Verder »
actium bijgesneden
"Woont u nog fijn?"
6 januari 2021

Met deze vraag wil Anita Westerhoek samen met collega’s van woningcorporatie Actium huurders van 50 jaar en…

Lees Verder »
eeuwige vlammetjes
Het geluk van Vlaardingen: eeuwige vlammetjes
4 januari 2021

Kees Penninx van bureau ActivAge, en daarnaast expert van het platform ZorgSaamWonen, schrijft over…

Lees Verder »
thuis voelen ouderen groter
Onderzoek: hoe creëer je thuisgevoel onder bewoners in een wijk?
30 december 2020

Hoe creëer je een groter thuisgevoel onder bewoners in een wijk? En hoe voorkom je dat bewonersgroepen zich zo…

Lees Verder »
kampvuur in coronatijd groter
Het geluk van Vlaardingen: kampvuur in coronatijd
23 december 2020

Kees Penninx van bureau ActivAge, en daarnaast expert van het platform ZorgSaamWonen, schrijft over…

Lees Verder »
rene middelkoop
De vier elementen van succesvolle zorghuisvesting
23 december 2020

Bij het ontwikkelen van onze visie op zorgvastgoedconcepten, hebben we goed gekeken naar de succesvolle…

Lees Verder »
accountmanager zorg
Accountmanager Zorg
22 december 2020

BOERplay is met de uitbreiding van het verkoopteam op zoek naar een Accountmanager Zorg. 

Jouw…

Lees Verder »
marianne timmer
Persoonlijke pijn als motor
16 december 2020

Na een lange periode van lichamelijk inleveren, inleveren en nog eens inleveren, belandt mijn vader in een…

Lees Verder »
wew
Zo is het om 'gestippeld' te wonen
14 december 2020

Gespikkeld wonen of gestippeld wonen is een woonvorm waar je niet voor hoeft te verhuizen! De LVGO, lid van het…

Lees Verder »
vlaardingen 2
Het geluk van Vlaardingen: het vuur wakkert aan
14 december 2020

Kees Penninx van bureau ActivAge, en daarnaast expert van het platform ZorgSaamWonen, schrijft over…

Lees Verder »
vd
Geclusterd wonen in Amsterdam Zuidoost
11 december 2020

Toen een zorgaanbieder het huurcontract opzegde kwamen er in de ‘s Gravendijkdreef in Amsterdam Zuidoost acht…

Lees Verder »
maarten visser
Een eigen visie op zorgvastgoed, waarom?
9 december 2020

Samen met collega’s ontwikkelden we bij bbn adviseurs onze visie op zorgvastgoed: ‘Thuis maar dan beter.…

Lees Verder »
eenzaamheid migranten
Hoe creëer je leeftijdsvriendelijke buurten voor migrantenouderen?
8 december 2020

Warsha Jagroep onderzoekt hoe leeftijdsvriendelijke omgevingen gecreëerd kunnen worden voor oudere migranten,…

Lees Verder »
yvonne en danielle
Geschikt wonen voor senioren: bewustwording, betrekken en bouwen
8 december 2020

‘Kiezen voor geschikt wonen’ was het thema van het hybride jaarcongres 2020 van het platform ZorgSaamWonen. Met…

Lees Verder »
vuur
Het geluk van Vlaardingen: de aanmaakblokjes
8 december 2020

Kees Penninx van bureau ActivAge, en als expert verbonden aan het platform ZorgSaamWonen, schrijft over…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.